Järvenpään pimeät paikat

Aloittaja kommo, 03.03.2013, 21:19:03

« edellinen - seuraava »

kommo

Kävin äsken putkailemassa Tervanokan uimarannalla. Toinen paikka missä usein käyn on K-Rautaa vastapäätä oleva peltoaukea. Näissä on suhteellisen hyvä näkyvyys joka suuntaan niin ettei puut tai korkeat rakennukset hirveästi häiritse. Yksi paikka missä on hyvä pimeys, on Lemmenlaakson suunnilla oleva Skogsterintien aukea. Mutta siellä on oikeastaan hyvä näkymä vain lännen suuntaan.

Mitä muita paikkoja Jäkeläiset suosittelee? Valosaastettahan täällä on varsin paljon joka paikassa, mutta löytyykö muita pimeitä paikkoja jossa olisi hyvä näkyvyys suuntaan jos toiseenkin?
Skyliner 200
TeleVue 2" Powermate 4x
EOS 600D

Toni

Tervanokka on keskustan läheisistä paikoista luultavasti paras, mutta paikallinen nuoriso autoineen aiheuttaa siellä toisinaan pientä häiriötä havaintopuuhille. Aiemmin hyvin havaintoihin sopineet Lepolan pellot keskustan eteläpuolella ovat uudisrakentamisen kohteena nyt ja varmasti lähivuosinakin, mutta tilanne on vielä jotenkin siedettävä. Itse olen molempia paikkoja käyttänyt, kun sattuvat olemaan kävelymatkan päässä kotoa. Järvenpäästä ja korkeista rakennuksista ei sentään oikein voi samassa lauseessa puhua, vaikka suuntaus onkin viime aikoina ollut tehokkaampaa rakentamista kohti.

Vanhankylänniemi on perinteinen ja hyväksi todettu havaintopaikka ja onpa se tullut epävirallisesti tullut todettua Järvenpään pimeimmäksi paikaksi. Vanhankylänniemessä havaintoihin sopivin paikka on nimenomaan Niemennokka, jota Tuusulanjärvi ympäröi etelässä, idässä ja lännessä, ja itseasiassa pohjoisen suuntaankin pystyy havaitsemaan Vähäjärven rantakalliolta, toki tasaista alustaa havaintolaitteelle voi olla sieltä hankala löytää. Niemennokan huvilalle johtavan autotien päässä olevan katuvalon voi onneksi sammuttaa tolpassa olevaa kytkintä painamalla. Nimenomaan Altairin tekemän lobbauksen ansiosta ko. kytkin ylipäätään tuohon pylvääseen saatiin. Toisin kuin vaikkapa niin ikään pimeä Puolmatkan kaatopaikan mäki, Niemennokka on helposti autolla saavutettavissa ja havaintokalustoa ei joudu varmasti kantamaan pitkää matkaa. Useimmiten havaita saa kaikessa rauhassa, ja jos paikalle saapuu toinen henkilö autollaan, kyseessä voi hyvinkin olla tähtiharrastaja. Kaupungilla tosin on suunnitelmissa sulkea tien loppupää autoilta ja rajoittaa moottoriliikenne Niemennokan huvilan satunnaiseen huoltoliikenteeseen, mutta ainakaan vielä mitään ei ole toteutettu.

Loppuun pieni mainoslinkki paikallisyhdistyksen tulevasta tapahtumasta, joka pidetään nimenomaan Niemennokassa.
T. Veikkolainen, Järvenpää
Ursan havaintokeskus Tähtikallio, Syvä taivas - ja Aurinko-harrastusryhmät

"Toisinaan, milloin Venus yksinään hallitsee noin 45 astetta horisontin yläpuolella, se säteilee niin voimakkaasti, että melkein voi lukea sen valossa ja esineistä, joihin se sattuu, jää huomattava varjo."
- Afrikka-kirja (A. Gallen-Kallela, 1931)

kommo

Kappas kun en tuota Niemennokkaa ole hoksannut. Pitää tänään käydä testaamassa jos on selkeää. Treffit siellä :D
Skyliner 200
TeleVue 2" Powermate 4x
EOS 600D