Avaruus.fi - keskustelualue

Havaintokohteet ja havaitseminen => Havaintokohteet ja havaitseminen => Havainto-olosuhteet => Aiheen aloitti: kommo - 03-03-2013, 21:19:03

Otsikko: Järvenpään pimeät paikat
Kirjoitti: kommo - 03-03-2013, 21:19:03
Kävin äsken putkailemassa Tervanokan uimarannalla. Toinen paikka missä usein käyn on K-Rautaa vastapäätä oleva peltoaukea. Näissä on suhteellisen hyvä näkyvyys joka suuntaan niin ettei puut tai korkeat rakennukset hirveästi häiritse. Yksi paikka missä on hyvä pimeys, on Lemmenlaakson suunnilla oleva Skogsterintien aukea. Mutta siellä on oikeastaan hyvä näkymä vain lännen suuntaan.

Mitä muita paikkoja Jäkeläiset suosittelee? Valosaastettahan täällä on varsin paljon joka paikassa, mutta löytyykö muita pimeitä paikkoja jossa olisi hyvä näkyvyys suuntaan jos toiseenkin?
Otsikko: Vs: Järvenpään pimeät paikat
Kirjoitti: Toni - 03-03-2013, 23:16:08
Tervanokka on keskustan läheisistä paikoista luultavasti paras, mutta paikallinen nuoriso autoineen aiheuttaa siellä toisinaan pientä häiriötä havaintopuuhille. Aiemmin hyvin havaintoihin sopineet Lepolan pellot keskustan eteläpuolella ovat uudisrakentamisen kohteena nyt ja varmasti lähivuosinakin, mutta tilanne on vielä jotenkin siedettävä. Itse olen molempia paikkoja käyttänyt, kun sattuvat olemaan kävelymatkan päässä kotoa. Järvenpäästä ja korkeista rakennuksista ei sentään oikein voi samassa lauseessa puhua, vaikka suuntaus onkin viime aikoina ollut tehokkaampaa rakentamista kohti.

Vanhankylänniemi on perinteinen ja hyväksi todettu havaintopaikka ja onpa se tullut epävirallisesti tullut todettua Järvenpään pimeimmäksi paikaksi. Vanhankylänniemessä havaintoihin sopivin paikka on nimenomaan Niemennokka, jota Tuusulanjärvi ympäröi etelässä, idässä ja lännessä, ja itseasiassa pohjoisen suuntaankin pystyy havaitsemaan Vähäjärven rantakalliolta, toki tasaista alustaa havaintolaitteelle voi olla sieltä hankala löytää. Niemennokan huvilalle johtavan autotien päässä olevan katuvalon voi onneksi sammuttaa tolpassa olevaa kytkintä painamalla. Nimenomaan Altairin tekemän lobbauksen ansiosta ko. kytkin ylipäätään tuohon pylvääseen saatiin. Toisin kuin vaikkapa niin ikään pimeä Puolmatkan kaatopaikan mäki, Niemennokka on helposti autolla saavutettavissa ja havaintokalustoa ei joudu varmasti kantamaan pitkää matkaa. Useimmiten havaita saa kaikessa rauhassa, ja jos paikalle saapuu toinen henkilö autollaan, kyseessä voi hyvinkin olla tähtiharrastaja. Kaupungilla tosin on suunnitelmissa sulkea tien loppupää autoilta ja rajoittaa moottoriliikenne Niemennokan huvilan satunnaiseen huoltoliikenteeseen, mutta ainakaan vielä mitään ei ole toteutettu.

Loppuun pieni mainoslinkki paikallisyhdistyksen tulevasta tapahtumasta, joka pidetään nimenomaan Niemennokassa. (http://www.ursa.fi/yhd/altair/tiedotus/altair_tapahtuma.php4?id=7896)
Otsikko: Vs: Järvenpään pimeät paikat
Kirjoitti: kommo - 04-03-2013, 11:38:36
Kappas kun en tuota Niemennokkaa ole hoksannut. Pitää tänään käydä testaamassa jos on selkeää. Treffit siellä :D