Savuvana 1960-luvulta

Aloittaja Esko Lyytinen, 11.04.2010, 18:07:42

« edellinen - seuraava »

Esko Lyytinen

Kerron tässä yhden tapauksen jossa en kyllä itse tulipalloa nähnyt. Ja tämän meinasin laittaa "heinoin näkemäsi tähdenlento" viestiketjuun mutta laitan erikseen. Tähdenlentoahan en edes nähnyt.
Ja tämä lienee sopiva sauma kysyäkin josko joku ei-ihan-nuori (nyt, silloin olisi saanut ollakin) olisi sattunut näkemään.

Ajankohtaa ei ole valitettavasti merkittynä ylös. Joihinkin vanhoihin valokuviin olen merkinnyt päiväyksen mutta tässä ei ollut.
Tuolloin tain muistiinpanoja tekokuista, mutta en ole niitäkään säilyttänyt, josko olisin sinne tämän merkannut.
Oli (melko varmaan) joskus 60-luvun loppupuolella kesäiltana arviolta heinäkuun lopulla tai elokuun alussa Vesannolla.
Huomasin illan kääntyessä hämäräksi koillistaivaalla ( järven takana olleen metsän takaa osin "nousten" tai sinne "laskien", ilmeisesti suurimmalta ja kirkkaimmalta osaltaan näkyvissä) vaalean kiemuraisen savupilvimuodostelman. Ja se oli suunnilleen Kuolan niemimaan suunnassa. Arvelin hetimiten rakettikokeeksi. Ei minun mielestäni kuitenkaan ollut satelliitin lähettämisestä jäänyt jälki. Arvelin että oli jokin Barium-pilvipäästön tapainen koe. Tämä ei kuitenkaan ollut värillinen jota hiukan ihmettelin mutta ajattelin ehkä olleen sellaista ainetta että teki ei-värillisen.

Valokuvasin ilmiötä useaan kertaan ehkä runsaan tunnin ajan sen pilven hitaasti laajentuessa kiemuraisena lähinnä pohjoispuolelle. Ja sinne se jäi vielä hyvin näkyviin kun kävin nukkumaan, vaakasuunnassa (muistikuvan mukaan) ehkä siinä 40 asteen laajuisena.
Ei näkynyt tulevina päivinä Hesarissa siitä mainintoja.

Kun on nyttemmin nähnyt kuvia supertulipallojen savujäljistä alkoi alitajunnassa tuntua että ehkä olikin tulipallosta. Etsin ja läysin yhden vanhan valokuvani siitä. Hämärästi tuntuu mielessä että olisin turhia kuvia hävittäessöni muut hävittänyt ajatellen että en nyt vanhasta avaruuskokeesta viitsi säilyttää muutakuin yhden kuvan muistoksi. En onnistunut löytämään negatiivejakaan. Jos olisin löytänyt lisää kuvia niin olisin yrittänyt ekstrapoloida mahdollisimman alkutilaan sen.

Se että supertulipallon räjähdyksestä ei olisi tullut havaintoja uutisointiin asti tuntuu kummalliselta, mutta sama pätee jos olisi ollut avaruuskoe. Ehkä oli Suomessa pilvistä laajalti, vaikka Vesannolla olikin selkeää.
Netistä löytyi eri paikkojen rakettilaukaisut eikä tähän sopivaa ajankohtaa ole, mutta ei ne luettelot kuulemma ihan täydellisiä ole. Joka tapauksessa se ei ollut lähisavu ja auringon valaisemana (korkealla) näkyi jokseenkin ilmeisesti, auringon laskiessa jo hämärämielikuvan mukaan kymmenen astetta ehkä enemmänkin horisontin alpuolelle, Vesannolla (savu pohjoisempana).
Arvioni kallistui tulipallon suuntaan.

Tämä story kyseisestä savuvanasta oikeastaan jatkuisi vielä enemmänkin kiinnostavaan suuntaan mutta menee kuitenkin jo sen verran spekulatiiviseksi että en nyt tee sitä ainakaan tällä kertaa. Ainakin ensin kyselen löytyisikö mahdollisesti vielä muuta vannhaa havaintoa siitä.
Eli jos mahdollisesti jollakin foorumilaisella olisi tästä muistissa tai paperilla tai .. havaintoa niin olisi HIENOA !

