ASA DDM60

Aloittaja Timo Kantola, 21.11.2011, 21:54:46

« edellinen - seuraava »

Jutte

Tosi hieno jalusta. Ursan Tähtikalliolle oli uudeksi jalustaksi vaihtoehtona tätä kalliimpi ja upea DDM85 malli, joka on samoissa hinnoissa kuin Paramount ME. Päädyimme kuitenkin Paramount jalustaan, koska siitä oli jo olemassa hyviä kokemuksia meidän olosuhteissa ja suuremmalle joukolle hankintoja tehtäessä ei haluta riskeerata yhdistyksen (jäsenten) rahoilla. Toivottavasti jalusta täyttää odotuksesi ja hienoa, että merkille saadaan nyt käyttökokemuksia meidän vaativissa olosuhteissa.
J-P Teitto

Timpe

Jep, on se vain hieno jalusta ja juuri oikean värinen. Onnittelut hankinnasta!  :cool:
Tuolle on luvattu kantavuutta 28kg saakka, joten kerrotko sitten miltä tuon käytännön tukevuus tuntuu omalla putki/kamerakuormallasi (=sitten ensi syksynä, kun ne pilvisakot on lusittu korkojen kera :tongue:). Olisin itse taipuvainen uskomaan, että ASA:n kantavuuslukema on hyvinkin konservatiivinen eli varovaisesti aseteltu alakanttiin.
- Timo Inkinen

Jyrki

Kiitoksia vaan kaikille...

Jalusta tuntuu erittäin laadukkaalta ja se on hyvin viimeistelty. PRO version hyvä puoli on siinä, että piuhat saa pois jaloista eikä tarvitse jännittää tarttuvatko ne johonkin kiinni putkea pyöritellessä. Kaikki isommat muutokset havaintosuojaan ja tolppaan jätetään suosiolla ensi kesään. Sen verran oli pakko viritellä, että tolpan pään sai sopimaan ASA:n kiinnitykselle. Timon mutkatolppa viritys on kieltämättä houkutteleva, mutta katsellaan kevään mittaan kuinka tarkasti ja helposti meridiaanin ylitykset osuvat kohdalleen tavallisella suoralla tolpalla.

Jalustan kantokyky lienee ilmoitettu aika konservatiivisesti eli sitä ei ainakaan tarvitse lähteä puolittamaan kun kuvauskalustoa miettii. Eräät ASA käyttäjät ovat myös raportoineet, että jalustan tuulensietokyky on erinomainen. Enkooderit pystyvät kuulemma korjaamaan aika pahatkin puuskat ilman, että se pilaisi otosta.

Paramount tekee tosiaan huippu jalustoja ja ne toimivat tunnetusti kaikenlaisissa olosuhteissa. Uskon, että myös ASA on saanut lastentaudit parannettua ja jalustat alkavat olemaan hyvinkin toimintavarmoja. Suurimmat ongelmat olivat aikoinaan nimenomaan softapuolella ja ne näyttäisivät jääneen historiaan.

Kova hinku päästä säätelemään ja kokeilemaan miten jalusta toimii. ASA:n markkinointikaveritkin lupasivat kirkkaita kelejä kaupan päälle koko kevääksi. Toivotaan, että sama porukka ei vaikuta kovin paljoa tuotekehittelypuolella  :azn:
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Jyrki

Pääsin eilen ensimmäistä kertaa kunnolla rakentelemaan pointing malleja sekä kokeilemaan napasuuntauksen hienosäätöä. Napasuuntauksen tekeminen alkoi pienten alkusekoilujen jälkeen sujumaan varsin mukavasti ja virheeksi jäi 0.8´ Alt ja 1.6´ Az. Hyvän napasuuntauksen tekemiseen tarvitaan automatiikkaa ja herkkiä käsiä.

Se mikä on todellinen ilo on kuitenkin pointing mallien tekeminen. ASA:n Autoslew softa ei juttele SkyX:n plate solve toiminnon kanssa, joten oli pakko hankkia PinPoint. Kyllä malleja voi tehdä manuaalisestikin, mutta kun plate solvea on kerran kokeillut, niin paluuta vanhaan ei enää ole. Mallin tekeminen on niin yksinkertaista, että hävettää. Ei tarvitse muuta kuin kertoa softalle montako kuvaa haluaa ottaa malliin mukaan ja sitten menoksi. Otan kuvat bin 3x3, joten isonkin mallin tekeminen käy yllättävän nopeasti ...ja äänettömästi.

