Pallosalama

Aloittaja pepa, 26.07.2010, 22:16:12

« edellinen - seuraava »

marsil81

Mikroaallot ei ole sama asia kuin voimakas sähkökenttä mutta tulipa kokeiltua..:) Itse asiassa tuo koe oli tarkemmin ajateltuna aivan väärin tehty,kehittelen juuri täysin uutta kombinaatiota.

Onkohan missään koottuna näitä pallosalamaraportteja,niissä näyttäisi olevan tietty logiikka mutta lisädataa tarvitaan.

Markku

marsil81

Kiitos saamastani yv:stä,erittäin mielenkiintoista.

Löysin pienellä etsinnällä netin syövereistä 43 havaintoa pallosalamoista.Niiden käyttäytymisessä huomasin seuraavaa,siis lentoradoissa:
-18 kpl tuli ulkoa sisälle torppaan
-4 kpl lensi torpasta ulos
-4 kpl tuli sisälle ja lensi samantien pihalle
-8 kpl lensi sisällä määrittelemättömästi
-7 kpl havaittu ulkona
Muutakin erikoista oli mutta tutkin asiaa(kesälomaprojekti).En usko että nuo lentoradat olisivat sattumanvaraisia,en ollenkaan.

Markku

VP

Tässä ilmiössä on sellainen hauska lieveilmiö, että jokaisen mummon ja vaarin mökiltä on lentänyt pallosalama ikkunasta läpi ja polttanut sitä ja tätä. Vaan ei kukaan ole jättänyt sitten tutkittavaksi pyöreäksi sulanutta ikkunalasia.. :grin: Näin myrskybongausta aktiivisesti harrastavana nimittäin kuulee joka kesä jos jonkinlaista tarinaa aiheesta, kun maatalon isännät tulevat juttelemaan kuvauksen ohessa pellon laitaan.

marsil81

Myrskybongareissa minäkin..:) Pallosalamoista minulla ei ole mitään havaintoa mutta muistan 60-70 luvulla miten varsinkin vanhat ihmiset olivat pelosta jäykkinä ukkosilmalla.Meidät lapset vietiin komeroon suojaan!

En tunne yhtään rakennusta jossa pallosalama olisi vieraillut,kävisin mielelläni katsomassa paikkoja ja kuuntelemassa silminnäkijöiden kertomusta tapahtuneesta..

Katsoin taas kertyneitä kuvauksia pallosalamoista ja kiinnitin huomiota niiden katoamiseen:
-21 kpl katosi äänettömästi kuin tuhka tuuleen,"se vain katosi"
-12 kpl hävisi räjähtämällä,poksahtaen,räsähtäen mutta yhdessäkään ei mainita mitään painevaikutusta,kukaaan ei kaatunut,taulut ei tippunu seinältä,lakit ei lentäny päästä.Lähimmät räjähdyket alle metrin päässä,kamala pamaus mutta ei mitään painevaikutusta ympäristöön.Erikoista.

Netissä on paljon kuvauksia hakusanalla pallosalama kokemuksia.Tässä on yksi hyvä keskustelu Masinistien sivuill
https://www.masinistit.com/keskustelupalsta/viewtopic.php?t=110735&start=100

Markku

Tertsunen

[quote author=marsil81 link=topic=6679.msg185544#msg185544 date=1690708975
En tunne yhtään rakennusta jossa pallosalama olisi vieraillut,kävisin mielelläni katsomassa paikkoja ja kuuntelemassa silminnäkijöiden kertomusta tapahtuneesta..

-12 kpl hävisi räjähtämällä,poksahtaen,räsähtäen mutta yhdessäkään ei mainita mitään painevaikutusta,kukaaan ei kaatunut,taulut ei tippunu seinältä,lakit ei lentäny päästä.Lähimmät räjähdyket alle metrin päässä,kamala pamaus mutta ei mitään painevaikutusta ympäristöön.Erikoista.

