C/2006 P1 (McNaught)

Aloittaja VeikkoM, 06.01.2007, 18:38:59

« edellinen - seuraava »

J-P

Komeetta näkyi hyvin vielä tänä iltana (12.1.) Artjärveltä klo 16-16.30
Se on myös jo Aurinkoluotain SOHOn Lasco kameran kuvakentässä:
http://sohowww.nascom.nasa.gov/data/realtime-images.html
ja tuolta sitä sitten kannattaa katsella seuraavan viikon ajan.
J-P

MarkoM

#31
Selkenipä se horisontti vihdoin pohjanmaallakin (johan sitä on odotettukin), joten pääsin metsästämään komeetan kennolle:Canon 10D, 300@480mm objektiivi, klo 16:12Canon 10D, 300@480mm objektiivi, klo 16:17

Loput kuvat löytyvät galleriasta: http://astro.kuvat.fi/kuvat/Tahtikuvat/Komeetta_c2006_P1_McNaught/

Säiden suhteen on ollut hieman epäonnea sikäli, että torstaina taivas oli muutoin selkeä, mutta horisontti "yllättäen" udun peitossa, ja sitä edellisenä päivänä pilvisyys kyllä rakoili, mutta ei tarpeeksi...
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

PetriKe

Update, ajelin tänään Lahteen ja kuinka ollakaan ehdin vielä tämän hienon komeetan bongaamaan hyvin alhaalta horisontista klo 16:20-16:30  :D
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Iiro Sairanen

Tulipa komeetta nähtyä tänäänkin hyvin matalalla klo 16.30 Lahden ja Hollolan väliltä. Kirkkaus jäi hieman Venuksesta, mutta komea oli. Alkoi olla jo vaikeahko kohde löytää valoisalta taivaalta ja läheltä horisonttia. Kameraa tai kiikaria ei ollut mukana.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Timo Kantola

Vaikutti siltä kuin olisi vähän himmentynyt eilisestä ja pyrstökin olisi lyhentynyt, tai Venus on kirkastunut eilisestä - siihen oli hyvä vertailla.
Timo Kantola

Markus

Yritin bongata komeettaa tänä aamuna (pe 12.1.), mutta en ehtinyt nähdä siitä vilaustakaan 9:10 mennessä. Lisäksi pilviä pukkasi pikku hiljaa kaakon suunnalle, ja työpäivä alkoi painaa päälle, joten luovuin leikistä. Jälkikäteen vasta hoksasin, kuinka matalalla komeetta todella oli aamuhämärässä taivaanpallon ollessa "kallellaan vasemmalle" nousevan Auringon suunnassa. Iltapäivällä oli paljas horisontti lounaassa (ainakin niiltä osin kuin työmaani ikkunasta näin), mutta en päässyt irtautumaan töistä. No, täytyy veikata uudestaan ensi kierroksella. Uusi komeetta tilaukseen!

-- Markus

Celest1al Sphere

Ihan mukavasti näkyi komeetta tänään! Kahtena edellisenä päivänä ei ollut onnea, mutta tänään lykästi! Etsiskelin komeettaa neljän aikaan länsitaivaalta, ja sieltä se löytyikin yllättävän helposti kiikareilla. Se oli silloin näkyvissä venuksen kanssa, ja pikaisen arvioni mukaan sen kirkkaus oli jotakuinkin venuksen luokkaa. Illan edetessä katselin komeettaa myös kaukoputkella, mutta en saanut siitä juuri mitään uutta irti, koska seeing oli varsin huono niin alhaalla, joten näkymä oli loppujen lopuksi paras kiikareilla. Komeetta näkyi myös paljain silmin kirkkaana valopisteenä. Kiikareilla arvioin pyrstön pituudeksi n. 2.3-2.5 astetta. Otin komeetasta myös joitakin kuvia digipokkarilla suoraan okulaarin läpi, ja tein myös pari piirrosta. Laitan niitä tänne myöhemmin. Sää oli havaintojeni ajan pääasiassa selkeä, paitsi aivan horisontissa liikkui alapilviä, jotka välillä haittasivat havaintoja. Havaitsin komeettaa kaikkiaan 40 minuutin ajan, klo 16.00-16.40.

