Kirjoittaja Aihe: Radioastronomiaharrastuksen aloittaminen  (Luettu 69844 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Jutte

  • Eksoplaneetta
  • ***
  • Viestejä: 255
Vs: Radioastronomiaharrastuksen aloittaminen
« Vastaus #30 : 18-01-2011, 21:05:35 »
Meade-mad kirjoitti:
"Vieläkö TV lupa tarvitaan, jos ei ole digiboxia? Boxia tässä ei tarvita"
Ei tarvita. TV-lupa edellyttää Digi TV-vastaanottimen tai niiden yhdistelmää eli mahdollisuutta vastaanottaa TV-lähetystä.
Pelkkä TV (ilman digivastaanotinta)-video-DVD-tai muu yhdistelmä ilman digivastaanotinta ei vaadi TV-lupaa. Tämä oli yksi hyvä digi-TV:n tuoma mahdollisuus.

Radiovastaanottimista yleensä: jos et voi lähettää on kuuntelu sallittua (ei yleensä viranomaistaajuudet) ja miksi VIRVE-verkko tähän edes liittyisi, mutta sieltä kuultuja tietoja ei saa käyttää hyväkseen.
Itselläni on meri-vhf lupa, mutta esim. AIS-vastaanotto (modifioitu meri-vhf) ei vaadi lupaa jos et voi lähettää.

Kaitzun hyvä pointti rakennusvalvonnan suuntaan:" Radioastronomiaan tarvittavat luvat myöntää ko. paikkakunnan rakennusjärjestystä valvovat viranomaiset"
koskee vain mahdollisia antennivirityksiä. Vastaanottimet tai niiden luvat eivät kuulu rakennusvalvojalle.

J-P





J-P Teitto

Poissa OceanH

  • Periodinen komeetta
  • **
  • Viestejä: 61
Vs: Radioastronomiaharrastuksen aloittaminen
« Vastaus #31 : 10-10-2015, 14:47:10 »
Ei vaatimattomille antenneille tarvitse kysyä rakennusvalvonnasta lupia, varsinkaan lanka-antenneille, sitten jos aikoo pystyttää maston antenneja varten niin hyvä kysäistä rakennuslupaa/toimenpidelupaa ja varsinkin jos asuu taajama-alueella, itselläni 15metrinen ristikkomasto taajaman ulkopuolella ja  ei ole tarvinnut lupaa.

Pelkille vastaanottimille ei tarvitse minkäänlaisia lupia, kuunnella saa aivan vapaasti.


Poissa OceanH

  • Periodinen komeetta
  • **
  • Viestejä: 61
Vs: Radioastronomiaharrastuksen aloittaminen
« Vastaus #32 : 21-07-2017, 15:37:34 »
Radioastronomian voi aloittaa ihan pelkällä lanka-antennilla, ei tarvita mitään lupia, vastaanottimeksi riittää vaikkapa Sangean 909X tai käytetty liikennevastaanotin.

Itselläni lanka-antennina kaupallinen ns. Windom antenni eli OCF-dipoli, pituus 79 m, on olemassa lyhempiäkin lanka-antenneja sekä itsekin voi helposti dipolin tai loop-antennin rakentaa, itselläni myös 15 metrinen ristikkomasto jossa yagi-antenni eikä silläkään muuta kuin toimenpidelupa paikalliselta rakennustarkastajalta koska olen taajaman ulkopuolella.

Lanka-antenni soveltuu esimerkiksi Auringon Flare-purkausten kohinapiikkien kuunteluun ja taajuudeksi kelpaa esim. 20 MHz, tosin nuo kohahdukset kuuluu joskus myös matalimmillakin taajuuksilla.

Näin pääsee alkuun ja nälkä kasvaa syödessä ja samalla kun kuuntelee lanka-antennilla niin voi suunnitella seuraavaa projektia.