NGC 6820

Aloittaja Marko.J, 22.08.2010, 11:26:45

« edellinen - seuraava »

J-P

Hei,

Upeaa jälkeä!

Harvoin kuvattu kohde (ollut jo pitkään listallani) ja varmaan syystäkin, on nimittäin aika himmeä kokonaisuus.

J-P


Marko.J

Kiitti, J-P ja Jyrki!

Himmeä on ja tuntuu vaativan tosi paljon valotusta, että jotakin käyttökelpoista tästä saa irti. Tuntuu, että käyttämäni 12 minuutin osavalotukset ovat ehkä sittenkin turhan lyhyitä.

Tätä kokonaisuutta ovat tekijämiehet havainneet myös visuaalisesti:

http://www.deepsky-archive.com/record.php?id=3392

http://www.deepsky-archive.com/record.php?id=6949
Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi

Marko.J

#17
Tässä viimeisin versio:



Valotusta Ha 4 tuntia, OIII ja SII molempia 2 tuntia eli yhteensä 8 tuntia. Tiukkaa tekee. Hieman ärsyttää tuo oikeassa reunassa olevan tähden ympärillä oleva "epäkesko" rengas, ilmeisesti OIII filtteri/kamera on ollut aavistuksen vinossa tai jotakin. Muiden filttereiden läpi kuvatuissa kuvissa tuota virhettä ei ole. Mutta voihan tuon tähden rajata ulos ilman että menettää mitään oleellista.

EDIT: Käsittelin kuvan uudestaan...
Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi

Murtsi

Tätä kohdetta oli tarkoitus kuvata +10 tuntia mutta kelit on nyt olleet semmoiset että kuukauteen ei ole voinut kuvata mitään järkevää, valotus jäi ainakin toistaiseksi 15x10 minuuttiin, jos hyvin käy niin yritän lisätä valotusta jonkun verran. Kohde on todellakin aika himmeä enkä näillä valotuksilla päässyt kohinan suhteen haluamiini tuloksiin. Lopputulokseen olen kuitenkin melko tyytyväinen vaikka valoa saisikin olla reilusti lisää.

Jos jotakin positiivista voi sanoa näistä kuvauskeleistä niin ainakin tulee kovasti harjoittelua kuvankäsittelyyn koska muuta ei voi tehdä. Foorumikuva toimii linkkinä 2400x1600 1,55 mt kuvaan. Kuvattu 9-15.9.2012



Kuvausvälineet: Orion Optics SPX 200 F/3,3, ASA-2Korrr komakorjain/lyhennin, modattu CANON EOS
1000D, Astronomikin CLS-CCD suodin, CELESTRON CGEM jalusta, KWIQ guider.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Never - 22.08.2010, 11:59:07
NGC 6820 näkyy pienenä komeettamaisena sumuna keskustasta kello 16 suuntaan ympäröiden tähteä GSC 2139:1993. Designaatiota ei kannata sekoittaa tähtijoukkoa ympäröivään sumuun Sh2-86. NGC 6823 on keskellä näkyvä avonainen tähtijoukko.

Lainasin tämän ohjeistuksen tähän alkuun, kun tuo NGC 6820 kohdenimi ei kertonut minulle mitään. Oikein hyvä, kun tulee uutta opeteltavaa näistä harvemmin kuvatuista kohteista. (Ymmärrän myös hyvin Murtsin tuskan, kun valotustavoite on +10h ja loppukuvassa päädytään neljäsosaan tästä... kiitos jatkuvien sadesäiden.)
Tämä Murtsin kuva on silmää miellyttävä loppukuva jo näillä valoillakin, eikä mainitsemasi kohina häiritse mitenkään pahasti loppukuvassa. Hyvin käsitelty ja kaikkea muuta hyvää eli onnistunut suoritus kaiken kaikkiaan! Jatkat varmaan kohteen kuvaamista lisävalotuksin, jos ne säät vain sallivat?

