SKY-WATCHER SKYMAX-127

Aloittaja Elina, 14.03.2010, 15:01:01

« edellinen - seuraava »

Elina

Tosta SKY-WATCHER SKYMAX-127 on puhuttu paljon, itelläni ei aikasemmin ole kunnon laatuista putkee vaan olen miettinut hankintaa jo pari vuotta ja nyt olisi aika se hankkia. onko tuo putki hyvä vai mitä suosittelette hinta olisi tulla n. 400e ja se saisi olla tuota taso luokkaa.

naavis

Ursalta irtoaa jäsenhintaan Skymax-127 hyvän jalustan kera hintaan 465 euroa. Itsellä on sama jalusta, mutta Skymaxista ei ole kokemusta. Ainakin kuulopuheiden perusteella on oikein kelpo putki, varsinkin kuun ja planeettojen tarkkailuun.

juha_k

Helposti kuljeteltava ja havaintokuntoon laitettava, helppokäyttöinen, ei kollimointitarvetta, kokoa riittävästi myös DS- havaintoihin.
Mielestäni hyvä kompromissi vähän sitä sun tätä katselevalle henkilölle joka ei aio käyttää omaisuuksia kaukoputkeen.

Jotkut suosittelevat tässä hintaluokassa dobsonia(saa isomman), skymax sopii minulle.
 
Juha Keränen

Tyrnävä

SW Skymax 127 Helios Stellar 15 x 70 Panora 8 x 40

Marko.J

Skymax on hyvä, laadukas yleisputki, kuten juha tuossa edellä totesi. On sillä monet menestyksekkäästi valokuvannutkin mm. planeettoja ja kuuta.

Ennen uuden putken ostoa kannattaa kuitenkin budjetin ohella miettiä hieman omia tarpeita, kuljetus-  ja säilytysmahdollisuuksia, valosaasteolosuhteita ja myös hieman ensisijaisia kiinnostuksen kohteita. Ilmeisesti olet "Lajia" jo jonkin aikaa harrastanut, kun putkikin on ollut jo pidempään harkinnassa.

Iso dobson on huippupeli syvän taivaan visuaalihavaitsemiseen ja tuohon budjettiin mahtuu jo melko komea töttörö. Toisaalta, jos havaintopaikka on valosaasteinen, ei ison putken kaikkia mahdollisuuksia pysty hyödyntään. Lisäksi tuollainen 20 - 30 -senttinen dobson on aika painava raahattava. Ja valokuvaamiseen dobson-jalusta soveltuu huonosti.
Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi

Lauri Kangas

20-senttistä skylineriä kannattaa ehdottomasti harkita myös. Skymaxin ekvatoriaalinen jalusta on tarpeeton ja siinä on paljon turhia vipuja ja nippeleitä. Skylineriä oppii käyttämään nopeammin ja syvän taivaan kohteet näyttävät paremmilta. Skymaxilla sitten taas kuu ja planeetat näyttävät paremmilta.

TuRe

Kyllä nuo veljet asiaa puhuvat.
Jos tykkäät kevyestä ja helposti siirreltävästä kaukoputkesta ja tyydyt pääosin oman aurinkokunnan näkymiin, niin Skymax 127 on paikallaan. Jos aiot syvemmälle harrastuksen pariin, etkä pelkää hankalampaa liikuteltavuutta, niin 20 cm Newton on erinomainen havaintoväline. Siinä riittää ns. valovoimaa, kun taas 127:ssä ei ole muuta vikaa, kuin huono valovoima, joka rajoittaa osin "tuhnujen" näkyvyyttä. Mieti yön yli, mitä tarvitset.
Tuomo Repo

MLa

Terve

Koolla on väliä, joten suosittelen harkitsemaan 15-20 cm Dobsonia. Oman 25 senttisen Dobsonin pystytys ja purkaminen vievät vain hetken ja homma on helppoa myös pimeässä. Rakenne on erittäin tukeva, joten kuva ei värise eikä väpäjä. Katselu on miellyttävää koska okulaari on aina mukavassa asennossa, katsotpa horisonttiin tai zeniittiin. Lisäksi isommissa putkissa on yleensä kunnollinen etsinputki.
Mikäli haluat kaukoputken perinteisellä kolmijalkajalustalla ja laite tulee visuaalihavainnointiin, kannattaa mielestäni harkita atsimutaalista jalustaa sen helppokäyttöisyyden takia. Minulla on kakkosputkessani Vixen Porta jalusta ja se toimii mukavasti 9 cm linssiputken kanssa. Kantokyky riittänee myös 127mm maksutoville tai vastaavalle putkelle.
Kokemukseni perusteella syvän taivaan himmeiden kohteiden metsästäminen saattaa olla itsessään niin haastavaa, että kaluston tulee olla mahdollisimman selkeää ja helppokäyttöistä.
Onnea hankinnalle.

