Sään seurantaa 2012

Aloittaja MarkoM, 01.01.2012, 10:18:21

« edellinen - seuraava »

veka

En tiedä miten muualla, mutta ainakin Lumijoella Oulun lähellä on viimeisen kahden viikon aikana ollut yllättävänkin paljon lähes tai täysin selkeitä öitä: 5-6.11, 8-9.11, 14-15.11, 15-16.11 ja 19-20.11. Lisäksi yhtenä iltayönä en millään jaksanut lähteä havaitsemaan. vaikka sää olisi ollut varsin hyvä. Komeettakuvia ja muitakin CCD -kuvia kertyi paljon kultakin yöltä, joista olen ehtinyt käsitellä vasta osan. No nyt tulevana pilvisyysjaksona on varmaan aikaa käsitellä niitä.

-Veijo Kallio

pappa

Toista viikkoa täällä täyspilvipeite. Joinakin päivinä on näyttänyt vähän lupaavammalta. Illan tullen Etelästä (lounainen ilmavirtaus) tuo kuitenkin pilvet ja synkkä syksyn pimeys jatkuu. Mahtavana lisänä vielä kostea ilma, lämmintä lähes kymmenen ja ei puhettakaan selkeän kylmistä öistä. Teknoihminen riemuitsee lehtien sivuilla leudosta syksystä, Salpausselän eteläpuolella maamiesten sato on alavilla mailla jäänyt vesilammikoiden ja tulvajärvien sekä mellon mudan sekaan varttumaan kevään kyntöjä.
Tähtiharrastusta aina -60 luvulta tähän päivään.
Nikon D200/D7000x/FE /FM/Nikkormat+MD-11 Nikon manuaaliroinaa.
Tamron SP AF 10-24 f3.5-4.5 Di II NEF
Sigma18-50 f 2.8 NEF Samyang 8mm f3.5 NEF
Manfrotto 055+RC128
Carl Zeiss Diascope FL 85 20-60X Manfrotto 028+HD501
Helios Quantum 4 15x70
Skywatcher Evostar Black Diamond 102/EQ3-2/DX-stat+Baader Planetarium 8-24mm Mark III + Baader Hyperion 2,25X Barlow
William 2" dielectric diagonal Baader Solar Continuum+JS

jmantyla

Lainaus käyttäjältä: J-P - 06.11.2012, 19:30:11
Täällä Oulussa on ollut valtavan paljon kirkkaita öitä... kesällä. Turhaa, niin turhaa.

Elokuussa piti Pirkanmaalla jokusen kirkkaan yön. Ehdin todeta autoguidauksen toimivaksi, mutta siitä lähtien laitteet ovat maanneet aitassa käyttämättöminä loputtomien sateiden ja pilvisyyden takia. Ja nyt ollaan jo marraskuun lopulla.

Pakosta joutuu miettimään mitä kaukoputkilla tekee, kun käyttöaste on mitä on. Voi laitteita välillä käydä aitassa katsomassa, mutta kun putkilla pitäisi katsoa. Pitäisikö laittaa ainakin joku myyntiin? En ihmettele miksi ammattiastronomit matkustelevat Kanarialle ja Chileen. Suomi on harvinaisen epäedullinen visuaalihavaintoja varten.

Arkaluontoinen kysymys: Basaarissa näkee nykyään usein ilmoituksia, joissa laitetaan koko kalusto myyntiin. Isoja putkia, kameroita ja jalustoja.  Onkohan syynä kyllästyminen loputtomaan pilvisyyteen, kun putkilla ja kameroilla ei tee mitään?

Jorma M.
Kangasala

Lithos

Riippuu varmasti myös laitteiden tasosta... huonoissa on sen verran virittelemistä ja kolvailua että pilvisyysjaksot kuluvat rattoistasti... laitteilla jotka vain toimivat on sitten asianlaita toinen.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

MarkoM

Kieltämättä kelit eivät ole tähtiharrastajaa suosineet, omalla havaintopaikalla on tähän mennessä marraskuulta laskettavissa vain neljä selkeää ja pari puolipilvistä iltaa (marraskuun keskiarvo tosin pyörii siinä kuuden paikkeilla viimeisen kymmenen vuoden ajalta, joten ei nyt kovin paljon olla jäljessä)... Tämä ei ole edes huonoin vuosi, kolmen vuoden takaa on kirjattuna ainoastaan yksi selkeä ilta...

Kaukoputkea tuskin kannattaa kuitenkaan ihan sen vuoksi lähteä myymään, että havaintokelit olisivat harvassa. Ellei mitään muuta tekosyyytä keksi sen pitämiseen, niin kaukoputki on parhaimmillaan varsin upea sisustuselementti (vaikkakin tilaa vievä sellainen)... Ja jos kuvaushommissa käyttää normaalia kameraa, niin sille todennäköisesti löytyy pilvisellä kelillä muutakin käyttöä kuin pölyn kerääminen... :wink:
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

Timpe

Kameralaatikko (missä roudataan kuvauskamat pihalle) toimii muuna aikana hyvänä jalkatukena nojatuolin yhteydessä. Ei kerää pölyä, mutta on tyynyn kera kalliinpuoleinen rahi! :tongue:
Putkista en sano mitään, kun ne makaavat kylmävaraston perukoilla muun pihatavaran seassa (ei noista ole vaimon mielestä sisustuselementiksi).
- Timo Inkinen

