Anteeksi kun tulee taas vähän pitkä postaus, mutta tähän on nyt taas ympätty hiukan testituoksia samalla aiheesta joka saattaa jotakuta kiinnostaa, eli Barlow versus drizzle.
Viime yönä keli näytti hyvältä ja koska Televuen 5-8x barlow on vielä matkalla tulossa, päätin kokeilla muuta: Kiersin 2 tuuman (ei huippulaatuisesta) 2x barlowistani linssistö-osan irti muusta rungosta ja ilokseni sen ulkokierre sopi suoraan normaalisti käyttämäni 2 tuuman 4x barlowin etupään (eli kaukoputken puolen) sisäkierteeseen, 2" suodinkierre tai jokin. Näin syntyi 2 tuuman 7-elementtinen 8x barlow! Täytyy sanoa, että on suodinpyörän ja kameran (DMK21) kanssa kierreliitoksin koottuna melkomoisen juhlava kapistus... Sillä sitten kuvaamaan n. 14500 mm:n polttovälillä (F36) tai niin ensin luulin.
Tässäpä ensin 18.4.2012 klo 23.17 IRGB-kuva tuolla polttovälillä:

Sitten sama, mutta värikanavia pinkatessa drizzlellä tuplattu ja sitten skaalattu 50%:iin sekä 70%:iin. Näköjään näinkin voi tehdä.

Sitten ruuvasin 2x-osion superbarlowista pois ja jatkoin kuvaamista 4x powermatella. Ensin klo 23.27 IRGB-kuva normaalisti drizzlellä tuplaten ja vieressään sama värikuvayhdistämisvaiheessa vielä toisen kerran drizzlattuna ja oliko 70%:iin skaalattuna. Tässä vaiheessa huomaamme, että superbarlow näyttäisi oikeasti olleen ehkä 6-7x.

Mielestäni iso barlow (jopa tällainen kahden barlown yhdistelmä) tuottaa enemmän detaljia kuin drizzlellä vastaavan skaalan tekeminen pienemmän kertoimen barlowin videosta. Sitten taas laadukkaasta videosta drizzlellä tuplaus ja sitten alasskaalaus tekee paremman kuvan kuin suora pinoaminen ilman drizzleä samaan skaalaan. Huonosta videosta drizzle sitten tekeekin mosaiikkia. Ja jos liian iso barlow himmentää kuvaa liikaa, niin että valotusaika pitenee liikaa, taas menetetään detaljia. Odotan innolla Televuen 5-8x powermaten saapumista...