Tähtikuvaus digipokkarilla?

Aloittaja Andromeda, 13.02.2010, 17:09:51

« edellinen - seuraava »

Andromeda

Olen tässä mietiskellyt tähtikuvausharrastuksen aloittamista. Sitten heräsi kysymys, että onko tavallisella digipokkarilla kuvaaminen mahdollista? Kalliisiin kameroihin ym. ei ole nyt
mahdollisuutta sijoittaa rahaa.
Onnistuuko deep sky-kohteiden kuvaaminen? Minkälaisia kuvia laadultaan digipokkarilla voi saada?

Kiitos jo viitsitte vastata ja auttaa!

p.s. Heittäkää vaan digipokkarilla otettuja kuvia tänne jos sellaisia on, niin näkee, mihin niistä on, jos on.

MarkoM

Kyllä digipokkarilla jonkinlainen tähtikuvaus onnistuu, ensimmäisenä nyt tulee mieleen okulaarisuurennuksella Aurinko (+ aurinkosuodin), Kuu, planeetat - kameraoptiikalla haloilmiöt, tähtitaivas ja revontulet:


Canon Ixus 50, valotus 1s.

Eikä se DS-kuvauskaan varmasti mahdotonta ole, jos kameran saa kiinnitettyä okulaariin ja jos kameran valotusaikaa pystyy säätämään tarpeeksi pitkäksi. Kannattaa tarkistaa myös näiden olemassaolevien ketjujen anti (etenkin jälkimmäisessä annettu Flickr-linkki):

http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=5829.0
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=4322.0


Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

Lauri Kangas

Tuossa pari digipokkarikuvaa alkuajoilta:

http://www.ursa.fi/~lkangas/kuvat/060326/
http://www.ursa.fi/~lkangas/kuvat/060507/
http://www.ursa.fi/~lkangas/kuvat/061029/m43_v3_korjattu.jpg

Nuo on otettu sellaisella härvelillä jolla digipokkari kiristetään kaukoputken okulaariin kiinni. Jos sulla on jo digipokkari ja kaukoputki, niin kannattaa kokeilla. Jos taas olet vasta harkitsemassa kameran ostamista ja tähtikuvaus kiinnostaa, kannattaa sijoittaa vähän parempaan.


Timpe

Luit varmaankin jo tuon pysyvän ketjun tältä alueelta (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=1355.msg10717), joten jos omistamasi pokkari on Canonin mallistoa niin saat lisättyä helposti sen käyttökelpoisuutta "deep sky" kuvaamiseen CHDK:lla.
- Timo Inkinen

Arzka

Miten aurinkosuodin vaikuttaa kuvan laatuun?

Arzka

Ja vielä miten saa jonkun suotimen kameraan jos siinä ei ole sitä kierrettä?

einari

Siis aurinkosuodin on pakollinen silloin kun kuvataan aurinkoa, eikä juuri muuten vaikuta kuvan laatuun vaan himmentää läpi pääsevää valoa 99.999%.

Jos kuvataan suoraan pokkarilla aurinkoa niin silloin kannattaa värkätä jonkinlainen tötterö (riippuen objektiivin halkaisijasta vaikka vessapaperirullasta) johon kalvo kiinnitetään vaikka roudarinteipillä ja tämä sitten objektiiviin kiinni.
Ja kannattaa sitten olla huolellinen/varovainen että
a) kalvoon ei tule reikiä
b) suodin pysyy kunnolla kiinni kameran linssin edessä kuvauksen aikana

Jos ei ole kierrettä niin viritystä pitää tehdä (kuten edellä mainittu), mutta en oikein tiedä kannattaako pokkariin muutenkaan virittää muuta suodatinta kuin aurinkoa varten.
___
Tapio

Antti

Meinasitko Arzka kuvata aurinkoa pelkästään kameran omaa optiikkaa käyttäen vai kaukoputken läpi? Minkälainen kamera sinulla on?

Kuten einari jo sanoikin, on aurinkosuodatin pakollinen Aurinkoa kuvatessa ja katseltaessa. Halvin ja yksinkertaisin vaihtoehto taitaa olla esimerkiksi Ursan myymä Baader AstroSolar -suodatinkalvo.
Linkki: http://www.ursa.fi/ursa/tuotteet/kirjakauppa/index.php4?TOIMINTO_1=nayta_tuotteet&TUOTE=143&ID_ASIAKAS=623276048
Antti Laihonen
Kuvagalleriani: http://antinkuvat.kuvat.fi/kuvat/

Arzka

#9
Joo meinasin tässä lähi aikoina... :azn:
Minulla on canon powershot a720 IS , jossa on 6x optinen zoom.
Ilman kaukoputkea meinasin kokeilla kuvata aurinkoa.

ja tietysti sillä aurinkosuotimella!

Antti

Tavallisella digipokkarilla Auringosta ei kovinkaan paljon saa irti. Tai riippuu tietenkin, mitä kuvaa. Auringon pinnan yksityiskohdista ei digipokkarilla kannata edes haaveilla. Mutta esimerkiksi auringonpilkut voivat kamerasta riippuen jotenkin erottua.

Itselläni on superzoom-kamera, jossa on 18x optinen zoom. Alla oleva kuva on otettu kyseisellä kameralla 13.7. Auringon keskipisteestä hieman ylävasemmalle on näkyvissä auringonpilkku numero 1087.


Antti Laihonen
Kuvagalleriani: http://antinkuvat.kuvat.fi/kuvat/

Anssi Mäntykivi

Jotain saa kuitenkin esiin pokkarillakin.
Canon powershot s30 kameralla kuvattu.

http://koti.kainuu.com/amantyki/avaruus/040722-133930.htm
Anssi Mäntykivi

Antti

Toki digipokkarilla saa hyviäkin kuvia kaukoputken avulla. Tuo Anssin kuva on ilmeisesti kuvattu Helios Skyliner 200 -putken okulaarin läpi ainakin kuvan tietojen perusteella. Mutta Arzkahan itse sanoi kuvaavansa ilman kaukoputkea.
Antti Laihonen
Kuvagalleriani: http://antinkuvat.kuvat.fi/kuvat/

Anssi Mäntykivi

Juu aivan, olimpa puusilmä. :undecided:
Anssi Mäntykivi

Pietari

#14
Kun kuvaa digipokarilla DS kohteita, olisiko hyötyö kun käytäisi OIII ja UHC-S tai RBG-suotimia?