Esko

Timo Kuhmonen

Kiinnostaisi kuulla lisätietoa jos sitä jostain kautta onnistut löytämään, koska noilta seuduilta olen kotoisin... Itse en tosin voi auttaa, kun tuohon aikaan olin vasta pilke vanhempien silmäkulmassa  :azn: Voinhan ohimennen kysäistä josko vanhempani ovat kuulleet juttua paikallisilta (tapahtumasta on tosin aikaa ja muistikuvat haalistuu sitä myötä)

varmaan jossain kirjastoissa / arkistoissa voisi olla vanhoja lehtiä, esim paikallinen MullikkaBladet (=Savon Sanomat). Aina ei tiedä, onko ilmiö päässyt lehtiin raportoituna tms. Luusisi tuollaisen ilmiön jonkin muun nähneen, jos useita tunteja vana taivallaa kestänyt.

Esko Lyytinen

   
Ihan kiva Timo, jos kyselet josko löytyisi havaitsijaa !
Ja kerron kyllä jos tulee lisätietoa. Alle laitan jo nyt sitä mainittua "spekulointia"   :rolleyes:
Mahtaakohan Vesannon kirjastossa olla vanhoja Savon Sanomia, kannattaisi kyllä etsiskellä.

Varmaankin varsin moni sen aikoinaan näki. Mutta jos ei tämäntapaisista ollut kiinnostunut niin ei kuitenkaan ehkä muista ja liekkö ("pelkkään" savuilmiöön) erikoisemmin kiinnitänyt huomiotakaan. Kun Vesannolla kuitenkin oli koko muistamani illan selkeää on täytynyt olla selvästi laajemmallakin alueella. Kun se näkyi matalahkolla korkeuskulmalla niin on täytynyt olla hyvä näkyvyys pohjoiskoilliseen. Ja etelämpää katsoen olisi ollut vielä matalammalla ja pohjoisempaa katsoen taivas olisi ollut valoisampi.

Arvelen (leviämis- muistikuvista) että kuva on otettu ehkä noin parikymmentä minuuttia tapahtuman (itse tulipallon (tai rakettilennon) jälkeen. Luulisin että Vesannolla aurinko oli jo silloin laskenut mutta jonkin verran pohjoisempana kait ei ja Vesannollakin aika valoisaa, joten itse tulipallo, vaikka erittäin kirkas on täyynyt olla ei ole kovin huomita herättäv ollut ellei ole katsonut sinne päin avoimella paikalla.

Oheisessa linkissä on kyseinen kuva, eli paperikopiosta otettu digijärkkärillä, joka tässä pienennettynä puoleen.
http://lyytinen.name/esko/255_5553_ed.jpg

Ja kun kuvan julkaisen niin se kaipaa selitystä ja selitys edelleen tulkintaa, joka minulle tässä tapauksessa tekeekin tämän entistä mielenkiintoisemmaksi. Painotan nyt kuitenkin että tulkinta voi olla väärä, mutta kerron nyt tässä kuitenkin.

Räjähtäneiden supertulipallojen vanakuvissa tyypillisesti näkyy alku heikompana nopeasti sik-sakkiin menneenä "juovana" ja räjähdysohta selvästi voimakkaampana ja sekin vastaavasti leviävänä. Tässä siis tulipallotulkinnan mukaan olisi tullut oikealta alhaalta nousten näennäisesti ylöspäin. Ja oikeasti sen olisi täytynyt mennä hyvin vaakasuunnassa. Ehkä räjähdys olisi ollut "suoran reitin" matalimmalla kohdalla tai edelleen olisi vielä lievästi laskenut. Teoriassa voisi olla jo hiukan nousussa mutta vain marginaalisesti. Ja olisi tullut melko lailla kohti Vesantoa, jonkin verran pohjoospuolelle. Ja oikean tulosuunna pitäisi olla tulolla vanan jatkeella oikealla alhaalla. Tulosuunnalle ei jää paljon vapautta.

Oletan että räjähti noin 40 kilometrin korkeudella. Tuntuisi sopivalta räjähdyskorkeudelta hiilikondriittityyppiselle ( katso alemapana ). Ja kovin paljon korkeammalla eivät (meteoriitin pudottajat ainakkaan) niin helposti räjähdä ja jos räjähdyus olisi alempana niin hyvin loiva tulo vaaitisi nopeuden säilymisen (räjähdyskohtaan asti) takia että olisi entistäkin jätti-suurempi.

Suunta (jonka olen mitannut tämän kuvan ja samalla rannalla kesinä olleen) tulipallokameran kuvien avulla määrittää räjähdyskohdan kun olettaa korkeuden (yllä). Ja kun suuntakin on aika hyvin tiedossa, niin tulolinja tulisi määritellyksi.
Arvioitu räjähdyskohta näkyi Vesannolta noin suunassa 26, korkeuskulmalla 6.4 astetta.
Käytän linjan alkupeärisen paikan arvioimiseen muistikuvaa että levisi lähinnä vasemmalle ja vähemmän oikealle, eli se nouseva heikohko säkkyrävana olisi suunnilleen kohdallaan.

