Kaukoputki kalustokuvia

Aloittaja tähti_ville, 26.04.2009, 01:52:13

« edellinen - seuraava »

Juha-Matti Penttilä

TS:ltä tuli pari päivää sitten tuollainen pieni GSO:n newton putki (6" f/4). Sää näyttäisi tällä hetkellä melko lupaavalta, niin ehkä saan tänään vielä ensivalonkin otettua. Putkessa on kiinni vielä TS:n valmistama komakorjain.





Ensi kesänä pitäisi tuo EQ6 alla oleva betonipilari ottaa pois, koska tuon jalustan tilalle tulee pari pykälää laadukkaampi jalusta. Sopiva lempinimi sille jalustalle olisi "Babymount". Tosin se jalusta tulee ehkä jo maaliskuussa, mutta joudun kesällä tekemään tähtitornilla jotain valuhommia.
EQ3 SkyScan jalusta, modattu Canon 550D, SkyLux 70/700
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro
Atik 314e mono ccd-kamera

Lauri Kangas

Kohta olisi kanarian reissu tiedossa. Olen riittävän monesti rahdannut täyden arsenaalin guidauksineen läppäreineen päivineen (50 kg) manner-espanjaan, niin nyt voidaan mennä vaihteeksi kevyemmällä.

Lainasin Pnuulta EQ5:n josta purettu deklinaatioakseli pois ja jätetty vain tuntiakselin päälle törröttävä lohenpyrstökisko. Tuo köntti painaa 4 kg. Ihan sattumalta istuu täydellisesti hiilikuituisen kameranjalustani päälle, joka painaa sitten 1.2 kg. Tuollaisen jaksanee kantaa tulivuoren päälle.

Olen hankkiutunut eroon kaikista modatuista järkkäreistäni jo, mutta asiaan tulee muutos kun ostin vahingossa 450D:n (oli tarkoitus vain testata huutokaupan aktiivisuutta). Modannen tuon ja pistän reissun jälkeen uudestaan kiertoon. Tuohon kiskoon saisi muuten helposti kaksi kameraa, mutta yritetään nyt vaihteeksi pitää järki kädessä.


pappa

Toivotaan että photostativ pysyy vakaana kun servo möyryää. Oiva kehitelmä.

Mutta tässä ollaan illan haasteita odottamassa.

Tähtiharrastusta aina -60 luvulta tähän päivään.
Nikon D200/D7000x/FE /FM/Nikkormat+MD-11 Nikon manuaaliroinaa.
Tamron SP AF 10-24 f3.5-4.5 Di II NEF
Sigma18-50 f 2.8 NEF Samyang 8mm f3.5 NEF
Manfrotto 055+RC128
Carl Zeiss Diascope FL 85 20-60X Manfrotto 028+HD501
Helios Quantum 4 15x70
Skywatcher Evostar Black Diamond 102/EQ3-2/DX-stat+Baader Planetarium 8-24mm Mark III + Baader Hyperion 2,25X Barlow
William 2" dielectric diagonal Baader Solar Continuum+JS

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 04.02.2012, 14:22:04
Lainasin Pnuulta EQ5:n josta purettu deklinaatioakseli pois ja jätetty vain tuntiakselin päälle törröttävä lohenpyrstökisko. Tuo köntti painaa 4 kg. Ihan sattumalta istuu täydellisesti hiilikuituisen kameranjalustani päälle, joka painaa sitten 1.2 kg. Tuollaisen jaksanee kantaa tulivuoren päälle.

Laurilla on tuossa mielenkiintoinen "kevythybridi seurantajalusta"! Riittävän napasuuntauksen teet varmaankin driftaamalla, kun tuo tähtäinreikä on nyt ummessa.
Ja matkalla mahdollisesti ongelmia tuottavaan lentokentän turvatarkastukseen löytyy jo rutiiniselitys saksaksi, kuten tässä taannoin Hauholla selvisi! :grin:
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Napatähtäimelle on reikä tuossa lohenpyrstössä, tosin kamera pitää ottaa irti sen ajaksi. Kisko on tuollainen pitkä kahta kameraa varten, jos pistäisi kiskon päihin niin voisi napasuunnata kuormankin kanssa. :smiley:

Ainoa tenkkapoo tulee tuosta kamerajalustalle sovittamisesta, kun ei ole mitään atsimuutinsäätökynttä eli nuo vaakasuorat ruuvit lyövät tyhjää. Suuntaus pitää tehdä jalustan keskiputkea varovasti kääntämällä.

jussi_k_kojootti

Uhkaavasti näyttää siltä, että syvän taivaan osalta minunkin kauteni alkaa olla lopuillaan.  Pimeä lyhenee ja myöhäistyy, eikä moinen oikein ole sopusoinussa lähiviikkojen työkiireiden kanssa.  Tässä muutama kuva kalustosta, joka pieniä muutoksia lukuunottamatta oli käytössä suunnilleen lokakuusta lähtien. 

