Sään seurantaa 2012

Aloittaja MarkoM, 01.01.2012, 10:18:21

« edellinen - seuraava »

Ransu

Lainaus käyttäjältä: kjj - 06.10.2012, 10:00:24
Millähän aktiviteetilla sitä ensi syksyn sään onnistuisi pilaamaan? :cheesy:
Yksinkertainen juttu, ostat isomman kaukoputken tai muita kalliita astrolaitteita niin kelit on taas pitkän aikaa pilalla :grin:
Mahtaakohan tuo pohjoisen napa-alueen sulava jääpeite vaikuttaa näihin säihin? Napa-alueilla on lämpimämpää ja sateet kiertyy Atlantilta jatkuvana nauhana tänne pohjolaan.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

jperala

Lainaus käyttäjältä: Ransu - 06.10.2012, 12:03:57
Yksinkertainen juttu, ostat isomman kaukoputken tai muita kalliita astrolaitteita niin kelit on taas pitkän aikaa pilalla :grin:
Mahtaakohan tuo pohjoisen napa-alueen sulava jääpeite vaikuttaa näihin säihin? Napa-alueilla on lämpimämpää ja sateet kiertyy Atlantilta jatkuvana nauhana tänne pohjolaan.

Komppia tälle, on mennyt viimeiset 2 kuukautta auringon havannoitin.. tai sitten töihin lähdettäessä on saannut todeta että jopas on selkeää :)... vapailla pääasiallisesti pilveä.
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

Timpe

Jos katsoo tämän päivän "matalapaine-rulettia" norjalaisten pilvianimaatiosta (keskus jossakin Merenkurkun tienoilla Vaasan edustalla), niin eteläiseen Suomeen arvottiin tälle päivälle kaunista syyssäätä pihatöiden tekemiseen. Nyt illan aikana pilvistyi ja rulettionni suosii itäistä Suomea ja Kainuuta. Hyvinkäällä on ollut tällaisia hetkellisiä selkeän kelin jaksoja useita syyskuussa (=pilvet menneet täpärästi ohi sekä etelän että pohjoisen puolelta), mutta tarkkana saa olla milloin lähtee ulos kalustoa pystyttämään. Epävakaista ja vaihtelevaa näyttäisi olevan tämän syksyn suhteen! :huh:
- Timo Inkinen

MarkoM

Vettä ainakin on tullut kuin saavista kaataen Länsi-Suomessa parin viimeisen vuorokauden aikana, paikoin jopa yli 80mm, joten joetkin ovat ihan kiitettävästi nousussa (kuva Ilmajoen keskustasta Ilkantien riippusillan juurelta la 6.10.2012 klo 18:33):



Niitä havaintokelejä taitaa joutua tämän syksyn osalta todella odottelemaan...

(Jos jotakuta kiinnostaa tulvakuvat, niin tuolta löytyy lisää: http://astro.kuvat.fi/kuvat/Saailmiot/Syystulva_2012/ ja sunnuntaina todennäköisesti tulee jatkoa)...
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

Ari Haavisto

Mietiskelin juuri, että viimeiseen vuoteen ei ole tainnut kunnon korkeapainetta osua tälle kohdalle. Kuuta ei ole päässyt kuvaamaan käytännössä lainkaan, muita kohteita pilvisyysaukoista kalastajan kärsivällisyydellä... Onneksi on päivätyön lisäksi tämä toinen "iltaharrastus" elikkä maanviljelys  :realmad: Muun sadon sain kyllä korjattua, mutta öljykasvit alkavat vasta nyt olla korjuukypsiä ja puimuriin tarvitaan varmaan ponttoonit ja perämoottori ellei pakkaset sitten ehdi ennen lunta...

Tässä olen nyt sitten tutkinut huippuplaneettakuvaajien (mm. Damian Peach) juttuja ja kelikriteereitä ja tullut siihen lopputulokseen, että viimeisen vuoden aikana paraskin näkemäni seeing on ollut kuitenkin vain 3-3,5 ja sekin hyvin hetkellisesti. Aika katkonaista tämä harrastaminen tällä hetkellä. Mutta jospa se siitä taas kirkastuisi jossain vaiheessa  :smiley:
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Lithos

Huonot ovat yleensä kelit myös täällä pudasjärven suunnalla... selkeitä öitä on viimeaikoina ollut noin 1 kpl kahdessa viikossa, ei se aina jaksa paljoa naurattaa... varsinkaan kun selkeä yö ei todellakaan tarkoita hyvää seeingiä, ei ainakaan täällä. Lisäksi oman havaintopaikan kirous ovat läheiset rakennukset joiden ilmanvaihto tekee sektoriin ärsyttäviä surkean seeingin vyöhykkeitä vaikka keli muuten olisi mainio.