Yritin etsiä tästä tulipallohavaintoa Jarmo Moilasen kokoamista vanhoista. tulipallohavainnoista. Eipä löytynyt. Mutta huomio kiinnittyi että linja menee jokseenkin yli Kivesvaaran. Katso:
http://www.somerikko.net/meteoriitit/kivesvaara.html
Ja ajankohtakaan ei muodostaisi ristiriitaisuutta.

Olen ottanyt yhteyttä asian tiimoilta KIvesvaaran meteoriitin tunnistaneeseen ja sitä tutkineeseen Kari A. Kinnuseenkin, mm saadakseni arviota paljonko kyseiseen paikkaan pudonnut on alun perin paunanut, sehän on sirpaloitunut maahan iskeytyessään. Tarkkaa arviota ei luonnollisestikaan ole mutta voisi hyvinkin olla parin kilon luokkaa.

Em oletuksilla myös pimeälento parikiloisella veisi suunnilleen juuri tuonne. Yhteensopivuus on niin hämmästyttävän hyvä että en tiedä mihin päin pitäisi muutta jotta parantuisi.
Jos oikeasti on siitä niin olisi tiedossa linja, jolla luultavasti olisi lisää tavaraa, mutta valitettavan kauan on jo ollut maastossa. Vielä isommat olisivat lentäneet kohti Oulujärveä ja sen ylikin olisi saattanut jokin selvästi suurempi fragmentti lentää. Pienemmät olisivat pohjoiskoillsessa Kivesvaarasta.

Että tällaista spekulointia tästä vanhasta tapauksesta tuli suureksi yllätyksekseni !  :shocked:
Joskus viime joulukuun alkupuolen ja puolen välin tienoilla kuvan kaivoin esille ja yritin selvitellä.
Jos olisi löytynyt enemmän kuvia niin olisin ilmeisesti saanut (taaksepäin ekstrapoloimalla) varmemmin vanan alkuperäisen paikan selville.

Esko

Timo Kuhmonen

#3
katsoin lisäksi netistä että toinenkin paikallinen sanomalehti on oletettuna aikana (1960 luvun loppu) ilmestynyt:
http://www.sisa-savonsanomat.fi/web/index.php?id=54

Oma veikkaukseni olisi, että Savon Sanomien paras artkisto lienee joko Kuopion kirjastossa, tai toimituksen tiloissa. Voin yrittää kysellä, josko olisi sähköistä artikkelisisältöä vanhoista sanomalehdistä saatavilla...

EDIT (13.4.2010). SavonSanomille meni kyselyt...

Esko Lyytinen

#4
Minulla tulee varsin harvoin Kuopiossa käytyä, eikä pikkukäynnillä kovin paljoa etsiskele ellei ole ennakkotietoa.
Kiva, jos Timo saat selville jotain mahdollista tietoa jossain lehdessä.

Esko

Timo Kuhmonen

Savon Sanomilta tuli tiedusteluuni palautetta, kyselin vanhoja lehtiä ja niiden sisältöä (vuosilta 1967-1970)
******************************
Tiedustelitte Savon Sanomien vanhoja numeroita. Valitettavasti mitään artikkeliluetteloa ei ole olemassa. Savon Sanomat on kuitenkin mikrofilmattuna sekä Kuopion kaupunginkirjastolla, että myös Helsingin yliopiston kirjastossa.
******************************

-> voi olla työläs "salapoliisi operaatio" selata kaikki nuo lehdet läpi -> ellei saa tarkempaa tietoa millä ajankohdalla savupilvi on nähty...

Esko Lyytinen

Pitäisin todennäköisimpänä vuosia 1966 tai 1967, mutta voi olla pari vuotta aiemmin tai myöhemmin.
Ja kalenteri ajankohdan päättelen siitä miten taivas tummui muistikuvissa (ja valokuvassa). Pimeäksi (niin että kunnolla olisi tähtiä näkynyt) ei mennyt kekiyötä lähetyttäessä, mutta oli selvästi hämärämpää kuin kesän valoisimpaan aikaan. Olisi mielestäni selvästi ennen Perseidien ajakohtaa mutta luultavasti kuitenkin heinäkuun puolen välin jälkeen, todennäköisimpänä ajankohtana mielestäni olisi siis ihan heinäkuun loppupuoli. Mutta en nyt ihan varma ole.