Markku
[/quote]

Täältä löytyisi mahdollisesti 1 rakennus pallosalaman jäljiltä?
Tosin tuhot on korjattu jo aikoja sitten.
https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2014060518371917

Onko sähkövirralla painetta itsessään?
Pallosalama on arvioitu itsessään melko vaarattomaksi ja aiheuttaa korkeintaan palovammoja?
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/nyt-vastaa-asiantuntija-myyttinen-pallosalama-onko-niita-oikeasti-ja-pitaako-niita-pelata-jonkun-pitaisi-saada-se-jo-pian-kuvattua-videolle/7070514#gs.3rl8wy

marsil81

Tuo Ylöjärven juttu on ihan tavallisen salaman aiheuttama.Klassinen tapaus.Ei pallosalama käyttäydy tuolla tavoin.Pallosalama on ennemminkin ujo hiljainen kaveri joka mielellään häviää paikalta kerran synnyttyään.Välillä sillä on pallo hukassa mihin mennä..(tämä oli oma näkemykseni..:))

Mikä on sähkövirran paine?Oletan sillä tarkoitettavan jännitettä.Mitä suurempi jännite(paine) sitä rajumpi oikosulku.

Tuo toisen linkin lehtijuttu on hyvä.Antti on Suomen johtavia tämän alan asiantuntijoita jota kannattaa kuunnella.Tuossa lehtijutussa mainitut pallosalaman määritteet olen asettanut itselleni reunaehdoiksi penkoessani näitä wanhoja kuvauksia.Esim Ylöjärven tapaukseen liittyen ei pallosalama kulje sähköjohtoja pitkin.

Markku

marsil81

1960-luku tuntuu olevan pallosalamoiden kulta-aikaa joten tein pienen aikamatkan -60 luvulle katsomaan mikä oli homman nimi eli suomeksi kävin kirjastossa lukemassa paikallislehden vuosikertoja vuosilta 1961-1964..Ja ukkosia riitti.Pääosin normaalia peruskauraa mutta muutama juttu pisti silmään.
-1964 tunnettiin jo "pallosalama"nimi.Oli polttanut talon mutta olikin uutisankka,oli kulkenut pitkin puhelinlankaa!
-silloisen sähköverkon tilasta sai hyvän kuvan vahinkoilmoituksissa:poltti talon,mittari tulessa,puimala paloi,sähkötolppa tulessa,mittarikaappi paloi,poltti muuntajan,poltti muuntajan,poltti talon jne.

Oikeista pallosalamoista ei mitään.Jatkan aikamatkailua..:)

Markku

marsil81

Luin tänään löputkin vuosikerrat 1956-1969  ja ukkosia riitti edelleen .Mutta sitä tavallista,polttanut taloja,muuntajia,tolppia ja muuta tuhoa esim kaatanut 30 m kiviaitaa..!Yksi syöksyvirtaus oli mukana elokuussa 1959.Yksi tapaus pisti silmään-elokuussa 1957 salama iski omakotitaloon ja hajotti paikkoja.Ei ollut pallosalama mutta muuten saattaa liittyä pallosalamoihin,erikoinen kertomus.Jutun perusteella oli talon paikka kerrottu jotenkin ja Paikkatietoikkunan vanhojen ilmakuvien (1950) perusteella löysin 3 mahdollista taloa.Täytyy jokupäivä ajella vilkaisemassa taloja vaikka tuskin siellä mitään alkuperäistä on mutta ehkä..

Tuolle pallosalaman loppuräjähdyksen painevaikutuksen puutteelle löytyi luonnollinen selitys:se kova räjähtävä äänihän johtuu pallosalaman synnyttäneen salamaniskun äänestä jopa kilometrien päästä.Sehän tulee sekuntien viiveellä.Silminnäkijä  säikähtäneenä yhdistää sen pallosalamaan.

Onhan tämä melkoista x-files hommaa mutta mielenkiintoista

Markku

Kaizu

Pallosalaman loppupamaus on hyvin terävä ja erottuu selvästi kaukaa tulevasta salaman jyrähdyksestä. Sisätilassa ero on selvä.

Kaizu
Kai Forssen

marsil81

Totta.Tuo esimerkki oli jostain silminnäkijä havainnosta poimittu.Monessa kuvauksessa mainitaan pallosalaman loppuräjähdyksen äänestä esim "poksahti kuin lamppu","oli kuin kiväärin ääni","kuin haulikon ääni" jne.Tuo pallosalaman loppu kertoo jotakin ilmiön luonteesta.