Ps: Tämä arin toinen harrastus selittänee sitten miten se 400mm skywatcher yhdellä miehellä menee havaintokuntoon... itse joskus tuon kokoluokan putkesta haaveilin mutta siinä taitaisi käydä niin että käyttäjältä minun tapauksessani loppuisi ruis ranteesta :p
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Timpe

Vaihteeksi putki kuvaamassa ulkona eli hetkellisesti selkeää Hyvinkäällä. Jotain höttöä on tulossa taivalle lounaasta satelliittikuvien perusteella, mutta jos nyt saisi edes tunnin-pari kuvausrauhan... (se ensimmäinen tunti meni jo laitteiden kasaukseen, kohteen löytämiseen/kohdistamiseen ruudulle, guidetähtien hakuun yms. alkutoimiin). Huono hyötysuhde tähtikuvaamiselle tällaisissa keleissä, mutta pakko yrittää jos/kun selkeää yötaivasta näkyy :wink:
- Timo Inkinen

Tane

 Tässä vaiheessa lohduttaudun sillä kun tiedän että selkeät ja miltei tyynet yöt tulevat taas viimeistään ensi Helmikuun lopulla. Vahinko vain kun pimeän aika silloin lyhenee vauhdilla. Sitä ennen harvat hetkittäiset havaintomahdollisuudet kuluvat kaluston trimmauksessa. Ja erottaahan Jupiteria vielä ohuen harson läpikin. Siis turhahan Suomessa on puhua havaintovälineiden kulumisesta liiallisessa käytössä. Ellei satu niitä unohtamaan vesi- tai räntäsateen alle...
Celestron C14,

kjj

Joo, ei näitä säitä kyllä ilman hyvää huumorintajua oikein jaksaisi. Olen tosiaan elokuun lopulta asti käynyt joka ilta suunnilleen siinä yhdeksästä eteenpäin jonnekin puolilleöin tarkastamassa tilanteen, jos vaikka tähtiä näkyisi; syyskuussa oli todellakin kaksi selkeää havaintoiltaa ja nyt lokakuussa ei ole ollut vielä yhtäkään. Periaatteessa juuri nyt tätä kirjoittaessani taitaa olla puolipilvinen keli, mutta sumun takia näkyvyys on n. 50 metriä.

Että näin täällä etelä-Tampereella  :rolleyes:


jperala

60h työviikko, en ole ehtinyt edes katsomaan putken suuntaan, toisaalta kun sataa vettä niin mitään en ole menettänyt.
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

Iiro Sairanen

Mikäli Etelä-Saimaata on uskominen niin Kaakkois-Suomessa näkyy hiukka pitempi auringon pimennys lähipäivinä:
http://www.esaimaa.fi/Online/2012/10/11/Etel%C3%A4-Karjalaan+useiden+p%C3%A4ivien+auringonpimennys/2012114236294/4

Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Celest1al Sphere

Lohduttoman pilvistä on ollut syyskuun puolivälistä alkaen myös täällä pohjois-Pirkanmaalla. Yhtenä yönä oli hetken aikaa selkeää (8.-9.10.), jolloin revontulet loimottivat taivaalla (joita sentään pääsi kuvaamaan), mutta mitään vakavampaa havaintotoimintaa ei ole päässyt tekemään viikkokausiin..

/Juha

einari

Vertailua viimevuotiseen - tähtikuvauksesta saanut satoa
2011 syyskuu - 4
2012 syyskuu - 2
2011 lokakuu - 4
2012 lokakuu - 0 (toistaiseksi, eikä lupaavalta näytä...)
___
Tapio

jperala

Ja nyt alkoi 6 päivän vapaat :) kiva että on pilvistä ja sataa vettä...
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

Kontju

Ilmoja pitelee, mutta vakavastikin ottaen. Viime vuoden syyslukukausi meni aika pitkälle pilvien merkeissä, ainakin täällä Keski-Suomessa. Vähän samaa oiretta on ollut tänä alkavana syksynä.

Liekö pilvisyyden määrä lisääntynyt ja lisääntymään päin, vaikka kasvihuoneilmiön myötä?

Niin ja sataa niin maan per...usteellisesti.