Aivan viime viikkojen parannuksilla paketti siistiytyi ja muutenkin parani entisestään merkittävästi: Murtsi veisteli nuo supersiistit ja -tukevat guiderenkaat, mikä korjasi dec-tasapainon ja samalla löytyi liki ideaalinen paikka usb-hubille: se on nyt napakasti pinteessä tuossa putken ja lohenpyrstön välissä.  Laurilta ostin modatun kameran, jonka myötä kyydistä tipahti ainakin parisataa grammaa laukaisinpiuhaa (no sitä nyt vaan oli tosi monta metriä), ja lisäksi liveview-fokusointi jouduttaa session aloitusta entisestään.  Tehtäväksi jää kameran ja usb-hubin virtapiuhojen niputtaminen usb-kaapelin kanssa niin että kaikki nousevat maasta tuohon hubille -- näin pitäisi minimoitua piuhaviidakon vaarat putken kääntyillessä.  Hubilta guiderille menee lyhyt ja kevyt usb-kaapeli, joka madalsi painoa vielä yhden 100g.

Sähköt ja lan-piuhan vedin köysirataa pitkin jo syksyllä tuonne taustalla häämöttävälle keittiön ikkunalle, josta ne kytketään asianomaisiin verkkoihin session alussa (muulloin ovat ulkopuolella, ikkunalaudalle sidottuna).  Akkupakkiin ja muutenkin virransyöttöön tulee kesän aikana muutoksia, jotka mahdollistavat (vielä) mutkattomamman vaihtelun verkko- ja akkuvirran välillä koko kalustolle -- ensi syksynä on tarkoitus kuljettaa romuja Paavolan pimeyteen, sen verran alkoi tuo valosaaste laajakaistakuvaajaa loppukaudesta risoa.

Tuossa uistinkassissa on pohjalla virtalähteet ja turhat piuhametrit piilossa (mutta tarpeen vaatiessa nopeasti esiin kaivettavissa).  Vankoilla solumuovipalasilla on tehty kassiin kaksi kerrosta (niin että ilma pääsee kiertämään -- lämpimämmällä säällä jäähdytysilma, paukkupakkasilla virtalähteiden ja läppärin hukkalämpö).  Keskimmäisessä kerroksessa on minikokoinen 1TB usb-kiintolevy, ja päällimmäisenä itse läppäri.  Kassi on toiminut erinomaisesti, mitään lämpötilaan liittyviä ongelmia ei ole esiintynyt, käyttöönotto käy käden käänteessä, kaikki piuhat menee (lämpimänä...) kassin taskuihin eivätkä sotkeennu tai roiku hujan hajan.  Aina valmiina myös planeettakuvaukseen yhdistyksen tornilla.  Normipystytys (ja -purku) vie alle 5min, fokusointi ja flätit päälle (jalusta on ulkona ~aina).

Kalusto toimi koko kauden (tarkemmin sanoen siitä kun siirryin KWIQ-guideriin) moitteetta, varmaan 95% saannilla.  Jos olisi alussa tiennyt/ymmärtänyt/uskonut mitä tarvitsee/haluaa, niin tämän olisi saanut parilla tonnilla.  Reaalimaailmassa ja ihankaikkimahdollinen huomioiden taisi mennä 3-3500k€, plus kaksi (hukka-)kautta :grin:.  Ensi kaudelle ei ole mitään hankintoja suunnitteilla -- paitsi ehkä reduseri.  Ja jos Paavola on vielä ensi syksynäkin yhtä kaukana kuin nyt, niin kenties kapeakaistafilttereitä.  C6 tai C8 kutkuttaa kyllä edelleen, kans .... niinpä niin :rolleyes:

Kiitokset kaikille kauden mittaan tulleista vinkeistä, kommenteista jne. -- ei tästä tulisi mitään ilman teitä!
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Timpe

Lainaus käyttäjältä: ketarax - 06.04.2012, 15:24:54
Kalusto toimi koko kauden (tarkemmin sanoen siitä kun siirryin KWIQ-guideriin) moitteetta, varmaan 95% saannilla.  Jos olisi alussa tiennyt/ymmärtänyt/uskonut mitä tarvitsee/haluaa, niin...