Kävin aikoinaan kymmenittäin läpi vanhoja valokuvanegatiivirullia toivossa löytää kyseisen negatiivi, mutte en onnistunut. Pitäisiköhän vielä yrittää. Kaikki tiedossa olevat mielestäni kävin läpi. En tiedä olisko voinut sujahtaa läpi seulonnasta. Toisaalta niiden joukossa mielestäni olisi pitänyt kyllä olla, ellei aikoinaan "unohtunut" muualle. Jos löytyisi niin samalla rullalla voisi olla joku muu kuva josta ehkä selviäisi lisää ajakohtaan liittyen.

Tuolloin kuvattiin kaitafilmille jokseenkin joka kesä ja on hyvin todennäköistä että kyseisen suunnan ranta ja metsänreuna näkyisi niisä. Periaatteessa voisi yrittää selvittää minkä vuoden metsänreuna vastaisi mahdollisimman tarkkaan kuvassa nökyvää, mutta en taida ruveta yrittämään. Muistaakseni en yrittänyt kaitafilmikameralla tätä kuvata niin ettei voine siellä varsinaista kuvaa tästä olla.

Yliopiston kirjastosta lähinnä täällä pääkaupunkiseudulla pitäisi siis etsiä. ( Voisi samalla esti vaikkapa Kaleva lehdestä.) En ole vuosikummeniin ko kirjastossa asioinut, mutta periaatteessa voisi onnistua, kuitenkaan ei ennen kuin ehkä ensi syksynä. Jos Timolla on intoa ja mahdollisuuksia, niin hyvä !

Esko

Timo Kuhmonen

tiedoksi....

Kalevalta kysyin myös, sähköistä artikkeli luetteloa ei ole vanhoista lehdistä. Lisäksi kerrottiin:
"Kaikki Kalevat löytyvät mikrofilmeiltä Oulun kaupunginkirjastosta, jossa niitä voi käydä selailemassa ja siellä voi ottaa myös kopioita."

Jarmo Moilanen

Minä olen etsinyt tuohon Eskon vanaan mahdollisesti liittyvää tulipallohavaintoa jo Kalevasta useamman vuoden jaksolta kun täällä Oulussa asustan. Ihan kaikkia mahdollisia vuosia en ole ehtinyt käydä vielä läpi, mutta vuosien 1967 ja 1968 kesäkuukaudet on käyty jo läpi. Ei oikein sopivaa ole löytynyt.

Suomessa havaituista tulipalloista on jonkinlaista listaa minun sivuilla. Pitäisi päivittää tuota listaa kun vain ehtisin jossain välissä.
http://www.somerikko.net/meteoriitit/tulipallot/tulipallolista.php
Jarmo

Esko Lyytinen

Jarmo, kiitos sinulle yrityksestäsi !
Jos vielä jaksat ja ehdit jatkaa niin arvelen että vuoteen 1966 päin kannattaisi tuosta jatkaa.

Esko

Pertti

Tervehdys!

Etsittekö kenties tätä?  Kainuun Sanomat, sunnuntai  joulukuun 10pv N:0 314  1967. Oulun lentoaseman lennonjohdosta kerrottiin, että klo 17.00 reitillään olleen

liikennekoneen DC 6:n miehistö antoi seuraavanlaisen selostuksen näkemästään ilmiöstä: Suurehko meteori syöksyi ilmakehään,jossa nähtävästi välittömästi hajosi

kappaleiksi,ja siitä sinkoutui eri tahoille kirkkaita säkeniä. Tämän tulipallon suunta oli havintojen perusteella lännestä itään. Kajaanin kohdalla se koostui useammasta

punaiseselta hehkuvasta pallosta. Osien lukumäärän arviot  vaihtelivat viidestä yhteentoista.

Tulipallon lentorata oli siten Taalainmaasta Pohjanmaan yli Oulujärvelle, jonka kohdalla se oli jo hajonnut useampaan osaan. Näin siis kerrottiin Kainuun Sanomissa.

Tämän näki  useat ihmiset ainakin Paltamossa.Samoin minä. Löysin Meteoriitin seuraavana keväänä. Sehän sai nimeksi Kivesvaara.

Loppu onkin sitten historiaa. On hienoa että meteoriitti kiinnostaa vielä  asiantuntijoita ja harrastajia. Onneksi olen säilyttättänyt  tutkimus-ym.materiaalin talteen.

Se on toki käytettävissä.

Pertti
 





Esko Lyytinen

1967 joulkuun 9. päivä putosi Suomeen Kosmos-194 kantoraketti, jonka jäänteitä löytyikin kahdesta paikasta, Leppävirralta ja Kiteeltä.
Tämä ilmiö havaittiin laajalti Ruotsista ja Maarianhaminasta Enontekille asti.

