Stellarium

Aloittaja BEAT, 19.12.2006, 09:52:40

« edellinen - seuraava »

Katri

Juuri tuolla Powershotin mukana tulleella PhotoStitchilla tein kuvasta panoraaman. Kuvat otin kameran valmiilla panoraama-ohjelmalla, joka helpottaa kuvien ottamista näyttäen edellisen kuvan näytöllä samalla kun otat seuraavaa.

TT

Lainaus käyttäjältä: Katri - 16.10.2010, 18:45:13
Juuri tuolla Powershotin mukana tulleella PhotoStitchilla tein kuvasta panoraaman. Kuvat otin kameran valmiilla panoraama-ohjelmalla, joka helpottaa kuvien ottamista näyttäen edellisen kuvan näytöllä samalla kun otat seuraavaa.
Perhana kun en varmaan tainnut säilyttää niitä mukana tulleita levyjä. Täytyy yrittää huomenna etsiä.
Sky-Watcher Skymax 102  
Kamera Canon Powershot A1000 IS

Katri

#122
Jos jotakuta kiinnostaa tehdä Stellariumiin maisemat itse, tässä on ohjeet taivaan läpinäkyväksi käsittelemiseen Gimpillä:

1. Panoraama tulee olla pilkottuna kahdeksaan osaan. Jos panoraamaa ottaessa ei ole saanut kahdeksaa eri kuvaa jo valmiiksi, voi sen tehdä Gimpissä tai vaikkapa Paintissa    avaamalla kootun panoraaman ja ottamalla vaikka viivottimen käteen ja sillä sitten mittaa panoraaman kahdeksaan mahdollisimman tarkasti yhtä suureen osaan.

2. Seuraavaksi avataan jokin näistä kahdeksasta kuvasta Gimpissä. Painetaan saksityökalusta (jos hiiren vie kuvakkeen päälle, tulee teksti: "Saksivalinta: valitse kappaleita älykkään reunantunnistuksen avulla". Kuvaa voi lähentää jonkin verran jos haluaa suurennuslasikuvakkeesta, jolloin rajauksen saa tehtyä tarkemmin.
Rajaa kuvasta maisema-alue siten, että taivas jää rajausalueen ulkopuolelle. Kun olet rajannut alueen, klikkaa rajatun alueen keskeltä jolloin rajatun alueen reunoilla alkaa liikkua ns. juoksevat muurahaiset.

3. Klikkaa ylhäälltä "muokkaa" ja valitse "leikkaa". Tällöin rajattu alue häviää ja tilalle tulee valkoinen alue.

4. Klikkaa ylhäältä "tiedostot"- "uusi". Paina + lisäasetuksista ja valitse "täytä" kohtaan "läpinäkyvä". Klikkaa OK. Nyt näkyviin tulee uusi taso, joka on läpinäkyvä (taso on harmaaruudullinen). Valitse ylhäältä "muokkaa" ja sitten "liitä". Edellisestä kuvasta leikattu alue ilmestyy läpinäkyvään tasoon, taivas näkyy siis nyt läpinäkyvänä.

5. Siirrä rajattu alue läpinäkyvän tason päälle kohdilleen niin ettei reunojen ylitse mene leikatusta kuvasta yhtään. Tämän jälkeen seuraa Tähti Erkin tekemiä ohjeita kuvan tallenuksesta kohdasta "kaikille kahdeksalle kuvalle..." viestistä #99, tai jos ei halua hävittää Stellariumin omaa Guereins-maisemaa, seuraa TähtiJussin ohjeita seuraavasta viestistä.

TähtiJussi

#123
Ja jos ei halua poistaa tuota Guereins maisemaa voi tehdä myös oman. Tässä pieni ohje:
1. Eli tee tuonne landscapes kansioon uusi kansio. esim. landscapes\[name]. Jaetut 8 kuvaa laitetaan tuohon kansioon seuraavin perustein: [name]1.png aina [name]8.png asti eli jokainen kuva laitetaan järjestyksessä 1-8 sekä maasta otettu kuva johon laitetaan nimen perään b eli [name]b.

2. Seuraavaksi tee kansioosi landscape.ini kokoonpanopanotiedosto. Tähän tiedostoon pitäisi tehdä (vaikka WordPadillä) maisemaosio. Tämä tapahtuu helpoiten kopioimalla landscape.ini tiedosto Gueriens kansiosta (siis teksti). Sinun täytyy muokata tekstiä niin että jokaisen Gueriens sanan tilalla on sinun maiseman nimi. Tee tämä huolella.

