QSI 583 wsg

Aloittaja dirty, 05.10.2009, 21:01:10

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: einari - 26.07.2011, 08:50:02
Kuvat.fi-palvelussa joutuu turvautumaan perinteiseen ftp-siirtoon jos haluaa muita kuin perinteisiä kuva/äänitiedostoja siirrellä.
Toivottavasti saat Santeliin hommattua toimivan lyhentäjän.

Latasin tuon Kuvat.fi palvelun Pro asiakkaille tarjoaman siirto-ohjelman, mutta se ei mielestäni nykyisin siirrä mitään tuonne kuvat.fi palvelimelle. Ohjelma kirjautuu kyllä oikein ja näyttää kohdekansiot oikein omasta sivustostani, mutta kun sinne yrittää lähettää jotain, niin lähetys on muka sekunnissa valmis (sivuilleni ei ole samaan aikaan ilmestynyt mitään). Kokeilin siirtoon myös Core FTP Lite ohjelmaa, mutta se herjasi näin: (Core FTP Lite toimii muilla sivuillani ok)

WinSock 2.0
Mem -- 4,193,376 KB, Virt -- 2,097,024 KB
Started on Tuesday July 26, 2011 at 20:01:PM
Resolving kuvat.fi...  
Connect socket #1056 to 217.149.59.34, port 21...
Can't establish connection --> kuvat.fi:21 @ Tue Jul 26 20:02:34 2011   (0-5)


Pitänee perehtyä tähän paremmalla ajalla ja ladata tälle koneelle vaikka FITS Liberator, jolla saa nuo FITS kuvat avattua. Tai tutkia lisää noita läppärin MaxIm LE:n työkaluilla.

Santeliin tuleva vaihtoehtolyhennin (TSSCKorr2) näyttää speksiensä mukaan sopivalta ja TS:n expertitkin suosittelivat juuri tuota tilalle (edellinen INRED06 lyhennin lähti tänään Saksaan, joten aiheesta lisää ensi viikolla jossakin toisessa ketjussa).
- Timo Inkinen

einari

Osoite on ftp.kuvat.fi ja tunnukset löytyy Gallerian asetuksista.
___
Tapio

Timpe

Thanks! Nyt lähti toimimaan Core FTP:llä  :smiley:
Latauslinkki kolmelle FITS-ruudulle on tässä: http://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/QSI583ws/TestFrames/?action=getzip (46 MB, tallentakaa kiintolevylle)
Näettekö saman mitä itse näin noissa BIAS-ruuduissa? (Nämä ovat kolme ekaa kuvaa kamerasta, muuta en ole vielä kuvannut...)
- Timo Inkinen

Nurinniska Observatory

Onnittelut kunnon kameran hankkimisen johdosta! Saas nähdä millaisia näkymiä maailmankaikkeuteen alkaa tulla sieltä suunnasta kun talvi koittaa. Uskoisinpa että aika räjäyttäviä  :cool:
Itsellänikin on haaveena hankkia valmistumisen johdosta kunnon tähtikamera vielä tämän syksyn aikana... no, täytyy pitää sormia ristissä vielä tässä vaiheessa.

En tiedä mitä näet noissa bias-kuvissa enkä tiedä näistä bias-hommista mitään, mutta kuvien vasen reuna näyttää vaaleammalta. Liekö sillä väliä, jos kerran bias vähennetään lopullisesta kuvasta?
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Timpe

Tattista Tero  :smiley:

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 27.07.2011, 19:13:08
Näettekö saman mitä itse näin noissa BIAS-ruuduissa?

Tarkoitan noista bias-kuvista löytyviä pystyraitoja, joita ei käsittääkseni pitäisi olla CCD:n kuvissa näin säännöllisesti samassa paikkaa. Lisään nyt foorumille pari pikkukuvaa näistä FITS Liberatorin ikkunassa näkyvistä FITS-ruuduista 50% ja 100% suurennuksilla, joista tämä raidallisuus erottuu. Tulkitsen toivoakseni (!) tässä tätä asiaa väärin ja ymmärrän puutteellisesti tämän ja tämän sivun jutut ja niiden yhteyden omien testikuvieni pystyraitoihin.

