vdB 152 Kefeuksessa

Aloittaja Nurinniska Observatory, 02.10.2011, 17:56:47

« edellinen - seuraava »

mickut

Vähän vähemmillä valoilla, pilvilauttojen ja revontulten läpi ei tullut ihan yhtä näyttävää, mutta kai sitä voi alkaa tulkita kauden kollimointitarpeen tulleen riittävän tarkkuuden päähän hyväksyttävästä.


Flickr:issä

4x5min L, 5x5min RGB. G-kanavan kuvat olivat taustaltaan aika reippaasti muita värikanavia kirkkaampia, maanantain revontulivyön vellottua lähes koko kirkkaan ajan kohteen päällä.

-Antti

Murtsi

Eipä tuo pahalta näytä, vaikka itse kyllä vielä jatkaisin säätöjä, kuvan yläreunan tähdet näyttävät hieman venähtävän. Tuohon voi toki syynä olla myöskin kennon tiltti. Oliko sinulla käytössä kuinka isokokoinen kenno? Omassa systeemissä on KAF 8300 kenno jolle kaiken pitää olla linjassa ennen kuin tulee lähes virheetöntä tulosta, pinikin poikkeama näkyy välittömästi kuvassa, pienempi kenno antaa anteeksi jonkun verran vaikka ei haittaa sittenkään vaikka kaikki olisi tip top  :grin:

mickut

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 21.12.2015, 15:19:44
Eipä tuo pahalta näytä, vaikka itse kyllä vielä jatkaisin säätöjä, kuvan yläreunan tähdet näyttävät hieman venähtävän. Tuohon voi toki syynä olla myöskin kennon tiltti. Oliko sinulla käytössä kuinka isokokoinen kenno?

Kennotilttiä vielä hieman, 814 pikkukenno käytössä ja sen pienet pikselit ovat vähän alle tuon putken luvatun teoreettisen piirtokyvyn. Tuossa Boren-Simonissa tuntuu olevan sen verran joustoa kokonaisuutena, ettei siitä oikein parempaa saa tälle kaudelle. Pelkästään fokari tuntuu joustavan ihan merkittävästi meridiaaniflipissä ja laser-kollimaattorilla piste pääpeilissä liikkuu yli millin.

-Antti

Murtsi

Kuulostaa kovin tutulta, aiemmin omistin Orion Opticsin 8" newtonin ja tuon ASA korjaimen kanssa meridiaaniflipin jälkeen kollimointi muuttui selvästi eli oli kollimoitava aina kuvaussuuntaan, nykyään on GSO:n 10" kanssa oli alkujaan saat ongelmat vaikka putki on tehty hiilikuidusta, pieniä parannuksia olen sittemmin putkelle tehnyt, mm. alkuperäisen apupeilin kannattimen heitin pois ja tein itse tukevamman, jäykistin putkea parilla alumiiniprofiilikiskolla jotka pulttasin putken sisäpuolelle kiinni, fokkarina minulla on starlight instrumentsin feather touch fokkari http://starlightinstruments.com/store/index.php?route=product/product&path=37_49&product_id=52 jne. jne. Nykyään kestää jo tehdä meridiaaniflipinkin ja jatkaa kuvaamista, silti tarkassa tutkinnassa tuon operaation jälkeen on havaittavissa vielä pientä taipumaa jossakin, epäilen pääpeilin pidintä syyksi tähän, ehkäpä senkin tuunaaminen tulee joskus ajankohtaiseksi, no, kuvaamaan kuitenkin pystyy nykyisessäkin kunnossa.

einari

Jatketaanpa pitkästä aikaa tätäkin ketjua.
Kun pikkuhiljaa alkaa luottamaan että Espanjassa keliä piisaa niin voi keskittyä yhteen kohteeseen hieman pidemmillä valotuksilla.
Eli valottelin tätä kohdetta kolmena yönä  kaikenkaikkiaan noin 14 tuntia, luminanssia noin 5.5 tuntia (10 minuutin valot), värikanavia 4 tuntia (4 minuutin valot) ja Ha:ta 3 tuntia (10 minuutin valot).

Sain tähän kohteeseen myös näkymiin edellisellä sivulla Jarin kuvasta leikkautuneen planeetarisen sumun PN G111.0 +11.6. Tämä oli toisessa lähteessä mainittu myös HII/OIII-alueeksi nimeltään Dengel-Hartl (DeHt) 5.
Lisäksi kuvassa näkyy punaisena kaarena supernovajäänne SNR 110.3+11.3.

Lisäinfot Taivaanvahdissa.


