Ensimmäinen putkeni.

Aloittaja Heta500, 22.10.2009, 16:20:37

« edellinen - seuraava »

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Heta500 - 22.10.2009, 20:29:11
Miten maailmankuvanne on muuttunut nähtyänne jotain muuta kuin mitä paljaalla silmällä pystyy näkemään?

Tuollaisen ilon olen saanut kokea jo varsin pienenä naskalina, eikä se ole muuttanut maailmankuvaa vaan asettanut kokonaan ne lähtökohdat, josta maailmankuvani on rakentunut. Kaukoputkeen katselemisen pitäisi kuulua jo alakoulun oppimäärään. :)

Heta500

Noin 20v. sitten halusin lukea tähtitiedettä; luinkin fysiikkaa yliopistossa 3,5 vuotta. Teoria oli tylsää, joten lopetin lapsellisuuttani opinnot. Halusin heti päästä ns. itse aiheeseen kiinni. Saa nähdä, mitä tuo putki tuo tullessaan.

TeroP

Lainaus käyttäjältä: Heta500 - 22.10.2009, 20:29:11Miten maailmankuvanne on muuttunut nähtyänne jotain muuta kuin mitä paljaalla silmällä pystyy näkemään?
"Ei #¤%&#!, sehän ON TODELLAKIN siellä"

Noin muistan ajatelleeni kun ensimmäisen kerran katselin putken läpi Saturnusta ja sen renkaita, aika tarkalleen noilla sanoilla vieläpä. Ja kun galakseja, tähtiä ja tähtijoukkoja tarkkailee niin tietää katselevansa historiaan. Onhan nämä semmoisia asioita, että kun itsellä on putki niin sitä haluaisi näyttää about jokaiselle vastaantulijalle mitä putkella näkyy. Maailmankuva nyt ei juurikaan ole muuttunut siitä, mitä se on ennen ollut. Tärkeintä on se että näkee paljaalla silmällä reaaliajassa kohteet eikä mistään valokuvasta tai vastaavasta jolloin "sielläolemisen tunne" konkretisoituu.
Celestron CPC 1100 GPS (XLT) SCT (279mm/2800mm)

Baader Hyperion Clickstop Zoom 8-24mm
Celestron E-lux 40mm plössl, Omni Barlow 2x, Focal Reducer F/6.3

Imaging Source DBK21 AU618.AS
Baader UHC-S, UV/IR-cut, Neodymium

William Optics 1.25" Dielectric Diagonal

Marko.J

Lainaus käyttäjältä: Heta500 - 22.10.2009, 20:29:11
Ja yksi ehkä tyhmäkin kysymys: Miten maailmankuvanne on muuttunut nähtyänne jotain muuta kuin mitä paljaalla silmällä pystyy näkemään?

Kysymys ei siis ole ollenkaan tyhmä...

Kyllä siinä melkein huusi suoraa huutoa ja juoksi pitkin kattoja, kun yäasteikäisenä katsoin Jupiteria ekaa kertaa kaukoputkella. Jumankekka, siellä se oli kuineen ja vöineen kaikkineen! Sen jälkeen on maailmankuva jatkanut avartumistaan mm. tähtikuvauksen tultua mukaan kuvioihin kukkaron vastaavaan tahtiin laihtuessa. Tähtiharrastus on myös opettanut paitsi avarakatsesiuutta ja tervettä kriittisyyttä, myös tietynlaista nöyryyttä: Kun koko ajan tulee uutta tietoa, huomaa vähitellen, ettei sitä loppujen lopuksi niin kauhean viisas olekaan.   :grin:

Ja siinä koko homman juju ehkä onkin: Koko ajan tulee uutta eteen, koskaan ei ole "valmis".

Tällä hetkellä mielenkiinto kohdistuu pääasiassa syvän taivaan kohteisiin.
Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi

Never

Tässä esimerkki. Messier 44 (avonainen tähtijoukko) paljain silmin:


Ja sama kohde nähtynä pienellä (80mm) kaukoputkella:


/Jaakko

Teemu78

Erittäin mielenkiintoinen kysymys tämä maailmankuvan avartuminen...kaukana tyhmästä.

Jollakin tapaa sitä koki paljon konkreettisemmin olevansa osa tätä kaikkeutta kun katsoi putkella ensimmäisiä kertoja. Jo kuun näkeminen oli (ja on edelleen) melkoinen kokemus. Kun vielä lisäksi katselin avaruudesta kertovia ohjelmia, aloin tuntea kyllä jonkinlaista nöyryyttä ja pienuutta; nämä asiat kun avaavat oven myös oman katoavaisuutensa ja lyhytikäisyytensä tajuamiseen.


Heta500

Tässä raakaversiona; kaikkea ei vielä ns.istutettu putkeen.


Heta500

Näin pilvisellä säällä Ursan tähtikartasto on oivaa lukemista. Kumma, miten jotkin asiat jäävät mieleen melkein kertalukemisella. Oliskohan "motivaatiolla" jotain osuutta asiaan??? :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

TeroP

Lainaus käyttäjältä: Heta500 - 23.10.2009, 21:43:57
Näin pilvisellä säällä Ursan tähtikartasto on oivaa lukemista
Voihan niitä tähtiä "katsella" ihan pilvisenäkin aikana. Tai sitten ihan 3D-avaruudessakin jos siltä tuntuu.
Celestron CPC 1100 GPS (XLT) SCT (279mm/2800mm)

Baader Hyperion Clickstop Zoom 8-24mm
Celestron E-lux 40mm plössl, Omni Barlow 2x, Focal Reducer F/6.3

Imaging Source DBK21 AU618.AS
Baader UHC-S, UV/IR-cut, Neodymium

William Optics 1.25" Dielectric Diagonal

AriR

Lainaus käyttäjältä: Heta500 - 22.10.2009, 18:37:00
Millä kombinaatiolla saisin parhaan hyödyn tuosta SW 127:sta?

Minulla on ollut tuo sama putki nyt puolitoista kuukautta, ja omiin kokemuksiini perustuen olen huomannut tilaamistani varusteista seuraavia juttuja:

* 32 mm:n Plössl-okulaari - Suosikkini. Kirkas, terävä kuva.
* 25 mm:n putken mukana tullut okulaari - Himmeämpi, "putkimaisempi" kuva kuin edellisessä, havainnointi vaatii enemmän keskittymistä
* 10 mm:n putken mukana tullut okulaari - Vielä himmeämpi kuva kuin edellisessä
* 6 mm:n okulaari - liian suuri suurennus kaikkeen muuhun, paitsi Kuun katseluun, jossa se onkin yllättäen oikein mukava okulaari, vaikka hienoliikuntoja saakin olla koko ajan veivaamassa
* 2 x perus-barlow - en oikein osaa sanoa tykkäänkö, tuntuu, että tällä saatavat välisuurennokset ovat jotenkin kehnompia kuin pelkkien okulaarien kanssa käytettävät suurennokset, voi olla tottumiskysymys
* kuusuodin - no, tämän tarpeellisuudesta en tiedä, Kuu on mukava sellaisenaankin
* aurinkosuodin - vielä kokeilematta
* EQ3-2 -jalusta - tärisee melko lailla, kokeilin lisätä vastapainotankoon toisen mukana tulleen vastapainon, ja nyt odottelen kirkasta yötä, jotta näkisin onko siitä mitään apua.
* punapistetähtäin - mielestäni paljon käyttökelpoisempi kuin se putken mukana tullut kulmatähtäin
* havaintopaikka - valosaasteinen parveke kaupungin keskustassa, näkyvyys etelään, länteen ja itään
* havaintohetket - edellisestä huolimatta lukuisia, mukavia, kiehtovia hetkiä syvän taivaan kohteiden, kaksoistähtien, Jupiterin ja Kuun kanssa.  :grin:

Kaiken kaikkiaan ihan kiva paketti, 8 mm:n 2"-okulaaria haikailen, tai ehkä jotain hyvää zoom-okulaaria, samoin seurantamoottoria. Nämä siis hyvin lyhyen käytön jälkeen, varsinaiseen kysymykseen "parhaasta hyödystä" osaavat vastata kokeneemmat. Itse sanoisin, että hyöty on jo siinä, että tulee mentyä ja havainnoitua tähtitaivaan ihmeitä.

Lauri Kangas

Jos jalusta tuntuu tärisevän hirveästi, kannattaa ainakin katsoa että kaikki ruuvit on tiukalla (tarjottimen kolme siipiruuvia, akseliston kolmijalkaan kiinnittävä iso ruuvi, napasuuntausruuvit, akseleiden lukitukset ja vastapainoakselin kiristysholkki). Jalustan pitää myös olla tukevalla alustalla, vaikka peruskalliolla.

2" okulaareista ei liene mitään hyötyä maksutovien kanssa. Jos pidät todennäköisenä että ostat tulevaisuudessa linssiputken tai ison newttonin ja haluat ihailla laajakulmamaisemia, on sellainen tietysti hyvä hankkia varastoon. Yleensä 2" holkkien hyöty ilmenee laajakulmaisemmassa päässä eli paljon pidempipolttovälisillä okulaareilla.

Kaizu

Eq3-2 on alamittainen jalusta SW127:lle. Menettelisi joten kuten SW102:lle. Vastapainoakselia ja painoja käytetään yleensä tasapainotukseen. Värinän vaimennusta voisi saada aikaan ripustamalla painon roikkumaan kolmijalan keskelle, vaikkapa kassillinen kiviä.

Kaizu
Kai Forssen

AriR

#27
Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 02.11.2009, 21:42:44
Jos jalusta tuntuu tärisevän hirveästi, kannattaa ainakin katsoa että kaikki ruuvit on tiukalla (tarjottimen kolme siipiruuvia, akseliston kolmijalkaan kiinnittävä iso ruuvi, napasuuntausruuvit, akseleiden lukitukset ja vastapainoakselin kiristysholkki). Jalustan pitää myös olla tukevalla alustalla, vaikka peruskalliolla.

Jalusta tärisee kyllä tarkennettaessa ja hienoliikuntoja veivatessa, muttei muuten, ja asian kanssa voi kyllä elää ja tehdä havaintoja. Ruuvit ja muut olen jo tsekannut. Ongelma saattaa piillä siinäkin, että havintopaikkani (parveke) lattia on rakennettu laudoista, eikä ole alustana niin tukeva kuin mitä betoniparveke olisi. Pidän jalustan teleskooppijalat lyhimmässä asennossa, koska näin saan ensinnäkin putken ja jalustan kätevästi ovesta parvekkeelle ja takaisin, ja voin istua tuolissa havaintojen teon aikana. Voisiko tärinän syynä olla sekin, ettei jalustan muodostama kolmio ole pinta-alaltaan tarpeeksi suuri?

Lainaa2" okulaareista ei liene mitään hyötyä maksutovien kanssa. Jos pidät todennäköisenä että ostat tulevaisuudessa linssiputken tai ison newttonin ja haluat ihailla laajakulmamaisemia, on sellainen tietysti hyvä hankkia varastoon. Yleensä 2" holkkien hyöty ilmenee laajakulmaisemmassa päässä eli paljon pidempipolttovälisillä okulaareilla.

SW 127:ssani on kyllä syystä tai toisesta kaksituumainen diagonaali, ja mieluusti haluaisin sitä hyödyntää. No, jätetään kaksituumaiset sitten vielä ostamatta, onhan noita okulaareja jo sopiva valikoima. Todennäköisesti käytän SW-127:aa nyt ainakin muutaman vuoden, täytyy hankkia/väsätä sille ja okulaareille kantolaukku, jotta putken kuljetus pimeämpiin maisemiin olisi helpompaa.

Meade-mad

Tuota 2" holkkia tarvitaan silloin kun putken ja okulaarin todellisen näkökentän reunat tulevat vastaan. 2" holkkia tarvitaan plössl tyyppisillä okulaareilla kunokulaarin polttoväli on 40mm ja pidempi. Lyhyempien okulaarien kanssa suurelle halkaisijalle ei ole käyttöä. Jos okulaarina on jokin plössliä laajakulmaisempi silloin 2" saattaa olla tarpeen jo polttoväliluokassa 20mm.

SW127 putkessa itsessään taitaa perän reikä olla vain tuuma ja vartti, eikö? Eli sen reunat joka tapauksessa rajoittavat näkökenttää oli kulmapeili mikä hyvänsä.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: AriR - 03.11.2009, 14:23:08Ongelma saattaa piillä siinäkin, että havintopaikkani (parveke) lattia on rakennettu laudoista, eikä ole alustana niin tukeva kuin mitä betoniparveke olisi. Pidän jalustan teleskooppijalat lyhimmässä asennossa, koska näin saan ensinnäkin putken ja jalustan kätevästi ovesta parvekkeelle ja takaisin, ja voin istua tuolissa havaintojen teon aikana. Voisiko tärinän syynä olla sekin, ettei jalustan muodostama kolmio ole pinta-alaltaan tarpeeksi suuri?

Puinen parvekkeen lattia joustaa ihan reilusti kaikkien jalustojen alla, varsinkin jos itse häärää saman laatan päällä. Itse käännän laatat aina sivuun kun jalusta on parvekkeella. Kolmion pinta-alaa ei kannata maksimoida, paljon tukevampi jalusta on kun jalat ovat lyhimmillään.