Kaukoputken pakkasraja?

Aloittaja mperonen, 19.02.2010, 14:50:54

« edellinen - seuraava »

mperonen

Yritin kaivella moista tietoa sieltä sun täältä ja nämä pakkaset nyt sai miettimään. Onko peilikaukoputkilla pakkasarjaa jos poisluetaan elektroniikka. Eli peilipintojen, runkojen, mekaniikkojen yms pakkasrajaa mietin.
Voi kuulostaa hassulta kysymykseltä, mutta minut kun on kasvatettu niin ettei tyhmiä kysymyksiä olekaan ;)

Make


Metalliosat yleensä kestävät millaista pakkasta tahansa; havaitsijan kestokyky loppuu yleensä paljon aikaisemmin. Sen sijaan muoviosat saattavat haurastua paljonkin. Suosi siis kaukoputkia, joiden runko / liikkuvat osat on tehty metallista. Peilit ja linssit kestävät kyllä pakkasta (ellei niitä ole tehty muovista, suosi lasia jo kuvanlaadunkin takia). Suomessa on varmasti kymmeniä tai satoja kaukoputkia koko talven pakkasessa ilman ongelmia. Muun muassa Kuopion Saturnuksen tähtitornin putki on ollut ulkona jo 60-luvulta lähtien ja toimii edelleen. Havaintosuojan kosteusongelmat ovat kaukoputkelle varmasti pahempi ongelma kuin kylmyys.
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

Erik Pirtala

Muoviosien olen huomannut haurastuvan kovalla pakkasella. Viime talvena havaitessani M42:hta, kuului yhtäkkiä kova "naps" tyylinen ääni. Kannettuani röörin sisälle parempaan valoon, huomasin erään jalustan muoviosan haljenneen.

Tarkennuslaite tuntuu olevan kovilla pakkasilla käytettäessä todella hankala pyörittää. Onko tähän ongelmaan olemassa mitään ratkaisukeinoa?

Kaizu

Astemääräistä rajaa on mahdoton antaa muutoin kuin kokeilemalla.
Hauraille aineille lämpötilaa kriittisempi suure on lämpötilan muutosnopeus. Kovat lasit saa helposti rikki lämmittämällä tai jäähdyttämällä niitä niin nopeasti että sisä ja ulko-osat ovat eri lämpötilassa. Pyrexistä ja muista pienen lämpölaajenemiskertoimen laseista tehdyt peilit eivät ole arkoja lämpötilan muutoksille.
Sellaisissa kohdissa joissa eri materiaalit ovat tiukasti sidoksisa toisiinsa aiheuttavat erilaiset lämpölaajenemiskertoimet jännityksiä tai välyksiä osien välille. Esimerkiksi tiukaksi säädetty teräs/ messinki ruuvivaihde alumiinisessa rungossa saattaa jumiutua. Muoviset suojakannet teräsputkien päissä voivat haljeta jne. Muovit kovenevat ja haurastuvat pakkasessa. Johtojen eristeet voivat jäykistyä niin että taipumisen sijaan ne taittuvat, erityisesti PVC-eristeiset.

Kaizu
Kai Forssen

juha_k

EQ-typpisen jalustan rasvat voi hyytyä kylmemmässä kuin -20 astetta.
Ongelmasta selviää purkamanlla, putsaamalla ja voitelemalla meikäläisiin oloihin sopivalla rasvalla.

Maksutov- tyyppisen putken tarkennusmekanismi voi tehdä saman tempun, ainakaan minut Skymaxini tarkennusruuvi ei pyöri enää -30 asteessa.
Ei ole ollut rohkeutta purkaa putkea asian korjaamiseksi ja harvoin on tarvettakaan käyttää putkea noin kylmässä.
Tarkennus on -20 asteen lämpötilassa kankeahko mutta toimii.
EQ 3-2 jalusta menee hieman kankeaksi mutta toimii vielä.
Säilytän putkeani kylmässä ulkovarastossa.

Mitenhän lie halvemmat GoTo- tyyppiset jalustat pelannevat arktisissa oloissa?

Johdot menevät parin kympin pakkasessa ihan tönköksi => rikkoutumisvaara, johto voi murtua tai vääntää jopa liittimen/juotoksen irti piirilevyltä.