3. Lopuksi kannattaa varmistaa, että kansiosi on saman rakenteinen kuin Gueriens.

Ohjetta itse en ole testannut, mutta tälläisen käsityksen sain, kun luin tuosta manuaalista. Kannattaa ilmoittaa jos tämä ei toimi.
Jussi-Pekka Blogi
Sky-Watcher 200/1200 dobson, 7x50 kiikarit,
Canon EOS 1000D,  Canon PowerShot A610
"Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving." Einstein

jtbo

#124
Ei noita kuvia tarvitse jakaa, laittaa type = spherical niin voi käyttää yhtä panoraamaa, aika säätäminenhän siinä tietty on, että saa pohjoisen oikeaan suuntaan, sekä kuvassa olevat asiat oikealle korkeudelle, mutta aika helppoahan se on Gimpissä säätää kaikki kohdalleen, ottaa vaan läpinäkyvän uuden kuvan ja sovittelee siihen keskivaiheille sen maiseman, täyttää alaosan vielä haluamallaan tekstuurilla, tietty jos on jaksanut ottaa 360 asteisen panoraaman ihan ylös ja alas suuntiinkin, niin ei tarvitse säätää niin paljoa, mutta mulla oli vain kämänen yhdessä tasossa vajaa kierros, pitää ottaa parempi, kunhan kamera tulee.

Jakamisella ehkä pohjoisen saa helpommin kohdalleen, yhdellä kuvalla tulee siihen mistä raama alkaa ja loppuu, sitten tuo maiseman korkeus, se on hankala, kuinka saada tismalleen oikein, niin voi vaatia työtä, ehkä tulisi automaattisesti jos ottaisi kuvat niin että jalusta ja taivaannapa näkyisi.

Sitten kun on paljon puita ympärillä, on suunnaton työ saada se taivas kuvasta kumitettua pois, että läpinäkyvästä kohdasta näkyisi tuo Stellariumin tähdistö läpi, ehkä siihen on helpompikin keino, kuin valitse värin mukaan, säädä valintaa ja kumita kumi-työkalulla Gimpissä, tuntuu vaan aina jäävän sinistä lehviin ja jos kaiken sinisen poistaa, niin katoaa lehdet ja oksatkin. Kokeilin väriäkin muuttaa, mutta ei se nyt oikein hyväksi tullut niinkään ja yksitellen muutaman miljoonan lehden väritys ei kuulosta kivalta.

Suurin murhe mulla kuitenkin on tossa, että sanoista puuttuu kirjaimia, kohtuullisen haastavaa päätellä mitä ruudulla lukee, kun toisinaan sanasta puuttuu kaikki kirjaimet, toisinaan on pari, ainoastaan arabian kun valitsee kieleksi on kaikki merkit ok, mutta enhän minä nyt arabiaa osaa lukea.
Nvidia 8800GTS 512 uusimmilla ajureilla käytössä. Toi ei liity mitenkään maisemiin, mutta itse ohjelmaan jotenkin, tänään sen latasin, joten kai se uusin versiokin on. Näkee tuosta tähtikuvioiden nimet ihan ok, mutta jos klikkaa vaikka aurinkoa niin ei siitä tekstistä saa tolkkua, kun on vain pieniä viivoja ja pari kirjainta, muttei sanoja ensinkään.


Tollanen yksinkertainen mun landscape.ini on, suht helpolla pääsee.
[landscape]
name = Maisemasi nimi
author = Oma nimi
description = Maisemasi kuvaus
type = spherical
maptex = kotipiha2.png


[location]
planet = Earth
latitude = omat koordinaatit
longitude = omat koordinaatit
altitude = 200


Noi koordinaatit saa vaikka wikipediasta kun hakee oman kotipaikkansa ja kirjoittaa vaan samaan muotoon kuin on siinä Guereins maisemassakin kirjoitettu.

edit: Tuo ilmeisesti osaa paremman tarkkuuden kuvia käsitellä, jos kuvan pilkkoo osiin, sehän se yksi pointti on kanssa miksi kannattaa pilkkoa.
Vaan itse ongelmaani liittyvä kuva, joka selventää hieman ongelmaa:

Yritin muuttaa ohjelman käyttämän fontinkin, muttei se mitään auta, säätelin sitten Nvidian control panelista kaikki anti-aliasingiin liittyvän pois päältä ja kuvanlaatu-asetukset tappiin, niin kas, nyt näen tekstit ihan oikein, tein tuolle oman profiilin siellä Nvidian control panelissa niin ei muiden ohjelmien toimintaan nyt vaikuta tuo säätö.

