Kaukoputki kalustokuvia

Aloittaja tähti_ville, 26.04.2009, 01:52:13

« edellinen - seuraava »

Kaizu

Lainaus käyttäjältä: Tuomo Repo - 04.12.2009, 07:50:24
Putken renkaat on CNC- työstetyt todella tukevat
Mistä sen näkee että ne on cnc koneella tehdyt?

Kaizu
Kai Forssen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Tuomo Repo - 04.12.2009, 07:50:24
Uudistin hieman kuvauskalustoani ja päädyin pitkien polttovälien sijasta linssiputkeen ja siihen liittyviin tarvikkeisiin... (clip)
... OAG 27, prisman aksiaalinen säätö, rotation ja Orion Star Shoot Autoguider.

Onnittelut uusista laitteista, nyt täyspilvisyys on varmistettu vuoden loppuun saakka!  :tongue:
Laitathan ajastaan käyttökokemuksia tuosta autoguider + OAG yhdistelmästä Jalustat/seurantalaitteet -kaukaloon? Kiinnostaa varmaan monia muitakin kuin allekirjoittanutta...
- Timo Inkinen

weldor

#77
Laitetaanpa aloittelijan putki jossa ei turhia hienouksia ole.  :cheesy:



RET-45.

Parantelua olen putkeen tehnyt, eli originaali etsinputki vaihtui punapisteeseen ja asennusta odottaa uusi tarkennuslaite johon sopivat sitten 1,25" okulaarit.
Tuossa vanhassa tarkennuslaitteessa tosiaan 0,965" okulaarit. Positiivinen yllätys oli että uusi tarkennuslaite sopii vanhan tilalle sellaisenaan, vain kiinnityspulteille pitää porata uudet reiät.
"Mistä tulemme? Keitä olemme? Minne menemme?"

-Paul Gauguin-


Havaintovälineet 25.8.2012 alkaen:

-Sky-Watcher 200P / HEQ5

Nurinniska Observatory

#78
Tässä pieni esittely Nurinniskan pääinstrumentista:

Putki on GSO Newton 200/1200, ja päällä näkyy seurantaputken virkaa ajava Minolta MD 300/4.5 -teleobjektiivi modattuine ToUcameineen.
Jalustan tein itse pikkuhiljaa enimmäkseen kirpputori- ja kierrätyskeskuskamasta. Erityisesti RA- ja Dec-laakerit olivat hyvä löytö: 4 kpl uusia 6016-tyypin laakereita 80 millin akselille, valmistaja SKF, hinta 2€/kpl.
Muutaman osan (tuntiakseli yms) teetin koneistajalla. Kokonaiskustannukset moottoriohjainten rakentamisineen olivat jotain parin sadan euron luokkaa.
Härveli toimii hihnavedolla: remmi liikuttaa 430mm halkaisijaista kiekkoa, remmin hammaspylpyrää pyörittää itse tekemäni 449-hampainen messinkimatopyörä, jolle on ruuvina pätkä rautakaupasta ostettua rosterikierretankoa.  
Edit: Koska pylpyrän kohdistus sen ja hammasrattaan yhteisen akselin kanssa ei ole järin hyvä, systeemin jaksollisessa virheessä on valtava, yli 100" komponentti jonka jakso on noin 2.5 tuntia. Guiderille helppo homma, mutta pitemmillä valotuksilla on pakko käyttää guideria paljon lyhyemmälläkin optiikalla.

Deklinaatiosysteemi on jokseenkin samanlainen, mutta sen matopyörä ja ruuvi on teurastettu Skyluxin jalustasta :grin:
Kuten kuvasta erottaa, on RA-moottori varsin jykevä, nimellisvirta 3.25 ampeeria, mutta käytän sitä pienellä 0.5 ampeerin virralla meluhaittojen vuoksi. Moottoriohjaimet ovat 1/8-mikroaskeltavia ja perustuvat Allegron A3977-piiriin. RA-hienosäätö on 5" sekunnissa ekvaattorilla ja Dec-säätö n.3" sekunnissa.
Nopein siirtonopeus on 64x eli hidas kuin mikä, mutta onneksi remmien kitka on riittävän pieni nopeaan ja sujuvaan Dobson-tyyliseen käyttöön.
Säilytän systeemiäni kameraa lukuunottamatta havaintovalmiina.
Myös tietokone (Pentium III) ja näyttö ovat kierrätyskeskuksesta, tai siis tietokoneet; niitä on kaksi identtistä, toinen on varalla kun ensimmäinen hajoaa :smiley: Toisaalta voisin ehkä käyttää sitä järkkärin ohjaamiseen... hmm...  
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

einari

#79
Todella vakuuttavan (ja myös tyylikkään) oloinen kokonaisuus.

Autoguiderikin tuossa ilmeisesti pelittää - muuten ei varmaan otettaisi niitä 20 minuutin valotuksia...
Kuinkahan paljon tuo autoguidausta kaipaa ?
___
Tapio

Nurinniska Observatory

Kiitos vaan einari.

