UX UMa pimennys

Aloittaja PetriKe, 26.04.2009, 15:43:09

« edellinen - seuraava »

PetriKe

Vaalea yötaivas ei salli enää värikuvaamista, mutta muuttujia on vielä hyvä bongailla. Otin kohteeksi kataklysmisen muuttujan UX UMa:n. Valokäyrän alkupää meni kiville, kun en saanut CCDAutoPilottia oikeisiin koordinaatteihin ja scriptin startti piti ottaa kolme kertaa uusiksi. Datapisteen valotusaika 30 sekuntia ja pisteiden väli n. 50 sekuntia.

Ennustettu pimennysajankohta oli klo 00:10 (LT) ja ennuste näytti pitävän aika hyvin paikkansa.

Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Timo Kantola

#1
Tämä kohde olikin Petrin aiemmin kuvaamana - hienoa !
Harmittavasti en enään muista mihin aikaan oli pimennys ennustettu, mutta tässä käppyrä kuitenkin illalta 23-3-2010
Pimennys kestää vaivaiset 48min ( oma mittaus..) ja pudotus on nopea !
20cm F5 + Jhonson-V filtteri , valotukset 40s ( + 4.5sek menee kuvan lukemiseen )


Kun vertailin tarkemmin Petrin ja kuuvaamani käppyrää, niin pisti silmään tuo juuri ennen minimiä  osuva alle 0.1mag nousu, luulin sitä omassa käppyrässä kohinaksi, mutta kun Petrillä osuu ihan samaan kohtaan , niin oliskohan ihan todellinen, ja mikähän tollasen väläyksen saa aikaan ?
Tässä skaalattu suunnilleen samaan mitä Petrin käppyrä on


Jahka mahdollista niin pitää kokeilla ilman filtteriä ja paremmalla aikaresoluutiolla

EDIT Lisäsin kuvan kohteesta


EDIT: lisäsin kuvista kopiot tuhon alas, kun ne joskus tuolta säkistä häviää..
Timo Kantola

jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 27.03.2010, 22:30:43
Kun vertailin tarkemmin Petrin ja kuuvaamani käppyrää, niin pisti silmään tuo juuri ennen minimiä  osuva alle 0.1mag nousu, luulin sitä omassa käppyrässä kohinaksi, mutta kun Petrillä osuu ihan samaan kohtaan , niin oliskohan ihan todellinen, ja mikähän tollasen väläyksen saa aikaan ?

On niin soma korrelaatio käyrienne välillä että pakkohan tuota on pitää todellisena.  Jos oikein ymmärsin niin järjestelmään liittyy kertymäkiekko, joten ehkä tuota kirkastumisen syytä voisi lähteä hakemaan joko kiekon tai komponenttien välisen materiasillan sopivasta asennosta?

jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Timo Kantola

#3
Palasin tähän mielenkiintoiseen pimennysmuuttujaan. Nyt isommalla putkella, ja paremmalla aikaresoluutiolla varustettuna lähdin metsästämään minimin pohjalla näkyvää nypyä. Jotta "löytöni" ei jää arvailujen varaan, niin sain suostuteltua Arto Oksasen kääntämään Hankasalmen putken samaan kohteeseen - samaan aikaan.
  No tuli todistettua että mitään nypyä ei näkynyt. Mitatessa mittausapertuuria suurentamalla/pienentämällä saa minimin pohjaan kaikenlaisia piikkejä ja kuoppia..nypy on siis kohinaa - ehkä.
Alla (kirjautuneille näkyvään) on  kuvassa on vihreällä Arton mittaustulos, ja punaisella minun. Molemilla on ollu vertailutähtenä sama 13.497 (V) mag. tähti. Arton vertailutähden viiva on sinisellä, ja minulla  liilana. Molemissa putkissa oli Jhonson-V filtteri ja valotusaikana oli 30sek.
Kuva on Arton tekemä.
Timo Kantola

PetriKe

Otinpa itsekin pulssin tästä muuttujasta taas kerran. Mittapisteitä 129 ja valotukset 40s. Kamera bin3x3.
Nyt ihmetyttää tuo käyrän alkupään notkahdus, jota ei referenssitähden käppyrässä näy :huh:

Jos tuota UX UMA:n magnitudia joku ihmettelee, niin tässä on verrattu referenssitähden R-magnitudia L-suotimella otettuihin kuviin.

Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Timo Kantola

Viimeyönä jalustaa testaillessa tuli UX Uma:sta käppyrää ajalta 19:17->03:49 . Lyhyet 40s valotukset 20cm F5.2 putkella V-filtterillä yhdistettynä lähes täytenä loimottavaan kuuhun takasi huonon SNR:n. Pieniä teknisiä ongelmia välillä, mutta käppyrä kumminkin. Kaksi pimennystä tarttui valokäyrään.
Timo Kantola

Timo Kantola

Tässä yhdistettynä tuo edellinen (yllä) ja viimeyön käppyrä (väliltä 19:28-05:10).
Ihan samaa kirkkauskäyrää ei UX UMA piirrä, ilmeisesti kertymäkiekko on jatkuvassa muutostilassa.
Timo Kantola

Timpe

Kyllähän näistä käyristäkin löytää mielenkiintoista asiaa, kun vain perehtyy tarkemmin mitä siellä tapahtuu ja millä tavoin se näkyy valokäyrässä. Tässä mielessä jokin selittävä artikkeli on paikallaan meille noviiseille :angel: (link)
- Timo Inkinen

PetriKe

Tästähän tuleekin aikaa myöten hyvä projekti. Otin eilen illalla tästä muuttujasta pätkän. Aloitus taas vähän myöhässä ja loppupäästä pilviharso katkaisi session.
Yksittäisvalotukset 30 sek SBIG RGB-setin G-filtterillä.

Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Timo Kantola

Lainaus käyttäjältä: PetriKe - 09.03.2012, 10:31:21
Tästähän tuleekin aikaa myöten hyvä projekti.

Niin tulee !
Tässä kolmelta yöltä yhdistettynä - kirkkaus senkuin nousee..
Timo Kantola

PetriKe

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 09.03.2012, 11:01:19
Niin tulee !
Tässä kolmelta yöltä yhdistettynä - kirkkaus senkuin nousee..

Ja kuten huomaat, niin tuo minimi madaltuu.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Mika Luostarinen

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 08.03.2012, 21:25:18
Kyllähän näistä käyristäkin löytää mielenkiintoista asiaa, kun vain perehtyy tarkemmin mitä siellä tapahtuu ja millä tavoin se näkyy valokäyrässä. Tässä mielessä jokin selittävä artikkeli on paikallaan meille noviiseille :angel: (link)

UX UMA on ollut AAVSON "Variable Star of the Season" tähti:

http://www.aavso.org/vsots_uxuma


Cheers,
-Mika

Timo Kantola

Illalla 22.2 oli selkeää, vaikka kaikki ennusteet kertoi olevan pilvistä. Oli kuin olikin melkeen 4 tuntia yhtäjaksoista selkeää (ohutta yläpilveä ei nykyään kannata edes laskea haitaksi).
Sain noin 3 tuntia mittauksia - SNR heittelee hieman pilvien ja lähellä loimottavan Kuun takia.

V-filtteri ja 35sek valotukset 30cmF4 putkella.
Timo Kantola

Timo Kantola

#13
Viimeyö oli Pieksämäellä selkeää, "uhrasin" sen UX Uma:lle.
Kuvia mittaillessa havaitsin vertailutähdessä 153 pimennyksen - hieman vajaa tunnin kestoltaan - slevän sellaisen.
  Pimennys oli "oikea", sen aiheutti kennon kuuma pikseli, joka kalibroinnissa jäi redusoituihin kuviin mustaksi pisteeksi. Tämä musta piste liikkui putkentaipumien aiheuttaman seurantavirheen mukana noin tunnissa vertailutähden yli. Pikselin aiheuttama pimennys näkyy alimmassa 15.3mag käyrässä. Ihan lopussa vaaleneva aamunkajo heikentää SNR:n..
Timo Kantola

Timo Kantola

Laitanpa jatkoa UX Umalle.

Tuolla hieman ylempänä, ihmettelin pimennyksen pohjaan ilmestynyttä pienen pientä kirkastumaa - nypyä - joka näkyi minun 23.3.2010 ottamassa valokäyrässä http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=4378.msg54289#msg54289 sekä Petrin 25.4.2009 ottamassa käppyrässä (eka postaus).

   Kaksi vaihtoehtoa:
- Pelkkä kohinan aiheuttama piikki käyrässä, tätä jo aiemin uumoiltiin, hyvä sattuma vain että molemmille piikki ilmestyi melko identtisenä?
- Toinen vaihtoehto on - mitenhän ton suomentais (light curves pulsations) - valokäyrän oskillaatio?
Oskillaatio näkyy hyvin kuvassa 10-4-2013. Tuollainen pienempi valonvaihtelu osuessaan sopivasti minimin kohdalle aiheuttaa helposti pienen nypyn, muuten kauniiseen käppyrään?

Kun tässä keväällä rupesi noita selkeitä pukkaamaan, niin heittäydyin laiskaksi, enkä jaksanut joka illalle uutta kohdetta miettimään - pääsin helpommalla, kun kuvasin vain yhtä tähteä UX Umaa.. Samalla sain hieman "tatsia" paremman datan keräämiseen ja sanoisin että viimeinen kolmannes kevään sessioista rupesi jo sujumaan :). Lisäksi redusointi ja mittaukset sujuu nopeasti, kun aina vaan samaa  :smiley:

Dataa kertyi sen verran että sijotin 30e uuteen softaan - Peransoon (Luostarisen Mika siitä toisaalla mainitsi)
http://www.peranso.com/ Hieman vanhanaikainen kun olen, niin maksoin lisenssimaksun lähettämällä 30e kirjatussa kirjeessä - hyvin meni noinkin. Nyt sitten yritän selvittää mitä Peransolla voi tehdä   :tongue:

Tässä ensimmäisiä kokeiluja. 47 vuorokauden aikana 17 yönä kuvasin valokäppyrää UX Uma:sta 12"F4 putkella, V-filsun läpi  30sek valotuksilla. Saaliiksi kertyi 9244 mittausta,. Näistä mittauksista koitin ohjeiden mukaan selvittää UX Uman perioidin ja periodiksi sain 4.7204 h

Tuossa Peransossa onkin sitten puhdetta täksi kesäksi, tilastotiede kun ei oikeen koskaan ole napannut.
Timo Kantola