Lokakuussa voi havaita kaikki planeetat yhdessä yössä.

Aloittaja Erik Pirtala, 01.10.2009, 17:41:33

« edellinen - seuraava »

Erik Pirtala

Lueskelin tuolta Ursan Taivaalla tapahtuu-osiosta,että Lokakuussa voi havaita kaikki planeetat yhdessä yössä.

Merkurius ilmaantuu lokakuun alkupäivinä aamuhämärässä itäiselle taivaalle. Kuun edetessä se kohoaa korkeammalle ja samalla planeetan kirkkaus kasvaa. Suurin läntinen elongaatio, 18 astetta.

Venus loistaa kirkkaana aamutaivaalla idässä. Venus on hyvin lähellä Saturnusta aamulla 13.10.

Mars on itäisellä aamutaivaalla Kaksosissa. Se nousee koillisesta ennen keskiyötä. Kuun viimeinen neljännes on lähellä Marsia yöllä 11./12.10

Jupiter on Kauriin tähdistössä ja näkyy etelässä iltayöllä. Se laskee Etelä-Suomessa lähes neljä tuntia Auringon jälkeen.

Saturnus on Neitsyen tähdistössä ja nousee idästä aamulla. Saturnus on lähellä Venusta aamulla 13.10.

Uranus näkyy hyvin iltayöllä. Se löytyy kiikarilla, mutta voi hyvissä olosuhteissa, pimeällä maaseudulla ja kuuttomana yönä, erottua paljain silmin.

Neptunus on Kauriin tähdistössä ja näkyy iltayöstä. Planeetta on niin himmeä, että sen näkemiseen tarvitaan kiikari tai pieni kaukoputki.

Eikös tuollaiset mahdollisuudet ole täällä pohjoisessa aika harvinaisia? siellä sanottiin, että viimeksi vuonna 2007 oli tuollainen mahdollisuus. Saturnus,Venus ja merkurius ovat aika lähellä toisiaan aamulla.

Minä ainakin aion tehdä pienimuotoisen projektin, eli havaita kaikki planut yhdessä yössä.

Tarkkailija

Tää on kyl todella hyvä juttu. Pitäs vaa jaksaa herätä aikasin. Vaikkapa huomenna jos heräis joskus 06:30 ois Mars korkealla etelässä, ja Saturnus, Venus, ja Merkurius matalalla idässä. Jupiter löytyy illalla jo vaivatta. Mutta hieman arveluttaa onnistusko löytämään Neptunusta tai Uranusta? Kaukoputkeni ei ole tarkotettu taivaankappaleiden havaitsemiseen, ja kun oon yrittäny sillä kattoo vaikka jupiteria, niin ei ainakaan yksityiskohtia millään erotu. Joten, jos kiikareilla kokeilis? onnistuskohan?

Erik Pirtala

Mikäs putki sulla on?

Mua kans epäilyttää Uranus ja Neptunus. Kyllä ne varmaan putkellani näkyvät, mutta eivät löydy.

Varmaan on hieno näky kun on kolme planeettaa rivissä aamulla.

Tarkkailija

Lainaus käyttäjältä: Tähti Erkki - 01.10.2009, 20:07:22
Mikäs putki sulla on?

Mua kans epäilyttää Uranus ja Neptunus. Kyllä ne varmaan putkellani näkyvät, mutta eivät löydy.

Varmaan on hieno näky kun on kolme planeettaa rivissä aamulla.

Isäukolla on putki, mutta se on lähinnä tarkoitettu lintujen bongailuun. En osaa sanoo enempää, en oo perehtyny näihi putkiin.

Never

Kävin juuri ulkona katsomassa Galileoscopella ja kuun loisteessa Neptunusta, Uranusta ja Jupiteria. Aamulla voi töihin lähtiessään sitten yrittää loppuja. Ainakin tuossa joku aamu näkyi Venus, Merkurius ja Saturnus paljain silmin.

