Automaatiota kuvaukseen?

Aloittaja getty, 15.11.2011, 23:30:10

« edellinen - seuraava »

getty

Näinhän se menee nykyään: tälläät kohteen putkeen, teet tarknnuksen, hoidat guide-tähden kenttään ja lyöt vehkeet louskuttamaan. Aamulla sitten on seuraava mahdollisuus vaikuttaa lopputulokseen. Jos siis työläinen haluaa nukkua.
Herääkin kysymys kuvausautomaatiosta. Skriptattavia kuvausohjelmia löytyy ainakin MaximDL ja muitakin, mutta mitäs isot pojat käyttää? Toisaalta kiinnostaisi entry level -tyyppinen halpa ratkaisu, mutta epäilen ettei moisia ole olemassa. Oletan kuitenkin, että kuvausharrastukseni jatkuu vielä vuosia ensin DSLR-maalimassa ja mahdollisesti myöhemmin CCD/kapeakaista -meiningillä. Saa suositella.
Pekka Peura, Oulu

mickut

Pykälää edullisemmalle Nebulosity2:lle on kirjoitettu vapaahko SequenceGenerator. Sen ensimmäiset versiot olivat kökköjä, mutta kesän ja syksyn aikana projekti näyttää kypsyneen paljon. En tosin tiedä osaako se jutella PHDlle kuinka hyvin guidetähtien automaattivalinnan suhteen.

AstroTortillan ensimmäinen julkaisukelpoinen betaversio alkaa lähestyä H-hetkeä, pahimpia bugeja korjaillaan vielä pois, mutta isompaa automaatiota siihen ei ole luvassa ennen ensikautta. Oma ideaalitavoite versiolle 1 on saada luotettava napasuuntaus ja kohteen keskittäminen, versioon 2 automaattinen monen kohteen kuvaus. AstroTortilla tukee nyt Nebulosity2:ta ja MaxImDLää, tuki muutamalle muullekin kameraohjelmalle on ilmeisesti tekeillä.

-Antti

ps. jos jollain on jokin muu kuin eqmod jalustan ohjaamiseen ja aikaa kokeilla satunnaisesti iltahämärässä, ota yhteyttä. Ainakin ss2k jalustaohjauksen kanssa on tiettävästi jotain ongelmia.

Lithos

Kun olen katsellut ihmisten laitteistojen hintoja niin toisaalta voidaan kai aika huoletta sanoa että kun laitteet ovat siinä kunnossa että luotettavaa automaatisoitua kuvausta voi harrastaa niin se MaximDL:n kaltaisen softan hinta taitaa olla aika mitätön osa kokonaisuutta.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

JaniT

Ihan alkuun pääsee kameraa laukomaan automaattisesti vaikka tämmöisellä. Tosin pakkasessa hyytyy muutamassa tunnissa.
http://www.jjc.cc/products/TM-C.htm
Celestron Omni XLT 150/750mm + Orion 2" Low-Profile Dual Speed Focuser
Draco 80/500mm
Skywatcher Startravel 80/400mm
Celestron CG-4
Canon 1000D
AlCCD5

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: mickut - 16.11.2011, 11:37:23
AstroTortilla tukee nyt Nebulosity2:ta ja MaxImDLää, tuki muutamalle muullekin kameraohjelmalle on ilmeisesti tekeillä.

Astro Photography Tool -tuki on jo nyt työn alla. BackyardEOSsin kehittäjällä on myös kiinnostusta lisätä ohjaustoiminnallisuus AstroTortillaa varten. Nuo ovat siis niitä järkkärille optimoituja hämäränäön säilyttäviä softia, jotka ovat vielä Nebulosityakin halvempia.

einari

Minulle kyllä heräsi kysymys että minkälaista automaatiota tässä haetaan.
Automaattista useamman kohteen kuvaamista, automaatiota joka ottaa kalibrointikuvatkin, yksittäisen kohteen kuvasarjan automaatiota vai mitä ?

Itse käytän AstroArtia joka on hinnaltaan jossain Nebulosity ja Maximin välimaastossa.
Siinä on skriptausmahdollisuus.
___
Tapio

vesa k

Hei

Tässä hintava ja varmasti monipuolinen softa.
Sisältää kaikki täydelliseen automaatioon.

http://acp.dc3.com/index2.html

t vesa_k
"Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere" Albert Einstein

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: vesa k - 16.11.2011, 15:58:49
Tässä hintava ja varmasti monipuolinen softa.
Sisältää kaikki täydelliseen automaatioon.
http://acp.dc3.com/index2.html

Ja muitahan on sitten CCD Autopilot ja CCDCommander. Nämä sekä tuo ACP ohjaavat siis Maximia tai CCDSoftia sun muita kaiken maailman softia. Maximilla itsellään ei saa nappia painamalla yöunien aikana tapahtuvaa kuvaussessiota tapahtumaan.

getty

Taisin ilmaista epäselvästi tarpeitani, mutta automaation lisäämisellä tarkoitin lähinnä sitä, että voisin asettaa pelit kuvaamaan yön aikana kahta tai useampaa kohdetta ja vedellä rauhassa hirsiä. Käytännössä siis softan pitäisi osata ajaa jalustaa ja kuvauskameraa, ja osata myös uuden guide-tähden nappaaminen. Nykyisin tahtoo harvoista kuvauskelpoisista öistä mennä tunteja hukkaan, kun putki esim. törmää meridiaaniin ja homma on seis.
Varmastikin joku ACP+MaximDL yhdistelmä riittää vaikka loppuiäksi, mutta tommonen tonnin pieti ei oikein ole vaihtoehto harrastuksen tässä vaiheessa.

