Vapaata ihmettelyä

Aloittaja Untamo, 15.03.2010, 19:20:56

« edellinen - seuraava »

jperala

Mikä siinä on kun kahtena iltana käynnyt seuraavasti, mennyt ulos ja todennut että kirkas taivas tai max muutama haituva näkyvissä, sisälle kamat kasaan, vaatteet päälle ja putki kainaloon ja ulos.
Ulos kun päässyt niin paksut pilvet vyörynyt juuri paikalle tukkien sen avonaisen taivaan mikä hetki sitten oli näkyvissä ? Alkaa haiskahtaa oikeasti sille pilvisakolle :)
SW 72mm ED Pro refractor

Kettu-Pekka

On pari missä neutronitähti ja massiivinen tähti kiertävät toisiaan. Neutronitähti ahmii kaasua massiiviselta tähdeltä. Voiko neutronitähti ahmia kaasua loputtomasti vai tuleeko vastaan joku yläraja, kriittinen massa tms?

mistral

En tiedä millainen puuro se neutronitähden hiukkasmassa on mutta jos ajatellaan neutronia niin se koostuu kvarkeista ja jotta niiden ydinvoimat saadaan voitettua, tarvitaan kova paine. Jossain on raja jonka jälkeen kvarkkien sidokset pettää ja sen jälkeen gravitaatiokaivo syvenee niin paljon että sen ympärille tulee tapahtumahorisontti.

jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: Kettu-Pekka - 21.03.2016, 20:12:18
On pari missä neutronitähti ja massiivinen tähti kiertävät toisiaan. Neutronitähti ahmii kaasua massiiviselta tähdeltä. Voiko neutronitähti ahmia kaasua loputtomasti vai tuleeko vastaan joku yläraja, kriittinen massa tms?

Suurin toistaiseksi havaittu neutronitähti painaa parin auringon verran, mallinnettu yläraja-arvio tällä hetkellä n. 3 aurinkoa.  Mallit on huonoja, neutronitähden tilanyhtälö tuntematon/huonosti tunnettu.
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

mistral

 :grin:
Intuitio ei sulata tätä T&A:n uutista:

Pimeä energia saattaa selittää, miksi aika kulkee eteenpäin
05.06.2016Sakari Nummila
Ajalla on selvästi tietty suunta, mutta miksi juuri tämä suunta on valikoitunut? Kuva Public Domain

Miksi aika kulkee eteenpäin eikä vastakkaiseen suuntaan? Hiljattain julkaistu tutkimus mahdollisesti antaa tähän pitkään pohdittuun kysymykseen vastauksen.

Useat luonnon perusvoimat eivät ole millään tavalla riippuvaisia ajan suunnasta. Esimerkiksi painovoima toimii täysin samalla tavalla vaikka aika kulkisi vastakkaiseen suuntaan. Sama näyttää pätevän muun muassa kvanttimekaniikkaan.

Tähtien tai galaksien kehittymistä tutkittaessa aikaa ei kuitenkaan voi kääntää. Tästä pitää huolen termodynamiikan toinen pääsääntö, jonka mukaan entropia eli epäjärjestyksen määrä kasvaa aina suljetussa systeemissä. Siksi ajalla on selkeä suunta.

Armen Allahverdyan Jerevanin fysiikan instituutista ja Vahagn Gurzadyan Jerevanin valtiollisesta yliopistosta väittävät, että maailmankaikkeuden laajenemista kiihdyttävä pimeä energia saattaa itse asiassa pohjimmiltaan olla vastuussa ajan suunnasta.

"Ajan suunta ja kiihtyvä laajeneminen ovat maailmankaikkeuden kaksi perustavanlaatuista empiiristä faktaa. Esitämme näkemyksen, että pimeä energia kiihdyttäessään universumin laajenemista myös tukee ajan epäsymmetrisyyttä", kaksikko kirjoittaa tutkimuspaperissaan.

Allahverdyanin ja Gurzadyanin mukaan tämä näkyy muun muassa, kun tarkastellaan yksinäistä tähteä kiertävää planeettaa. Jos pimeää energiaa ei ole, planeetta kiertää tähteä ikuisesti samalla tavalla. Tällöin aika ei tietyssä mielessä kulu ollenkaan, sillä menneisyyttä ei pysty erottamaan tulevaisuudesta.

Pimeän energian saadessa positiivisen arvon, planeetta tulee lopulta ajautumaan pois tähden luota ja näin ajan kulumisen voi havaita. Negatiivisella pimeän energian arvolla planeetta sen sijaan lähestyy emotähteään. Pimeän energian olemassaolo ainakin tässä tapauksessa siis määrittää sen, kulkeeko aika johonkin suuntaan vai ei.
____________________________________________________

Intuitio sanoo ettei menneisyys voi olla tulevaisuudessa, aika ei ole mikään alumiiniviivoitin jota voidaan kääntää 180 astetta vastakkaiseen suuntaan.

