Flat-kuvien maksimivalotusaika?

Aloittaja Timpe, 06.03.2012, 22:09:27

« edellinen - seuraava »

Timpe

Olen kiroillut mielessäni flat-boksini liikaa valotehoa, jolloin sillä otettavien flat-kuvien valotusajat ovat olleet sekunnin murto-osia (tyypillisesti 0.05 - 0.20s, Ha-kanavassa 5.0s). Tämä on ollut tilanne, kun boksissa olevaa LED ketjua on syötetty noin 9V jännitteellä. Toin tänään töistä jännitteen pudottamista varten muutamia diodeja, joilla flat-boksin syöttöjännite tippui nyt 7V tuntumaan. Mutta nyt näyttää siltä, että taisi tulla jo liikaakin himmennystä, kun Ha kanavaa saa valottaa minuuttitolkulla jotta saavutettaisiin riittävä flat-valotus. Liitekuvassa on tilanne 3min valotuksella (Ha-kanavalla) ja tuollaisella 5min valotuksella tulee vain 2000-4000 ADUa.

Kysymys: mihin valotuspituuteen tulisi tähdätä eli onko olemassa käsitettä liian pitkä flat-valotusaika? Kuvaan näyttää tulevan jo kuumia pikseitäkin, kun niitä valottaa minuutteja. Tavoitteena olisi sellaiset 30000-35000 ADUa tälle KAF-8300 kennolleni, mikä ei taida onnistua tällä boksin syöttöjännitteellä eli uusiksi meni taas kerran. On tämä flättien teko vaikeaa... :undecided:
- Timo Inkinen

PetriKe

'The Handbook Of Astronomical Image Processing' (Berry, Burnell) neuvoo flattien valotusajaksi 2 - 10 sekuntia. Pidemmillä valotusajoilla kuviin alkaa kertymään kameran tuottamaa kohinaa, joka heikentää flättien laatua ja sitä kautta vaikuttaa lopputulokseen.

Kyllähän onnistuneiden flättien ottaminen vaatii hyvää oman laitteiston tuntemista, ohjelmistojen hallintaa ja hiukan onnea. Itsekin tuli taas huomattua, että mitään ei voi pitää itsestään selvänä laitteiden toiminnan suhteen.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Timpe

Hiukan valoa tunnelin päässä, kun tiputin toisen diodi-pakan pois oikosulkemalla sen johdot juotospisteistään :grin:
Nyt tulee Ha-kanavaan 30s valotuksella 25000-30000 ADUa eli LRGB kanavat taitavat asettua sinne muutamien sekuntien luokkaan...
- Timo Inkinen

pnuu

Lisää sen jäljelle jääneen diodiköntän rinnalle kytkin, jolla saat Ha-suotimelle sen alkuperäisen noin 5 sekunnin valotuksen. Ja avot, siinä on sitten kaksikirkkauksinen flättiloota, jossa valotukset ovat suht sopivat sekä LRGB:lle että kapeakaistalle ;-)
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

Timpe

#4
Hyvä idea, jonka toteutinkin saman tein. Kiitos!
Nyt on himmeä ja puolihimmeä valaistus boksissa ja täydennän tähän vastaukseen vielä noiden antamat valotusajat, kun saan ne kokeiltua. Putki on nyt kuvaamassa (epätoivoisesti täyden Kuun aikaan) RGB-sarjaa eilisen Ha:n jatkoksi. En ole tänään vielä ehtinyt testaamaan tuota flättiboksia uusilla johdotuksilla, mutta se selviää tässä illemmalla kun flättien aika tulee...

Edit: Tässä ovat uudet flat field valotusajat:
R (2x2) = 0,15s
G (2x2) = 0,15s
B (2x2) = 0,30s
L (1x1) = 0,15s
Ha (1x1) = 10,0s (kaikki samalla "puolihimmeä" asetuksellani)

Ei sattunut ihan vieläkään sopivalle alueelle, mutta jos tuonne jännitesyöttöön lisäisi vielä pari diodia tiputtamaan jännitettä niin... :grin:
Tällainen säädön vaikeus kertoo kai tähtikameroiden CCD-kennojen kapeasta dynamiikasta suhteessa tavallisiin päiväkameroihin?
- Timo Inkinen