Historiallista - Linnunradalla on kaksi 27 000 valovuoden suihkua

Tutkijat ovat löytäneet kaksi Linnunradan keskustasta lähtevää suihkua. Historiallinen havainto muuttaa merkittävästi kuvaa oman kotigalaksimme rakenteesta.

Havainto tehtiin Nasan Fermi-teleskoopilla ja julkaistiin uusimmassa Astrophysical Journal -lehdessä.

Himmeillä suihkuilla on pituutta jopa 27 000 valovuotta eli suunnilleen saman verran kuin Auringolla on etäisyyttä galaksimme keskustasta.

Suihkujen uskotaan liittyvän Linnunradan keskustassa lymyävään supermassiiviseen mustaan aukkoon sekä vuonna 2010 löydettyihin arvoituksellisiin kupliin. Myös ne ulottuvat yhtä kauas galaksimme keskustasta.

Siinä missä aiemmin löydetyt kuplat ovat suorassa kulmassa Linnunradan tasoon nähden, nyt havaitut suihkut ovat 15 astetta vinossa. Kulma saattaa kertoa mustaa aukkoa kiertävän kertymäkiekon asennosta.

Kuplat ja suihkut ovat muodostuneet hieman eri tavoilla. Suihkujen uskotaan syntyneen, kun voimakkaat magneettikentät ovat tiivistäneet galaksin ytimestä tuleva plasman kahdeksi vastakkaisiin suuntiin osoittavaksi keilaksi. Kuplien taas arvellaan kehittyneen mustan aukon kertymäkiekosta lähtevästä kuuman aineen "tuulesta" (aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 5 tai 6/2012).