Seuranta ilman autoguidausta näyttää toimivan juuri niin kuin markkinamiehet ylistivätkin eli todella hyvin. Jo perusmallin kanssa saa hyviä tuloksia aikaiseksi, mutta varsinainen jokeri on MLPT –toiminto. Siinä ohjelma ottaa perusmallin lisäksi muutamia kuvia aiotun kuvausreitin varrelta ja poistaa mahdolliset jäännösvirheet käytännössä täysin. Homma toimii siten, että kun kohde on aseteltu sopivasti kennolle, niin kerrotaan softalle kuinka kauan kyseistä kohdetta on tarkoitus kuvata ja kuinka monta täydennyskuvaa haluaa reitin varrelta ottaa. Esim. 3 h sessioon  riittää hyvin 10 kuvaa. Jalusta käy sen jälkeen reitin läpi ja ottaa kyseiset kuvat aiotun kuvauskohteen reitiltä. Aikaa koko hommaan menee pari minuuttia.

Ei voi muuta sanoa kuin, että upea jalusta ASA on, mutta ei ehkä sovellu ihan aloittelijoille. Osa toiminnoista voi näet aiheuttaa harmaita hiuksia perinteisiin jalustoihin tottuneille. Toisaalta kaikki toiminnot ovat loogisia ja opittavissa kohtuullisella vaivalla.
Ohessa yksi 10 min kuva eiliseltä. Napasuuntaus oli vielä himppu pielessä ja perusmalli varsin vaatimaton, mutta antaa osviittaa mihin jalusta pystyy kun säädöt ovat kohdallaan. Kuvaa ei ole käsitelty mitenkään ...paitsi venytetty.

Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Jyrki

Laitetaan nyt pari riviä lisää käyttökokemuksia jos joku vaikka harkitsee kyseisen valmistajan jalustan hankintaa...

Vähäinen pilvetön aika on mennyt testatessa ja eri toimintoja kokeillessa. Kun sitten eilen olin jo valmis kuvaamaan hetken niin MaximDL hirtti kiinni aivan totaalisesti. Siinä sitä sitten meni seuraavat pari tuntia softa ongelmia selvittäessä ...hemmetin Windows.

Sen verran sain kuitenkin testattua, että jalusta on erittäin herkkä oikealla tasapainoitukselle. Tämä tarkoittaa sitä, että sekä RA että DEC akseleiden on syytä olla täydellisessä tasapainossa jos haluaa ottaa pidempiä valostusaikoja ilman guidausta. Onneksi Autoslew softa sisältää erinomaisen graafisen apuvälineen, joka kertoo kahden vastakkain olevan tolpan avulla onko akseli tasapainossa vai ei. Manuaalisesti riittävän tarkkaa tasapainoitusta ei kykene tekemään. Toisaalta homma tarvitsee tehdä vain kerran, eikä sekään mikään ylivoimainen tehtävä ole kunhan vain ensin tajuaa kuinka systeemi toimii.

Tein pointing mallin (plate solven avulla) joka sisälsi 30 kuvaa molemmilla puolilla meridiaania (eli yht. 60). Kuten aiemmin kerroin niin mallin tekeminen ei ole homma eikä mikään sen jälkeen kun perussäädöt on saatu kohdalleen. Kokeilin parikymmentä goto hakua eri tähtiin ympäri taivasta ja joka ikinen osuin täsmälleen keskelle kameran ristikkoa ...siis aivan keskelle. En ole ikinä nähdyt sellaista osumatarkkuutta. Pointing malli on vähän harhaanjohtava nimitys, sillä malli toimii samalla myös seurannan pohjana. Pitää jatkossa kokeilla missä menee raja kuinka monta pistettä (kuvaa) malliin kannattaa laittaa  Autoslew malli on siinä mielessä parempi kuin SkyX, että siihen voi myöhemmin lisätä pisteitä (jollei ole muuttanut mitään säätöä) SkyX malli taas lukkiutuu kun sitä alkaa käyttää, eikä sitä voi enää laajentaa myöhemmin.