Sitten hiukan lisää makuasia-analyysiä, kun ollaan Murtsin kanssa vaihdettu mielipiteitä käsittelytavoista yms. ja tiedän ettei tästä tule herneitä nenään kummallekaan :laugh: Ihmettelen näet hiukan tuota väribalanssia (mikä on Murtsilta hyvin tarkoituksellista tässä kuvassa, jos oikein arvaan). Tarkemmin siis sinisen puutetta kuvassa ja punaisen ylivaltaa taustataivaassa (pl. ne muutamat kirkkaat tähdet). Tätä varten piti oikein kaivaa verkosta tuon Astronomikin CLS CCD-suotimen läpäisykäyrä kehiin. Tuosta käyrästä näkee hyvin kuinka CLS-suodin blokkaa 530-640nm (keltaiset) kokonaan pois ja siinä sivussa vielä noin puolet sinisestä aallonpituudestakin (440nm saakka, hiiri pois tuosta kuvan päältä, jos ihmettelet läpäisykäyrän kulkua ;). Jäljelle jää oikeastaan kapeakaistakuvauksen päästökaista vihreässä ja punaisessa aallonpituudessa, jos hiukan kärjistän tätä asiaa. Mietin siis kuinka paljon käytetty työväline vie tässä miestä?

-> Kommenttina kuvaan: rajoittaisin hiukan tuota punaisen ylivaltaa kuvassa (koska sitä tulee suotimen päästökäyrän mukaisesti yllinkyllin loppupinoon, halusi tai ei) ja nostaisin samalla sinisen värikanavan osuutta. Tämä toimenpide muuttaisi samalla noiden SH2-86 sumun ympärillä levittäytyvien taustatähtien väriä neutraalimmaksi (nyt siellä himmeissä tähdissä hehkuu tuota punaista turhan paljon omaan makuuni, näkyy varsinkin täyskuvassa). Tuo sumu itsessään on hienosti taiottu esiin ja tähdet ovat kauniisti balanssissa keskenään. Mitä mieltä muut ovat eli en halua olla ainoa, joka avaa sanaisen arkkunsa tästä aiheesta?
- Timo Inkinen

Jyrki

Laitetaan nyt sitten oma mielipide kun kerran käsketään  :wink:

Murtsin kuvat on aina hyviä, joten tämäkin kommentti pitää laittaa sitä taustaa vasten. Eli samaa mieltä Timpen kanssa siinä, että punainen väri dominoi omaan makuun hieman liikaa. Se taitaa olla haaste hyvin monissa SH2 kohteissa jos niitä kuvailee rgb:nä ja varsinkin järkkäri+valosaastesuodin yhdistelmällä. En osaa sanoa kuinka paljon lopputulokseen pystyy vaikuttamaan väribalanssiä säätelemällä tuhoamatta koko kuvaa. Joka tapauksessa hyvä kuva...
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Murtsi

Kiitokset kommenteista, nyt kun itsekin tarkastelen kuvaa niin todellakin punainen on liikaa pinnassa, saman huomion tein myös päivällä työkoneellakin eli ei voinut muuta kuin tehdä jatkojalostusta kuvalle.

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 17.10.2012, 22:21:08
Sitten hiukan lisää makuasia-analyysiä, kun ollaan Murtsin kanssa vaihdettu mielipiteitä käsittelytavoista yms. ja tiedän ettei tästä tule herneitä nenään kummallekaan :laugh:

Tästä ei ole vaaraa, mielipiteet ovat jokaisen omia eikä kahta samanlaista tule moneestikaan vastaan, kommentoikaa vapaasti vaan.