Markus

mistral

Lainaus käyttäjältä: MLa - 15.03.2010, 20:24:57
Rakenne on erittäin tukeva, joten kuva ei värise eikä väpäjä. Katselu on miellyttävää koska okulaari on aina mukavassa asennossa, katsotpa horisonttiin tai zeniittiin.

Markus

Eikö horisonttiin katsottaessa joudu menemään polvilleen ja kun kulmaa nostetaan, on tietty alue, jolloin joutuu "kyyristelemään"?

MLa

Moi

Toki Dobsonillakin joutuu kumartelemaan ja oikaiseman varttaan sen mukaan mille korkeudelle katselee. Okulaari ja tarkennuslaite kuitenkin pysyvät koko ajan suunnilleen samassa asennossa eivätkä ne esim zeniittiin katseltaessa kierry putken alle. Käytän itse vanhaa pianojakkaraa jolla istuen havainnointi on mukavaa ja leppoisaa.
Paino ja siirreltävyys ovat tärkeitä kysymyksiä, mikäli laitetta joutuu kuljettamaan pitkästi havaintopaikalle. Maksutov ja okulaarit kulkevat esim repussa ja jalusta kädessä mutta kaikki tukevat jalustat ovat raskaita. Ekvaroriaalinen jalusta on vastapainojen kanssa raskaampi viritys kuin vastaava atsimutaalinen malli.
Dobson putkea ei viitsi raahata käsipelillä kovinkaan kauas mutta jos on suht kiinteä havainto-/säilytyspaikka, on dobsonin siirtely ja pystytys helppoa.
Tällainen debatti varmasti sotkee ensimmäistä putkeaan hankkivaa mutta asian tiimoilta saa kyllä hyviä neuvoja myös putkien myyjiltä esim Ylvalta tai Ursasta. Itselläni on hyviä kokemuksia ensin mainitusta.

Markus

Never

Täällä omia piirroksiani, joista suurin osa tehty (ei tosin ihan samalla putkella, mutta samassa kokoluokassa liikutaan) Sky-Watcher 120/600mm linssiputkella (vanha sininen malli).
http://www.kolumbus.fi/jaakko.saloranta/Deepsky/SkyAtlas/Observed.html

Ja jälleen kerran havaintoarkistosta voi etsiä piirroksia, jotka on tehty tämän ja tuon kokoisella instrumentilla:
http://www.deepsky-archive.com/

/Jake

MLa

Moi taas

Neverin piirrokset osoittavat hyvin, että myös pienehköllä instrumentilla näkee mainiosti mikäli olosuhteet ja havaisijan taidot ovat kohdallaan. Itse hämmästyin miten hyvin esim. kirkkaimmat Messierin kohteet avautuvat jo 9 cm linssiputkella, vaikka yleensä vähintään 20 senttistä putkea pidetään asiallisena kokona syvään taivaaseen. Yksityiskohdat ja himmeimmät piirteet eivät tietenkään näy samoin etenkään sumuista, kuten isommalla putkella mutta monet kohteet kyllä erottuvat.
Millään harrastajaputkella on turha odottaa silmiä häikäisevää galaksi-ilotulitusta, koska syvän taivaan kohteet ovat himmeitä ja siksi ne myös näkyvät, valitettavasti, himmeinä.

Laitahan, Elina, tietoa minkä putken hankit, mikäli kaupoille ryhdyt.

Markus

pappa

Niin ja me edustamme tiukasti etupäässä visuaali havaitsijain joukkoa, saatamme joskus kuvata mutta emme ota sitä vakavasti ohjelmaamme emmekä ajaudu varustelu kierteeseen joka tappaa hienon harrastuksen :angel:
Tähtiharrastusta aina -60 luvulta tähän päivään.
Nikon D200/D7000x/FE /FM/Nikkormat+MD-11 Nikon manuaaliroinaa.
Tamron SP AF 10-24 f3.5-4.5 Di II NEF
Sigma18-50 f 2.8 NEF Samyang 8mm f3.5 NEF
Manfrotto 055+RC128
Carl Zeiss Diascope FL 85 20-60X Manfrotto 028+HD501
Helios Quantum 4 15x70
Skywatcher Evostar Black Diamond 102/EQ3-2/DX-stat+Baader Planetarium 8-24mm Mark III + Baader Hyperion 2,25X Barlow
William 2" dielectric diagonal Baader Solar Continuum+JS