Tällaisen jalustan "varjopuoli" on siinä, että sitä intoutuu helposti virittelemään ja säätelemään aivan liikaa. Luulen, että säätelyt on pikku hiljaa tehty tälle talvelle. Katsotaan sitten ensi syksynä paremmissa keleissä, kuinka lähelle täydellisyyttä voi päästä  :wink:

Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Jyrki

Vielä yksi testikuva viime yöltä. Tällä kertaa hieman haastavammasta paikasta eli alt 21 astetta. Valotusta 1x20 min.

Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Jyrki

Laitetaan muutama kommentti lisää vajaan parin kuukauden käytön jälkeen. Kommentit on sitten kirjoitettu ilman minkäänlaista teknistä koulutusta, joten termit yms. saattavat olla miten sattuu.

Jalusta on vastannut odotuksia oikein hyvin ja joissain kohdin jopa ylittänyt ne.  Jalustan käyttö on helppoa, kunhan ensin pääsee sisälle ASA:n "direct drive" maailmaan. Se kun poikkeaa selvästi aiemmista käyttökokemuksista ja mekaanisesti erilaisista jalustaratkaisuista.

Suoraveto RA ja DE -akseleille näyttäisi toimivan jonkinlaisen vahvan magneetin avulla. Ilman virtaa akselit ovat täysin vapaita liikkumaan ja ne pysyvät paikallaan ainoastaan hyvin tehdyn tasapainotuksen avulla. Pienikin kosketus kumpaan tahansa akseliin muuttaa niiden asentoa.
Kun jalustaan laittaa virran päälle ja kytkee softan toimimaan niin akselit jämähtävät paikoilleen ja niissä voi tuntea pientä joustoa jos yrittää varovasti kammeta niitä johonkin suuntaan. Jalustan enkooderit eivät ole absoluuttisia vaan suhteellisia, eli ne eivät tiedä paikkaansa jos akseleita on liikuteltu kun virta on pois päältä. Tämä ei ole mikään ongelma, sillä vaikka akseleita intoutuisikin jostain syystä pyörittelemään ilman virtaa, niin riittää kun ne laittaa suurin piirtein samaan asentoon takaisin tai vaihtoehtoisesti lähelle ns. homing asentoa. 

Enkooderit löytävät absoluuttisen paikkansa homing -toiminnon avulla. Se taas tapahtuu yhtä ikonia klikkaamalla, jolloin jalusta lähtee "haravoimaan" homing -asentoa hitaasti liikutellen kumpaakin akselia. Kun homing- asento löytyy (ja jos kaikki säädöt on tehty oikein) niin jalusta synkronoi itsensä automaattisesti karttaohjelmaan (käytössä SkyX) ja on toimintavalmis. 
Omalla kokoonpanolla meridiaanin ohi voi kuvata 3 tuntia ilman kääntöä, ja vastaavasti lähestyä länsipuolelta itää 3 tuntia ennen meridiaanin ylitystä. Ja kun meridiaanin ylitykset tapahtuvat täysin nikottelematta ja osuen kohdalleen niin en usko, että alan virittelemään mitään "mutkatolppa" ratkaisuja.

Seuranta ilman autoguidausta on toiminut todella upeasti ja on erittäin vaivatonta. Hyvään lopputulokseen pääseminen edellyttää kuitenkin malttia tehdä säädöt kunnolla. Itsellä osa säädöistä on vielä hakusessa, mutta en ole viitsinyt alkaa niitä hienosäätämään kun tarkkuus on ollut ihan riittävää näinkin. Laitetaan ne sitten ensi syksynä paremmin kohdalleen.   
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Timo Kantola

Päivitystä jalustaan..
Olen ollut niin tyytyväinen jalustaan, että vasta nyt "paneuduin" tähän tähttikartta synkronointi ongelmaan joka on vaivannut jalustaani ihan alusta asti.

Eli ongelmani:
Huolimatta jalustan tarkoista  1" referensseistä ja GPS ajasta jalusta on aina käynnistyksen jälkeen täytynyt suunnata tunnettuun tähteen ja sykronoida karttaohjelma - vasta sitten goto ja seuranta pelittää ok. Ilman synkronointia Dec lukemat suureni alas mennessä ja pieneni nostaessa putkea kohti zeniittiä.

Paneutuminen tarkoitti sitä että laitoin ongelman kuvauksen ASA:lle Martin Puchnerille.
Vastaus tuli parinpäivän päästä:
   
"Here is the right order for the homefind procedure:
1.)    Perform a home find
2.)    Synch your mount to a star
3.)    Save the offset between home position and synched star with "Mount"->"Set new Homeposition"
At the next start of Autoslew you only need to perform a home find and your mount should be synched correctly."

