Lyrideistä...

Aloittaja jansku136, 18.04.2011, 18:47:40

« edellinen - seuraava »

jansku136

Nyt kun on Lyridien meteorikausi meneillään, niin mietityttää että näkyykö niitä meteoreita kuinka paljon kun maksimiin eli 23.4 klo: 2:00 on vielä aikaa. Onko tälle lukemalle mitään keskiarvoa? Mietin tässä vaan että kun ensi yöksi on luvattu koko yöksi selkeää, niin kannattaisiko sitä lähteä bongaamaan tähdenlentoa? Vai onko Lyridit miten aktiivinen parvi muulloin kun maksimiaikana?


-Kiitos!  :azn:

Jutte

Parvi on melko lyhytkestoinen, mutta ainahan kannattaa yrittää. Aktiivisuutta on havaittavissa 16.-25.4 välisenä aikana. Maksimi on 22.4. Lyridien radiantti sijaitsee Herkuleen tähdistön puolella, noin kymmenen astetta Vegasta lounaaseen. Parven aktiivisuuden ollessa normaalitasoa, voi maksimin aikoihin havaita (hyvissä olosuhteissa) 10 lyridiä tunnissa.
Lisää tietoa:
http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/meteorit/
J-P
J-P Teitto

jansku136

Joo, eli kyllä niitä voi siis tänä yönäkin nähdä?

PETK

Tuossa 14.4 taisi ensimmäinen Lyridi tulla meteorikameraan.
Joten varmaan niitä voi jo nähdä.
Pekka
Pekka Kokko

Esko Lyytinen

Tästä IMO:n linkistä voi seurata tilanteen kehittymistä, ei ihan reaaliajassa mutta jonkinmoisella, epäsäännöllisellä viiveellä.
Esko

http://www.imo.net/live/lyrids2011/

jansku136

Lainaus käyttäjältä: Esko Lyytinen - 19.04.2011, 16:18:40
Tästä IMO:n linkistä voi seurata tilanteen kehittymistä, ei ihan reaaliajassa mutta jonkinmoisella, epäsäännöllisellä viiveellä.
Esko

http://www.imo.net/live/lyrids2011/


No tuopas on kätevä sivu, kiitoksia! :) Itsekin onnistuin kaksi tähdenlentoa bongaamaan puolessa tunnissa, siellä Herkuleen tähdistöllä päin ne vilahtivat, mutta en sitten tiedä että kuuluivatko Lyrideihin.

Jarmo Moilanen

Viime yönä ( 22-23.4.) Vaalan tulipallokameroissa 16 meteoria joista 10 lyridiä. Lyridejä oli 3 all-skyn 4 meteorista ja 7 SW-kameran 12 meteorista. Kamerat ovat päällä yöllä noin 8 tuntia (klo 21.40 - 04.43 SKA viime yönä) tähän aikaan vuodesta. Öiden valoisuus alkaa häiritsemään jo. Pitäisi hankkia yö/päivä kamera.
Jarmo

Iiro Sairanen

Itse kiiinnitin kanssa viime yönä huomiota tähdenlentojen suureen määrään. Osa oli selvästi Lyridejä, mutta näin esimerkiksi kolme meteoria, jotka syöksyivät suoraan Saturnuksesta lounaaseen lähes samaa rataa. Näillä oli kuitenkin ajallisesti väliä ~kymmeniä minuutteja, en pitänyt kirjaa. Lisäksi silmiini osui yksi noin Jupiterin kirkkauksinen meteori sekä lukuisia kirkkaimpien tähtien luokkaa olevia tähdenlentoja. Jos ensi yö on selkeä niin otan digijärkkärin mukaan vahtimaan taivasta.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

pnuu

#8
Tämmöinen saldo viime yöltä (22/23.4.2011 19.27.19 - 00.49.10 alkaneet 60 sekunnin mittaiset peak-hold-kuvat pinottuna):



Tuo pitkä himmeä yhtenäinen viiru on Arcturus.

Muutama yksittäiskuva kirkkaimmista löytyy täältä.
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

chilimieli

Itse seisoskelin puolisentoista tuntia ulkona ja olin hieman pettynyt. Onnistuin bongaamaan vaivaiset kaksi tähdenlentoa (molemman heikkoja). Kameralle eivät nekään tarttuneen, taisi olla liian pieni herkkyys.
Noh, aina ei saa sitä mitä haluaa. Tänäyönä täytyy koittaa hakeutua avarammalle havaintopaikalle, jossa on isompi näkökenttä.
Sateliitit realiajassa:
http://www.n2yo.com/whats-up/?c=w

Celestron Astromaster 90 AZ
Skywatcher Skyliner-200P  Parabol Dobson
Canon 600D

Esko Lyytinen

Laitan viimeyöltä 22.23. eli Lyriden maksimiyöltä tulipallotyöryhmään kertyneestä aineistosta yhteenvetodataa.
Ensimmäisenä on BTrail ohjelman kuva, jossa stereograafisella tähtikarttaprojektiolla näkyy meteorijäljet valkoisella ja eri väreillä back-trace jäljet. Jälkien väritys vastaa nopeutta oletuksella että radiantti olisi juuri ko kohdalla. Lyridien nopeus 49 km/s tulee juuri sinisen ja vaalean sinipunavärien rajamaille, joten radiantin kohdalla esiintyy molempia. Ko projektiossa isoympyrä (ja siis meteorien "takajäljet") piirtyy ympyrän kaarelle tai erikoistapauksessa suoralle.