Mare Nectaris

Itseäni jäi mietityttämään tuossa uutisessa esimerkki planeetasta, joka ilman pimeän energian vaikutusta kiertäisi tähteään ikuisesti. - Onko näin kuitenkaan? Eikö planeetta kuitenkin koostu (kivi)aineesta, johon kohdistuu planeetalla geokemiallisia prosesseja. Geologian pääsääntöhän on, että geologisessa aikaskaalassa planeetan pinta pyrkii tasoittumaan merenpinnan tasolle (esim. eroosion vaikutuksesta). Lisäksi tulevat vielä mahdolliset törmäykset muiden avaruudessa vaeltavien kappaleiden kanssa ja mm. vulkanismi...

Eikö siis kaikkien näiden prosessien seurauksena ole erittäin hidas planeetan massan muutos, joka vaikuttaa painovoimaan. Tarkoilla mittauksilla voitaisiin havaita, että planeetan kiertorata keskusaurinkonsa ympäri on erilainen eri ajan hetkillä...

Jos planeetalla taas olisi minkäänlainen sivilisaatio, se määrittelisi ajan kiertoliikkeistä (keskustähden ympäri, tähtitaivaan liikkeestä) - aivan kuten meilläkin historiassa on tapahtunut. Samoin jos joku havaitsija näkisi esim. meteoriitin putoavan maahan, hän huomaisi kuopan maassa - sitä ei ollut ennen tätä tapahtumaa, joten ajan suunta tulisi määritellyksi. Ja tietenkin hän havaitsisi esim. rannalla eläessään, että vesirajassa veden liikkeen vuoksi rantaviiva on erilainen huomenna kuin eilen ja tänään. - Toki tuo ihmisen määrittelemä ajan kuluminen ei ole objektiivinen tosiasia, mutta merkitsee kuitenkin ajan "nuolen" suunnan havaitsemista.

Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

mistral

Lainaus käyttäjältä: Mare Nectaris - 08.06.2016, 13:34:24
Itseäni jäi mietityttämään tuossa uutisessa esimerkki planeetasta, joka ilman pimeän energian vaikutusta kiertäisi tähteään ikuisesti. -

Tuossa ei olla otettu huomioon gravitaatioaaltoja, niitä syntyy kiertoradalla. Sinänsä ne on niin heikkoja etteivät riittäisi kännykän lataamiseen, no riippuu planeetan koosta ja radasta. Aallot verottavat planeetan nopeutta/ratakorkeutta. Jos pimeä energia tekee vastakkaista työtä, kumpi voittaa?
Mutta siitä ei pääse mihinkään että "ajan kääntäminen" johtaisi mahdottomuuteen jos ajatellaan todennäköisyyksiä. Jo yhden sekunnin peruutus korjaisi monta autoa kun kolari kelataan taaksepäin. En ole vielä kuullut että yhdestäkään romuautosta olisi nykyisen ajan suunnassa tullut sekunnissa uudenveroista. Miksi taaksepäin kulkevassa ajassa olisi todennäköisempää että romut muuttuisi uudenveroisiksi? Ei se ole mahdollista ja siksipä koko hypoteesi kaatuu alkumetreille.

Jhmt


mistral

22cm läpimittainen kameraobjektiivi on jo liian iso repussa kannettavaksi, tai liian kallis jos sattuisi kaatumaan. Joku erikoiskäyttö sillä on ollut jos on tarkoitettu järjestelmäkameraan. Takahashi tekee tuon kokoisia linssejä mutta niihin tulee astrokamerat.

mistral

Ylen tiedeuutinen
Kiistelty hiukkasteoria johdatti suomalaistutkijat ratkaisemaan neutronitähden salaisuuksia

Suomalaistutkijat ovat onnistuneet selvittämään heikosti tunnettujen neutronitähtien salaisuuksia.

Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen tutkijat Niko Jokela ja Aleksi Vuorinen selvittivät yhdessä espanjalaisen Oviedon yliopiston tutkijoiden kanssa neutronitähtien rakennetta käyttämällä hyväkseen niin sanottua säieteoriaa.

Säieteoriaa on kuvattu fysiikan aloista vaikeimmaksi ja ylipäätään monimutkaisimmaksi ihmisen luomaksi teoriaksi.

Säieteoria on yritys yhdistää yleinen suhteellisuusteoria ja kvanttimekaniikka ns. kvanttigravitaation teoriaksi. Se liittäisi yhdeksi kokonaisuudeksi kaikki tunnetut luonnonlait: heikon ja vahvan vuorovaikutuksen, gravitaation ja sähkömagnetismin.
Säieteoriaa hyödynnetään tutkimuksessa

Säieteoriaa on opittu viime vuosina hyödyntämään kvanttigravitaation teorian ohella myös välineenä ratkaista "arkipäiväisiä" fysiikan ongelmia.

Työssä hyödynnetään säieteorian niin sanottua holografista periaatetta. Holografia antaa mahdollisuuden käsitellä ja ratkaista eräitä sellaisia hiukkas- ja ydinfysiikan ongelmia, joihin muut menetelmät eivät pure.