No ei ollut vaikeeta  :oops: Oliskohan pitänyt tavata manuaalia tarkemmin...?

Nyt siis jalustassani on (minulle) uusi ominaisuus:
Käynnistetään jalusta, ajetaan referenssiin - ja kas goto löytää tämän jälkeen kohteet keskelle kameran 17.8' x 13.8' näkökenttää.

Nyt vihdoin voin riisua tähtäimen putkenpäältä.
Timo Kantola

Jyrki

Kyllä manuaalin luku yleensä kannattaa  :wink:

ASA:n jalustan synkronointi kunnolla karttaohjelman kanssa edellyttää tosiaan "set new homeposition" kohdan klikkaamista synkronoinnin jälkeen tai se toimii vanhoilla "home" arvoilla kun koneen avaa uudelleen.
Kun homma on tehty oikein, eikä jalustaa liikutettu niin uuden kuvaussession voi aloittaa jopa ilman "homefind" referenssissä käyntiä. Jotkut jalustaa etänä pyörittävät näyttäkin jättävän tämän vaiheen väliin. Itse teen sen kyllä joka kerta kun aikaa referenssissä käyntiin ei mene kuin puolisen minuuttia.

Kätevä tapa on asettaa esim. park2 asento ihan "home position" viereen ja ajaa jalusta siihen. Sen jälkeen homefind ajo ei kestä kuin muutaman sekunnin, varsinkin jos vielä kertoo jalustalle mihin suuntaan se lähtee ensimmäisenä automaattista hakua tekemään.
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Timo Kantola

ASA:aa kehuttu (minä ja Jyrki  :smiley:) niin kovasti, Ja syystä.
Nyt minulla ilmeni ensimmäiset vakavat ongelmat.
Oikeestaan tämä ongelma on esiintynyt satunnaisesti silloin tällöin - sanotaan joka 10 ... 20 havainto yö.

Autoslew menee tilttiin - ei vastaa, ja menettää seurannan - kohde katoaa kuvakentästä noin 2-3 tunnissa.
Jalustan buuttaaminen on aina ollut lääke, ja ongelma poistuu.

Nyt viimeaikojen selkeilä putki ollut toiminnassa iltahämärästä aamunkoittoon joka yö. Yöllä 25/26 oli Autoslew taas tiltannut 22:30UT - näkyy Drift käyrässä. Tilttaus ei haitannut, UX Uma pysyi vertailutähtineen koko yön kuitenkin näkökentässä.

Yö 26/27 olikin sitten taistelua parituntia ok. seurantaa, buuttaus, parikyt minuuttia ja taas buutattava...

Yö 27/28 menikin harakoille. Nostin kädet ylös klo 00:30 . aamulla oli herätys töihin klo 05:10.

Kirjotin ASA:n tekniseen tukeen kyssärin mikä voisi olla aiheuttajana softan jumiutumiseen, laitoin screenshotin vikatilanteesta (softa kun oli niin jumissa että ei pystynyt tekemään vikaloki tiedostoa).  Vastaus ASA:lta tuli 3 tunnin päästä :) Syynä virheilmoitukseen jalustan->tietokoneen välinen USB kaapeli, ja yleisimmin ko. errorin aiheuttaa USB kaapelin huono maadoituskontakti.

Mittasin Meggerillä USB yhteyden maan kontaktin jalusta->kompuutteri väliltä, antoi parhaimmillaan 2.87 ohmia, huonoimmillaan 58 ohmia.  Uusi kaupasta haettu (A-uros/A-naaras) kaapelin maadotus 3m kaapelilla oli 0.87 ohmia. Huonoksi kaapeliksi osoittautui juuri ASA:lta jalustan mukana tullut USB kaapeli - sama kaapeli on siis kummitellut alusta asti. Uutta vastaavaa 3m A-uros/A-uros USB kaapelia ei täältä peräkyliltä tähän hätään löytynyt, joten juotin alkuperäiseen kaapelin maadotuksiin ulkopuolisen 0.75mm johtimen varmistamaan maadotuksen jatkumisen tietokoneelta jalustalle.