/Jaakko

Erik Pirtala

Mä en ole vielä koittanut aamuplaneettoja. Ehkä ens aamuna...

Erik Pirtala



Venuksen onnistuin näkemään aamulla. Se on kuvassa alhaalla keskellä. Merkurius ja Saturnus jäivät ikävästi pilvien taakse. Onneks huomenna pitäs olla selkeää...

Immo

Niin huonosti on tullut seurattua  tapahtumia tähtitaivaalla, että tällainen oli jäädä huomaamatta, onneksi on foorumi. Jäätiin siis odottamaan sopivaa keliä. Ja eilen illalla sellainen oli. Yhdeksän jälkeen ajoin havaintopaikalleni, jossa on hyvä näkyvyys eteläiseen horisonttiin. Jupiter näkyi tienkin heti kun nousin autosta. Onneksi Neptunus oli lähellä Jupiteria ja sopivien ohjaustähtien vieressä, joten sen saaminen kiikarin näkökenttään (7x50) ei ollut vaikea, eikä lopulta sen löytäminenkään, vaikka hiukan epäilin koska se ei ole kovin kirkas tuon kokoiselle instrumentille ja on hyvin matalalla. Alkuperäisenä ajatuksenani oli tulla takaisin havaintopaikalleni muutaman tunnin kuluttua etsimään Uranusta, mutta kun tulin kotipihalle huomasin, että on muutaman hetken sauma nähdä se sieltä. Ei muuta kuin "kotiobservatorioon" ja kiikarit kohti Uranusta, siellähän se.  Korvaamattomana apuna kohteiden löytämisessä toimivat Stellariumista printatut tähtikartat. Planeetat tuli myös kuvattu, tosin pelkällä kameraoptiikalla, kuvat toimivat itselle lähinnä havaintojen varmistuksena.

Muut planeetat odottivatkin sitten aamutaivaalla. Kello herättämään ja mies nukkumaan. Kellon herättäessä oli Etelä-Suomen ainoa sadepilvi Akaan päällä, harmi (näin siististi en oikeasti sanonut). Ei auttanut mikään, tähän tähtiharrastajat Suomessa ovat tietenkin tottuneet, joten takaisin sänkyyn. Sen verta jäi tilanne kuitenkin jurppimaan, että en saanut unta ja nousin ylös. Ja mitä kummaa, ulkona oli selkeää tosin taivas oli vaalentunut jo huolestuttavasti. Äkkiä vaatteet päälle, kiikari käteen ja pihalle. Venus oli heti toivottamassa huomenia eikä Merkuriuksen löytäminen vienyt aikaa, mutta Saturnuksen edessä oli pieni pilvi, mutta onneksi sekin liikkui nopeasti pois edestä ja sitten näkyi sekin, ensin kiikareilla ja sen jälkeen nippa nappa paljain silmin. Tämän jälkeen vielä kurkkaus ylemmäs taivasta, jossa oli Mars. Näin tuli nähtyä nykymääritelmän mukaiset kahdeksan planeettaa hiukan vajaan kymmenen tunnin aikana, puhdasta bongausta, mutta mukavaa.

Erik Pirtala

very nice  :azn:

Kateeks käy.

Saturnus ja Venuskin ovat muuten tosi lähekkäin pian. Olikohan 13.10.

Toi sun raporttisi oli toosi mukavaa luettavaa.

Hippasos

#9
Tuolla tavalla olivat muutamat planeetoista asemissaan 10.10.2009 klo 6.20.

.

