SC 8" Lisätarvikkeet

Aloittaja TuRe, 17.10.2009, 19:43:11

« edellinen - seuraava »

TuRe

Huh, huh, on siinä J-P:n putkessa tavaraa, mielenkiintoinen sovellus. Tosiaan, sen Celestron f6,3 voikin pistää fokucerin jälkeen, niin ei tule niin pitkää matkaa kennolle ( piirrokseni B vaihtoehto). Päästään siinäkin aika tarkasti 100 mm paikkeille. Toinen asia, jonka huomasin, on  Baaderin quick clamp'in sijoittaminen johonkin ennen kameraa. Sillä saa kierrettyä kameran haluttuun asentoon ja kameran helposti irrotettua systeemistä.
Tuomo Repo

J-P

Kauhean näköinen viritelmähän tuo on...
Kaikki on kierretty paikalleen tosi tiukkaan taipumien ehkäisemiseksi.
Kannattaa muuten aina tarkistaa ennen kuvaussessiota, että kaikki on tiukasti kiinni.
Lämpölaajentuminen tekee helposti tepposia ja pahimmassa tapauksessa koko systeemi irtoaa ja putoaa maahan!
Lämpötilaerot ovat suuria, varsinkin Syksyisin ja Keväisin.
Tämä siis pätee ihan kaikken, joka on kiinnitetty johonkin puristamalla.

J-P

PetriKe

#32
Lainaus käyttäjältä: Tuomo Repo - 10.11.2009, 11:33:34
Niin, kyllä tuo teoreema lienee useimmille tuttu, mutta mistäs tuon OAG:n prisman etäisyyden guidin kameran kennoon ottaa ennenkuin ostaa tuotteen.

Tuotteen myyjällä/valmistajalla pitäisi olla tieto OAGin prisman etäisyydestä vaikkapa okulaariholkin päähän. Kameran valmistajalta pitää sitten selvittää, mikä on kameran backfocus kennoon mitattuna (eli montako mm tai tuumaa kameran sovitekierteistä on kennon pintaan). Myös sovitteille on yleensä ilmoitettu (tai sitä voi valmistajalta tiedustella) backfocusarvo eli paljonko ne vievät 'tilaa' optiselta polulta.

Homma on itselle kirkkaana mielessä, kun olen juuri näitä asioita selvittänyt oman MMOAGin ja siihen tarvittavien adaptereiden osalta. Kyseessä on puhdas laskutoimitus, jossa backfocusarvoja lisätään toisiinsa ja näin saadaan kokonaisetäisyys pisteestä A pisteeseen B  :wink: 
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

PetriKe

Lainaus käyttäjältä: J-P - 10.11.2009, 11:31:49
Tässä hiukan esimerkkiä äärimmäisyyksistä:
http://astroanarchy.blogspot.com/2009/09/active-otics-and-meade-lx200-gps-12.html
f10 lyhennetty ja litistetty f4.65. (Tieto PinPoint ohjelmalla)

Ihme kyllä ei taipumia! Tarkastettu CCDInspectorilla.
Systeemillä otettuja kuvia täällä:
http://astroanarchy.blogspot.com/search/label/nebula

J-P

Hyvä mies, tuohan on melkein poliisiasia :police:
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Lauri Kangas

Tämä sopisi varmaan parhaiten tähän ketjuun. Kokosin postissa tulleen palapelin ja vaikka tärkeät osat on samat kuin Jarzin kuvassa edellisellä sivulla, yritin olla tietyistä syistä vähän kaukonäköisempi.



Vähän isompana: http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/oag_label_iso.jpg Lainausmerkein merkityt ovat TS:n tuotekoodeja palikoille jos joku haluaa metsästää samanlaisia.

Tärkein pointti tässä on että kiinnitän Atikin filtteripyörineen tuohon härveliin noilla Canonin adaptereilla. Ensinnäkin EF-bajonetti on helpompi kiertää auki kuin muutama kierros T-kierrettä, mutta on kuitenkin tarpeeksi jämäkkä. Näin yhdistelmän saa helpommin paloiksi. Lisäksi pidän Atikin ja filtteripyörän yhtenä pakettina jonka päässä on Canonin naarasbajonetti, jolloin voin suoraan kiertää siihen myös Canonin optiikoita. Silloin myös kiinnittämällä härvelin OAG:hen EOS T-renkaalla saan suoraan oikean etäisyyden T-kierteestä kennolle (55mm) jolloin reduceri johon tuo OAG kiinnittyy toimii niinkuin se on suunniteltu. Kennon etäisyyden EF-bajonettiin pitää olla tarkalleen 44mm ja siihen yritän päästä pistämällä ohuita muoviprikkoja tuonne kameran ja filtteripyörän väliin. Tässä on hienosäätö vielä tekemättä.