Juha Keränen

Tyrnävä

SW Skymax 127 Helios Stellar 15 x 70 Panora 8 x 40

Miikka Sikkilä

Kyllä pakkasraja tulee ensin vastaan havaitsijallaan itsellään, mikäli vaatetus ei ole kunnollinen. Harvoin on putkien kanssa tullut sellaista tilannetta, että putki itsessään ei olisi toiminut. Juhan mainitsema pakkanen teknisempien vermeiden kanssa on ihan totta: mikäli goto- tyyppinen systeemi on pihalla, niin johtoja napsahtelee poikki, tietokoneet ja kamerat joutuvat myös koville.
Miikka Sikkilä - Oulu

Iiro Sairanen

Lainaus käyttäjältä: Tähti Erkki - 19.02.2010, 15:21:31
Tarkennuslaite tuntuu olevan kovilla pakkasilla käytettäessä todella hankala pyörittää. Onko tähän ongelmaan olemassa mitään ratkaisukeinoa?

Mahdolliset rasvat pois, jos ei auta niin uusi fokkari. Muistan hajottaneeni yhden muovisen hammastankovetoisen muovifokkarin pakkasella. Uutuuden jäljillä siinä oli jotain vaseliinin näköistä tököttiä, joka käytännössä jäätyi pakkasella. Pari hammasta irtosi tangosta. Nykypäivänä on laatufokkarit ja toimii kelissä kuin kelissä. Samoin putki on aina ulkona (konekuurissa) eikä ongelmia ole ollut.

Muutama vuosi sitten käytettiin kaverin kanssa Lidlistä hommattua 15 cm:n gotoputkea 27-30 pakkasessa. Systeemi toimi, mutta kaikin puolin hitaammin. Ohjauskapulan näyttö hidastuu ensimmäisenä. Sama pätee Meade LX200 putkeen.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

DarkSide

Samoilla linjoilla muiden kanssa ollaan.. Mekaanisen peiliputken pakkasrajaa tuskin onkaan ja
sen ne kestävät, mitä havaitsijakin pakkasta. Kovalla pakkasella lasipintojen huurtuminen on
suurempi ongelma. Erityisesti okulaarit menevät herkästi huuruun jo hengitysilmasta ja niitä
saa jatkuvasti olla lämmittämässä ja putsaamassa. Ja jos keliä uhmaava havaitsija alkaa
kylmästä vapisemaan, niin kuvasta ei saa selvää... Ongelma sekin  :wink:

Jos laitteistosta löytyy virtakytkin, niin kannattaa jo -5 pakkasasteen kohdalla miettiä havaintojen järkevyys.
Hyviä kelejä lämpötilan suhteen on syksyllä ja loppukeväästä, jolloin tarkenee havaita illasta aamuun.

t.Jyrki

Kaizu

Nyt on hyvä testikeli, -20C ja kohtalainen tuuli. Itselläni tuli vilu runsaan puolen tunnin jälkeen. Jätin Canonin, TAL:in ja Losmandyn keskenään torniin puuhastelemaan. Vajaan tunnin päästä pitää käydä katsomassa ovatko saaneet kuvattua mitään.

Kaizu
Kai Forssen

juha_k

Kun ostin Skymax 127:ni, oli into kova ja kovat pakkaset, 25- 29 astetta monena iltana.
Into havaintoihin oli kova.

Säilytin silloin putkea sisätiloissa, kannoin putken ulos jäähtymään, tunnissa oli jäähtynyt havaintokuntoon, vajaan tunnin
katseli ennen tarkennuslaiteongelmaa ja sitten alkoi jo hyytyä ukko.

Sittemmin olen säilyttänyt putkea ulkona lähinnä kakaravaaran takia.
Ja on sitten valmina havaintolämpötilassa.

Vähäksi kyllä jäisi havaintokerrat tuolla -5 asteen pakkasrajalla täällä Oulun korkeudella, tosin syksyllä on usein alkuyöstä
hienoja kelejä. Lämpötilan laskiessa n. klo 23 mennessä tuleekin yleensä sitten sumua.

Päivän kahden kympin ja aamun 35:n välillä on heilunut lämpötila muutaman päivän, pakkasusva ei ole havainnoille jättänyt kyllä paljoa saumaa.
Juha Keränen

Tyrnävä

SW Skymax 127 Helios Stellar 15 x 70 Panora 8 x 40

Kaizu

No olihan ne siellä kuvanneet pyydetyt 30 ruutua. Laatu ei ollut kummainen kun tuli tuo epätasapainotus tehtyä huolimattomasti.
Kaukolaukaisija piti irroittaa varovasti kun sen johto oli kuin rautalankaa.