Heb

#10
Ilta alkoi Jupiterin havaitsemisella. Kello 23.00 havaitsin M2:ta ja sen jälkeen takaisin Jupiteriin kun putki oli jo jäähtynyt muutaman tunnin. Jupiterista erottui kaikki Galilein kuut sekä kaksi vyötä. Sitten Neptunukseen. Se löytyi noi 10 minuutin etsimisen jälkeen. Näytti tavalliselta tähdeltä, ehkä hieman sinistä/vihreää erottui, en sitten tiedä erottuiko oikeasti vai kuvittelinko. Uranuksen jätin väliin koska olen sen monesti nähnyt ja oli nyt vähän huonossa paikassa tähtihyppelyä ajatellen. Jälkeenpäin harmittaa, ei se niin vaikeassa paikassa olisi ollut. Sitten nukkumaan noin klo 24.00. 06.00 herätyskello soi ja katsomaan Marsia pihalle, jossa putki valmiina. Se erottuikin mukavana oranssina kiekkona 216x suurennoksella. Kuutakin tarkkailin ja kerrankin väreilemätön kuva, olihan putki ollut ulkona jo noin 8 tuntia! Sitten kamat kasaan ja pyörällä aukeampaan paikkaan havaitsemaan Merkuriuksen, Venuksen ja Saturnuksen nousua. Havaintovälineenä paljas silmä ja kamera. Sen jälkeen nukkumaan noin klo 7. Mukava tähti-ilta/yö joka alkoi jo iltapäivällä seuratessa LCROSSia. Kuvassa Venuksen, Saturnuksen ja Merkuriuksen nousu.

Erik Pirtala

Ennen nukkumaanmenoa kuvailin tähtitaivasta ja katselin kiikareilla Jupiteria. Kahdeltatoista menin nukkumaan ja herätyskello herättämään puoli kuudelta. Taivas oli illalla selkeä. Aamuksikin oli luvattu selkeää. Se olisi viimeinen aamu pitkään aikaan jolloin olisi selkeää. Nyt minun piti nähdä aamuplaneetat.

Herätyskello soi. Haukkasin aamiaista ja vilkaisin Ursan tähtikartasta ajankohtia milloin lähtisin etsimään planeettoja. 6:20Pistin hynttyytä niskaan ja lähdin ulos kiikarin ja kameran kanssa ulos. Itätaivaalla näkyi jo auringon kajoa. taivas oli jo vaalentunut. Pakkasta oli yli viisi astetta. Koko taivas oli täysin selkeä. Silloin tiesin onnistuvani. Seuraavaksi kiikaroin Marsia joka oli korkealla etelätaivaalla. Sitten hyppäsin pyörän selkään ja lähdin polkemaan paikalle josta oli hyvä näkyvyys itään. Polkiessani sinne, silmille pomppasi heti kirkas Venus.

Havaintopaikalle päästyäni suuntasin kiikarit kirkkaaseen Venukseen, sitten katsoin hieman alaviistoon Venuksesta. Siinä oli Saturnus. Siitä vielä alaviistoon näkyi Merkurius. Tunne oli mahtava.

Merkurius näkyi vaivatta paljain silmin, mutta Saturnuksen kanssa oli ongelmia.

Näin seitsemän tunnin aikana viisi planeettaa.

Kuvia unohtamatta.





Vielä pitäisi nähdä Uranus ja Neptunus.

Tarkkailija

Neptunus löytyy ainakin illalla vähän Jupiterista vasemmalle päin, eli kuha on hyvä putki, nii sen pitäs löytyä helposti.

Erik Pirtala

Lainaus käyttäjältä: Tarkkailija - 11.10.2009, 11:48:05
Neptunus löytyy ainakin illalla vähän Jupiterista vasemmalle päin, eli kuha on hyvä putki, nii sen pitäs löytyä helposti.

Pitää koittaa Neptunusta ainakin tänä iltana vaikka stellariumin avulla.

Erik Pirtala

Tänään pääsin vaihteeksi ylös punkasta. Pääsin taas kuvaamaan planeettoja.





Liikennemerkin oikeata laitaa ylöspäin löytyy Merkurius. Venus on kaikkein kirkkain piste. Siitä hieman ylöspäin on Saturnus. kuvan yläkulmassa on Kuu.

Napsauta kuvaa saadaksesi isomman version. Isossa kuvassa paneetat näkyvät selvemmin