edit2: Haeskelin sitä kuinka tuon okulaarinäkymän saisi näyttämään sen mitä kamera 'näkee', mutta vaikka löysin ohjeita, niin en silti oikein varmasti mieleistäni saanut, vaikka M42 näyttäisi suht oikealta ruudulla, niin kuu jää pieneksi, mutta lisäksi se sensoria kuvaava kehys on aina neliö, vaikka laitan oikeat arvot sensorin kooksi, tuota täytyy ihmetellä enemmän, etenkin kunhan sen kamerankin nyt ensin saisi käsiin.

Tuolta niitä joitain ohjeita löysin:
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/1,2,3,4,5,8/Number/3904181/page/10/view/expanded/sb/5/o/all/fpart/

Haastettahan tuo se, että kun ei ole okulaaria välissä.

jtbo

Tuosta olikin tullut 6.12 päivitys, joka tuota tekstien ongelmaa pyrki korjaamaan, eli jonkinsortin bugi ollut kyseessä, en tuohon koneeseen jossa ongelmia oli, ole vielä kokeillutkaan.

Okullari pluginissä on se punainen neliö, jonka pitäisi kuvastaa sitä mitä kennolle kuvasta tarttuu, onkos kukaan saanut sitä suorakaiteeksi, vai onko se aina neliö teillä? Vanhemmissa versioissa joissa tuo on ollut harmaa, näen kuvista, että sen ovat saaneet suorakaiteeksi, eikös sen pitäisi olla sen mallinen kuin on tuo kennokin asetuksista säädetty, onkohan tuossakin nyt jonkinlainen bugi?

300mm objektiivin saan oikein hyvin pelaamaan tuossa, mutta 1300mm tekee ihan pienen neliön, vaikka kuvakoko todennäköisesti ruudulla on ok, niin neliö jää pieneksi, ehkäpä siis täytyy odotella hetki ja katsoa tuleeko tuohon taas jokin päivitys.

Tein sellaisen talvisen peltomaiseman (mikään pelto ole, suota se on, mutta talvella ei niitä erota toisistaan) tuohon paikaksi, kummasti vaikuttaa tuttu paikka ohjelman tunnelmaan  :rotfl:

Ei tuokaan kovin hyvä ole, pitäisi olla kuvattuna enemmän maata ja puuttuu ympyrästä yhden tien verran, mutta kyllä se pimeässä toimii, tuosta sen rakentelin:
http://jtbo.pp.fi/images/road_pics/keski-suomi/sikosuo_iso.jpg Jos jollain on mielenkiintoa värkkäillä, niin kauniisti kiittämällä saa tuotakin käyttää aihiona :wink:

Täytyy treenata lisää panoraaman kuvaamista  :tongue:

frodo

No niin ja taas tää kyselee....  :grin:
Tosta uudesta stellarium päivityksestä... olenkos nyt ymmärtänyt oikein, ettei siihen tartte enää imuroida ascom-ajureita, vaan ohjelma osaa lähettää oikeat käskyt jalustalle...vai ?
Vai pitääkö edelleen käydä hakemassa ajurit sieltä ascomin sivuilta.
-Frodo-

Erik Pirtala

Lainaus käyttäjältä: Katri - 18.10.2010, 18:40:48

2. Seuraavaksi avataan jokin näistä kahdeksasta kuvasta Gimpissä. Painetaan saksityökalusta (jos hiiren vie kuvakkeen päälle, tulee teksti: "Saksivalinta: valitse kappaleita älykkään reunantunnistuksen avulla". Kuvaa voi lähentää jonkin verran jos haluaa suurennuslasikuvakkeesta, jolloin rajauksen saa tehtyä tarkemmin.
Rajaa kuvasta maisema-alue siten, että taivas jää rajausalueen ulkopuolelle. Kun olet rajannut alueen, klikkaa rajatun alueen keskeltä jolloin rajatun alueen reunoilla alkaa liikkua ns. juoksevat muurahaiset.

Tuolla tavalla saa kyllä horisontin hyvin leikattua, mutta kuviin jää ikävät reunat:

mals77

Mullon uusin Stellarium versio, enkä saa ohjattua putkea, kuin yhteen pisteeseen?

-Mikko-

Mare Nectaris

Asensin juuri Stellariumin version 0.10.6.1.

