M81

Aloittaja tapioe, 05.08.2006, 17:30:15

« edellinen - seuraava »

tuunari

Vihdoin pari selkeämpää yötä. Tässä on saanut opetella paljon uusia tsydeemejä kun on tuo mv-ccd ensitestissä(Atik 383L). Ensi valo samalla myös Hauhollakin näytillä olleelle TS apo triplet 80/480 linssille. Eli tosiaan eka lrgb kuva ja haastetta oli Paljon kuvanmuodostuksessa. Olin laiska ja käytin samaa flattia kaikkiin kuviin ja se kuun valon lisäksi aiheutti paljon päänvaivaa. Osa kuvista pilvien takia roskiin ja loppupinossa valoa L 13x6, R 9x6, G 7x6 ja B 10x6min.

-pasi

Juha-Matti Penttilä

Onpas tänne kertynyt hienoja kuvia!

Minäkin kuvasin tätä kohdetta viime yönä. Putkena oli viime syksynä TS:ltä ostettu 10" f/4 hiilikuituputki, SBIG ST-8300M ccd-kamera, FW8-STL suodatinpyörä ja TS:n komakorjain. Jalustana Paramount MX ja valotusta 17 * 5 minuuttia ilman autoguideria. Tuo ccd-kamera on ollut minulla jo pitemmän aikaa ja tätä kuvaa voisi pitää sen kameran ensivalona, vaikka olekin muutaman kerran yrittänyt TPoint mallinnusta tuolla kameralla.

Olen putken kollimointia säätänyt laserilla mutta silti tähdet näyttävät oudoilta keskellä kuvaakin. TS on mittatilaustyönä tehnyt adapterin komakorjaimen ja suodatinpyörän väliin, on paljon mahdollista että etäisyys kennolle ei ole täysin oikea. Tarkennuksessa on myös parantamisen varaa.

http://juhis84.kuvat.fi/kuvat/Astronetin+kuvat/M+81_ST-8300M_10+f4+newton_17+kpl+5min_clear2.jpg
EQ3 SkyScan jalusta, modattu Canon 550D, SkyLux 70/700
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro
Atik 314e mono ccd-kamera

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Juha-Matti Penttilä - 02.03.2013, 19:07:02
Olen putken kollimointia säätänyt laserilla mutta silti tähdet näyttävät oudoilta keskellä kuvaakin. TS on mittatilaustyönä tehnyt adapterin komakorjaimen ja suodatinpyörän väliin, on paljon mahdollista että etäisyys kennolle ei ole täysin oikea.

Tarkista suosiolla korjaimen etäisyys kennolle, sillä tuollaiset kuvan keskustaa kiertävät komavirheet tulevat siitä korjaimesta. Lisäksi kannattaa kollimoida se kollimointiin käytetty laserkin, sillä paras tarkkuus (kollimointipiste) löytyy tuolta kuva-alan yläraunasta. Tuollainen F/4 putki on valitettavan kranttu tällaisten seikkojen suhteen.

Lainaus käyttäjältä: tuunari - 02.03.2013, 18:21:16
Tässä on saanut opetella paljon uusia tsydeemejä kun on tuo mv-ccd ensitestissä(Atik 383L). Ensi valo samalla myös Hauhollakin näytillä olleelle TS apo triplet 80/480 linssille.

Hyvät ensivalot Atikista ja APO:sta! :smiley:
- Timo Inkinen

Nurinniska Observatory

Tervehdys kollegat,

Surkeata keliä ollut, mutta sen verran selkeätäkin että haaviin jäi kolmelta yöltä yhteensä 22 tuntia ja 20 minuuttia valoa tästä parivaljakosta. Tämä on oikeastaan vasta koeversio, mutta joka tapauksessa revitin oikein kunnolla ja nostin näkyville olemattoman himmeitä materiasilmukoita M81:n ympärillä. Myös M82:n ympärillä on näkyvissä monenlaisia kauas ulottuvia rakenteita.
Jotkut noista riekaleista ovat paljon lähempänä, ne ovat oman kotigalaksimme tähtienvälistä ainetta. Se mikä tarkalleen ottaen on mitäkin ei vaikuta olevan ollenkaan päivänselvää hyvin lyhyen asiaan tutustumisen jälkeen. Jotkut lähteet väittävät että enin osa M81:n lähellä olevista rakenteista kuuluu Linnunrataan. Mene ja tiedä.

N200/1200, Baader MPCC, QHY8L, 67 x 1200s.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Kalle

Oho! Aivan huikea kuva!
Valotusta ja erottelukykyä riittää vaikka muille jakaa! ...ja niin himmeetä huttua...
Tää oli päivän apod ainakin mulle :)
Kalle Helenius

Never

Lainaus käyttäjältä: Nurinniska Observatory - 05.03.2013, 17:30:52
Jotkut noista riekaleista ovat paljon lähempänä, ne ovat oman kotigalaksimme tähtienvälistä ainetta. Se mikä tarkalleen ottaen on mitäkin ei vaikuta olevan ollenkaan päivänselvää hyvin lyhyen asiaan tutustumisen jälkeen. Jotkut lähteet väittävät että enin osa M81:n lähellä olevista rakenteista kuuluu Linnunrataan. Mene ja tiedä.