Tein kuvalle gradientin poistoa gradient exterminatorilla joka tasoitti osaltaan taustataivasta, yleensä olen välttänyt tätä toimenpidettä kun kyseessä on ollut laajat sumualueet koska gradientin poistossa on vaarana että itse sumuakin menee mukana, hyviä kikkoja tällaisten tapausten varalle kaivataan. Seuraavaksi nostin vihreää ja sinistä kanavaa enemmän pintaan levelsillä ja sitten tasoitin histogrammia curvesilla. Aavistuksen verran säädin punaista kanavaa keltaisen suuntaan kun sumu näytti liian paljon violetin väriseltä näiden käsittelyjen jälkeen. Lopuksi pienensin tähtiä jonkun verran minimum filtterillä. Jouduin rajaamaan kuvaa aiempaa enemmän koska uuden käsittelyn myötä alareunasta alkoi paistaa eri osavalotusten rajoja. Lopputulos näkyy tuossa alapuolella. Kuva toimii linkkinä 2400x1600 1,63 mt kuvaan.



Histogrammin tasoittaminen eri värikanavien kesken paransi tähtien värejä, eikä punainen nyt dominoi juurikaan. Myös sumun päällä oleviin tähtiin tuli tähtien luonnolkliset värit eivätkä ne enää ole ppunaiset kuten aiemmin. Kiitos Timpelle ja Jyrkille  huomioista joiden avulla sain parannettua kuvaa.

Lisään tuohon alas myös croppikuvan avonaisesta 6823 joukosta lähes täydellä resoluutiolla niin huomaatte että kyllä siellä sitä kohinaa on omiksi tarpeiksi ja jos vain suinkin on mahdollista niin kuvaan tätä kyllä lisää koska nälkä kasvaa syödessä ja nyt tuntuu siltä että kuva on vielä keskeneräinen.

Nurinniska Observatory

Jees, komeaa jälkeä taas Murtsilta. Itseltäni taitaa jäädä tämä kohde kuvaamatta hankalan sijaintinsa vuoksi ainakin toistaiseksi. Pitäisi kaataa aikamoinen määrä puita jotta voisi valottaa riittävän pitkiä sarjoja ko. suuntaan...

Värit tosiaan parani alemmassa versiossa, mutta toisaalta siinä ei erotu himmein sumuaines aivan niin hyvin.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 18.10.2012, 20:15:03
Tein kuvalle gradientin poistoa gradient exterminatorilla joka tasoitti osaltaan taustataivasta, yleensä olen välttänyt tätä toimenpidettä kun kyseessä on ollut laajat sumualueet koska gradientin poistossa on vaarana että itse sumuakin menee mukana...

Tähtien värit paranivat selvästi, mutta Terminaattori vei hiukan tuota sumuakin mukanaan kuvan alareunasta. Upea kuva silti! (Kunhan tiputtelen vain näitä vertailuhavaintoja... Paras versio tulisi varmaankin nämä kaksi kuvaa yhdistämällä :angel:) Croppikuvassa on nättiä kohinaa, mikä ei haittaa juuri lainkaan tuolla venyttelyllä. Itse asiassa tuo tiukempi croppaus on sekin mahtikuva!
- Timo Inkinen

Murtsi

Tässä sitten vihoviimeinen versio (tältä erää) tästä kohteesta, sain lisää valoa 50 minuuttia ja kokonaisvalotus on sitten tasan 200 minuuttia. Paljoa ei kuva muuttunut, jonkun verran sain kohinaa pienemmäksi mutta sen kymmenen tuntia olisi tarvinnut suurinpiirtein kohinattomaan kuvaan. Palasin käsittelyssä pykälän takaisinpäin ja punaista sumuhöttöä on nyt taas hieman enemmän ja tämä näkyy histogrammissa, tähtien osalta olen yrittänyt tasoittaa käyriä jotta punainen ei dominoisi niitä liikaa, toivottavasti olen siinä onnistunut.

Olisin vielä jatkanut valottamista mutta lumen tulon myötä siirryn kuvaamaan normaalilta kuvauspaikalta ja siitä ei tätä kohdetta voi kuvata koska puut estävät näkyväisyyden kohteen suuntaan.

Kuva toimii linkkinä 2400x1600 1,51 Mt kuvaan.