Mielenkiintoinen kertomus. Ja mitäpä tuohon muuta sanoisi, että pieni on kaunista ja pelkistäminen on paikallaan! :cool:
- Timo Inkinen

Tane

#247
 Monien ja jo unohtumaankin päässeitten vaiheiden jälkeen kalustosta saa tällaisen kuvan...Ikivanha Meade 750 LXD kannattelee vähän nuorempaa Sky-Watcherin 120/600 Akromaattia jossa uudempi 107/700 APO-objektiivi sisällä.Seuranta putki on Skylinerin etsin,siinä opastajana Alccd5 ja Atik-16 hr toimittaa kuvauskameran virkaa.Kolmijalka Eq-6:sta lyhennetty kun se kävi paremmin edellistalvena käyttämälleni 10 tuuman Newtonille.Meadella on toki omatkin jalat,ne vaan turhan isot ja tilaa vievät näin keveälle kuormalle.
Celestron C14,

Timpe

Tein eräänlaisen "facelift"-päivityksen kuvauskalustooni eli vaihdoin siihen moottoroidun tarkennuslaitteen ja maalasin putken uusiksi :smiley:  (Kuvat toimivat linkkeinä suurempiin 2000pix kuviin, kooltaan noin 800kB...1MB.)

Tässä ensin kuva kaluston pystytyksen alkuvaiheesta, kun roinat on tuotu kuvauspaikalle. Putki tasapainotettuna jalustalla, kameralaatikko, sähköt jatkoroikalla...



Sitten sama, kun kytkennät on tehty ja laitteisto alkaa olemaan kuvausvalmiina.



Hiukan toisesta kulmasta kuvattuna, tästä näkee tolppajalustan ja jalustasuojan rakenteen.



Uusi tarkennuslaite ja CCD-kamera(t) kiinni siinä. Vanhan fokkarin ruuvikiristyksistä näkee tällaisen Sonotube-kartonkiputken pehmeyden, kun ruuvien aluslevyt painuvat materiaalin sisään. Uusi Starlight Instrumentsin FeatherTouch tarkennuslaite on tuon pyöreän metallilaipan päällä ja sen MicroTouch tarkennusmoottori 1:10 hienotarkennusruuvin tilalla.



Kurkistus putken etupäästä sisään. Tarkennuslaitteen vastakappale, kolmevartinen apupeilin pidin ja putken vahvistuksia/jalustapantoja.´En lähtenyt kuitenkaan muuttamaan kolmevartista tuentaa nelivartiseksi, kun siitä saatavat hyödyt olisivat olleet vähäisiä suhteessa kosmeettiseen nelisakaisen tähden etuun. (Putkessa on jo nyt turhan paljon ylimääräisiä reikiä, jotta olisin halunnut porata niitä siihen yhtään lisää :tongue:)
Ai niin, putken päähän tulee vielä jonkinlainen vastavalosuoja hajavalon estoa varten. Jokin muovitötterö siis, jottei Kuu/katuvalot pääse paistamaan putken sisään.



Lopuksi vielä kameran uusi OAG-ratkaisu. Vaihdoin noin 10mm kapean TSOAG9:n pois systeemistä ostin tilalle TSOAG27 OAG-palikan. Tässä on noin 100° kiertomahdollisuus irroittamatta laitetta kamerasta tai putkesta + sitten vielä prismalle kallistuskulman säätö, jolla säädetään OAG:n näkökulmaa putken sisään. Seurantakamera (SX Lodestar) on löytänyt vanhassa (kiinteässä) systeemissäkin riittävän hyvin seurantatähtiä, mutta nyt nämä lisäsäädöt taitavat tehdä seurantatähden löytämisen jo helpoksi. TSOAG27 on mekaanisesti ihan pätevän tuntuinen osa, joskin vaihdoin siitä muutamía kuusiokoloruuveja tehdasmalleja parempiin.