Kaizu
Kai Forssen

alahtine

Tässä viimeisen kahden-kolmen kuukauden aikana on ollut niin huonot kelit että takapihalle on ollut pakko raahautua aina kun on taivas ollut vähänkään selkeä.
Pakkasta parhaimmillaan (pahimmillaan) -23C.
ETX sähköt toimineet suht ok kun liukupinnat puhistettu ja öljyt vaihdettu. Tosin etsinputken okulaari (vanhempi ETX malli) tipahti viimeksi (-21C).
Kulmaosa kun on muovia ja okulaari metallia. Sisällä ollessa taas tiukka ja toimii. Niin ja Biltemasta ostettun ac powerin johto aika tönkkö ko pakkasissa.
Suurempi ongelma on kyllä tuo okulaarien huurtuminen ja Baaderin Zoomin jäykkyys suurrennosta vaihtaessa.
Skylinerhan toimii kyllä mekaanisesti kuin Junan vessa ( ei vältämättä hyvä vertaus VR nykyisten ongelmien vuoksi).
Vaatetta sen verran päällä että tunti menee ennkuin alkaa varvasta sinertää.
Mutta kyllä nämä n. -20C pakkaset on max.mitä viitsii takapihalla yöllä kyykkiä.




Ari Lahtinen/Espoo
Meade ETX-125+varusteet

TeroP

Omia kokemuksia takavuosilta sekä eritoten tältä vuodelta, pakkasta kun on ollut ihan tarpeeksi täällä itärajalla.

CPC 800: -14°C tai lämpimämpi "jokseenkin ok". Jos on kylmempi, niin:

- Sähköjohdot kovia, ei paljon uskalla taitella
- Käsikapula vierittelee tiedot näkyviin kunhan jaksaa ja viitsii (useita sekunteja, käyttömukavuus pakkasella, kuten kelikin)
- Moottorit hidastuvat jonkinverran, kuitenkin ovat käyttökelpoisia
- Focusointi vaikeata koska kuva muuttuu vielä useita sekunteja sen jälkeen kun nupista päästää irti
- Okulaarit ja filterit jatkuvasti huurussa, vaikkei niihin edes puhaltelisi, riittää kun lämmin käsi on lähellä niin johan huurtuu
- Riippuen ilman kosteudesta, putki ja korjauslasi huurtuu ja jäätyy pidemmissä sessioissa

Eli kyllä aika kyseenalaista tuota vehjettä on mielestäni käyttää noin kylmässä, jo pelkästään sen takia että käyttömukavuus menee pakkaselle.


SkyMax102 hieman toisenlainen, focusointi menee paljon jäykemmäksi paljon nopeammin, mutta muuten käsivaralta seurailu ei tuota ongelmia. Samat huurtumis- ja jäätymisongelmat pätevät tietenkin. Onnistuin rikkomaan putken mukana tulleen EQ2 jalustan yhden jalan kiristysmekanismin -18C pakkasella, muovinen osa vain ripsahti paloiksi kun käsi hieman hipaisi sitä (lue: kiristysruuvi jäi käteen pienen muovipalan kanssa). Pitäisi kai jostain kysellä löytyisikö varaosaa tuohon, nytten siinä on nippusidepatentti odottamassa hajoamista uudelleen :cheesy:
Celestron CPC 1100 GPS (XLT) SCT (279mm/2800mm)

Baader Hyperion Clickstop Zoom 8-24mm
Celestron E-lux 40mm plössl, Omni Barlow 2x, Focal Reducer F/6.3

Imaging Source DBK21 AU618.AS
Baader UHC-S, UV/IR-cut, Neodymium

William Optics 1.25" Dielectric Diagonal

-Jarz-

Lainaus käyttäjältä: TeroP - 21.02.2010, 11:56:32

CPC 800: -14°C tai lämpimämpi "jokseenkin ok".


Oma pakkasrajani putken ulkoiluttamisessa on samoilla asteilla. Ei ole mielekästä touhua enää rääkätä putkea kovemmilla pakkasilla ja niitähän on nyt tänä talvena riittänyt  :rolleyes:.
Tuota tarkennusongelmaa en ole kylläkään havainnut, en ainakaan vielä -15 asteessa. Tuohon voisi auttaa jos veivaa tarkennusta edestakaisin jonkin aikaa siinä tarkan fokuksen molemmin puolin ja sitten vasta tarkentaa kohdilleen. Notkistuu vähän kitkasta ne rasvat...ehkä.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

J-M

Yleensä havaitsijan sietokyky tulee ensin vastaan. Tosin yksi kiusallinen poikkeus löytyy, nimittäin Orion Intelliscopen kapula. Sen nestekidenäyttö hyytyy -10°C lämpötilassa noin vartin havainnoinnin jälkeen.

Putken kylmänkeston parantamiseksi mulla ei ole oikein vinkkejä, mutta havaitsijalle on: tilasin tässä maastopyöräilyharrastustani tukemaan Psolar BX balaclavan. Sen luulisi auttavan myös havaintohommissa. Ja testattu toimivaksi -24°C:ssa.
Jari-Matti Auttila
Elämä on kuin golfpallo - ensin saa paljon iskuja ja sitten päätyy kuoppaan.