Tuossa juuri viime viikolla sain valmiiksi uuden version omatekoisesta triggeristäni. Weppisivun kasaaminen on vielä kesken (josko tulee edes valmiiksi..), mutta tässä lyhyesti. Oikeiden salamoiden kanssa en ole päässyt testaamaan, mutta edelliseen versioon (suunnilleen tällainen) verrattuna huomattavasti herkempi ja toimii testeissä kutakuinkin kaikissa valaistusolosuhteissa.
Tein kaksi versiota, ensin testailin toimintaa Arduinon kanssa, sittemmin toteutin pienemmän version attiny85-mikrokontrollerin avulla. Arduino-koodia ei ole nyt käsillä, mutta katson sitä illalla kotikoneelta.
Lopullinen attiny85-pohjainen triggerini näyttää tältä:
Youtubessa lyhyt pätkä miten tuota käytetään.
Piiri tällaiselta:
edit: oli focus-pinni suoraan maissa, pitää olla tuolla samassa shutter-piuhan kanssaTunnistinelementtinä itselläni on lähi-infrapuna-alueen fotodiodi. Ledit on kytketty vähän hassusti, koska löysin sopivan kokoisena vain yhteisanodi -kytkentäisen kaksiväriledin (positiivinen jännite molemmilla yhteinen). Kytkintransistoreiksi käy mikä tahansa nMOSFET, ja etuvastuksen kanssa myöskin NPN-transistorit.
Attiny-version osalista:
- attiny85 (myös 25 ja 45 käy, soveltaen moni muukin AVR)
- 10 kOhm vastus
- 2 kpl 150 Ohmin vastusta
- 1 kpl 1 MOhmin vastus
- 2 kpl ledejä (vihreä ja punainen), tai yhteisanodi-kytketty kaksiväriledi
- 1 kpl 4,7 MOhmin potentiometri
- 2 kpl n-kanavaista MOSFET-transistoria
- 1 kpl fotodiodi, esim. tällainen
- kotelo (tämä on sopiva ja sisältää piirikortin)
- 5 V jännitelähde, esim. tämmöinen (attiny toimii 2,7 .. 5,5 V jännitteillä, mutta jännitteen muutos on huomioitava koodissa while()-loopissa. Alunperin oli tarkoitus käyttää 3 V cr2032 paristoa, mutta oli tuo 5 V AA-hakkuri joutilaana)
- kameran lankalaukaisimen piuha
- on/off-kytkin
Lisäksi tarvitaan kolvi, tinaa, ruuvimeisseli, pora, ohjelmointilaite AVR-prosessorille, liimaa, salamakenkä, ...
C-kielinen lähdekoodi attinylle liitteenä.