Lainaus käyttäjältä: einari - 16.11.2011, 15:29:33
Itse käytän AstroArtia joka on hinnaltaan jossain Nebulosity ja Maximin välimaastossa.
Siinä on skriptausmahdollisuus.

Tämä on kiinnostava tuote ja hintakin on enempi harrastajaystävällinen. Einari, onnistuvatko yo. asiat ja kuinka haastavaa tuolla on skriptien tekeminen?
Pekka Peura, Oulu

einari

Ei ole ollut toistaiseksi suurta tarvetta käytellä skriptausta.
Yhä enemmän tuntuu menevän siihen suuntaan että yksi kohde per yö.

Sinänsä AA:lla skriptaus on simppeliä, wanhan basicin tapaista.
Täällä on uusi AA:n ccd-interface ja paketissa olevassa help-filessä kerrotaan skriptauksestakin.
http://www.msb-astroart.com/CCD461.zip

Tutkin ohjeesta että guide-tähden vaihtoon tuolla ei olisi funktiota.
Fokusointi, ditheröinti, ja filtteripyörän pyöritys kyllä onnistuu.
___
Tapio

oksanen

MaxImDL+TheSky+ACP+MaxDomeII+FocusMax+Clarity -kombo on käytössä Hankasalmen observatoriossa ja sillä saa erittäin hyvin toimivan automaation. Ja kuten mainittu, kameroiden, kaukoputkien ja jalustojen hintoihin verrattuna ohjelmistojen osuus on aika pieni. Riippuu paljon omasta mielenkiinnosta ja osaamisesta se millaisen ohjelmiston kuvaussysteemi vaatii. Itse olen ollut hyvin tyytyväinen ACP-ohjelmistoon.

arto

Timpe

Lainaus käyttäjältä: getty - 16.11.2011, 20:34:26
Taisin ilmaista epäselvästi tarpeitani, mutta automaation lisäämisellä tarkoitin lähinnä sitä, että voisin asettaa pelit kuvaamaan yön aikana kahta tai useampaa kohdetta ja vedellä rauhassa hirsiä. Käytännössä siis softan pitäisi osata ajaa jalustaa ja kuvauskameraa, ja osata myös uuden guide-tähden nappaaminen. Nykyisin tahtoo harvoista kuvauskelpoisista öistä mennä tunteja hukkaan, kun putki esim. törmää meridiaaniin ja homma on seis.

Täällä oltaisin tyytyväisiä, jos putken edes voisi jättää itsekseen kuvaamaan paria tuntia pidemmäksi ajaksi, mutta kun ei... :angry: Parissa tunnissa seuranta menee keturoilleen tai jotain muuta tulee esteeksi. Meridiaanin ylitys luonnistuu, mutta keskellä meridiaania ollaan tasapainotilanteessa, josta keikahdus toiselle laidalle pilaa kuvia samalla tavoin kuin esim. pitkän valotusjakson myötä tulevat tasapainotusongelmatkin. Jos kuvaan, niin vähintään tunnin välein pitää käydä katsomassa mitä systeemi puuhaa itsekseen. (Korjauksena olisi sen AP 1200GTO:n hankkiminen tai jokin pikkuputken hommaaminen kuvauskalustoksi, mutta kumpikaan vaihtoehdoista ei houkuttele. Siispä valvon ja kärsin, kun ryhdyn kuvaamaan...)

Ai niin, maksimissaan yksi kohde per yö ja jos tuolloin saadaan koko LRGB-setti talteen niin jabadabaduu!!! Muutoin sährätään noin tunti ylimääräistä seuraavan yön aloitusaikaan, kun kuva-aloja kohdistetaan ja kameran asentoa hierotaan paikalleen. Automaatiota pöh, ja kilin ******:t  :grin:
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 17.11.2011, 22:11:52Muutoin sährätään noin tunti ylimääräistä seuraavan yön aloitusaikaan, kun kuva-aloja kohdistetaan ja kameran asentoa hierotaan paikalleen.

Petasit meille oikein hyvän mainospaikan tähän väliin. :grin: AstroTortillalle voi syöttää yhden edellisenä yönä kuvatun ruudun jonka jälkeen se kääntää putken täsmälleen samaan kohtaan (halutessasi alle kaariminuutin tarkkuudella) kuin annetussa ruudussa. Kameraa se ei osaa kierittää, mutta antaa kyllä kiertokulman asteina, joka helpottanee kohdistusta.

PetriKe

Automaatiotyöpöytä voi näyttää esim. liitteenä olevan kuvan kaltaiselta. Ohjelmapalikoita on ihan riittämiin ja kulutettuja työtunteja niiden parametrien virittämiseen ei viitsi edes laskea. Mukana web-kameraa, MaximDL, FocusMax, CCDAutopilot. PulseGuide, DDW, TheSky, Clarity II.

Kuvan tapauksessa systeemi oli viritetty kuvaamaan taivasflättejä ja lokista näkee, että CCDAutopilot odottaa auringon laskevan riittävän alas horisontin alle.



Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

einari

Wanha ketju mutta kysymykseni liittyy aiheeseen.

Eli oliko joku kokeillut tätä ?
http://www.mainsequencesoftware.com/Products/SGPro
___
Tapio