1,25" vai 2" suotimet valokuvatessa?

Aloittaja rintape, 24.01.2010, 20:27:30

« edellinen - seuraava »

Make


Päädyin itsekin 2 tuuman Baadereihin lukemani perusteella. Alustavat omat testini ovat vahvistaneet käsitystäni. Baaderin setissä on mukavaa se, että LRGB- ja kapeakaistasetit ovat parfokaalisia eli voit vaikka tarkentaa L-suotimella, vaikka kuvaisit varsinaisesti Ha-filtterillä. Törmäsin mielenkiintoiseen linkkiin, jossa kerrotaan Baaderin LRGB-setistä: http://panther-observatory.com/Baader_LRGB.htm.

SBIG mainostaa 36mm:n filttereiden olevat riittävän kokoisia ST-8300M-kameralle. Näin varmaan onkin, mutta koin paremmaksi satsata riittävän suureen standardikokoon, josta on hyötyä jonkin tulevaisuuden kamerankin kanssa. Baaderilla hintaero 1.25" ja 2" filttereiden välillä ei ole läheskään niin iso kuin Astronomikilla.
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

JuhaK

Lainaus käyttäjältä: Make - 01.02.2010, 19:45:22
Baaderin setissä on mukavaa se, että LRGB- ja kapeakaistasetit ovat parfokaalisia eli voit vaikka tarkentaa L-suotimella, vaikka kuvaisit varsinaisesti Ha-filtterillä.

Olen itse huomannut ettei tuohon mainostettuun parafokalisuuteen kannata suoraan luottaa! Minulla käytössä Astronomikin setti jossa samaa mainostetaan alle 1/100mm tarkkuudella paksuudessa.

Käytännössä kuitenkin FocusMax muuttaa tarkennusta aina filtteriä vaihdettaessa. Tämä tuli tarkistettua kohdistamalla kaikilla filttereillä peräjälkeen. Erot ovat toki pieniä, vain hieman reilu 10 askelta Robofokuksella mutta kuitenkin.
Juha K

MesuMount#2
SBIG STL-11000XM
14" Newton
APM 80/500
Atik314e
http://kepastro.blogspot.com/

Lauri Kangas

Tarkennuksen vaihtuminen voi myös johtua optiikasta itsestään, jos värit tarkentuvat eri paikkohin. En tiedä paljonko autofokuksesi askeleet ovat mikrometreinä, mutta filtteri siirtää fokusta n. kolmanneksen verran paksuudestaan (tasan kolmanneksen jos taitekerroin on 1.5) jolloin myös esim. 10 mikrometrin erot filsujen paksuuksissa aiheuttavat vain 3 mikrometrin fokusvirheen. Lisää juttua http://dg-imaging.astrodon.com/gallery/display.cfm?imgID=189
Eli parfokaalisuuteen sinänsä voi kyllä luottaa, jos se eri värien valokimppukin on sitten samassa paikassa.

Aloin tässä itsekin himoita autofokusta. Onko teillä systeemejä joilla hinkkaisitte autofokuksen kohdalleen aina filtteriä vaihdettaessa, jos kuvaatte esim. RGBRGB-sekvenssejä? Millä softilla moinen onnistuisi?

JuhaK

Tottapa turiset! Eipä tullut tuota optiikan virhettä edes ajateltua..

Ihan tarkkaa arvoa en muista, mutta karkeasti mitattuna focuserin askel taisi ED80:lla olla hieman yli 3 mikrometriä.

Itse tarkennan (eli ohjelmoin ccdcommanderin tarkentamaan) aina filtteriä vaihdettaessa, tai noin tunnin valotuksen jälkeen jopa samalla filtterillä koska en käytä lämpötilakorjausta. Softana käytössä FocusMax (ilmainen), joka toimii erinomaisesti ja tarkennus kestää alle minuutin. Tarkennukseen käytän ED80:llä noin mag 6 tähtiä ja valotusaikana 0,5 sek. Ha-filtterillä noin pykälää kirkkaampia samalla valotusajalla.
Juha K

MesuMount#2
SBIG STL-11000XM
14" Newton
APM 80/500
Atik314e
http://kepastro.blogspot.com/

Lauri Kangas

Tarvitseekos tuo FocusMax muuten Maximin tai jonkun muun softan toimiakseen vai pyöriikö itsenäisesti?

JuhaK

Eipä pyöri itsekseen vaan se huono puoli ohjelmassa on että tarvitsee joko MaximDL:n tai CCDSoftin...
Juha K

MesuMount#2
SBIG STL-11000XM
14" Newton
APM 80/500
Atik314e
http://kepastro.blogspot.com/

Vesa Kankare

Noita ei taida autofokus softia olla juurikaan monia. Bahtinov grapper osaa fokusoida automaattisesti, mutta se taas vaatii Bahtinovin maskia, joka taas vaatii kirkkaan fokusointitähden, mikä taas entisestään hankaloituu h-alfan kanssa...

DSLRFocuksessa on myös, mutta se ei ymmärrä CCDkameroista mitään. Onko muita vaihtoehtoja? Nimimerkillä Shoestring FCUSB tulossa... Menee muuten offtopikiksi aika rankasti... joten:

Päädyin joskus hankkimaan 2" filtterit juuri siitä syystä, että ne kestää sitten kameran päivitystä isompaan kennoon aikanaan, eikä ole niin kranttuja etäisyydestä mihin ne päätyy. Sinänsä ihan toimiva valinta tullut tehtyä, mutta julmettu hinnanero on kyllä 2" filttereillä ja pyörillä 1,25" versioihin. Sitäpaitsi 1,25" pyörällä pääsisi nauttimaan 7 paikkaisesta renkaasta, johon mahtuisi kapeakaistat ja LRGB samaan aikaan.
Vesku
www.vkastronomy.com