Kyllä tuo guidausta vaatii aika paljon... olen pitänyt tarkkuutena 1" ja valotusaikana 2 sekuntia, ja korjailutahti on ollut jotain luokkaa joka toinen tai joka kolmas guiderivalotus. Suurimmat guidausvirheet ovat yli 3, joskus 4 kaarisekuntia, mutta onneksi niitä on harvoin; heittojen keskihajonta on ollut luokkaa 1.20- 1.30 kaarisekuntia, ja kerran se seurasi ekvaattorilla melkein 30 sekuntia alle 1" tarkkuudella.

Yleensä poisheitettäviä 10 minuutin valotuksia on ehkäpä yksi 7-10 valotusta kohti.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Timpe

Hienot systeemit ja malliesimerkki siitä, ettei rahaa tarvita aina kohtuuttomia summia hyvän havainto/kuvauslaitteiston virittämiseen. Innovatiivinen ja hyvin toimiva (=ne pitkät valotukset 1200mm polttovälillä) lopputulos kokonaisuudessaan, joten lopputuloksesta tulee viisi tähteä tältä suunnalta! :cool:
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Nyt kun näen millaista osaavissa käsissä voi saada aikaan romutavarasta halvalla, niin en enää ihmettele miten modaamattomalla järkkärillä voi tulla niin hyvää jälkeä. Hyvä meininki.

tk1

Tänään toi posti Astrotracin Saksanmaalta,olo oli kuin pikkupoikana kun odotteli joululahjoja :grin:.Äkkiä paketti auki,oli muuten hyvin pakattu tavarat.
Jalusta on joku vaaitus laitteen jalka,sen päällä Slik SH-806 kamerapää sitten Astrotrac ja päälimmäisenä Manfrotto 494 RC2 kuulapää.
Napasuuntaus putki puuttuu vielä,en ostanut Astrotracin omaa sikahintaista,siihen tulee tavallinen kunhan sorvari saa valmiiksi sovitusholkin.Näillä pitäs pärjätä nyt jonkin aikaa.
Tero Korhonen
Lieksa

AnttiL

Ruma on, mutta toimii. Optiikat (pääpeili 200mm/1200mm) on hankittu Teknofokukselta vuonna 1997 ja putki & jalusta onkin sitten kyhätty nurkkapielissä pyörineistä romuista.  :cheesy: TAL-200K:ta odotellessa...

Murtsi

Kiva nähdä ettei kaikilla ole hirveää piuhahässäkkää. Itse olen menestyksellä välttänyt liian elektroniikan käyttöä ja pitäytynyt vain pakollisessa kalustossa. Jalustana JS jalusta jonka päällä Helios 200/1000 dobson ja jotta seurannalle ei olisi liian helppoa, olen Helioksen päälle kasannut pari linssiputkea SW-80 ED ja Scopos 66/400. Näillä yritetään pärjätä ainakin tämä loppukausi. Ai niin kamerana toimii modaamaton CANON EOS 350D, joka ei ole kuvassa.

Tonike

#86
Tuollasen härpättimen pistin pystöön. Putkena equinox 120ed tavallisen HEQ-5 jalustan päällä. 2" 2x powermaten ja 36mm hyperion asphericin jatkona canon 40d. Näytöltä näkyy livekuvaa etsimen läpi (luontomatkalla käpyjen ihmeelliseen elämään  :laugh: ). Vielä pitäisi jonkinlainen autoguidaus saada aikaseksi.
Optiikka: Equinox 120ED, Canon EF200/2.8L,
Kamerat: 5d mk2, Atik314e
Jalusta: Heq5 pro eqmod

Lauri Kangas



Vähän on vielä virittelemistä (mm. tuo akromaatti lähtee mäkeen ja piuhat siistiytyy) mutta laitetaan nyt kun kerrankin oli kamat kasassa jo valoisan aikaan.

TT

Ja sitten Laurin vehkeisiin nähden vielä edistyneempää kalustoa.  :laugh:

Etsinputkena käytän pienoiskiväärin kiikaritähtäintä, joka on niin ruosteessa, että se on kuvauksen ajaksi irroitettu silmienne suojelemiseksi.
Kuten huomaatte, on kamerasovitinkin uusinta huipputekniikkaa.

Sky-Watcher Skymax 102  
Kamera Canon Powershot A1000 IS

mickut

Ja vastapainoksi yksi johtoviidakko lähes kuvausvalmiina. Kesällä voisi rakentaa tuohon moottoroidun fokuserin ja vähemmän viidakkoisen johdotuksen, jos vain mitenkään lyhyen kesän aikana ehtii. HEQ5:n päällä C8, sen päällä Telrad ja perässä TS:n fokuseri, (usein reduceri), TS-OAG27, filtteritasku ja modattu 350D, guidekamerana QHY5.