Nurinniska Observatory

Tänne ei ole vielä lumisade ehtinyt, mutta tuulee sitäkin enemmän. Pakkasta 6 astetta, ilmankosteus 53 prosenttia... voisi olla hyvät syvän taivaan kelit jos ei olisi tuulta, Kuuta ja pilviä  :sad:
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Ari Haavisto

Pilvisyys senkuin lisääntyy:  Äsken katselin ilmatieteen laitoksen sivuilta ennustetta ja siinä alla näkyy viimeisin havainto tuosta Tampere-Pirkkalan lentokentältä, joka on tästä muutama kilometri pohjoiseen. Näytti pilvisyydelle lukemaa 9/8  :shocked:

http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/lemp%C3%A4%C3%A4l%C3%A4/s%C3%A4ij%C3%A4

(hetken varmaan tuolla näkyy, ennenkuin päivittyy, mutta toivottavasti ei seuraavaksi ole 10/8...)
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

JuhaK

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 30.11.2012, 18:24:17
Näytti pilvisyydelle lukemaa 9/8  :shocked:

Ihan normaali merkintä tuokin!

Ilmatieteenlaitoksen mukaan:
0/8 = selkeää
1 - 2/8 = melkein selkeää
3 - 5/8 = puolipilvistä
6 - 7/8 = melkein pilvistä
8 - 9/8 = pilvistä
9/8 tarkoittaa sitä, että pilvien määrää ei voida määrittää esimerkiksi sankan sumun tai voimakkaan sateen vuoksi.
Juha K

MesuMount#2
SBIG STL-11000XM
14" Newton
APM 80/500
Atik314e
http://kepastro.blogspot.com/

Timi

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 30.11.2012, 18:24:17
Pilvisyys senkuin lisääntyy

Onhan tämä astroharrastus vähän "syvältä" suomessa kun pitkiin aikoihin sään takia ei pääse edes katsomaan/kuvaamaan putkilla saati kehittämään ja parantamaan kokemuksen myötä kuvaustaitojaan eteenpäin kun kevät ja valoisammat ajat alkaa jo kolkuttaa ovelle.
Kuutamokin vuoden pimeäaikaan ajoittain vielä siinä välissä jos nyt milloin kirkasta olisi.
Ei ainakaan näillä keleillä tee mieli tehdä enempää hankintoja vaikka investointikohteita kyllä riittäisi.
Toisaalta sitäkin antoisampia sitten ne harvat hyvät havaintokerrat voi olla.

vtp000

Mitenkähän tämä harrastus esim englannissa, missä sataa lähestulkoon aina? :smiley:
Tänään pitkästä aikaa eli n.3vk näyttää että yöllä meilläpäin olis mahdollisuus nähdä pilvien lisäks muutakin, ainut vaan et lupailee pakkasta -27 astetta... :cheesy:
- Ville

pappa

Sir Patric Moore lienee Englannista, kaiketi sielläkin tähtiä havaitaan ja varsinkin tiedettä (Newton, Halley, Herchell etc.). Mutta sitten tähän meidän landiaan. Pimeys väistyi, lumen myötä. Mutta että moottoriteiden ja eritasoliittymien keltaiset halot eivät riittäneen, kaikenmaailman joulukaupunki höpinät luovat omat wattinsa ja luxinsa taivaalle ja sen ihanan harmaaseen sumuun.

Pohjoisessa turisteille pimennetään ne vähäisetkin valot, jotta taivaan ihmeet näkyy. Täällä pönttöpäät lisäävät valoja, vaikka täällä ei edes oikeasti ole pimeää (struktuurivalaistus). No meni vähän ohi.

Turvallinen 8/8 jatkuu jo viidettä viikkoa, muutama tähtihetki ei muuta keskimääräistä täyspilvipeitettä.
Tähtiharrastusta aina -60 luvulta tähän päivään.
Nikon D200/D7000x/FE /FM/Nikkormat+MD-11 Nikon manuaaliroinaa.
Tamron SP AF 10-24 f3.5-4.5 Di II NEF
Sigma18-50 f 2.8 NEF Samyang 8mm f3.5 NEF
Manfrotto 055+RC128
Carl Zeiss Diascope FL 85 20-60X Manfrotto 028+HD501
Helios Quantum 4 15x70
Skywatcher Evostar Black Diamond 102/EQ3-2/DX-stat+Baader Planetarium 8-24mm Mark III + Baader Hyperion 2,25X Barlow
William 2" dielectric diagonal Baader Solar Continuum+JS

Make

Pitkästä aikaa Kuopiota hemmoteltiin havaintosäällä (ennakkotietojen vastaisesti)  :cheesy: Kaukoputki työskenteli koko yön ja itsekin aika vähän nukuin.

Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

RL

#118

Make

Uskomatonta, mutta totta: Kuopiossa oli KAKSI kirkasta yötä peräkkäin ja näyttäisi vielä olevan kirkas ilta tulossa  :azn: . Ilmeisesti kukaan ei ole hankkinut laitteistoja viime aikoina täällä päin. Ehkä joulupukki  tulee ja turmelee tilanteen...
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi