M 106.

Aloittaja Mikko Päivinen, 11.03.2007, 17:00:08

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Jouko_Kettunen - 07.07.2019, 19:40:06
Hieno on. Miten liitit Ha-kanavan kuvaan?

Kiitos! :azn:
Ha-pino meni R-kanavan pinon sisälle normaaliin tapaan PI:n PixelMath:lla. Mutta sen verran eroa tuossa oli Ha-sumukuvien käsittelyyn, ettei sitä signaalia ollut paljoakaan suhteessa R-kanavaan. Tuon takia piti oikeastaan ottaa koko Ha-pinon sisältö sellaisenaan tuohon R:n päälle (normaalisti rajoitan sitä ts. otan mm. himmeät tähdet pois tuolla kaavaan 60...400 merkityllä parametrilla). Tässä tapauksessa ei näet jäänyt sellaista "haitallista" Ha-valoa lainkaan, mitä olisi pitänyt suodattaa pois Ha/R -pinosta. Lisäksi tuon Ha-signaalin laskeminen R:n päälle tapahtui kertoimella "7", kun normaalisti käytän "2"..."4" kertoimia, joista jo tuo "4" tuottaa jo hyvin voimakkaan Ha-korostuksen punaiseen väriin. (Pikselimatikka antaa melko vapaat kädet laskea tuon Ha+R yhdistelmäpinon halutun kaltaiseksi; tässä oli ainekset tuollaiseen keitokseen. Tai joku muu taitavampi osaisi varmaan keittää nuo kanavat paremmin yhteen kuin allekirjoittanut!)

Liitteenä näkyvät kuvat kertovat R-pinon ja Ha-pinon esikatselut, joiden lopputulokset näkyvät tuossa. Pappiksen kaipaamaa Hubble-resoluutiota on turha kaipailla käytössäni olevalla 6"/900mm linssiputkella & 1.22"/px erottelulla kuvaten (jotain rajaa toiveisiin... :grin:), mutta tuossa on malliksi kuva 75% koossa galaksin alueelta. Kyllähän nuo Ha-alueet ovat oikeilla paikoillaan niiden signaalivoimakuuden mukaan sijoiteltuina :wink:
- Timo Inkinen

vehnae

Hyvältä näyttää! Vielä kun tuon Ha-korostuksen saisi snadisti myös luminanssiin, niin tuo punaisen kanavan kuvassa näkyvä käyrä suihku erottuisi vielä vähän paremmin :). On meinaan sen verran komea ilmestys tuossa Ha-pinossa.

wm-x

Laitetaan tänne näkösälle mitä lyhyt polttoväli(400mm) ja pienet pikselit saavat aikaan;
HALRGB kuva:
HA:70x2min
L:369x2min
R:100x2min
G:71x2min
B:80x2min.

HA:ta ei ollut läheskään tarpeeksi, joten kauniit keskustan kiehkurat jäi saamatta. Kuva oli yllättävän isotöinen kun drizzlasin vielä. Lopputulos on mielestäni kohtuullisen hyvä ottaen huomioon lyhyen polttovälin. Kuvattu siis 80/400 espritillä ja 72/432 TS triplet apolla. Mainitaan vielä että kokonaisuudessaan kuva vei 177Gt tilaa kun käsittely oli valmis. 



Tertsi

Kahden yön aikana sain kasattua valoa yhteensä tasan 10 tuntia. Täytyy kyllä antaa kehut iOptronin CEM60 jalustalle; Niin tasaista kyytiä (RMS 0.4-0.65) ja yksikään osaotos ei ole pitkään aikaan mennyt roskiin seurannan takia.

Tekniset tiedot ja isompaa kuvaa: https://www.astrobin.com/lew2sb/

Tero Hiekkalinna
GSO Dobson 250/1250, Celestron EdgeHD 8 + 0.7x reducer, Sky-Watcher 80ED 600mm/F7.5 + 0.85x reducer/corrector + ASI2600MC Pro + iOptron CEM60 + Orion ShortTube 80/ASI462MM
http://www.astrobin.com/users/Tertsi/

Kharan


Jouko_Kettunen

Hieno kohde, mutta aika vaikea saada galaksin himmeä halo ja kirkas ydin pölypilvineen esille kuvankäsittelyssä. Valotusta viimeyöltä 7 tuntia.