Kuvausvälineet: Orion Optics SPX 200 F/3,3, ASA-2Korrr komakorjain/lyhennin, modattu CANON EOS
1000D, Astronomikin CLS-CCD suodin, CELESTRON CGEM jalusta, KWIQ guider.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 05.11.2012, 22:10:02
Tässä sitten vihoviimeinen versio...
... Palasin käsittelyssä pykälän takaisinpäin ja punaista sumuhöttöä on nyt taas hieman enemmän ja tämä näkyy histogrammissa, tähtien osalta olen yrittänyt tasoittaa käyriä jotta punainen ei dominoisi niitä liikaa, toivottavasti olen siinä onnistunut.

Tarkka analyysi muutoksista ja hyvin onnistunut loppukuva (selvästi paras näistä!). Eri käsittelyversioiden määrä kertoo samalla hyvin kuinka surkeaa kuvaussyksyä tässä eletään, kun uutta kuvamateriaalia ei saa oikein kukaan työpöydälle saakka :huh:
- Timo Inkinen

mickut

Kauden vakavammat valotukset tuli aloitettua NGC6820:llä, 20min osavalotukset toimivat ihan nätisi, napasuuntaus näyttäisi olevan myös kohdallaan.


NGC6820

Kaikkiaan SII-Ha-OII kapeakaistoja tässä on noin 12 tuntia täysikuun valaisemalta hämärätaivaalta, elokuun 24-27 välisenä aikana kolmelta yöltä.

-Antti

J-P

Hei,

laajakulmaista näkemystä tähän sumuun. Alueella on todella massiivinen tähtikenttä ja se tekee prosessoinnista aika haasteellisen. Paljon isompi kuva ja muita tietoja blogissani: http://www.astroanarchy.blogspot.fi/2013/12/ngc-6823-and-many-many-stars.html

Kaksivärikuva vedyn ja hapen emissioista




Animaatio, tähdet vs tähdetön, paljastaa yksityiskohtia, jotka muutoin hautautuisivat tähtimassaan.
Erikoisia säikeisiä rakenteita alaosassa, heti NGC 6823 vieressä.






einari

Jahas, että saan epäkiitollisen tehtävän laittaa räpellykseni J-P:n kuvan jälkeen.
No ehkä syytä kuitenkin nostaa ketjua kun melkein 2 vuotta on kulunut.

Tämä oli kyllä enemmän uuden kaluston (jalustan siis) testailua, ja myös vanhojen taitojen kertaamista (kuinka paljon sitä olikaan kesän aikana päässyt unohtumaan...).

No laitan tähän vaan mv-version kun väreistä tuli suoraan sanottuna aika kammottavia enkä saanut siitä millään oikein siedettävää.
Voi olla että joutuu nöyrtymään hankkimaan vielä väri-ccd:n tai sitten ne filsut ja filsupyörän.
Tarkoitus oli ottaa myös ha-kuvaa mutta eipäs sitten ollutkaan palikoita jolla olisin saanut 1.25" ha suotimen Optecin 0.5X reduuserin perään.



Taivaanvahdissa on speksit ja jos joku haluaa katsella sitä kammottavaa värikuvaa.
___
Tapio

Timpe

Lainaus käyttäjältä: einari - 21.08.2015, 00:31:33
No ehkä syytä kuitenkin nostaa ketjua kun melkein 2 vuotta on kulunut.
Tämä oli kyllä enemmän uuden kaluston (jalustan siis) testailua, ja myös vanhojen taitojen kertaamista (kuinka paljon sitä olikaan kesän aikana päässyt unohtumaan...).

Tuttu fiilis tuosta unohtelusta ja oikein hyvä kun nostit vähän kuvatun NGC 6820 -aiheen uudestaan esille! Tämän kohteen voisi yrittää kuvata seuraavaksi ihan omalla kalustollakin LRGB-kuvaksi, jos vain kuvaussäitä riittää... :smiley:
- Timo Inkinen