"Periodic noise will not be reduced when combining multiple images; instead it is reinforced, just like signal." sanotaan tuolla sivulla, mutta onko tällaisesta BIAS-kuvien raidallisuudesta haittaa loppukuviin saakka? Kertokaapas tietävämmät tästä aiheesta lisää, kun olen itse vielä noviisi näissä CCD-asioissa ja näitä tyhmiä kysymyksiä satelee varmaan jatkossakin :undecided:

Latauslinkistä http://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/QSI583ws/TestFrames/?action=getzip tulee nyt 79.4 MB zip tiedosto, jossa on vertailtaviksi viisi bias-ruutua (kolme uutta -18C jäähdytyksellä kuvattua). Nämä kolme uusinta ovat varmasti stabiloituneella kameralla kuvattuja toisin kuin nuo pari ekaa bias-kuvaani.
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Aina samassa paikassa olevat raidat ei ole vaarallisia. Ota tuhat biassia, pinoa ne ja vähennä pois kuvista niin raidat lähtee. Ja muista että darkkivähennys hoitaa saman homman. Sulla on lisäksi niin paljon pikseleitä käytössä että jos raidat on yhden pikselin levyisiä häiriöitä, voi sellaisella column defect -työkalulla turvallisesti korvata yhden sarakkeen viereisten keskiarvolla.

JuhaK

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 28.07.2011, 22:35:39
Tarkoitan noista bias-kuvista löytyviä pystyraitoja, joita ei käsittääkseni pitäisi olla CCD:n kuvissa näin säännöllisesti samassa paikkaa.
Vilkaisin QHY9:ni vanhoja BIAS-kuvia ja aivan samanlaisia löytyy sieltäkin (ja vielä jonkun verran tiheämmässä). Kalibroiduissa kuvissa en ole kertaakaan noihin törmännyt, joten en huolestuisi pätkääkään...

Niin ja onnittelut laadukkaasta kamerasta sinnekin!! Ei taida tähtiä näkyä koko kautena...
Juha K

MesuMount#2
SBIG STL-11000XM
14" Newton
APM 80/500
Atik314e
http://kepastro.blogspot.com/

Timpe

OK, kiitos varmistuksesta Lauri ja JuhaK. Näin arvelinkin tilanteen olevan, mutta piti kysyä kun olen epäluuloinen näissä asioissa :wink:
Käsittääkseni tuossa MaxIm LE:n näyttämässä kuvassa on rankka venytys bias-ruudusta, jossa ADU-arvot ovat esim. alla olevan liitekuvani kaltaisessa esimerkissä 188-297 välillä (min-max, medianin ollessa 238). Näitä bias-ruudun ADU arvoja voi sitten verrata kennon täyteen kapasiteettiin (KAF-8300:lla 25 500 ADU?), niin saadaan nämä kohina-asiat suhteeseen keskenään.
Vai menikö tämä päätelmäni pahasti metsään?

Entä tuo vasemman reunan vaaleus? Sen suuruus on samaa suuruus(pienuus)luokkaa (=200...320 ADU) kuin tuo bias-kohinakin, mutta mistä tuollainen tulee? Vai onko tällainen epätasaisuus eräänlaista kennon reunaan tulevaa vahvistinkohinaa kuten varhaisissa Canonin järkkäreissä?
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 29.07.2011, 17:28:44Näitä bias-ruudun ADU arvoja voi sitten verrata kennon täyteen kapasiteettiin (KAF-8300:lla 25 500 ADU?),

Olisiko tuo 25k kuitenkin täyden kaivon syvyys elektroneissa? Eiköhän gain ole tuollakin kameralla asetettu niin että saturoitunut pikseli kertoo arvokseen 65 536 adua. Joka tapauksessa näyttää ihan perusbiassilta.

Timpe

#24
Olet varmaan oikeassa tuossa.
FITS headeristä löytyi gain-arvoksi 0.5000, joten olisiko 25 500 / 0,5 = 51000 yhtään fiksumpi lukema vai miten näitä sitten tulkitaankaan?