Toinen idea on vaihtaa tuo OAG:n okulaariholkki TS:ltä löytyvään T-kierteen loihtivaan palaseen. Laitoin sen perään TS:n vaihtuvanpituisen loittorenkaan, jota voi käyttää seurantakameran fokusointiin. Loitto on lyhimmillään 20mm joka tuo seurantakameran vajaa 10mm lähemmäs kuin okulaariholkilla pääsisi, ja loittoa saa portaattomasti 10mm lisää ja eri pituisilla lisäloittorenkailla tarvittaessa vielä enemmän. Laskujeni mukaan pitäisi toimia kun kiertää loiton 24mm pituiseksi, mutta tämäkin pitää selvittää vielä tähtitaivaan alla.

Tuo radial guideri muuten on tosi pätevän oloinen peli. Ruuvin löysäämällä pääsee pyörittämään prisman paikkaa yli 120 astetta ilman kuvauskameran kääntelyä ja holkin alla on nokkelalla kiilajousisysteemillä toteutettu ruuvi jolla voi säätää peilin tilttiä ja näin vaihtaa seurantatähden hakualuetta säteen suunnassa. Lisäksi QHY mahtuisi kääntymään tuon mukana tuonne filtteripyörän päälle ihan helposti, niin tulisi siistimpi paketti (onnistuu löysäämällä EOS T-renkaan sisäkierteen kolme ruuvia).

Ps. pahoittelen pilvisakkoa

Kaizu

Oletko jo kokeillut? Silmä väittää että nuo eivät kuvan mukaisessa kokoonpanossa ole yhtaikaa fokuksessa. Onko tuo säädettävä loitto nyt sisä- vai ulkoasennossa?

Kaizu
Kai Forssen

Lauri Kangas

En ole vielä kokeillut kun ei ole sct-kierteistä optiikkaa kotona, vain tähtitornilla. Mittailin työntömitalla palikoiden etäisyyksiä prismasta ja järkeilin että noin pitäisi olla, mutta on tietysti hyvin mahdollista että ei ole ihan heittämällä fokuksessa.

Loitto on kuvassa puolivälissä ja mulla on laatikossa nippu kiinteitä loittoja viidestä millistä alkaen eli fokus pitäisi löytyä. Baaderilla olisi vielä lyhempi 12-16mm säädettävä loitto. Säädän kuitenkin tuon EF-bajonetin etäisyyden oikeaksi ensin, JP kun pelotteli että pienikin virhe ryssii kuvan.

Lauri Kangas

#37
Noniin, pääsin taannoin testaamaan härpätintä ja sain OAG:n fokukseen säätämällä tuon muutettavan loiton pituudeksi 23.2mm. Tämä luku pätee siis kun QHY5 on kiinni offaxis-holkissa ja härvelin perästä on 55mm kennolle (esim. kaikilla järkkäreiden T-renkailla). Vinkiksi vaan kaikille jotka meinaa käyttää esim. QHY5:ttä ja järkkäriä.

Sain myös vähän kuvattua tuolla. Lyhennetyn celikan perässä guidekennon näkymän etäisyydelle kuvausnäkymästä on helppo muistisääntö. Kun M42 on kuvauskamerassa, guidauskamera näkee Running manin. Seurantakameran tarkennuksen pielessäolon näkee helposti tähtien muodosta, jos kuva ei ole tarkka, tähdet näyttävät tosi kummallisilta (yleensä kaikki kaksoistähdiltä).

-Jarz-

#38
Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 24.02.2010, 01:19:44
Seurantakameran tarkennuksen pielessäolon näkee helposti tähtien muodosta, jos kuva ei ole tarkka, tähdet näyttävät tosi kummallisilta (yleensä kaikki kaksoistähdiltä).

Joo ne näyttää suurennettuna suunnilleen tältä...


Tuo reikä keskellä on apupeilin aiheuttama ja venyminen taas johtuu polttovälinlyhentäjästä. Reikä katoaa kun fokus on kohdillaan jolloin "kaksoistähdet" muuttuvat vähemmän soikeiksi tähdiksi. Soikeutta saa kompensoitua lisää kun säätää prismaa enemmän keskelle optista polkua, eli syvemmälle tai siirtämällä tähden keskemmälle prisman näkymää.
Kun tähdet ovat riittävän soikeita, niin esim. PHD seuraa välillä jompaa kumpaa päätä ja siitä syntyy sitten virhettä seurannanohjaukseen. Näin olen huomannut tapahtuvan ja siksi kannattaa koettaa saada tuo seurantatähti vähemmän soikeaksi ja fokus kohdalleen.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

Lars

Pilvisen sään askareena kokeilin seuraavaa yhdistelmää:

focuseri+focal_reducer+celestron_off_axis+kamera(450D)

Kuvista arvioiden lyhennys on nyt luokkaa 0.71. Vinjetointi on aika näkyvää, kuten pilvistä otetussa flatti kuvassa näkyy. Vasemmassa alareunassa oleva tumma alue johtunee off_axis peilistä?
Pakko näköjään heitää tuo tarkennin välistä pois, nykyisillä hiluilla en saa vaihdettua polttovälin lyhentäjän ja tarkentimen paikkaa.
Off axis guiderin ja kameran väliin tarvitsee vielä jonkin muutaman millin loitontajan.

