Sky-Watcher Skymax-127

Aloittaja jpjhamalainen, 30.11.2006, 10:37:25

« edellinen - seuraava »

jpjhamalainen

Noniin.. tuo minun ostopyyntöni tähtibasaarissa ei oikein tuottanut tulosta, joten tein etsintöjä uusista putkista vk:ssa.
Haussa minulla oli helposti liikuteltava pikkuputki satunnausiin visuaalihavaintoihin. Tässä totesin lähinnä SKYMAX-127:n olevan lähimpänä hinta/tarve koordinaatistossa sitä mitä haen.

Aikaisempaa kokemusta maksutov... putkesta ei ole, joten en käytännössä tiedä niille tyypillisistä ominaisuuksista mitään.
Mitä huonoja puolia tuossa voisi olla. Tuoko "monimutkainen" optiikka jotain erikoisvaatimuksia.. polttovälihän tuossa on kovin pitkä, ja vakio okulaareilla minimisuurennos taisi olla 60.. mielestäni ihan liikaa. Eli pidempipolttovälistä okua joutuisi hankkimaan.
Toinen epäilyttävä tekijä on punapistetähtäin. Sellaisesta ei ole kokemusta. Onko tarkka vai onko hakuammuntaa.. joutuuko käytännössä tähtäilemään esin pääputkella pikkusuurennoksilla.

Aikaisempaa kokemusta on 102/500 refraktorista, joten tiedot referenssinä tähän olisivat melko auttavia.

J.P.J. Hämäläinen

TuRe

Mainio putki Kuun ja planeettojen havainnointiin. Mielestäni todella hyvää laatua ja helppo käyttää. Himmeimpiin deep sky kohteisiin voisi olla hieman enemmän valovoimaa, mutta kirkkaammat kohteet näkyvät hyvin. Punapiste-etsin on helppo käyttää, kun kohde on näkyvissä, tai tietää mistä etsii. Kun käyttää 2x-3x Barlow- linssiä, niin Kuusta ja planeetoista näkyy pienetkin yksityiskohdat mainiosti. Kevyt siirrellä paikasta toiseen. Oman kokemukseni mukaan parempi käyttää kuin samaa kokoa olevat Newtonit.   
Tuomo Repo

MarkoM

Punapistetähtäin ei minulta juurikaan saa pisteitä, joten samaan pakettiin kannattaa suosiolla tilata oikea etsinputki, jolla näkee vähän himmeämpiäkin tähtiä (ehkä maaseudulla punapistekin toimii, mutta lähempänä taajamia on etsinputki parempi).

Huurreputki kannattaa myös hommata (esim. Stellkronokselta Orionin 127 mm Maksutovin huurreputki) vähentämään sekä hajavalon pääsyä että kosteuden muodostumista korjauslinssille (saa sen toki itsekin väsättyä, mutta ostettuna saa paremman näköisen).
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

kimiza

Samaa palautetta minulta sen punapistetähtäimen kanssa. En käsitä niiden suosion syytä, koska omat kokemukset ovat lähinnä "No prkl näkis nyt jotain!" -kommenttien siivittämiä. Liian kirkas piste eikä näe mitään. Kuun sillä nyt löytää aika helposti, mutta kaikki pienemmät jäävät sen tuikun varjoon. Ainoastaan yhtenä yönä oli sen verran kirkas keli, että löysin sillä Kaksoisjoukonkin taivaalta, mutta vain siksi että se näkyi paljaallakin silmällä pienenä utuna.

Pahinta vieläpä omassa (Newton-)putkessani on se, että sitä etsintä ei voi korvata toisella ilman lisätoimenpiteitä. Pitäisi porata kaksi PITKITTÄISTÄ reikää, joihin uudenlaisen etsinputken alustan ruuvit menisivät. Tässä nykyisessä ne ovat vierekkäin.

Että hanki ainakin kunnon etsin. Punapiste ei vain oikein toimi.

TuRe

"Niin tosiaan, jos havainnointiin käyttää vain etsintä, niin esim 9x50 on huomattavasti parempi kuin punapiste". Itselläkin on suora 9x50 etsin, jolla yritän tihrustaa jotain tuhnua. Eihän silläkään kovin paljoa näe. Onneksi jalusta hakee kohteen, ellen sitä muuten löydä.
Tuomo Repo

juha_k

Ihan kelpo putki tuo on, olen sillä bongannut mm. seuraavat: M57, M27, M1.
Etsin on melko hutera, en ole saanut aikaiseksi vaihtaa parempaan.
Punapisteellä olen ensin kohdistanut sinne missä pitäisi kohteen olla ja 40mm okulaarilla
sitten haravoinut jos ei heti kuvaan sattunut.

32mm okulaari kannattaa ostaa vakioiden lisäksi sekä barlow.

Putken tarkennusmekanismi hyytyy kylmemmässä kun -20 jos havaitsija vielä kestäisikin.
En ole uskaltanut putkea purkaa rasvojen vaihtamiseksi.
Juha Keränen

Tyrnävä

SW Skymax 127 Helios Stellar 15 x 70 Panora 8 x 40

@kiistoni

Taannoisessa Tähdet ja Avaruus lehdessä oli Skymax 127 paljon kehuva arvostelu.
Kannattaa lukea se.

Muistaisiko joku lehden numeron?

TuRe

Tuomo Repo

mikerius

No niin, terve vaan kaikille. Olen uusi jannu täälä ja nyt onnellinen ensimmäisen kaukoputkeni omistaja ;D. Tänään kannoin kotiin Sky-Watcher Skymax-127-putken. Kasattu on ja oottaa niin putki kuin omistajakin sopivia havaintokelejä. Olisi mukava kuulla muilta kyseisen putken omistajilta kokemuksia Taivaan Tarkkailijasta.

Jore

Kuulemma laadukas ja hyvä maineinen putki. En ole kyllä itse päässyt testaamaan  :(
SW ED 80
SW EQ 3-2
OBTICA GIANT 20x80
CANON EOS 350 D

TeroP

Ostin itselleni jotai päiviä sitten tuon pikkuveljen (102mm) ja kirjoittelin kokemuksia siitä omaan aloittelijathreadiini. Tuon jälkeen ei tietenkään ole kunnollisia ilmoja pidellyt joten olen lähinnä säätänyt etsintätähtäimen kohdilleen ja tasapainottanut vehkeen paremmin. Voisihan tuolla jotain muutakin tehdä kun tähtäillä parvekkeen oven lasin läpi 200m päässä olevia havupuita ja laskeskella kävyn suomujen määrää.

Noh, ehkä hyvä niin, tuleepahan totuttua paremmin tuon jalustan säätöihin/kohteiden etsintään niin sitten kun pääsee taivasta tutkimaan niin ei mene kohteiden etsintään ylimääräistä aikaa.
Celestron CPC 1100 GPS (XLT) SCT (279mm/2800mm)

Baader Hyperion Clickstop Zoom 8-24mm
Celestron E-lux 40mm plössl, Omni Barlow 2x, Focal Reducer F/6.3

Imaging Source DBK21 AU618.AS
Baader UHC-S, UV/IR-cut, Neodymium

William Optics 1.25" Dielectric Diagonal

TuRe

Putki on hyvän laatuinen. Se sopii hyvin esim. Kuun ja planeettojen tarkkailuun ja kuvaukseen. Polttoväliä löytyy ja lisää saa 2-3X Barlowilla tarvittaessa. Deep Sky- kohteissa huonohko valovoima (aukkosuhde f/12) rajoittaa ainakin kuvaushommia, mielestäni myös havainnointia jonkin verran.
Putkea on helppo käsitellä. Onnea harrastukselle.
Tuomo Repo

juha_k

Muutama havaintokausi on takana skymax 127:lla.

Ihan hyvälaatuinen laite on.

Huurreputki pitää askarrella ettei korjauslasi ole jatkuvasti huurussa ja
hyvälaatuinen pitempipolttovälinen(esim. 32mm) okulaari laaja-alaisia kohteita varten ja kohteiden etsintää helpottamaan.
Punapiste-etsin on kehnolaatuinen, mutta onpa tuon kanssa oppinut elämään.

Planeettahavainnoilla aloittelin ja sitten Messierin luettelosta avoimia tähtijoukkoja.

Koko ajan on alkanut löytyä vaikeampiakin kohteita.

Ei kannata lannistua jos ei heti sumut ja galaksit näy, aloittelijan aluksi vaikea arvioida ilman läpinäkyvyyttä.
Ja havaintopaikan on oltava oikeasti pimeä.

Olin nähnyt esim. nostopainosumun monta kertaa neliömäisenä tuhnuna kunnes se eräänä yönä näyttäytyi niin selkeän tiimalasimaisena että huhhuh...
Juha Keränen

Tyrnävä

SW Skymax 127 Helios Stellar 15 x 70 Panora 8 x 40

jaava

Minä hommasin tuon putken ensimmäisekseni ... hmm onkohan siitä jo 4 vai 5 vuotta aikaa. Yhä edelleen olen ollut tyytyväinen Sky-Watcher Skymax-127:ni.

Enimmäisiä hankintoja oli uusi etsin (Villen kellosta 9x50? muistaakseni). Toisaalta alkuperäinen punapiste olisi hyvä siihen rinnalle pistämään suuntauksen oikealle hehtaarille. Täytys vaan putki avata ja porata reiät pikakiinnityskappaleelle. Avaukseen ei ole ollut rohkeutta vielä.

Okulaareja on tullut hommattua ja Toukka kuvausta varten. Niin ja seurantamoottorit.

Putki on kätevän kokonen ja painoinen siirtelyä ajatellen. Kotona kuljettaa helposti koko pakettia (EQ3-2 + Skymax-127).

JV
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

TeroP

#14
Lainaus käyttäjältä: juha_k - 23.09.2007, 11:16:54
Ei kannata lannistua jos ei heti sumut ja galaksit näy, aloittelijan aluksi vaikea arvioida ilman läpinäkyvyyttä.
Ja havaintopaikan on oltava oikeasti pimeä.

Olin nähnyt esim. nostopainosumun monta kertaa neliömäisenä tuhnuna kunnes se eräänä yönä näyttäytyi niin selkeän tiimalasimaisena että huhhuh...
Tuosta täytyy kyllä sanoa kanssa samaa, eli kävin hihhuilemassa tuolla havaintopaikalla parituntisen jonka jälkeen jalat hyytyivät seisoskelusta niin tulin kotia. Kuitenkin jätin kaukoputken parvekkeelle ja tarkistin samalla Lyran M57 sijainnin. Tähdet joiden välistä tuo löytyy eivät valojen keskeltä juurikaan erottuneet, 25mm okulla näin epämääräisen tahran ja 10mm okulla näin sitäkin vähemmän. Pimeällä havainnointipaikalla tilanne oli aivan toinen, vaikka havainnointi ilma oli kohtalaisen huono (turbulenssia ihan liikaa).


Edit: Avaamisesta puheenollen, huomasin että putken sisällä peilipinnalla on muutama pieni roska (mistä lie sisään päässeet) joka häiritsee henkisesti. Mikähän olisi paras keino saada nuo roskat pihalle ilman että mitään sen vakavampaa voisi tapahtua?
Celestron CPC 1100 GPS (XLT) SCT (279mm/2800mm)

Baader Hyperion Clickstop Zoom 8-24mm
Celestron E-lux 40mm plössl, Omni Barlow 2x, Focal Reducer F/6.3

Imaging Source DBK21 AU618.AS
Baader UHC-S, UV/IR-cut, Neodymium

William Optics 1.25" Dielectric Diagonal