Nyt on putki ollut kuvaamassa havaintosuojan kattoa kolmisen tuntia ilman ongelmia  :tongue: Oliskohan ollut noin helppoa?
Timo Kantola

Timo Kantola

#55
Päivitystä ASA:n käyttökokemuksiin.
Jalustaa on nyt käytetty kolme talvea, niin aktiivisesti kun suomen oloissa pystyy. Jalusta on kesät talvet jalustallaan havaintosuojassaan:
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=9568.0

Jalustaan virittämäni 7.5W lämmitin  http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=9568.msg102925#msg102925 on hyvä, se pitää jalustan pinnan vapaana kuurasta ja kasteesta. Poikkeuksena on muutamat kerrat kun -20 asteen pakkasjakson jälkeen ilma lämpenee vuorokaudessa  plussanpuolelle vesisateen kera. Silloin koko havaintosuoja on sisältä kosteudesta märkä. Samoin jalusta helmeilee tuolloin vesipisaroista. Pitää varautua lämpöpuhaltimella paremmin noihin äärimmäisiin lämpötilan vaihteluihin. Nyt puhallin on ollut talvella pois käytöstä, kun sää oli niin tasapaksua..

Tänätalvena jalusta oli virrattomana odottelemassa kelejä lokakuun lopusta tammikuun puoliväliin. Käynnistyksessä ei ongelmia, virta päälle ja kuvaamaan. Edelleen vaikuttaa hyvin varmatoimiselta.

Ongelmia on edelleen tullut kun olen ottanut pitkää aikasarjaa noin minuutin valotuksilla, niin jossain välissä on jalustan ja tietokoneen välinen yhteys kadonnut, ja kohde lipunut noin parissa tunnissa kuvan ulkopuolelle, ja tietokone ollut jumissa tai bluescreen tilassa täynnä virheilmoituksia. Päätin kokeilla toista konetta.
          Nyt on tornissa "uusi" käytetty Lenovo ThinkPad T410, 64bittinen Win7 pro, ja viellä kun latasin uusimman Autoslev softan joka oli siirtynyt versiosta 5.0.5.3 paria pykälää kehittyneempään 5.1.1.6 versioon, niin jalustahan on kuin uusi. Päivitetty Autoslev toi mukanaan uusia käyttöä helpottavia ominaisuuksia esim servotune on nyt mahdollista tehdä täysin automaattisesti - mikä on hyvä.

Jälkeenpäin olen tutkinut tuota vanhaa tornikonetta, ja totesin että USB liitäntäinen hiiri ei toimi portissa missä jalusta oli kytkettynä - hiiren laservalo vain välähtää ja sammuu samantien kun liitin kytketään koneeseen. Ylempi portti missä Atik on ollut kytkettynä, hiiri toimii normaalisti. Viallisesssa portissa toimii USB tikku aivan hyvin.. en tiedä, mutta jotain virransyöttö haikkää kyseisessä portissa on, liekö se ollut syyllinen jalustan yhteysongelmiin..

Kevään 2015 puolitoistaviikoisen kuuttoman selkeän jakson testailin huvikseni pitkiävalotuksia. Näin jälkeenpäin mietin että olisi pitänyt kokeilla vielläkin pidempiä valotuksia..

Ekassa kuvassa on  NGC 3718 ja 75 guidaamatonta 420sek. otosta.  Vaikka SPX300F4 putki on alumiinia, niin ei ihan hillittömästi fokus vaeltanut yönaikana, vaikka fokukseen en koskenut sen jälkeen, kun laitoin kameran kuvaamaan.. Putken taipumatkin on niin hitaita, että se tekee taipumilla "automaattisen" ditheröinnin noin 9 tunnin aikana.

Toisena on sitten PK164 UHCS  filtterillä, 10 guidaamatonta 1200s otosta.
EDIT: PK164 kuvaan on kalibroinnissa jäänyt pari kuumaa pikseliä, niistä näkyy kuvakentän vaellus 200minuutin aikana..

Oppimiskäyräni on hieman loiva, mutta jalusta se vaan paranee vanhetessaan  :azn:
Timo Kantola

Timo Kantola

#56
Jaaha, toissapäivänä taas jotain kivaa..

Juuri kun pääsin vauhtiin HADS kohteiden kuvaamisessa: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=14571.msg135921#new .
Projektissa ajotetaan Delta Scuti muuttujien maksimeita, ja seurataan pysyykö maksimiajankohta ennustettavasti, vai ryömiikö ajankohta pikkuhiljaa. Ajotus on siis tärkeä, ja kuvaustietokoneen kellon on syytä olla tarkasti ajassa.

