Ilmestymispäivä 18.4.2011

41. vuosikerta - 3/2011

Hirvittikö hiukkaakaan, Juri Gagarin?
Miehitettyjen lentojen historia pursuaa läheltä piti -tilanteita. Vaikka menneisyyden virheistä on opittu, avaruuslennot eivät tulevaisuudessakaan tule olemaan riskittömiä.

Keitä ovat Auringon naapurit?
Kolmoistähtijärjestelmä, asteroidivyöhykkeen ympäröimä Auringon pikku­sisko ja erilaisia kääpiötähtiä. Mikko Suominen selvitti, millaisia lähinaapurimme oikein ovat.

Ihmisen luoma musta aukko voi pian olla totta
Cernin LHC:llä yritetään tehdä mikroskooppisia mustia aukkoja. Jos universumissa on piilossa lisäulottuvuuksia, ne saattavat paljastua Large Hadron Colliderin mustien aukkojen kautta.

Sini Merikallio avaa tietä Marsiin
”Minulle on vapauttava tunne ajatella ihmisen pienuutta”, marstutkija Sini Merikallio kertoo pohtiessaan avaruutta. Merikallio uskoo ihmisen myös jossain vaiheessa väistämättä levittäytyvän aurinkokuntaan.

Minikuut – maapallon tutkimattomat seuralaiset
Maata kiertää yleensä ainakin yksi metrinen minikuu ja satoja pienempiä murikoita. Anne Liljeström otti selvää planeettamme miniatyyrisistä kiertolaisista.

Jättiläinen tulossa?
Suuret pyrstötähdet ovat kautta aikojen ihastuttaneet ja hämmentäneet ihmiskuntaa. Aurinkoon ropissut komeettapommitus saattaa ennakoida seuraavan jättiläisen ilmestymistä.

Vakiopalstat

  • Pääkirjoitus
  • Kysymyksiä & vastauksia
  • Lukijoiden taivaankaari
  • Havaintovälineet: Astrofox
  • Syvä taivas: Ison karhun blasaari
  • Taivaalla: Kuun vaiheet

Liity jäseneksi, saat Tähdet ja avaruus -lehden jäsenetuna

Liity jäseneksi