2N3904

Missähän tuo komeetta lymyili Venukseen nähden 12.1.? Yritin bongata sitä n. klo 16.15-16.45 Korpilahden kirkonmäeltä, josta on kohtalaiset näkymät lounaan suuntaan. Venus loimotti oikein kirkkaana pari sormenleveyttä puidenlatvojen yläpuolella, mutta komeetasta ei näkynyt jälkeäkään. 
Give a man a fire, and he's warm for a day. Set him on fire, and he's warm
for the rest of his life.

Iiro Sairanen

Lainaus käyttäjältä: 2N3904 - 13.01.2007, 10:12:16
Missähän tuo komeetta lymyili Venukseen nähden 12.1.? Yritin bongata sitä n. klo 16.15-16.45 Korpilahden kirkonmäeltä, josta on kohtalaiset näkymät lounaan suuntaan. Venus loimotti oikein kirkkaana pari sormenleveyttä puidenlatvojen yläpuolella, mutta komeetasta ei näkynyt jälkeäkään. 

Komeetta oli noihin aikoihin Venuksesta noin 15 astetta länteen. Komeetan korkeus oli noin puolitoista astetta.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

2N3904

Lainaus käyttäjältä: Iiro Sairanen - 13.01.2007, 10:20:12
Komeetta oli noihin aikoihin Venuksesta noin 15 astetta länteen. Komeetan korkeus oli noin puolitoista astetta.

Juuri sopivasti jonkin matkaa Venuksesta länteen oli pieni kukkula. Taisi sitten olla sen takana. Jäädäänpä odottelemaan seuraavaa komeettaa :-\
Give a man a fire, and he's warm for a day. Set him on fire, and he's warm
for the rest of his life.

artoni

Katselin sitä kiikarilla ja paljaalla silmällä kello 16-aikoihin. Se erottui vaalealta taivaalta todella helposti pyrstöineen. Siis aivan uskomattoman hieno näky.

Wezen

Komeetta näkyi vielä 13.1. puolen tunnin ajan auringonlaskun jälkeen... Etelä-Saksassa ainakin. Tammikuun alku tähän asti on ollut pivinen, joten parempi myöhään kuin ei ollenkaan. Paljain silmin ja kiikarilla oli havaittavissa pyrstöä noin puolen asteen verran, digipokkarin kuvassakin jotain. Ytimen kirkkaus ei paljonkaan hävinnyt Venukselle.
An tti Veit ola

Timo Kuhmonen

Hienoja kuvia on ollut.. Mielellään näitä katselee. Itselläni ei ollut mahdollisuutta kuvailla, lähinnä työhommien takia...

jarikankaanpää

Hei
Kiirettä tosiaan piti torstai ja perjantai iltapäivinä. Töitten jälkeen täytyi heti löytää avoin näkymä länteen. Onneksi
kumpanakin iltana pilvet rakoilivat ja perjantaina oli mahdollista kuvata "komeetanlaskua" aivan horisonttiin asti.
Komeetan liike aivan horisontissa oli hätkähdyttävän nopeaa ja kuvatessa piti juosta jalustan kanssa, etsien joka
ruudun jälkeen uudelleen aukko puiden välissä, josta komeetan pää näkyisi.
Nopea liike pakotti käyttämään iso 1000 ja lievää alivalotusta. 400mm tele, F5,6 ja Nikon d80 kamera. 2X1/60osasek.
perjantai klo 16.33.
Jari K


Jari Kankaanpää

Mikko Päivinen

 Hienoa, että on näin paljon hyviä kuvia komeetasta jota en ikäväkyllä päässyt omin silmin todistamaan. Kari tikkanen oli näemmä repäissyt oikein Sky and Telescope sivuille viikon kuvankin kohteesta http://skytonight.com/community/gallery . Hyvä Kari ja toivotaan, että pääsis ihan lehteen saakka.

PS: Jospa ne pikkuhiljaa alkais nuo talven pilvettömät yöt ni päästäis taas kuvaamaan oikein urakalla ;) .

Mikko
Kaukoputki: NexStar 11" GPS.
Kamera: SBIG ST-2000XM
Seuranta: SBIG AO-7
Filtterit: L=Baader IR/UVcut RGB suotimet standardit SBIG.
Filtteripyörä: SBIG CFW-8A