ASA:n Autoslew nappaa tarkan ajan GPS singaalista, ja samalla pitää ohjaustietokoneen tarkasti oikeassa ajassa - right?

Tulipallokameroissa on sama homma, valvovan tietokoneen on hyvä olla oikeassa ajassa, kesäaika sekoilujen takia käytämme UTC aikaa, ja itse olen käyttänyt ajan manuaaliseen tarkistukseen sivua: http://time.is/UTC

Koska olen vakaasti luottanut ASA:n osaamiseen, ja olettanut (ehkä syyttä..) että Autoslew asettaa ohjauskoneen nimenomaan tarkkaan UTC aikaan, niin en ole koskaan kyseisen koneen kelloa tarkistanut, paitsi toissaltana.. Ja oops - kello ei ollutkaan aivan samassa kuin tuo  http://time.is/UTC . Eroa oli hieman vajaa minuutti..  Seuraavaksi hain navigaattorin josta löytyy tarkka UTC aika, GPS singaalista yllättäen. Katsoin viellä vaihtuuko tasatunti navigaattorissa samalla hetkellä kun radion aikamerkin viimeinen äänimerkki loppuu - ja kyllä tasan samaan aikaan.

Hain kameran, ja laitoin näkyville tornin ohjauskoneen näytön (Ethernetin ja VNC:n takana - matkaa 30m) TomTom, ja  http://time.is/UTC  . Kuvasta on helppo laskea että Autoslew / ohjaustietokone on 56 sek edellä, joka on oikeestaan paljon noihin HADS ajotuksiin..  Koitin silmämääräisesti vertailla kelloja, ja arvioin että ero oli noin +55.6 ...+55.8 sek. Nyt kahden vuorokauden seurannan aikana ero on tasan 55sek.

Kysyin ASA:lta asiasta kaksi iltaa sitten, mutta viellä ei ole tullut ehdotusta että mistä aikaero voisi johtua. Vaikea uskoa että vika olisi heikkolaatuisessa (halvassa) GPS mokkulassa, 56sek ero pitäisi jo näkyä paikannustarkkuudessa ?

Onko Jyrki huomannut moista?
Timo Kantola

Kaizu

Meteorikameran tietokoneen kello on tahdistettu Dimension 4 sovelluksella. Korjaukset on yleensä olleet alle 0.1 sek n. kerran päivässä. Isompia korjauksia tulee jos verkkoyhteys on ollut poikki tai hidastelee. Losmandyn jalustalla ei ole mitää kytkentöjä ulkomaailmaan, sen kello muistaakseni jätättää n.1min / 6kk, korjauksen joutuu tekemään manuaalisesti. Jalustaan on saatavissa GPS-moduli mutta se ei toimi peltikupolin sisällä. Tuo minuutin suuruusluokkaa oleva virhe viittaisi siihen että tietokoneen kello ei itsekseen pävity.

Kaizu
Kai Forssen

Jyrki


En ole kiinnittänyt mitään huomiota mahdollisiin aikaeroihin kun homma on pelittänyt niin hyvin.

Käytän myös GPS mokkulaa ja Autoslew näyttäisi ottavan ajan siitä. Lisäksi läppärillä on softa, joka päivittää tietokoneen aikaa tunnin välein hyvinkin tarkasti. Tämä läppäri viritys taas johtuu siitä, että tietsikan oma ajan seuranta on aika surkeaa, enkä ole oikein luottanut siihen että Autoslew päivittelisi läppärin aikaa kunnolla...vaikka sellainen täppä onkin valittuna. Voi tietysti olla että päivittääkin, mutta nyt tietsikka on joka tapauksessa tarkassa ajassa myös ilman Autoslew/GPS aikaa.

Sequence taas näyttäisi kopioivan parametrit Autoslewsta, eikä sen kanssa ole ollut mitään ongelmia. Käyttämäni Autoslew ja Sequence ovat kyllä Beta versioita kun menin ilmoittautumaan testaajaksi...
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Jyrki

Piti käydä ihan observatoriossa käynnistämässä laitteet ja tarkastamassa kuinka hyvin ajat ovat synkassa... ja kaikki (tietsikka, Autosew ja Sequence) ovat täsmälleen samassa ajassa  :azn:
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/