Laitteiston vanhoista kokoonpanoista löytyy muuten lisäkuvia tästä kansiosta: http://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/Vanhat/
=> Aika monen mutkan kautta on päästy tähän nykytilanteeseen ja saa nähdä kuinka tämä viimeisin kalustopäivitys sitten toimii todellisessa kuvaustilanteessa... :huh:
- Timo Inkinen

Ransu

Komea kokonaisuus Timpellä, tuohan suorastaan huutaa pihatornia ympärilleen :cheesy:
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

tupajumi

Jäi asia niin paljon vaivaamaan, että on kysyttävä Timpeltä: Miksi peilin säätövara näyttää olevan noin valtava? Apupeili kuitenkin näyttäsi olevan vanhalla paikalla.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: tupajumi - 30.06.2012, 12:16:57
Miksi peilin säätövara näyttää olevan noin valtava? Apupeili kuitenkin näyttäsi olevan vanhalla paikalla.

Säätövara on oikeastaan näennäinen, mutta kuitenkin riittävä eri tarkoituksiin :wink:
Oheinen kuva selventänee asiaa (rupuinen originaali, joten en laita suurempaa versiota tästä).



Uusi tarkennin on matalampi kuin vanha, joten siirsin pääpeilinpitimen pykälää alemmaksi kiinnitysrei'issään kuin ennen. Nyt ollaan taas tarkentimen tarkennusalueen sisällä ja samalla tuon pitimen kiinnityksen hienosäätövaran sisällä, mikä näkyy tuossa kolmessa kiinnityspisteessä (en ole vielä testannut mihin fokus nyt asettuu). Säädän kuitenkin fokuspisteen siten, ettei fokkarin putki työnny yhtään putken sisälle, muttei samalla nouse yhtään liian ylös putken kyljestä (=mikä aiheuttaisi lisävinjetointia valojakautumaan). Näkemäsi pääpeilin säätövara on siis itse asiassa vain tuon peilinpitimen lukituksen säätöalue, jonka tein riittävän suureksi kattamaan kaikki pääpeilinpitimen kiinnitysvaihtoehdot. Ei tuossa ole mitään sen tarkempaa ajatusta takana.
- Timo Inkinen

pnuu

Kuinka paljon tuossa on kaapeleissa liikevaraa? Näyttävät varsin lyhyiltä kohteesta toiseen siirtymistä silmälläpitäen, mutta taitaa olla piuhaa piilossa pidemmältikin?
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

Timpe

Kaapeleita on piilossa riittävästi noin kolmen-neljän tunnin katkottomaan ajoon.
Pystyttelen systeemin yleensä niin, että se on kaapeliensa suhteen toisessa äärilaidassa ja seuranta tuo ne tuntien kuluttua sitten toiseen äärilaitaansa. Eikä tuo kuvaussysteemini ole muutenkaan niin pomminvarma tässä jalustan kantavuusluokassa, jotta voisin unohtaa näin kookkaan putken yöksi kuvaamaan. Siihen tarvittaisiin joko ASA DDM85 tai AP GTO1200 jalustaa, mikä menee investointina jo kaiken järjen ulkopuolelle näissä Suomen säissä.

Käyn siis pihalla putken ääressä ja korjaan kaapelihässäkkää samalla, jos on tarvetta. (Harvemmin edes on, kun pilvet tulevat kuitenkin taivaalle tai pihalta loppuu näkyvyys lounaistaivaalle.) Läppäriin on etäyhteys sisältä, joten voin hoitaa pikkusäädöt lämpimästä käsin. Gemini G41 jalusta seuraa kyllä teknisesti ongelmitta meridiaanin yli, mutta tekee ylityshetkellä heikkoa seurantaa kun systeemin painopiste heilahtaa juuri ylityshetkellä laidalta toiselle.
- Timo Inkinen

vesa k

Hei
Teimme tuossa jonkin aikaa sitten yhteistyota Murtovaaran Arton kanssa; mina kuvasin ja han "kehitti" kuvat.
Arto huomautti jo silloin, etta kamerani ei ole aivan kohdallaan.
Tutkin asiaa ja tein kameralle saadettavan tuen.
Oheisissa kuvissa nakyy osa, josta tein tuen.
Tuki asennettuna paikalleen seka kuva koko jarjestelmasta.

t vesa_k
"Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere" Albert Einstein