Olen nyt tunnistanut 4 rakennusta johon on osunut salama.Yksi paloi maantasalle,toisessa sähköjohdot hajosi kappaleiksi,loput kärsi vaurioita.Yhtään pallosalama rakennusta en ole löytänyt.Ilmiössä on jotain,hmmm,aivan kuin ihmiset olisivat halunneet salata pallosalaman käynnin..

Markku

Kaizu

Näkemäni pallosalama leijaili hetken eteisessä puhelimen läheisyydessä ja katosi terävästi pamahtaen. Ilmiö ei aiheuttanut vahinkoja eikä siitä jäänyt mitään jälkiä.

Kaizu
Kai Forssen

marsil81

Joissain silminnäkijä kuvauksissa oli pallosalama mennyt ihmisen ohi aivan vierestä eivätkä olleet tunteneeet lämpösäteilyä!Tämä liittyy pallosalaman kuorirakenteeseen joka siis päästää läpi valoa,380-740 nm mutta ei lämpösäteilyä,740 nm-1mm.Äkkiä ajatellen pallosalaman kuori olisi verkkomainen rakenne jonka "silmäkoko" on alle 740 nm!Olisko?Mutta mitä ihmeen ainetta?

Tutkin taas vanhoja lehtiä 1974-1979 ja kiinnostavaa mutta "savuava ase" on vielä kateissa.

Markku

marsil81

Olen saanut taas yv:tä joista kiitos.

Juuri kun olin saamaisillani kiinni juonenpäästä kotimaisista kertomuksista niin löytyi tälläinen mega-arkisto amerikan havainnoista
https://web.archive.org/web/20070209043931/http://amasci.com/weird/unusual/blold3.html

Satoja havaintoja joiden lukemiseen menee ikuisuus..Suomalaisissa havainnoissa korostuu tuvassa pyörivät pallosalamat mutta amerikan puolella ulkona jopa korkealla pilvissä liikkuvat pallosalamat.Lajiteltavaa riittää.Maanpinta havainnot liittyvät voimakkaan sähkökentän aiheuttamiin ilmiöihin

Markku

marsil81

Tämä amerikan tietokanta oli isompi kuin arvasinkaan.Lähes tuhat silminnäkijä havaintoa ilmiöstä jota raportoija piti pallosalamana.Luin ne kertaalleen läpi ja huimaa luettavaa.Joukossa on paljon ihan muuta kuin pallosalamoita:meteoreja,sähkölinjojen muita ilmiöitä,sääpalloja,lentokoneita,tavallisia salamoita ja muuta erikoista mutta suurin osa liittyy pallosalamoihin.

Samalla kirjasin ylös havainnot joissa samanaikaisesti pallosalamoiden kanssa on iskenyt maasalama lähelle noin sadan metrin säteellä.Näitä löytyi n 170 kpl.Merkittävää on että n 50 havainnossa pallosalamat olivat ilmestyneet ennen maasalamaa!Samoin kiinnostavaa on tapaukset joissa ihminen on tuntunut "sähköistyvän" vaikka muut paikalla olijat, usein lähelläkin,eivät ole.

Sain myös välikäsien kautta tiedon silminnäkijästä täällä Suomessa,vanhempi rouvashenkilö jonka keittiössä oli pyörinyt pallosalama.Odottelen lisätietoja.

Markku

marsil81

Vähän väliaikatietoa.Olen nyt lukenut yli kaksituhatta havaintoa pallosalamoista.Osa  ei ole totta,osa on jotain ihan muuta,osa huvittavia ja osa pelottavia.Olen lukenut kertomukset nyt viiteen kertaan läpi ja aina ne herättävät tiettyjä kiusallisia kysymyksiä ja ajatuksia ilmiöstä.Ja ne kysymykset liittyvät sähköfysiikkaan.

Joten ei auta muu kuin lukea ne vielä kertaalleen uusin silmin.Lisäksi on kokonaan lukematta vielä tuhansia tarinoita.

Onneksi tulipallorintamalla on hiljaista joten voi käyttää pimeitä talvi-iltoja tämän ongelman työstämiseen.

Markku

Jos joku haluaa vaivata päätään tällä asialla niin tässä yksi kysymys aiheesta:Voiko sähköisesti eristävä aine,aine joka ei johda sähköä,varautua sähköisesti?