Edit: QSI:n manuaalia tavaamalla löytyi tieto kameran 16-bittisyydestä eli tuoltahan se "a possible 16-bit dynamic range of 0 - 65 535" sitten tulee.
- Timo Inkinen

Jyrki

En tiedä mitä niissä bias kuvissa pitäisi näkyä, mutta annoin CCDSoft automatiikan ottaa muutaman eikä niissä näy mitään vaaleita pystyviivoja. Venyttelin tif kuvaa vielä PS:ssa ja kenttä on aivan tasainen lukuunottamatta vasemman puolen vaaleampaa reuna-aluetta, joka käsittääkseni taas johtuu mekaanisesta sulkimesta.
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Jyrki - 29.07.2011, 18:25:31
En tiedä mitä niissä bias kuvissa pitäisi näkyä, mutta annoin CCDSoft automatiikan ottaa muutaman eikä niissä näy mitään vaaleita pystyviivoja.

Jyrki, saatko oman SBIG KAF-8300 kamerasi bias-kuvia verkkoon tarjolle? Vaikka -18C jäähdytyksellä, kun noista on vastaavat bias-ruudut itselläni. Voisi olla mielenkiintoista verrata näitä samassa ohjelmassa rinnakkain, kun näissä on sama kennotyyppi (kiinnostaisi varmaan täällä muitakin). Tuo kertomasi mekaaninen suljin olisi hyvä selitys kennon vaaleammalle reunalle, jos siellä olisi marginaalinen valovuoto toisessa reunassa.

QSI:n jäähdytyksestä sen verran, että sen lupaus -40C ympäristöään alemmasta on melko tarkka lukema. Tänään oli pihalla noin +24C lämmintä ja otin uuden sarjan noita -18C bias-kuvia. Sarjasta viimeiset viisi olivatkin sitten yllättäen -17.8C jäähdytyksellä, kun Peltierin säätöalue/kyvyt loppuivat kesken eli laite toimi kuorman alla täydellä 100% teholla (= n.24C + 18C = n.42C jäähdytyskyky tällä QSI-rungolla).
- Timo Inkinen

Jyrki

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 29.07.2011, 21:30:54
Jyrki, saatko oman SBIG KAF-8300 kamerasi bias-kuvia verkkoon tarjolle?

Matkoilla ilman kuvauskalustoa pelkän läppärin varassa, joten palaillaan asiaan joskus myöhemmin.
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Timpe

No problem, Jyrki.

QSI:n manuaalia lukemalla saattoi löytyä selitys myös noiden bias-kuvien vaaleammalle reunallekin:
"Bias Frames
A Bias Frame is a zero-length (dark) exposure intended to measure just the difference
between the pixels plus any additional noise added during the process of reading the image
from the CCD and converting it into a digital image file.  Because the CCD pixels are
emptied immediately before the image is read from the CCD, only a small amount of dark
current has had a chance to build up, but that rate of accumulation varies slightly for every
pixel.  Also, reading an image from a CCD is not instantaneous.  Pixels near the bottom of
the CCD are read later than pixels closer to the top of the CCD so pixels toward the bottom
tend to have slightly higher pixel values than pixels closer to the top.
"


Olisiko kyse tuosta, kun kuvan vasempaan reunaan mentäessä ADU-lukemat kasvavat noin 10:llä (244...255)?
- Timo Inkinen

dirty

Joo, onneks olkoon vaan hankinnasta; tulet varmaankin olemaan tyytyväinen.
Mulla on standardi 1,25" filtterit pyörässä kiinni. Ei vinjetoi, mutta FSQ85 onkin vaan F/5,3.
Integroitu OAG on jämäkkä ja enemmän luottamusta herättävä kuin mun SXV-AO:n mukana tullut.
Seurantaputkea en ole enää käyttänyt edes FSQ:lla kuvatessa. Jalustakin pääsee helpommalla, kun kannettava paino tippui muutamalla kilolla.

Meinaatko hankkia toisen pyörän ylimääräiselle suodinsetille (LRGB + SIIHaOIII)? Itse olen vähän miettinyt pitäiskö itse, mutta kyllä noita vielä sorminkin kiertelee kiinni ees takas.
Kameran firmikseen tuli onneksi tuki bin 4x4:lle, jolloin kuvan laataaminen on nyt jo aikas nopeaa. Tämä helpottaa esim. kuvan rajaamista.
Laitan toki kokemuksia tänne lisää, kun niitä kertyy. Ehdin kuvata vain pari kohdetta ennen tuumaustaukoani.
Harri Hytönen