Siinä näkyy olevan asetusikkunassa valinta "komentojonot" (jota en aikaisemmin ole noteerannut; en tiedä onko se siellä ollut). Sieltä valitsemalla "screensaver" saa aika siistin kiertoajelun tähtitaivaalle (varsinkin kun lataa ensin tähdet syvimmän tason tähtikataloogeihin asti).

Stellariumin versiosta 0.10.4 alkaen pääsee ohjaamaan myös kaukoputkea käyttäen StellariumScope -ohjelmalisäpalaa (mainitaan asetusikkunassa kohdassa lisäosat).

Tietysti ASCOM -ajuri tarvitaan, ja lisäksi esim. EQ6 -jalustassa tarvitaan ehdottomasti EQDIR-sovitepala (ks. esim. Shoestring Astronomy). En ole vielä päässyt kokeilemaan kun on palikka tilaamatta; foorumillahan asia on jo hyvinkin tuttu ainakin lisäpalikan osalta. Ilman lisäpalikkaa ainakaan EQ6 -jalustaa ei saa ohjeen mukaan missään tapauksessa kytkeä tietokoneeseen.
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

einari

Itse asiassa jos kapula on tarpeeksi tuore niin eqdir-palikkaa ei tarvitse vaan piuhan voi kytkeä kapulaan ja kapulan pc direct-moodiin.

http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=2852.0
___
Tapio

Mare Nectaris

Lainaus käyttäjältä: einari - 04.07.2011, 08:36:30
Itse asiassa jos kapula on tarpeeksi tuore niin eqdir-palikkaa ei tarvitse vaan piuhan voi kytkeä kapulaan ja kapulan pc direct-moodiin.

http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=2852.0

Kiitos tästä vinkistä; en ollut tuota keskustelua huomannut. Tuollainen pc direct -moodi löytyy kapulasta (päivitin noin kuukausi sitten siihen firmware -version 3.25).

Sain Stellariumilla ajettua EQ6 -jalustaa kapulan kautta. Aika siistiä  :cheesy:

Ärsyttävä asia on, että usb - rs 232 -adapterilla ei saa kovin varmaa kytkentää SynScanin mukana tulleeseen rs 232 - rj11 -johtoon (kiristysruuvit eivät yletä kiinni). Mikähän olisi varmempi ratkaisu? Nyt yhteys pätkii. Myöskään COM -porttia asetelma ei löytänyt find -toiminnollaan, vaan se piti etsiä (onneksi oli com 3 eikä mennyt etsiessä pitkään).
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

einari

Jos saa olla kohtuullisen pysyvä ratkaisu niin kävisikö perinteinen kutistesukka ?
___
Tapio

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Mare Nectaris - 05.07.2011, 21:42:53
Mikähän olisi varmempi ratkaisu? Nyt yhteys pätkii. Myöskään COM -porttia asetelma ei löytänyt find -toiminnollaan, vaan se piti etsiä (onneksi oli com 3 eikä mennyt etsiessä pitkään).

Varmempi ratkaisu: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=6170.msg56234#msg56234

Eli ostaa tuollaisen USB-TTL-adapterin (joka on sama asia kuin EQDIR-palikka) ja juottaa siihen kiinni haluamansalaisen piuhan (EQ6:n tapauksessa D9-liittimellä varustetun). Adapteri on varustettu FTDI:n sarjaporttipiirillä joka on siihen huonompaan piiriin verrattuna se, joka ei pätki ja muistaa COM-numeronsa. Noita saa myös valmiilla piuhalla.

Mare Nectaris

#134
Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 05.07.2011, 23:34:59
... Eli ostaa tuollaisen USB-TTL-adapterin (joka on sama asia kuin EQDIR-palikka) ja juottaa siihen kiinni haluamansalaisen piuhan (EQ6:n tapauksessa D9-liittimellä varustetun). Adapteri on varustettu FTDI:n sarjaporttipiirillä joka on siihen huonompaan piiriin verrattuna se, joka ei pätki ja muistaa COM-numeronsa. Noita saa myös valmiilla piuhalla.

Kiitos tästä vinkistä!

Edit: tilasin tällaisen; siihen pitäisi mennä SynScan -kapulaan menevän välijohdon (rj11-rs232) lukitusruuvit kiinni. Edellisessä muuntimessa ei ollut tuota FTDI -piiriä ja sen rs232 -pää oli siis lukitusruuvillinen uros. Tämä tilattu pitäisi nyt olla lukitusruuveille naaras, mutta rs232 -liitynnälle uros.

Edit: poistin linkin vääräntyyppiseen TTL -muuntimeen
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera