Kysymys Hyvinkään Polariksesta...

Aloittaja tidzu, 13.09.2009, 20:51:17

« edellinen - seuraava »

MarkoM

#15
Lainaus käyttäjältä: rrebel - 17.09.2009, 20:15:01
... hei, kommentoikaa nyt joku jotain :F

No ei tuohon ole enää mitään kommentoitavaa kun kerroit kaiken oleellisen, joka pätee varsin hyvin täälläkinpäin maata...
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

Alfa_UMi

#16
On Hyvinkään Polaris olemassa. Vuosittain on sen vuosikokous (tänä vuonna oli 23.1.2009) ja sieltä tulee minulle kirjeitä eri aiheista vaikka en ole jäsen. Ehkä tavallaan kannattajajäsen tai jotain  :grin:.

Lukioni fysiikan opettajani on sen jäsen konkari päästä ja häneltä olenkin kysellyt asioita. Yhditys on pieni ja sen kulta-aika oli 80-90 luvulla tai vain 80-luvulla. Kaipailevat nuorta verta joukkoonsa ja itselläni on ollut tarkoitus monasti liittyä. Ongelma on ollu juuri kokousten puute - ainakin tänä vuonna.

Polaris järjesti vielä retken porukalla Siperiaan vuoden 2008 täydellistä auringon pimennystä katsomaan ja se on järjestäny tähtinäytäntöjä ja luentoja tässä vielä parina viimevuonna mitä toimintaa olen seurannut. Tänä vuonna on vasta ollut todella hiljaista.

Itse olen maalaillut mielessäni lähteä nostamaan Polarista jaloilleen. Kyseessä on kuitenkin vanhakin yhdistys (1970)

Lisäys:

Muistelisin että yhdistyksellä on kaukoputki.

Jostain syystä on Polariksen kohdalla jääny sukupolvivälistä niin sanoakseni. Mutta hyvät puitteet olisi kyllä.
12x50 kiikari
20X30 monokiikari

Alfa_UMi

Olen nyt sittenkin jäsen...

Mutta kuulin semmoista, että Polariksessa on pohdintaa mahdollisille tapahtumille vielä tämänkin vuoden puolelle.

Ja yhdistyksellä on kaukoputki ja lisäksi varattuna paikka jopa mahdolliselle tähtitornille. Varatulla paikalla on jo jalustan pölli valmiina ja se on käytössä kaukoputkelle.
12x50 kiikari
20X30 monokiikari

Seppo Linnaluoto

Kirjoittanut: Alfa_UMi

Olen nyt sittenkin jäsen...

--------------------------------------------

Siis menet seuraavaan vuosikokoukseen ja ilmoittaudut yhdistyksen hallitukseen! Ja mahdollisesti alat pyörittää yhdistystä!

On paljon helpompaa kun on jo valmis yhdistys, jolla on kaukoputki ja rahaa pankissa. Tähtitornia ei valitettavasti ole vielä Hyvinkäällä, mutta ei ole esim. Järvenpäässäkään. Ja siitä huolimatta Järvenpäässä toimii aktiivinen yhdistys.

Seppo.Linnaluoto@ursa.fi

Alfa_UMi

#19
LainaaSiis menet seuraavaan vuosikokoukseen ja ilmoittaudut yhdistyksen hallitukseen! Ja mahdollisesti alat pyörittää yhdistystä!

Lähden kehittämään toimintaa mielelläni :smiley:. Olenkin tätä jo pohtinut pitkään.

Hyvinkäällä luulisi olevan porukkaa mukaan toimintaan. Tarpeeksi iso kaupunki. Ihmisiä pitää vain valistaa sillä he eivät tiedä. Kyllä esimerkiksi Ursasta kuulee kadunmieskin, mutta Polariksesta ei välttämättä. Tämä epäkohta pitää korjata. Ja ennen kaikkea siksi, että on valmis yhdistys ja siinäkin sisällä suuren suuri potentiaali, koska kaikki on valmiina.



Korjaus
12x50 kiikari
20X30 monokiikari

Meade-mad

Koittakaa houkutella myös lähiseutujen kavereita. Riihimäki on kasvanut jo lähes kiinni Hyvinkääseen. Etelässä on Jokela ja idässä Mäntsälä. kaikista noista saattaisi joku kaivata "kotiseuraa", jolla on positiivista toimintaa.

Vakituinen kerhotila auttaisi asioita eteenpäin. Toivottavasti Hyvinkään kulttuuri tai nuorisotoimella olisi osoittaa jokin paikka, joka voisi ollakerhon vakituinen toimipaikka. Sinne voisi saada aikaiseksi vaikka pienimuotoisen kirjaston tai saattaa laitteita ihmeteltäväksi kaikille kerholaisille silloinkin kun on pilvistä.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Kaizu

Lainaus käyttäjältä: Seppo Linnaluoto - 06.11.2009, 16:39:06
Tähtitornia ei valitettavasti ole vielä Hyvinkäällä, mutta ei ole esim. Järvenpäässäkään. Ja siitä huolimatta Järvenpäässä toimii aktiivinen yhdistys.
Tarkkaan ottaen sekä Hyvinkäällä että Järvenpäässä on tähtitornit mutta ne ovat yksityisessä käytössä.
Yhdistyksen toimintaa auttaa toimitilat jotka ovat jäsenten ulottuvilla ja jossa voi vapaamuotoisesti kokoontua keskustelemaan jäseniä kiinnostavista asioista (ja juoda kahvia).
Yhdistyksen tähtitornia en pidä kovin tärkeänä koska varsinainen havaintotoiminta on yksinäistä puuhaa ja torni olisi todennäköisesti kovin harvojen havaitsijoiden käytössä. Voi käydä niin että torni onkin yhdistyksen näyteikkuna ulospäin ja siellä järjestetään vain yleisönäytöksiä. Silloin se hyödyttää enemmän yhdistyksen ulkopuolisia käyttäjiä ja saattaa jopa muodostua yhdistykselle rasitteeksi kun pitää löytää vapaaehtoisia näytösten vetäjiä. Harrastustoiminnasta tuleekin velvollisuus ja se lakkaa olemasta hauskaa.

Kaizu
Kai Forssen

jukihong

On kai pakko vastailla tähän keskusteluun.

Tähtitiede Hyvinkäällä kukoistaa ja voi hyvin.
 
Olen  luonnontieteellisen erityislukion Hyvinkään Sveitsin lukion ope.

Vedän seuraavassa jaksossa tähtitieteen peruskurssin, jossa on maksimi määrä opiskelijoita 36. Sitä seuraavan jakson opiskelijamäärä on 20. Lisäksi tällä hetkellä pyörii gravitaatioon ja suhteellisuusteoriaan keskittyvä makrofysiikka 12 opiskelijaa ja 23 opiskelijan alkeishiukkaskurssi mikrofysiikka.  Sitten on keväällä vielä Avaruusfysiikka jossa 14 ilmoittautunutta.

Joka toinen vuosi pidän tähtitieteen kurssin Hyvinkään kansalaisopistossa keskimäärin 15 hengen porukalle.  Sitten vielä esityksiä ja tähtinäytäntöjä erilaisille yhteisöille.  Viimeksi tähdistöjen tuntemusta tunturiladun porukoille Haukilammella lokakuussa.

Se mihin en ryhdy on hyvinkääläisen tähtiharrastuksen koulumestariksi.  Polaris on olemassa ja sillä on vahva historia mm. parit tähtipäivät ja viisi auringonpimennysretkeä.  Polariksen on vaan pyörittävä hyvinkääläisten tähiharrastajien voimin.  Jos sellaisia ei löydy niin sitten se ei pyöri.

Taustavoimana haluan tietenkin olla ja valmis pitämään pari esitelmää vuosittain.  Mitä välineistöön tulee, niin sekään ei heti lopu Hyvinkäältä.  Polariksella on 20 cm:n Celestron kaukoputki.  Harrastajat voisivat käytää myös Sveitsin lukion 10 cm:n Tallia ja 15 cm:n Meadea.

Aktiiviharrastajat voisivat käyttää itsenäisesti myös tähtitorniani jossa on 30 cm:n Mead, jota oppilaat ovat töihinsä käyttäneetkin. Lisäksi löytyy 10 cm:n kiikarit, Aurinkokaukoputki ja 10 cm:n Astro Scan.

Siispä jos olet Hyvinkään talousalueen tähtiharrastaja esimerkiksi sellaisella tasolla, että luet tätä keskustelupalstaa niin tule Polariksen seuraavaan kokoukseen:

Aika:  to 3.12.2009  klo 18.30 - 20
Paikka:  Hyvinkään kirjaston kokoustila

Aiheena ainakin viime kesän Kiinan auringonpimennykseen tehdyt retket, ja ala toimia.

Mitä sitten tulee vaikeuksiin päästä polarikseen  :grin:, niin hallitus ei ole ikinä kokoontunut päättämään jäseneksi ottamisesta eikä sellaista pykälää ole.  Kaikki otetaan jotka tulee, eikä toimimista rajoitella.

Jukka Hongisto

saturnboy

Lainaus käyttäjältä: Meade-mad - 06.11.2009, 18:26:56
Koittakaa houkutella myös lähiseutujen kavereita. Riihimäki on kasvanut jo lähes kiinni Hyvinkääseen. Etelässä on Jokela ja idässä Mäntsälä. kaikista noista saattaisi joku kaivata "kotiseuraa", jolla on positiivista toimintaa.

Tähtiharrastusterveiset Riihimäeltä! Riihimäellä on pienimuotoinen mutta toimiva yhdistys, ollut jo vuodesta 1977. Itse olen toiminut yhdistyksessä vuodesta 1995 lähtien, ja ollut enemmän tai vähemmän tekemisissä kaikkien lähitähtiseurojen aktiivien kanssa, onneksi hieman myös hyvinkääläistenkin. Mikä on positiivista, paikallista tähtiseuraa kaipaaville riittää valinnanvaraa Hämeenlinnan ja Helsingin väliltä. Toimintatavat saattavat joissakin olla hieman ukkoutuneet, mutta kaikki ovat tähän mennessä ottaneet uudet aktiivit vastaan. Aina kun heitä ilmaantuu  :azn:

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 06.11.2009, 20:16:17
Yhdistyksen tähtitornia en pidä kovin tärkeänä

Saanen olla asiasta hieman toista mieltä. Ensinnäkin väitteeseen, että yhdistyksen tähtitorni ei ole tärkeä tähtiyhdistyksen toiminnalle, voi tulla seuraavaan Ursan Kerho- ja yhdistystoimintajaoston Kerhoseminaariin kuulemaan ja kysymään Suomen tähtiyhdistysaktiiveilta onko asia oikesti näin.  :cool:

On totta, ettei yhdistyksen torni yleistoiminnallisen luonteensa vuoksi ole havainto/kuvausystävällisin. Monet takapihatähtikuvaajat valitsevat vaihtoehdon rakentaa oma tähtitorni, jossa etuna on ettei tarvitse valmistella laitteistoasetuksia edellisen käyttäjän jäljiltä ja voi käyttää laitteistoa vaikka 24/7. Mutta sellaisilla harrastajilla on varaa panostaa harrastukseensa eri tavalla kuin opiskelijoilla, vähävaraisilla tai satunnaisilla havaitsijoilla. Yhdistyksen tulee ajatella kaikkien jäseniensä tarpeita, joissa ei havainto/kuvauspuoltakaan haluta unohtaa.

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 06.11.2009, 20:16:17
Voi käydä niin että torni onkin yhdistyksen näyteikkuna ulospäin ja siellä järjestetään vain yleisönäytöksiä. Silloin se hyödyttää enemmän yhdistyksen ulkopuolisia käyttäjiä ja saattaa jopa muodostua yhdistykselle rasitteeksi kun pitää löytää vapaaehtoisia näytösten vetäjiä. Harrastustoiminnasta tuleekin velvollisuus ja se lakkaa olemasta hauskaa.

Kannattaa ajatella, että joku saattaa nauttia tähtinäytös- ja yleisötoiminnasta ja toimia aktiivina juuri sen sosiaalisen elementin vuoksi. Velvollisuus asiasta voi tulla mutta sehän on yhdistyksen sisäinen resurssien järjestelykysymys. Mutta mikään ei ole itselläni ainakaan voittanut sitä tunnetta syvällä sielussani, minkä nuoren lapsen ahaa-elämys kaukoputken läpi tiiraillessaan minussa herättää.  :rolleyes:
J. Helander

Kaizu

Väitteeni yhdistyksen tähtitornista perustuu omaan kokemukseeni. Helsingin ja Hämeenlinnan avoimella välillä (päätepisteitä ei lasketa) on yksi aktiivisesti toimiva tähtiharrastusyhdistys ja ilmeisestikin yksi pienimuotoisesti toimiva, mitä se sitten tarkoittaakin. Samalla välillä ei ole yhtään yhdistyksen tähtitornia. Ainoa aktiivisesti toimiva yhdistys, Keski-Uudenmaan (Järvenpään) Altair, on harrastusfoorumeilla julkaissut suunnitelmia tähtitornista. Olen tullut siihen johtopäätökseen että torni ei ole lähellekkään niin tärkeä kuin unelma tornista. Jos torni joskus toteutuu, unelma vaihtuu kiistelemiseksi tornin käytöstä ja näytösten vetovuoroista.
Pahimmillaan tulee käyttöön liittymismaksu varmistamaan ettei kukaan kadulta tule valmiiseen ruokapöytään maksamatta.

Monet, varsinkin nuorisotoimintaa harrastavat, yhdistykset toimivat sellaisten vetäjien varassa jotka iloitsevat siitä että saavat muut innostumaan asiasta. Näitä järjestövetäjiä on valitettavan vähän eikä niitä riitä kaikille. Kun tällainen vetäjä väsyy, merkitsee se usein vireänkin yhdistyksen kuihtumista. Joskus tällainen uinuva yhdistys voi herätä uudelleen eloon kun alueelta löytyy tuore vetäjä. Kuopiossa taisi näin käydä ja kävikö Mikkelissäkin.

Jostakin kummallisesta syystä Hyvinkäälle ei ole tällaista vetäjää siunaantunut. Tilastollisestikin sellainen pitäisi Hyvinkäältä löytyä kun sellainen on löytynyt radan varren pikkukaupungeista kummaltakin puolelta Hyvinkäätä. Tälläkin foorumilla on Hyvinkääläisiä alan huipputekijöitä mutta he taitavat painottua enemmän tähtiharrastuksen kuin järjestötoiminnan puolelle.

Kaizu
Kai Forssen

saturnboy

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 17.10.2010, 11:44:27
Väitteeni yhdistyksen tähtitornista perustuu omaan kokemukseeni. Helsingin ja Hämeenlinnan avoimella välillä (päätepisteitä ei lasketa) on yksi aktiivisesti toimiva tähtiharrastusyhdistys ja ilmeisestikin yksi pienimuotoisesti toimiva, mitä se sitten tarkoittaakin. Samalla välillä ei ole yhtään yhdistyksen tähtitornia. Ainoa aktiivisesti toimiva yhdistys, Keski-Uudenmaan (Järvenpään) Altair, on harrastusfoorumeilla julkaissut suunnitelmia tähtitornista. Olen tullut siihen johtopäätökseen että torni ei ole lähellekkään niin tärkeä kuin unelma tornista.

Altair on näistä Hämeenlinna-Helsinki -välin seuroista internetissä näkyvin ja toiminnaltaan aktiivisin, mutta kysyisin mihin perustuu kokemuksesi tähtiseuroista ja niiden aktiivisuudesta? Pienimuotoisesti toimiva seura voi olla myös aktiivinen. Hyvinkäällä järjestettiin kuluneella viikolla onnistunut tähtinäytös, eikä ainakaan aktiivisista harrastajista ollut pulaa.  :cheesy:

Torni voi yhdistyksissä olla se toiminnan tukiranka, joka tuo sen jäsenpohjan yhdistykseen, jota tornittomuus ei toisi. Ja lähes jokaisella suomalaisella tähtiyhdistyksellä on kansanvalistus-/tieteenedistämistehtävä, joka on lähestulkoon aina rahoittajien ehto apurahojen ja tukien myöntämiselle. Niiden turvin yhdistys kehittyy eteenpäin. On toki varmaan olemassa sellaisia harrastajia ja harrastusporukoita, joille kansanvalistus, tähtinäytöstoiminta yms. ovat vihoviimeisintä hommaa mitä tähtiharrastus kaipaa, mutta sille minä ja muut tähtiyhdistystoiminnan piirissä olevat aktiivit emme voi mitään. Ja Suomen suurimmat havaintoputket ja kansainvälisesti tunnustetuimmat havaintoprojektit ovat tähtiyhdistysten junailemia. Tämä ei todellakaan ollut mitään vinoilua takapihaharrastajia kohtaan, jos tekstistäni sellaisen kuvan saa. Tämä perustuu puolestaan omaan kokemukseeni. Ja jokainen harrastaa mieltymystensä mukaan.

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 17.10.2010, 11:44:27Jos torni joskus toteutuu, unelma vaihtuu kiistelemiseksi tornin käytöstä ja näytösten vetovuoroista. Pahimmillaan tulee käyttöön liittymismaksu varmistamaan ettei kukaan kadulta tule valmiiseen ruokapöytään maksamatta.

Toistan edellisen viestini ajatuksen: Kaikilla ei ole varaa omaan torniin, eivätkä kaikki sellaista edes halua. Eikä minkään mahdollisesti korotetun liittymismaksun pidä olla este siihen. Mutta yhdistys on demokraattinen taho, jäsenkokouksessa jäsenistö päättää maksuista, siis niiden korotuksista/madalluksista. Jos ei halua vaikuttaa seuransa asioihin ei kannata valittaakaan, aivan kuten valtiollisissa vaaleissa.

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 17.10.2010, 11:44:27
Monet, varsinkin nuorisotoimintaa harrastavat, yhdistykset toimivat sellaisten vetäjien varassa jotka iloitsevat siitä että saavat muut innostumaan asiasta. Näitä järjestövetäjiä on valitettavan vähän eikä niitä riitä kaikille. Kun tällainen vetäjä väsyy, merkitsee se usein vireänkin yhdistyksen kuihtumista. Joskus tällainen uinuva yhdistys voi herätä uudelleen eloon kun alueelta löytyy tuore vetäjä. Kuopiossa taisi näin käydä ja kävikö Mikkelissäkin.

Onhan se valitettavaa, mutta eikös se kuulu normaaliin valtakunnan laajuiseen yhdistystoiminnan aktiivisuusvaihteluun; Suurilla tähtiharrastuspaikkakunnilla on pienempi riski toiminnan taantumisesta kuin pienillä, joilla toiminnan lakkaamisen vaara on oikeasti olemassa. Mitä Kuopion ja Mikkelin kaltaisiin seuroihin tulee, iloitaan että heillä menee toiminnassaan nyt hyvin ja toivottavasti tästä eteenpäinkin.


Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 17.10.2010, 11:44:27Jostakin kummallisesta syystä Hyvinkäälle ei ole tällaista vetäjää siunaantunut. Tilastollisestikin sellainen pitäisi Hyvinkäältä löytyä kun sellainen on löytynyt radan varren pikkukaupungeista kummaltakin puolelta Hyvinkäätä. Tälläkin foorumilla on Hyvinkääläisiä alan huipputekijöitä mutta he taitavat painottua enemmän tähtiharrastuksen kuin järjestötoiminnan puolelle.

Aika näyttää...  :azn:
J. Helander

Kaizu

Lainaus käyttäjältä: saturnboy - 17.10.2010, 13:21:26
mutta kysyisin mihin perustuu kokemuksesi tähtiseuroista ja niiden aktiivisuudesta?
Perustuu näkyvyyteen julkisuudessa. Miten uusi alueelle tuleva harrastaja löytää yhdistyksen ja millaisen kuvan hän yhdistyksestä saa.
Tänäpäivänä tärkein yhteysväline on internet. Se on halpa ja helppo ja netissä oleva Yhdistyksen kotisivu on siellä löydettävissä yötä päivää.
Kotisivu on yhdistyksen julkisivu, niin hyvässä kuin pahassakin. Jos et ole netissä, et ole olemassa.

Millaisen kuvan netti antaa Hämeenlinnan ja Helsingin väliltä:
Helsinki: Ursa, aktiivinen ja iso harrastusseura. T&A, alan "ainoa" lehti. Teknofokus, liike joka myy optiikkaa harrastajille ja josta saa ilmaiseksi hyviä neuvoja. Kaivopuistossa tähtitorni.
Vantaa: Ei tähtiharrastusmielessä älyllistä elämää.
Kerava ja Tuusula: Kuten Vantaa.
Järvenpää: Aktiivinen harrastusyhdistys Altair, sisällyttää toiminta-alueeseensa myös Keravan ja Tuusulan.
Hyvinkää: Hyvinkään Polaris löytyy Googlettamalla, ei omia sivuja vain maininta funetin yhdistyssivulla, kaupungin sivulta linkki poistettu. Mitä ilmeisimmin kuollut yhdistys.
Riihimäki: Tähtitieteellisen yhdistyksen viimeinen julkaistu ajankohtainen tapahtuma 27.6 2007 klo 18. Kuollut tai kuolemaisillaan oleva yhdistys.
Janakkala: Kuten Vantaa
Hämeenlinna: Verkkaisesti toimiva yhdistys Vega, sivut päivitetty alkuvuodesta kuitenkin niin että myös tämä syksy on mainittu. Yhdistys lienee elossa. Yhdistyksellä on tähtitorni.

Kuulun itse mainitsemiisi takapihan tähtiharrastajiin paitsi että en ole aktiivisesti pyrkinyt estämään uusien harrastajien tuloa alalle. Seura johon kuulun, ei pyri kasvattamaan jäsenmääräänsä ja velvollisuuksien pelossa ei ole suostunut ottamaan vastaan ulkopuolista rahoitusta. Tyydymme pienellä porukalla selvittämään maailmankaikkeuden alkuperää ja toimintaa.
Tähtitorni meillä on. Olemme kerran järjestäneet yhdelle koululuoklalle tähtinäytöksen ja peloistamme huolimatta tilaisuus onnistui, tähdet näkyivät ja kaikilla oli mukavaa. Yllättäen alakouluikäiset lapset osasivat käyttää instrumenttejä paremmin kuin vanhempansa.

Kaizu
Kai Forssen

saturnboy

Hieman ajattelinkin että olet seurannut yhdistysten aktiivisuutta netin kautta. Onneksi todellisuus ei ole ihan niin synkkä, mitä netti antaa siitä kuvan. Nettisivujen päivittämiset pitäisi vain ottaa enemmän vakavissaan yhdistyksissä näkyvyyden ja yleisen imagon takaamiseksi.

Tässä hieman omia kokemuksiani paikkakunnista Helsinki-Hämeenlinna -väliltä:

Helsinki: Ursa toimistoineen ja tapahtumineen, Kaivopuisto.... kun mainitsit kaupallisia liikkeitä niin mainitaan vielä tähtiharrastustavaraa myyvä Alnilam, jonka yrittäjä järjestää tähtiharrastukseen liittyviä teematapahtumia liikkeessään ja muuallakin. (Ei ole kaupallinen mainos  :wink:)

Vantaa (+Espoo jne): Heureka ehdottomasti! Tähtiharrastuselämää enemmän kuin voi arvatakaan, tosin pinnan alla. Muistaakseni Vantaan Veromiehessä on jossakin rakennuksessa arkkitehdin toimesta rakennettu tähtitornikin. Mutaman vuoden takaisen harrastajakäynnin arvio ei ollut ainakaan tuomitseva. Pk-seudun "paikallisseurattomuus" (Ursa kun ei varsinaisesti järjestä perinteistä paikallisseuratoimintaa, vaikka esitelmiä ja aikuisten kerhoja onneksi on) on johtanut siihen, että harrastajat ovat joko Ursan rivijäseniä esiintyen ursalaisina tapahtumissa tai hakeutuvat lähimpien paikalliseurojen, kuten Keski-Uudenmaan Altairin tai Kirkkonummen Komeetan toimintaan. Jonkinlainen trendi on ollut, että nämä kaksi em. seuraa toimivat tavallaan pk-seudun paikallisseuroina. Siksi toivoisinkin Ursan hallinnossa synergiaa näiden kahden seuran kanssa, ettei niitä nähtäisi Ursan paikallisina kilpailijoina, jollaista ajattelua on valitettavasti ollut ilmassa. Olisihan se mielenkiintoista nähdä Vantaalla/Espoossa toimiva paikallisyhdistys.

Järvenpää, Kerava ja Tuusula: Kuuluvat K-U Altairin toiminta-alueen piiriin.

Hyvinkää: Netissä suran näkyvyys harmittavan heikko. Seuran hallinnosta ja sen toimivuudesta en tiedä, mutta jäsenistöllä riittää aktiivisuutta. Eiköhän Hongiston Jukka ole täässä aiheryhmässä kertonut kaiken tarpeellisen.

Riihimäki: Seura toimii, viime vuosina hieman pienimuotoisena mutta hengissä silti. Puheet seuran lopettamisesta olivat jossain vaiheessa ilmoilla, mutta seuralla on kuitenkin sen verran arvokkaat perinteet, että lopettaminen olisi ollut todella sääli. Kerhoillat pyörivät, tähtinäytöksiä pidetään ja osallistutaan erilaisiin tilaisuuksiin. Viimeisimpiä syksyn uutisia on, että yhdistys sai uuden puheenjohtajan, suunnitellaan GOTO-kaukoputken hankintaa, samoin on ollut puhetta Riihimäen kaupunkitähtitornista. Myös nettisivujen uusiminen on työlistalla.