Meteoreja on Ilkka Yrjölältä Kuusankoskelta, Jarmo Moilaselta Vaalasta, Ari Jokiselta Järvenpäästä ja allekirjoittaneelta Helsingin Pukinmäestä.
Kameroita, joista dataa, taisi olla yhteensä kuusi kappaletta. Meteorien lukmääränkin laskin, mutta en laittanut ylös. Taisi olla 86, joista osa näkyy usemmassa kuin yhdessä kamerassa, joko samalta asemalta tai kahdelta eri asemalta.
Noista kahden eri aseman meteoreista liitän UFOOrbit ohjelmakuvaa.

Numeroaineistoa tulisi varmaankin vielä parilta asemalta, mutta tämä on tähän mennessä kertynyttä.

Esko

jansku136

Eilen huomasin vain 10 minuutin katselulla kolme tähdenlentoa, joka on minusta ihan hyvin. Tämän jälkeen sää meni ihan hetkessä totaalisen pilviseksi. Eihän nuo kirkkaita olleet, mutta kyllä ne silti selvästi näki. Harmi vaan kun ei ollut selkeää koko yötä, olisin kyllä muuten jäänyt katselemaan lisääkin kun kolme bongasin ihan vahingossa. Tänään voisi lähteä taas katselemaan, vaikka maksimi olikin eilen.

pnuu

Tässä viimeyöltä muutama kuva: http://www.iki.fi/~pnuu/gallery/?dir=meteors&srch=2011-04-23 ja http://www.iki.fi/~pnuu/gallery/?dir=meteors&srch=2011-04-24. Vaisumpi yö kuin edellinen. Koostekuvaan karsin "likaiset" ruudut pois (josta johtuen katkoksia Arcturuksen piirtämässä viirussa), kun noita lentokoneita ja lintuja tuntuu pörräävän aika paljon.. Koostekuvan yläreunassa oleva kirkas välähdys on mitä ilmeisemmin Cosmos 1943 raketinjämä, samaan aikaan alhaalle tuli vaakasuoraan viiru ISS:stä.

Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

chilimieli

Itse huomasin vielä yhden lyridin tänä yönä n. klo:1.34 suoraan yläpuolellani.

Tällä kertaa yhteensä kuuden tunnin kuvaaminen kolmena eri yönä, 10-15 sekunnin valotuksilla tuotti nolla onnistunutta lyridikuvaa. Harmi..
Ainakin oppisin sen, ettei aina kaikkea saa mitä haluaa, vielä harvemmin tähtitaivasta kuvatessa. Kameran heikko suorituskyky ja laatu tuotti myös ongelmia kohinan suhteen. Noh, tekemällä oppii ja jano kasvaa hankkia parempaa kalustoa.

Kysymys: Huomasin n. kello01.13 kaksi välähtävää ja kellertävää pistettä taivaalla otavan ja lyyran välimaastossa (jälkimäinen ehkä vivahteen enemmän otavasta herkuleen suunnalla) . Välähdykset olivat selkeitä, mutta hyvin lyhyitä. Näiden välillä kului aikaa ehkä n. minuutti. Miten harvinaista on, että meteoriitti ei lennäkään jättäen vanaa vaan välähtää vain kerran hyvin nopeasti pitemäisenä? Kyseessä ei voinut olla lentokonetai sateliitti, vaikka välähdyksien välillä ei paljoa matkaa ollutkaan. Kiikareilla en nähnyt liikettä yläpuolellani kyseisenä aikana.

Jos jollakulla on ollut kamera oulun seudulla kuvaamassa taivaan lakea, olisi mukava jos tarkastaisi asian. :azn:
Sateliitit realiajassa:
http://www.n2yo.com/whats-up/?c=w

Celestron Astromaster 90 AZ
Skywatcher Skyliner-200P  Parabol Dobson
Canon 600D

Timo Kantola

Lainaus käyttäjältä: chilimieli - 25.04.2011, 02:13:55
Kysymys: Huomasin n. kello01.13 kaksi välähtävää ja kellertävää pistettä taivaalla otavan ja lyyran välimaastossa (jälkimäinen ehkä vivahteen enemmän otavasta herkuleen suunnalla) . Välähdykset olivat selkeitä, mutta hyvin lyhyitä. Näiden välillä kului aikaa ehkä n. minuutti. Miten harvinaista on, että meteoriitti ei lennäkään jättäen vanaa vaan välähtää vain kerran hyvin nopeasti pitemäisenä? Kyseessä ei voinut olla lentokonetai sateliitti, vaikka välähdyksien välillä ei paljoa matkaa ollutkaan.

Saattaa se satelliittikin välkähdellä välillä hämäävästi.
   Tässä Pieksämäeltä eilen summakuva 24.4 klo 00:28 - 00:32 kesäaikaa. Kaksi pitkää viivaa oikealla on lentokoneita. Keskustasta vasemmalle alas - kirkkaimmat pari välähdystä ja siitä ylös klo 11 suuntaan hetkenpäästä taas pari väläystä on yhden ja saman satelliitin aikaan saannosta ( en tiedä minkä ) Satelliitti on tullut alhaalta (etelän suunnalta ) ylöspäin.Kuvan kirkkain tähti keskustasta vähän klo 2 suuntaan on Arcturus, ja vasemmalla ylhäällä klo 10 suuntaan on Vega... klo 3 Saturnus, klo 4 Spica jne..
Timo Kantola