Lauri Kangas

Mistä kuvista arvioit? Jos löytyy tähtikuvia ennen ja jälkeen lyhentäjän käytön niin niistä voi mitata lyhennyskertoimen ihan tarkastikin.

Ihan normaalilta vinjetoinnilta tuo musta näyttää eli ei yhtään liikaa. Lisäksi nurkan tummuminen voi tulla ihan hyvin siitä että systeemi on vähän taipunut eikä valaistuksen keskikohta osu keskelle kennoa. Sekään ei ole kovin vaarallista. Pistä 450D:stä livekuva päälle ja pyörittele OAG:n prismaa ympäriinsä niin näet liikkuuko siellä mitään varjoja.

Itse pääsin pari päivää sitten taas tähtitornilla testailemaan. Valitsin kohteen etukäteen ja ruuvasin T-renkaan kolmella pidätinruuvilla kameran ja OAG:n sopivaan asentoon toisiinsa nähden, ja taas guidetähti löytyi kerralla. Unohdin tosin että tein tuon OAG:n fokusoinnin silloin kun ei vielä ollut oikeita prikkoja systeemissä ja se oli vähän epäfokuksessa. Maxim DL kuitenkin guidaili perunan muotoisilla tähdillä ihan nätisti. Pitää ensi kerralla alkuillasta fokusoida OAG nykyisessä kokoonpanossa, niin sen jälkeen tuskin enää tarvitsee.

Lars

Maakohteesta otetetuista kuvista arvioin tuota kerrointa asettamalla kuvat päällekkäin.
Taipumaa tosiaan voi tulla helposti, koska lyhentäjää ei saa kierteillä kiinni tarkentimeen.  Nyt se on 2"->SCT sovittimella kiinni.
Tämäkin puhuu sen puolesta että DS kuviin tarkennin saisi jäädä pois.

-Jarz-

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 27.03.2010, 16:10:13
Itse pääsin pari päivää sitten taas tähtitornilla testailemaan. Valitsin kohteen etukäteen ja ruuvasin T-renkaan kolmella pidätinruuvilla kameran ja OAG:n sopivaan asentoon toisiinsa nähden, ja taas guidetähti löytyi kerralla.

Oletko Lauri selvittänyt Celestronin OAGin prisman sijainnin SC 8" putken kanssa? Kiinnostaisi tietää millä etäisyydellä se prisma liikkuu optisesta keskipisteestä, jotta voisi etsiskellä valmiiksi sopivaa guidaustähteä. Meillä kun sattuu olemaan kaiketi aikalailla samat palikat putken perässä, niin nuo etäisyystiedot sopisivat käyttööni varmaan sellaisenaan.
Tällä hetkellä ei ole mitään havaintoa millä etäisyydellä tuo prisma sijaitsee. Koetin kerran kuun avulla päätellä tuota, mutta jäi silloin ratkaisematta tuo sijottuminen optiselle polulle. Toisaalta polttovälinlyhentäjän kanssa on kyllä aina joku tähti tähän mennessä löytynyt  :rolleyes:.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

Lauri Kangas

Mulla on suunnilleen 55 millimetriä OAG:n takakierteistä kennolle, jos se etäisyys täsmää (vaikuttaako se edes?) niin itse haen tähtiä laittamalla tähtikarttasoftaan 65 ja 95 kaariminuutin säteiset ympyrät. Noiden välissä pitäisi QHY5:n näkökenttä olla, riippuen vähän sen kennon asennosta. Jos on sopivasti niin että diagonaali osoittaa optiselle akselille niin lukemat voisi olla about 60 ja 100.

Nuo on tosi helppo mitata itsekin jos saa jalustaa ohjattua tietokoneella. Ensin OAG pystyasentoon deklinaation suunnassa, esim. kuvauskameran yläpuolelle. Sitten joku kirkas tähti pääkameran keskelle ja sitten vain painelemaan ylösalas-nappeja kunnes tähti ilmestyy guiderin kenttään. Tähtikarttasofta näyttää kuljetun etäisyyden tai ainakin sen pystyy siitä päättelemään, siitä saa sisemmän ympyrän säteen. Sitten samaan suuntaan kunnes tähti katoaa toiselta laidalta, ja siitä saa ulomman säteen.

Nuo antamani lukemat pätee siis polttovälin lyhentäjän kanssa.

-Jarz-


Kunhan selkeetä joskus saapunee tänne Espooseenkin niin pitää kokeilla miten seurantatähti löytyy. Ainakin ollaan lähellä oikeaa jos ei ihan täsmälleen samat mitat pädekään, joten tuosta on helppo säätää arvot kohdalleen. Suuret kiitokset :smiley: !

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+