Janakkala: Tähtiharrastusmielessä jakautunut Hämeenlinnan ja Riihimäen kesken. Kuvitteellinen toimintarajojen jakolinja mennee aika hyvin vanhaa puhelinnumeroiden paikallisverkkorajaa myöten. Jankkalan eteläosa kuuluu Uudenmaan 019-alueeseen ja muu Janakkala Hämeen 03-alueeseen. Riihimäen yhdistyksellä kaksi jäsentä asuu Tervakoskella (joka on eteläistä Janakkalaa) ja Hämeenlinnan Vegan toiminnassa on vaikuttanut useita turenkilaisia (Janakkalan keskustaajama lähellä Hämeenlinnaa). Erään havaintotähtitornin sijoittamista pitäjään harkittiin aikoinaan hyvinkin vakavissaan. Mikäli asiat olisivat edenneet halutulla tavalla, Janakkalassa olisi tällä hetkellä monipuolisesti palveleva tähtitorni ja tähtiharrastusseura.

Hämeenlinna: Yhdistys toimii kaiketi hyvin, ja ensi vuonna kenties kuulemme yhdistyksestä lisää...  :wink:
J. Helander

Kaizu

Täältä Shandongista katsellen radanvarren yritykset ja yhdistykset löydetään (tai ei löydetä) netin kautta, siitä väite "jos et ole netissä, et ole olemassa". Verottaja taitaa olla ainoa joka kaivaa tietonsa yhdistysrekisteristä.
Hyvinkään Polaris ei tänne asti näy. Ehkä hyvinkääläisille harrastajille riittää Astronetti ja kaukoputki omalla pihalla.
Ihan mukava kuulla että Riihimäellä on toimintaa. Jos olisitte näkyvillä, saattaisi joku nyt teistä tietämätön löytää joukkoonne.

Itsekin tiedän radanvarsikunnissa olevan useita yksityisiä observatorioita, ne eivät kuitenkaan ole suuren yleisön käytössä. Näyttää että observatorio syntyy helpommin yhden henkilön päätöksellä ja kustannuksella kuin yhdistyksen joukkovoimalla.

Heurekan ohjelmisto planetaariota lukuunottamatta painottuu muualle kuin tähtitieteeseen. Planetaarion ohjelmista sen sijaan 3/4 oli tähtitiedeaiheisia. Alnilam on oman ilmoituksensa mukaan sisustus- ja lahjatavaroiden erikoisliike. Enemmän pidän Lidlia tähtiharrastajan kauppana, siellä on ollut säännöllisin väliajoin myynnissä kaukoputkia ja kiikareita.

Kaizu
Kai Forssen

Jutte

Itsekin tiedän radanvarsikunnissa olevan useita yksityisiä observatorioita, ne eivät kuitenkaan ole suuren yleisön käytössä. Näyttää että observatorio syntyy helpommin yhden henkilön päätöksellä ja kustannuksella kuin yhdistyksen joukkovoimalla.
Kaizu
[/quote]

Eihän se nyt noin mustavalkoista ole. Suurimmat observatoriot ovat syntyneet yhdistystoiminnan kautta esim. Warkauden Kassiopeja, Jkl Sirius, Ursan Tähtikallio, Joensuun-, Lakeuden- ja Mikkelin Ursa, Kirkkonummen komeetta joissa on tehokkaita ja monipuolisia laitteita ja joiden toteuttaminen tai hankkiminen on edellyttänyt joukkovoimaa ja yhteistä tavoitetta. Yksittäiselle henkilölle kustannukset ovat yleensä kestämättömät tai joutuu luopumaan monesta muusta asiasta, jotka lähimmäisille voisivat olla tärkeämpiä.
Kuulut Kaizu itsekin yhdistykseen jossa toteutettiin yhdessä oma observatorio ja jonka tasoista kokonaisuutta ei taida kuitenkaan porukan omalta pihalta löytyä.

Varmasti monilla on unelmana itsemääräämisoikeus ja riippumattomuus, mutta samalla he kuitenkin tuovat itseään esiin tällä foorumilla, joka on hieno asia ja osoittaa, että yhteisöllisyys on silti pohjimmiltaan heillle tärkeää.
J-P
J-P Teitto