Seeing vs. putkivirtausten vaikutus

Aloittaja AriR, 13.11.2009, 13:16:38

« edellinen - seuraava »

AriR

Eilen vietin tuntikausia parvekkeella SkyWatcher 127:llä yötaivasta tähyillen. Aloitin havainnoinnin suoraan odottamatta putken jäähtymistä. Huomasin, että aluksi tarkennusta oli mahdotonta saada tavanomaisen teräväksi, mutta ajan mittaan se parani normaaliksi, ja tähdet näkyivät täysin pistemäisinä, kuten olettaa voi.

Mikähän tämän ilmiön mahtoi aiheuttaa? Onko kyseessä mahdollisesti putken sisäiset ilmavirtaukset vai seeingin paraneminen? Olen sen verran aloittelija, etten vielä osaa seeingin vaikutusta tarkasti arvioida, erityisen suurta väreilyä en kyllä missään vaiheessa erottanut.

Miikka Sikkilä

Moi Ari!

Molemmat tekijät voivat vaikuttaa havaintoihin, mutta kuvailemasi perusteella, luulisin, että nimenomaa putken jäähtyminen on parantanut putken fokusoitumista illan pidetessä. Joskus huonolla seeingillä ilmakehän väreilyn voi nähdä hyvinkin selkeästi esimerkiksi kuun pintaa katsomalla, jolloin lämpöväreily suorastaan keinuttaa näkymää.
Miikka Sikkilä - Oulu

Erik Pirtala

Olen sillä kannalla, että putkea kannattaa jäähdyttää ennen havainnoinnin alkua. Teleskooppisi siis jäähtyi havaintojen aikana, jolloin putkivirtaukset pienenivät, ja sait kuvan terävämmäksi.

En usko, että seeing parani.

Meade-mad

Putkivirtausta todennäköisempi syy on optisten osien lämpölaajenemisesta aiheutunut kuvan vääristymä. Kun lämpö ei jakaudu tasaisesti pääpeilillä ja korjauslasilla saattaa kuva kiemurrella miten sattuu.

Maksutoveissa koko systeemin polttoväli muuttuu kun pääpeilin tai apupeilin kaarevuussäde muuttuu.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Timpe

Maksutovissa on myös suljettu rakenne, joten se viilenee kohtuullisen hitaasti ulkoilman lämpötiloihin verrattuna esim. Newton-putkiin. Hyvä jäädytysaika tuon kokoiselle SCT/MCT:lle on noin 1h30min ja siitä ylöspäin (tämä olettaen, että tarvitaan yli 70x suurennuksia).
- Timo Inkinen

Timpe

Vanha ketju, mutta seeingistä kyse jälleen... sattuiko joku muu huomaamaan, kuinka viime yönä oli harvinaisen hyvä seeing Etelä-Suomen taivaalla? Noin puolenyön jälkeen hiukan ennen kuin tihenevä sumupilvisyys peitti taivaan yhden jälkeen? Enpä olisi uskonut, että tähden Airy diskin saa jähmettymään paikalleen sekuntien ajaksi ja sen rakennetta pystyy tarkastelemaan näin häiriöttä myös Suomen yötaivaan alla... wau! :shocked:
Keinotähdellä olen katsellut tällaista, mutta tähän mennessä vastaava huippuseeing on jäänyt omalta kohdaltani havaitsematta ja nytkin sen hyöty meni Santel MCT:n kollimointiharjoituksiin. (Seeing-ennuste näyttää saman tyyppistä keliä myös tulevaksi yöksi.)
- Timo Inkinen

Jarkko.A

Ohhoh. Enpä ollut tuosta meteoblue sivusta kuullutkaan. On kyllä mahdottoman hieno keksintö. Ja jopa iphone appsina löytyy sama. Kiitän ja kumarran. Kumarsin jopa niin syvälle että välipullistuma vinkasi.

TeroP

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 19.08.2011, 18:37:09Enpä olisi uskonut, että tähden Airy diskin saa jähmettymään paikalleen sekuntien ajaksi ja sen rakennetta pystyy tarkastelemaan näin häiriöttä myös Suomen yötaivaan alla... wau! :shocked:

Moinen ilmiö on käynyt kohdallani täällä itäsuomessa muutamia kertoja vuodessa, yleensä aina silloin kun ollaan kaverin kanssa oltu havainnointipaikalla katselemassa. Kellonaikaa jos miettii, niin se on yleensä ollu 03:00 tietämillä kun seeing on on ollut parhaimmillaan. Jos vielä vuodenaika pitää ottaa huomioon niin käytännössä tätä ei ole koskaan tapahtunut talvella, vaan se on lähes aina ollut pääsääntöisesti keväällä tai sitten syksyllä hieman harvemmin. Tämän lisäksi toki putken on pitänyt osoittaa vähintään noin 50° korkeudelle, josta tuli mieleen toukokuun viimeinen havainnointikerta kun oltiin katselemassa epsilon lyraeta tällaisella säällä, oli "hieman paremmin" erotettavissa komponentit toisistaan :azn:
Celestron CPC 1100 GPS (XLT) SCT (279mm/2800mm)

Baader Hyperion Clickstop Zoom 8-24mm
Celestron E-lux 40mm plössl, Omni Barlow 2x, Focal Reducer F/6.3

Imaging Source DBK21 AU618.AS
Baader UHC-S, UV/IR-cut, Neodymium

William Optics 1.25" Dielectric Diagonal