Tähtikuvaus digipokkarilla?

Aloittaja Andromeda, 13.02.2010, 17:09:51

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Pietari - 04.08.2010, 17:31:15
Kun kuvaa digipokarilla DS kohteita, olisiko hyötyö kun käytäisi OIII ja UHC-S tai RBG-suotimia?

Omaa "mutua" tälläinen ajatus:
Valoa syövät suotimet ja digipokkarin kohinainen pikkukenno ei kuulosta kovin hyvältä yhdistelmältä, koska suotimia käytettäessä joudut pidentämään valotusaikoja saadaksesi edes jotain kohteesta talteen ja tämä taasen lisää pikkukennon kohinaa (jne.) Negatiivinen kierre on helposti valmiina, eikä suotimien hyötyjä saavuteta... :undecided:
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Timpe on ihan oikeilla jäljillä, pokkari + kapeakaistasuotimet on tuhoon tuomittu ajatus. RGB-suotimilla ei tee mitään, koska sellaiset ovat jo kennolla. Suodinten käyttö on järkkärilläkin tarpeeksi vaikeaa.

Pietari

Eli on turha hankia kuvaamista varten kapeakaistaisiasuotimia. Pitää joskus myöhemmin kahtoa näitä suotimia paremmalle kameralle.

Arzka

Joo kyllä sitä ilman kaukoputkeakin kuvaaminen onnistuu hyvin, mutta kaukoputkella pääsee pidemmälle... Ilman kaukoputkea digipokarilla voi kuvata vaikka revontulia, yöpilviä, yömaisemia jne...

Koko tähtitaivaan kuvaaminen onnistuu melko hyvin. Esimerkiksi kokeilin tässä, mihin kamera pystyy...
Tähtikuviot saa hyvin esille jos on suuri herkkyys ja pitkä valotusaika...

Tässä kuva testauksestani kuinka tähtitaivas ja linnunrata tulevat esille ja erottuvat...
Joo saa kritisoida...

Ensimmäisessä kuvassa alhaalla näkyy Seulaset.





toiseen kuvaan on pääsyt meteoroidi :grin:

Lauri Kangas

Eipä noita ole mitään tarvetta kritisoida, vaan nythän nuo näyttävät ihan siltä miltä pitääkin. Toisen kuvan viiru näyttää tosin enemmän satelliitilta.

Seuraavaksi kannattaa opetella pinoamista, jolloin voit tavallaan kasvattaa valotusaikaa yhdistämällä monta osavalotusta. Alkaa nuo linnunradankin kohteet hyppiä entistä paremmin näkyviin.

Arzka

Olenkin jo tässä etsiskellyt foorumin entisiä aiheita, joissa olisi ohjeita pinoamiseen.
Joistakin kirjoista löytyy myös ohjeita pinoamiseen.

Empäs tiennytkään että tuo viiru voi olla myös satelliitti.
Jos on niin niitä lentelee todella paljon.

Arzka

Miten voi arvata/tietää että juuri se minkä taivaalla näkee paljain silmin on satelliitti?

Lauri Kangas

Tähden näköinen, tasaisesti liikkuva ja vilkkumaton (toisin kuin lentokoneet) on yleensä satelliitti ja niitä voi nähdä satakin kappaletta yhdessä yössä. Niiden reittejä voi myös ennustaa osoitteessa www.heavens-above.com. Osa satelliiteista voi myös vilkkua, mutta ne ovat ihan eri näköisiä kuin lentsikat.

Arzka

joo paljon tietoa löytyy tuolta heavens-above sivustolta, Kiitti vinkistä! ;)

Skyliner68

#24
Moi.laitan tänne nyt ihka ensimmäisiä tähtikuvia joita olen kuvannut digipokkarillani Fujifilm HS10:llä (järkkärin oloinen kiinteällä obiskalla varustettuna).ensiksi petyin kameran pimeäkuvaus ominaisuuksiin,mutta löysin netinkautta pienen bugin kameran automaatti asetuksista.eli kun kun käyttää kameran C eli mukautettua asetuksia niin ISO arvon valitsemia maksimi valotus aikoja on mahdollista kiertää,eli ensiksi valitaan ISO100 ja säädetään haluttu valotus aika esim 15s sen jälkeen taas säädetään ISO vaikka 1600 niin valotus aika jää 15s eli nyt kameran oletus ISO1600 ja 2sek rajoitus on kierretty.
sain kuvattua jopa ensimmäisen Jupiter kuvani jossa jopa kuita näkyy  :grin: taitaa tuossa keskimmäisessä näkyä jopa M31 Jupiterin yläpuolella.
ihan kohtuu hyviä kuvia nyt tällä saa vieläkun sais rakennettua jonkun seuranta systeemin.voihan noita esimerkki kuvia vielä varmaan säätää paremmiksi esim RAW kuvista pinoamalla tai jotain kohinan/pinoamis softia käyttämällä.
Mika"Skyliner68"Järvinen

TuRe

Hyviä kuvia. Siinähän näyttäisi olevan peräti neljä Jupiterin kuutakin.
Tuomo Repo

LK

Jotenkin nostalgian oloinen tuo kuva Jupiterista, aivan kuin muinaisen avaruusteleskoopin ottama kuva lähestyessään Jupiteria.

Skyliner68

Lainaus käyttäjältä: LK - 04.12.2011, 15:25:35
Jotenkin nostalgian oloinen tuo kuva Jupiterista, aivan kuin muinaisen avaruusteleskoopin ottama kuva lähestyessään Jupiteria.

:grin: juu tosiaan ei turhaan komeile "onnistuneella" valotuksella.en aikaisemmin ole kuvannut taivaankohteita digipokkarilla enkä järkkäreillä,mutta pidän näitä nyt kohtuu hyvinä harjoittelu kuvina  :oops:

Mika
Mika"Skyliner68"Järvinen

Timi

Ihan mielenkiintoista touhua pokkarilla kuvailu, itsekin tässä aloitellut jonkinmoiset kuvailut CHDK pokkarilla, jopa DS onnistuu, eihän se vertoja tietenkään esim. järkkäreille vedä mutta mukavasti saa kohteita esiin.
Täytyypä kokeilla planeettoja suurella suurennoksella okulaarin kautta kunhan saan sopivan suotimen tilauksesta jos se auttaisi ylivalottumiseen ja yksityiskohtien esiintuloon.

Ykä

Tämmöisen kuvan näpsäisin itse käsivaralta vanhalla digipokkarilla 150/750 linssiputken okulaarin läpi, suodattimia ei ole minkäänlaisia tässä kuvassa.
Isommalla suurennoksella otettu ja mielestäni parempi otos oli liian iso tähän liitteeksi laitettavaksi.
Vähänkin asiaan paneutumalla saisi jo varmaan ihan hienojakin kuvia.
Visuaalihavainnointiakin on takana vasta muutama kerta lähinnä kuusta ja jupiterista.