Tuota tunnettua cirrusta tuossa kuvassa näkyykin ja hyvin! Tuollaista cirrusta on taivas aika täynnä kunhan vaan valoittelee tarpeeksi. Upea kuva!

http://www.scibuff.com/2010/02/15/galactic-cirrus-between-m81-and-m82/


/Jake

Timpe

Nostan hattua ja korkealle nostankin, sillä täytyy ihailla Nurinniskan Teron kykyä löytää uusia näkökulmia tuttuihin kohteisiin! Mahtava loppukuva tulossa, jos tuo oli vasta koevedos. Onnittelut! :cool:
- Timo Inkinen

Nurinniska Observatory

Kiitos vaan! Tosiaan, tarkoitukseni on käsitellä tämä huolellisemmin jotta himmeätä höttöä tulisi paremmin näkyviin ja kohina vähenisi. Ylläolevassa kuvassa tosin enin osa kohinasta tulee jpg-pakkaamisesta.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

J-P

Upeaa jälkeä Nurinniskasta, onnittelut Oulusta!

J-P

Jurassic

#204
Ja sama kokeilu tällä kohteella.
Videot pinottu Registax5- llä. Histogrammit venytetty ja loppusilaus Photoshopilla.
Kaipais lisää valotusta..

Edit: Sain spiraalit paremmin esiin ja samalla rupesin ihmettelemään noi pystyraidat vasemmalla. Että miksei darkkit poistaneet niitä..
Omegon eq5
Canon 1200D full spectrum mode

jussi_k_kojootti

#205
Mahtavia nuo Jurassicin qhy-kuvat!  Nurinniskassa myös saavutettu jo aivan uusia ulottuvuuksia tämän kohteen kanssa, ja Tuunarillakin mallikelpoinen kuva!  Oijoi, tulee kohta rimakauhu foorumille kirjoitteluun kun koko kauden on jäänyt kehut jakamatta  :oops:

Itsellä Boden alue oli syksyllä "hätäkohteena", jos mitään muutakaan ei, syystä tai toisesta, voinut kuvata.  Liekö siinä syy vai missä, mutta valotukset olivat usein enemmän tai vähemmän epäonnistuneita/pinoamiskelvottomia (mm. seurantavaikeuksia, osa neodyymillä ja osa ilman, pilviä, rajaus ...).  Tai niin minä luulin.  Viikko sitten käväisin taas kotvasen kohteessa ja napsin pari neodyymi-ruutua lisää.  Ilkeyttäni laitoin ne pinoon, käsittelin kuvan, ja yhtäkkiä se ei enää näyttänytkään niin toivottomalta.  Tähän kun osaisi vielä liittää M82:n osavalotukset (yht. nelisen tuntia) niin ettei rajauskohta löisi silmille juuri M81:n päällä, niin voisi ehkä etsiä uuden "hätäkohteen" ...  :rolleyes:

jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Jurassic

Kiitos kommentteista ja neuvoista.
Kyllä Ketaraxin kuva on vailla vertaa. Jos joku tekniikan nero osais laitta tohon kameraan jäähdytyssiilin ja tuulettimen, niin olis "tuunattu" guideri.
Ai niin, tilasin manuaalisen filtteripyörän ja suodattimet. Innoissaan odotan uusia haasteita..
Valotin lisää kyseistä kohdetta.
Miten saa keskustan pistemmäiseksi, ettei se palaisi puhki?
Osaako joku neuvoa?
Ps: Registaxilla saa aika hyvin pinottua noi syvän taivaan videot/kuvat..
Omegon eq5
Canon 1200D full spectrum mode

einari

Mainioita nämä QHY:n syvän taivaan kuvat.
Puhkipalamista voi ehkäistä esim niin että venyttää kuvaa ilman että keskusta on valittu. Luova käyrien käyttö on myös suotavaa.  Ja sitten on ddp joka on erittäin hyödyllinen työkalu.
___
Tapio

tuunari

Vihdoin ollut kelejä!
Tässä vielä yksi oma näkemykseni kohteista M 81 & 82. Samalla opiskelua LRGBHa datan kanssa. Näkyvyys oli aika kehno ja söi paljon resoluutiota kuvasta. Silti tyytyväinen.

Valotus: LRGBHa 120+60+60+60+90. Ha 10min ja muut 5min pätkissä
Kuvaus: 8" F4 Newton, Atik 383L+ mono
Jalusta/Guidaus: NEQ6 Pro, Lodestar, TS OAG

-pasi

jussi_k_kojootti

HUH mikä kuva Tuunari!  Koetas vielä tiputtaa taustataivaan saturaatiota.  Fotarilla esim.

- tee Curves -säätötaso, tason tyypiksi saturation
- väännä adjustments-välilehdeltä histogrammin alaosa nollaan (tai alas), ja anna käyrän palata histogrammin yläosassa viivalle
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/