Lesketti

Tässäpä oma yritykseni kohteeseen (jotenkin värit jäi aika latteiksi). Putkena Sky-Watcher Quattro 8S Newton ja jalustana HEQ-5, joten aika äärirajoilla mennään. Järeämpi jalusta on jo tilauksessa.
Sky-Watcher Quattro 8S Newton, TS Optics Apo 70/474, Sky-Watcher HEQ-5, iOptron GEM45 G, Canon EOS Ra

einari

Hyvältä näyttää.
Kuinka pitkiä valotuksia sait otettua?
___
Tapio

Lesketti

#158
Lainaus käyttäjältä: einari - 09.04.2021, 14:40:36
Hyvältä näyttää.
Kuinka pitkiä valotuksia sait otettua?

Kiitos! Tuossa on kahdelta yöltä: ensimmäiseltä 300 s valotukset. Toisena yönä otin vähän lyhyempiä 180 s, kun meinasi tähdet palaa liikaa puhki. Molemmissa ISO 400 ja kamerana EOS Ra APS-C-croppauksella. Ensimmäisen yön valotuksissa meinasi pääpeilin kiinnikkeet aiheuttaa häiriöitä kuviin, jotka näkyvät vieläkin lopputuloksessa. Tähän aikaan vuodesta tämä alkaa vain olla kilpajuoksua kelloa vastaan, eli kaikki data käytetään mitä voidaan. Ja tietty se vaikuttaa datan määrään, että aloitin harrastuksen viime syksynä...

Edit: Ja tietysti loogisesti laitan pari tonnia välineisiin mutta en raaski ostaa pixinsightiä tai muuta "oikeaa" softaa... Eli käsittely on tehty vain deep sky stackerilla ja Gimpillä
Sky-Watcher Quattro 8S Newton, TS Optics Apo 70/474, Sky-Watcher HEQ-5, iOptron GEM45 G, Canon EOS Ra

Pappis

Pinositko suoraan RAW:eista? Mitä muutä kuului sun prosessointiin?

einari

Lainaus käyttäjältä: Lesketti - 09.04.2021, 14:54:04

Edit: Ja tietysti loogisesti laitan pari tonnia välineisiin mutta en raaski ostaa pixinsightiä tai muuta "oikeaa" softaa... Eli käsittely on tehty vain deep sky stackerilla ja Gimpillä

Tuo on yleinen ristiriita.
Ja kyllä sitä on mahdollista saada hyvä kuva aikaiseksi ilman PI:täkin.
Sille vaihtoehtoja (jos opettelu ja logiikka tuntuu vieraalta) - Astro Pixel Processor, Astroart, Sequator, Siril muutamia mainitakseni.
___
Tapio

Lesketti

Lainaus käyttäjältä: Pappis - 09.04.2021, 16:00:20
Pinositko suoraan RAW:eista? Mitä muutä kuului sun prosessointiin?

Joo suoraan RAWeista dss:llä. Gimpillä tein vain normaalin "venytyksen" ja säädin värikanavat tasan. Mielessä on kyllä opetella / hankkia muitakin softia mutta onhan tässä ensi kesä aikaa.
Sky-Watcher Quattro 8S Newton, TS Optics Apo 70/474, Sky-Watcher HEQ-5, iOptron GEM45 G, Canon EOS Ra

Erik Pirtala

Uuden isomman putken saaminen tuntuu menevän niin kauas, että päätin ottaa varaslähdön galaksikauteen pikkuputkella. 600mm polttovälille sopivia galakseja ei ole liikaa, mutta tätä klassikkokohdetta piti yrittää uudestaan, sillä se on varsin kiitollinen kuvauskohde

Kuvasin LRGB -dataa 16 tuntia, ja lisäksi 4 tuntia H-alfaa. Tavoitteenani oli saada tuo ytimen vetysuihku näkyviin, mutta se osoittautui hyvin hankalaksi, sillä galaksin ydin on niin kirkas sen kohdalla. Kokonaisuuden vuoksi halusin pitää ytimen kirkkaana.

Drizzle tuntui toimivan tässä mainiosti, ja kuvausöille sattui mainio seeing. Laadukasta dataa on mukava käsitellä



Isompi kuva ja laitteiston tiedot:
https://www.astrobin.com/swbhtv/B/

Pappis

Kyllä sesuihku sieltä erottuu, kun tietää mistä etsiä! Hieno kuva!

einari

Erikin kuva sen verran komea ettei toivoakaan pistää paremmaksi.
Itse otin Espritillä vain tunnin verran luminanssia, toisen tunnin RGB ja vain puolisen tuntia Ha.
___
Tapio