___
Tapio

Murtsi

Tulipahan kuvattua tämäkin kohde viimeinkin, ollut kuvauslistalla jo vuosia, mutta ei vain ole tullut aiemmin aloitettua. Kuvasin kohteen jo lokakuussa, mutta sain vasta nyt aikaiseksi kirjoitella tännekin asiasta. Kuva on kahden ruudun mosaiikki 10" putkella kuvattuna, tuohon 6" ATM putken näkökenttään se olisi sopinut kerralla, mutta en tuota ajatellut tarkemmin ennen kuvausten alkua. Siinä kävi sillä lailla, että kuvasin ensin tuota heijastussumua ja huomasin sitten vasta, että pimeä sumu jatkuu vielä kauas tuon kohteen ulkopuolelle, jolloin tein päätöksen mosaiikin teosta. Laitoin jonkunlaisen kuvauksen myös taivaanvahtiin https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/79708. Tekniset tiedot löytyvät astrobinistä.

Einarillakin hyvä kuva kohteesta, ehkä kannattaisi valottaa vielä lisää Ha suotimella joskus täyden kuun aikaan, niin saisit paremmin esiin nuo punaiset sumut, vaikka menee se noinkin  :smiley:


wm-x

Upea kuva! Yhtään enempää RGB ei tarvinnutkaan, kauniit värit ja tasapainoinen kokonaisuus.

Ransu

On taas ihan ykkösluokan kuva Murtsilta, tuosta saisi hienon julisteen :cool:
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

naavis

Taattua Murtsi-laatua. :cool:

Timpe

Hiukan vaikeaa suhteuttaa tätä kohdetta mihinkään, kunnes kaivoin 24h kokonaisvalotuksen samasta alueesta täältä. Murtsin 12,7h valotukset Suomesta panevat hyvinkin tuon linkatun 24h kuvan Arizonan paremmista olosuhteista kovalle koetukselle eli onnistunut lopputulos kaiken kaikkiaan!  :smiley: Yksittäisruuduissa ei tainnut olla paljon mitään katsottavaa ts. on kyse hyvin himmeästä kohteesta?
Hups, samoista kuvalinkeistä löytyi myös nykyisellä TMB APO-tripletti putkiyksilölläni kuvattu 17,5h valotus Espanjasta (link), mutta en todellakaan aio kuvata tätä kohdetta itse Suomen säistä, sillä se olisi tuhoon tuomittu yritys :tongue:
- Timo Inkinen

vehnae

Hieno suoritus! Nuo heijastussumun pyörteet tahtovat tosiaan helposti hukkua käsittelyssä tai muuten jäädä huomiotta kirkkaan tähden loistaessa vieressä.

Murtsi

Kiitokset kaikille kommenteista.

Nuo taivaanvahdissa mainitsemani ainepyörteet löytyvät kyllä useistakin kuvista, mutta en ole itse niitä aiemmin huomannut, ennen kuin ryhdyin kuvaamaan kohdetta, se pisti silmään heti ensimmäisistä ruuduista.

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 09.12.2018, 17:48:09
Yksittäisruuduissa ei tainnut olla paljon mitään katsottavaa ts. on kyse hyvin himmeästä kohteesta?

Oikeastaan kohde erottui taustastaan helposti jopa yksittäisruuduissa, siitä syystä ilmeisesti vähäinen määrä RGB ruutuja riitti kohteelle, vaikeinta oli saada nuo Ha alueet näkösälle. Liitteenä yksi viiden minuutin kalibroitu ruutu, josta näkee kohteen erottumisen.

Erik Pirtala

#57
Tämän uniikimpaa kuvakenttää ei tule ihan heti. Samaan kuvaan mahtuu pimeä sumu Barnard 175, heijastussumu vdB 152, vanha planetaarinen sumu DeHt-5 alaoikealla. Vetysäikeet ovat osa supernovajäännettä SNR 110.3 + 11.3.

Kuvasin tähän Joulukuun ja eilisyön aikana valotusta yhteensä 22 tuntia, jakaantuen seuraavasti:

Ha: 45x600s = 7,5 h
H: 165x2min = 5,5h
R/G/B 90x2min = 3h/3h/3h

Vaikeaa oli taas, etenkin tuon tosi himmeän Ha:n yhdistäminen luminanssiin ja värikanaviin



Isompi kuva ja tiedot kuvauslaitteistosta:
https://www.astrobin.com/7mak5m/D/

väre

Mielenkiintoinen kohde ja hieno kuva.
Markku
----------------------
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro, Sharpstar 61EDPH III, GSO 6" RC, iOptron GEM28, Asiair Pro, Asi 120 mini, ZWO ASI 533 MC Pro, Canon 80D, EOS R