Tuo savuvana kuva joka tapauksessa on otettu kesäiseen aikaan.

Esko

Jarmo Moilanen

Lainaus käyttäjältä: Pertti - 03.05.2010, 16:41:05
Samoin minä. Löysin Meteoriitin seuraavana keväänä. Sehän sai nimeksi Kivesvaara.

Pertti
Kuten Esko jo totesi niin tuo Kainuun sanomien juttu sopii paremmin tuohon Kosmos-tekokuun putoamiseen.

Mutta näyttääkö tämä palanen tutulta?
http://www.somerikko.net/collection/meteorites.php?id=4

Kiitos kaikkien Suomen meteoriiteista kiinnostuneiden puolesta että tajusitte silloin kerätä ne niitä kappaleita talteen sieltä Kivesvaaralta! Kivesvaaran hiilikondriitti oli todella arvokas löytö!  :laugh:

Harmi vain että meteoriitin tunnistaminen viipyi niin kauan.
Jarmo

Esko Lyytinen

Olen samaa mieltä kuin Jarmo, että on varsin hienoa että otitte talteen ja vielä sitkeästi ja pitkään peräsit oikeaa analyysia löydetylle !

Ja kun on tilaisuus kysyä suoraan löytäjältä, niin paljonkohan arvion mukaan siinä paikassa oli kiloina mitaten sitä tavaraa palasina ? Tarkoitan tällä juuri siinä yhdessä paikassa.
Huhujahan kiertää että olisi ollut "mustaa kiveä" enemmänkin (ja kait olikin mutta eri asia missä määrin, jos ollenkaan samaa ainesta vaiko kaikki muus sitä mustaliusketta), mutta sen yhden siihen paikkaan hajonneen painoa pyytäisin ensinnä arvioimaan.

Ja sitten kyllä mielellään kuulisin käsitystäsi niistä muista, jos osaat siihen jotakin sanoa.

Ja vielä, sain Kari A. Kinnusen vanhoista dokumenteista käityksen että löytövuosi ei ollut varma. Onkohan tähän asiaan tullut sen jälkeen jotain lisäselvyyttä ?

Esko

Pertti


Olisikkohan valoilmiöitä ollut kaksi?  Kivesjärven Lehtelästä josta seurasimme valoilmiötä on meteorin löytöpaikkaan n.5km. Näilläkin sivuilla on prikulleen samanlaisia
kuvauksia meteorin maahansyöksystä.Kitee ja Leppävirta on kovasti kaukana.....
Lentokapteenin raportti on harvinaisen yhdenmukainen meidän havainnon kanssa. Meteoriitti oli todella suuri!  Se tulli loivassa kulmassa n.20-30 astetta (havainnosta on tosi kauan)siitä tippui paloja kokoajan jotka sammuivat pian.  Paikalla josta näytteet 1968 otettiin oli tavaraa n.2kg.
Ko.löytöä aikaisemmin olin nähnyt eri paikoissa useita noin pään kokoisia paloja ja ihmettellin mistä on tullut metsään noin tuoreennäköisiä kiviä.

Kun Kari Kinnusen kanssa aloimme tutkia asiaa syksyllä 1980,veimme ko.työkaverini alueelle moni oli nähnyt kiviä aivan eripaikoissa. Niitä oli todella laajalla
alueella. Etsin aluetta keväällä 1981 viikon ajan ,kun oltiin varmistettu että meteoriitti on aito ja uusi ,mutta mitään ei löytynyt.

Ainakin ko.meteoriitin rakenne hajoaa kun se ilmakehään tullessaan kuumuu punahehkuiseksi ja huokoiseksi tultuaan vetää kosteutta maasta/lumesta,
kun se jäätyy se on jauhona. Uskoisin että tavaraa on tullut alas kymmeniä tai satoja kiloja.

Mitä tulee geologien määrityksiin ko.näytteistä ymmärrän heitä itsekkin kansannätteitä tarkistaneena : Tärkeintä on tunnistaa kivessä  mahdollisesti olevat
malmimineraalit. Ellei niitä ole ,kivilajin määritykseen ei aina ole kovin voimakkaasti paneuduttu. Varsinkin kun näinkin oudosta kivestä kyse.

Olen käynyt paikalla muutaman kerran mutta 42 vuotta on kaiken muuttanut. Geologiset prosessit ovat hitaita niinpä tämän mustanliuskeen muuttuminen
hiilikondriitiksi vei 14 vuotta! Alueella on tehty metsänhoidollisia töitä,jotka antavat ehkä helpotusta etsimiseen,jos se suuri olisi säilynyt.

Kiitän mielenkiinnostanne!


Pertti