Jokela ja Vuorinen onnistuivat hiljattain soveltamaan holografiaa sen selvittämiseen, mistä neutronitähdet koostuvat.

Jokelan ja Vuorisen tutkimuksen hieman yllättäväkin tulos oli, että neutronitähtien sisällä ei ehkä ole lainkaan kvarkkiainetta. Löytyykö yhtään, se selvinnee jatkotutkimuksissa.

Tämä on sikäli kiinnostavaa, että aiemmin on oletettu, että juuri neutronitähdistä löytyisi tällaista hajonneista protoneista ja neutroneista koostuvaa "kvarkkipuuroa".
Säieteorian asema vahvistuu entisestään

Jokela pitää tutkimusta mielenkiintoisena myös siltä osin kuin se liittyy säieteoriaan. Teoriaa on tutkittu lähes 40 vuoden ajan, eikä vieläkään ole saatu vahvistusta, että se pitäisi kutinsa.

Säieteorian mukaan maailmankaikkeuden alkeishiukkaset eivät olisikaan pistemäisiä, kuten on oletettu. Todellisuudessa jokainen hiukkanen onkin pieni värähtelevä säie.
___________________________________________________

Yllättävää ettei kvarkit säilykään kun elektroniverho romahtaa. Tai tämän teorian mukaan ei säily, vaikea testata niin kovia paineita.

Kettu-Pekka

Onko jollain parempaa tietoa että milloin Virgin Galacticin avaruusturismilennot alkaa?

mistral

#791
Kumma juttu

Olen miettinyt kuinka neutronitähdet tai mustat aukot voi yhdistyä. Eli aloitetaan alusta, siis kun vaikkapa 2 neutronitähteä kieppuu toistensa ympäri, nopeudet on relativistisia. Näin gravitaation suunta ehtii muuttumaan eikä tule suoraan sivulta koska toinen neutronitähti on ehtinyt siirtyä eteenpäin tai oikeastaan molemmat on siirtyneet eteenpäin ja 'gravitonit' tulee etuviistosta.

Esitän havainnollistuksen. Lammen keskellä on paalu jonka päässä on laakeri ja pitkä puomi. Se on laakereitu keskeltä ja pyörii lähellä veden pintaa. Puomin toisessa päässä on pieni vene tai pienoismalli ja toisessa päässä korillinen tennispalloja ilmassa. Palloja pudotellaan vaikka 10 sek välein veteen jolloin ne tekee rengasmaisen aallon. (Ei väliä vaikka pallo pudotettaisiin yhden sekunnin välein, aalto tulee veneen kylkeen aina samasta suunnasta, vain pyörimisnopeuden muutos muuttaa aallon tulokulmaa)

Jos puomi pyörii nopeudella 1 kierros/24 tuntia, osuu rengasmainen aalto 90 asteen kulmassa veneeseen. Mutta jos puomi pyörii 1 kierros/minuutti nopeudella, osuu aalto etuviistossa veneeseen.
Tässä siis idea: rengasmainen aalto vastaa gravitoneja, vaikkei niitä välttämättä ole olemassakaan, se ei haittaa koska avaruuden kaarevuus on ainakin olemassa. Aallon etenemissuunta siis vastaa avaruuden kaarevuuden jyrkännettä. Jyrkänne alaspäin menee sinnepäin mistä aalto tulee, siis jyrkin jyrkänne on etuviistossa, ei suoraan sivulla. Kun tähden nopeus on vaikka 0,1c, sen jyrkänne on selvästi alle 90 asteen suunnassa.

Tämä tilanne tarkoittaa sitä että tähti kiihtyy ja siirtyy korkeammalle radalle - ei putoa alemmalle radalle ja törmää toiseen komponenttiin.

En ole kyseenalaistamassa gravitaatioaaltohavaintoja vaan ihmettelen vaan kuinka komponentit voi yhtyä jos avaruus kaartuu tuolla tavalla. Voisiko framedragging muuttaa tilanteen?


mistral

Päivän uutisessa oli satelliiteista, korkeus vaan ihmetyttää:

"Elon Muskin kehittämän Starlink-projektin ensimmäiset satelliitit ovat jo lähtövalmiina. Muskin omistama SpaceX-yhtiö sai hiljattain myös luvan asettaa peräti 1 584 satelliittia 550 kilometrin korkeuden kiertoradoille."

Mitä jos ilmanvastus jarruttaa niin että alkavat syöksyä alas? Avaruusasemaa joudutaan välillä nostamaan korkeammalle radalle tosin se on 360km korkeudella, enemmän ilmanvastusta. Mutta on vain ajan kysymys että satelliitit syöksyy alas. Vai onko tarkoituskin että syöksyvät jotta avaruusromun määrä vähenee :huh:

einari

Joo tuo oli yksi tekijä:
www.universetoday.com/141980/spacexs-starlink-constellation-construction-begins-2200-satellites-will-go-up-over-the-next-5-years/amp/
___
Tapio

mistral

Näköjään totesivat että 550km ei ole kovin pitkäikäinen ratkaisu, myöhemmin siirrytään korkeammalle radalle.