Kaukoputki kalustokuvia

Aloittaja tähti_ville, 26.04.2009, 01:52:13

« edellinen - seuraava »

Tertsi

Olen tämän vuoden aikana vähän päivittänyt kuvauskalustoa kuvausputken ympäriltä, eli uusia on:

Jalusta: iOptron CEM60
Seurantakaukoputki ja kamera: Orion ShortTube 80/400mm ja ASI120MM Mini (Seurantaputki on kiinnitetty ADM Dovetail/Guidescopering C8 Kit:llä)
Suodinvaihtaja ja suotimet: ZWO filter drawer ja Optolong L-PRO 2" ja L-eXtreme 2" suotimet
Pienemmässä seurantaputkessa on ASI224MC. Käytän tätä napasuuntaukseen SharpCap ohjelmalla. Vanha epäluotettavasti toimiva ASI120MC:lla vahdin putkea ja taivasta.

Toisella puolella on kaukoputkea on kyljessä kiinni dew heater. Kaapeloinnit olen saanut laitettua jalustan sisäisillä kaapeloinneilla ja vain kuvauskameran USB3 johto roikkuu alas kiinni läppäriin.

Lisäksi piti laittaa 1.25kg lisäpaino kaukoputken alle eteen, jotta kaukoputken saa turvallisesti kiristettyä jalustaan (paljon takapainoa).

Tero Hiekkalinna
GSO Dobson 250/1250, Celestron EdgeHD 8 + 0.7x reducer, Sky-Watcher 80ED 600mm/F7.5 + 0.85x reducer/corrector + ASI2600MC Pro + iOptron CEM60 + Orion ShortTube 80/ASI462MM
http://www.astrobin.com/users/Tertsi/

prototype

Päivää piiiiiitkästä aikaa  :azn: Piti tulla pitkästä aikaa haaveilemaan ja on näköjään linssiputket tulleet takaisin edustamaan. Jos sitä itsekkin parin vuoden sisällä pääsisi takaisin harrastamaan niin olisin asiat reilassa.
Mistä moinen innostus linssiputkiin? Ja miksi timpe on ruvennus vastustamaan deep sky:ta?

Timpe

Lainaus käyttäjältä: prototype - 12.09.2020, 21:19:14
Mistä moinen innostus linssiputkiin? Ja miksi timpe on ruvennus vastustamaan deep sky:ta?

Voin puhua linssiputkista vain omalta kohdaltani, mutta ne sopivat varsin hienosti nykyiseen harrastajaprofiiliini, jossa jätän p-i-t-k-i-ä valotuksia vaativat deep sky -kohteet vähemmälle.
"Pyrin edelleenkin visusti välttämään deepsky -kuvausta tulevalla talvikaudella..."
Käytännössä olen ollut huomaavani, ettei Suomessa ole (omasta mielestäni) enää kelvollisia deep sky -kuvauskelejä saatavilla kuin hyvin lyhyen hetken ajan näin syksyllä ennen lumien tuloa. Talviajan yötaivaat täyttää harvakseltaan tulevan selkeän kelin aikaankin noin tunnin kuluttua pimeän tulosta jokin "utuinen sumuhöttö", jonka välitön vaikutus taivaan läpinäkyvyyteen on minusta murhaava. Yhdistän tuon mielessäni ilmakehässä lisääntyvään kosteuteen ja ilmastonmuutokseen :angry:

Käytännössä Hyvinkään lähiötaivaalta on turha yrittää pureutua syvemmalle deep sky -kohteisiin, koska tuollainen "kehno" (TM) läpinäkyvyys blokkaa ne vähäiset fotonit, joita kaukoputkella valottaisi esim. 5...10 minuutin osavalotuksilla. Huomasin viime talven aikana odottavani viikkojen ja kuukausien ajan "kehnossa"(TM) läpinäkyvyydessä sitä LRGB kuvausprojektistani puuttuvaa luminassi-valotusta ja monesti se yksinkertaisesti jäi kuvaamatta tai tuli kuvattua sitten "kehnossa"(TM) kelissä. Tuollainen syö miestä siinä määrin, että katsoin viisaimmaksi vain lopettaa tuollaiset epätoivoiset deep sky-kohteiden kuvaamisyritykset kokonaan ja siirtää omaa mielenkiintoani ihan muualle tähtiharrastuksen laajassa skenessä.  :angel:

Huomasin tuon päätöksen tehtyäni olevani huomattavasti tyytyväisempi tähtikuvaukseen osittain suuntautuneena tähtiharrastajana, kun ei tarvitse metsästää täysaikaisesti sitä puuttuvaa luminanssia jostain deep sky- kuvausprojektista tai käyttää puoliväkisin ne harvakseltaan tulevat selkeät kelit (usein keskellä viikkoa ja aamuyöstä) tuollaisen pidemmän deep sky kuvausprojektin jatkamiseen ja loppuun saattamiseen. Suomen tähtikuvaus-olosuhteet eivät vain minusta enää sovi (!) kunnolla tähän harrastuksen alalajiin. Tuollaisen sisäisen ajatusmuutoksen tehtyäni tänne on koittanut vapaus tähtiharrastaa siten kuten kulloinkin haluan. Ja jos Suomeen sattuisi tulemaan esim. nyt loka-marraskuussa sellainen viikon-parin mittainen sulkukorkeapaine pimeän kuun aikana, niin mikään ei estä minua kuvaamasta tuolla TMB 152/1200:lla jokin LRGB deep sky -kohde valmiiksi tuona ohikiitävän lyhyenä "deep sky" -hetkenä.

Muistan kumminkin koko ajan, ettei tässä Suomen säätilassa ns. "suuri kuva" ole muuttunut mihinkään. Täällä jatkuvat siis edelleenkin nopeasti vaihtelevat säätilat, jossa ns. "hyvät"(TM) kuvauskelit ovat vain ohimenevän hetkisen saatavilla, mutta ylivoimaisesti suurimman ajan yötaivaalla vallitsee tuo "kehno"(TM) läpinäkyvyys, jossa on mielestäni turha lähteä keräämään valotuksia johonkin deep sky -projektiin, mikä tarvitsee niitä 10+ tuntien kokonaisvalotuksia onnistuakseen. Edelliseen ajatusmalliin sopii vallan hyvin myös kaluston tuunaaminen sellaiseksi, että sillä voidaan hyödyntää noita nopeasti ilmaantuvia selkeän kelin aukkoja ja ei niin täydellistä läpinäkyvyyttä täältä Hyvinkään lähiöstä. Lyhyenkin kuvaustilan tultua voin kuvata tuolla kalustollani Kuuta, keskittyä esim. tiukkojen kaksoistähtien jakamiseen visuaalisesti tai taivaalla satunnaisesti näkyvän "pikku-spektaakkelin" havaitsemiseen (esim. Mars planeetta on kohta oppositiossa, myöhemmin kenties näkyville kirkastuu jokin komeetta jne.). Nyt kuvauskalenteriini on jäänyt paljon vapaata aikaa, kun tuo aiempi deep sky -projektien kuvaus ei sitä enää syö ja voin elää enemmän "NYT!" -hetkessä tässä tähtiharrastuksessa  :cool: 
Ks. Wikipediasta Harrastus ja sen kuvaus.

Tag: "I've got to break free
I want to break free, yeah
I want, I want, I want, I want to break free...
  :grin:
- Timo Inkinen

cmas

Pitkään harkitun päätöksen jälkeen pistin kuvauskalustoa myyntiin, kun ei enää tunnu ehtivän perhe- ja työkiireiltä valvoa öitä eikä edes aurinkoa ole tullut kuvattua pariin vuoteen. Ajattelin, että ostan isommat kiikarit muutamalla satasella ja alan harrastaa niillä. Kävi kuitenkin niin, että kalusto kävi hyvin kaupaksi ja loppujen lopuksi päädyin pitämään pikku-apon itselläni, heivasin moottorin tarkentimesta ja rakensin sen ympärille grab & go -setin. Samalla ajattelin, että rahoitan ostoksen kaluston myynnillä ja sen mukaan valikoituu sitten osat. Alla siis muutamia kuvia setupista, jonka sain nippuun tänään ja ensivaloa tähtien ja planeettojen & kuun kanssa odotellaan vielä.

Tämä koostuu siis seuraavista osasista:
- TS 80/480 FPL53-tripletti APO
- Baader T-2 / 2" nokkaosa
- Baader T-2 prisma-diagonaali (Baader #2456095)
- Baader 1.7x Glass patch corrector (Baader #2456316)
- Baader Maxbright II binoviewer (Baader #2456460B)
- 2 x Baader Hyperion zoom mark IV (Baader #2454826)
- TSAZGP-jalusta hieman modattuna (CloudyNightsilta huomasin asiaa tutkiessani, että tuon jalustan "varsi" on se heikko kohta (kevennetty turhaan / säästömielessä), joten sahailin siihen tyköistuvat täytteet + laitoin vielä levyt päällekin tukevoittamaan rakennetta - 12 mm koivuvaneri on hyvä juttu  :grin: )
- Säilöntää varten (sekä suojaamaan kalusto jälkikasvun yllätysiskuilta) ostin Thomannilta Flyhtpro-merkkisen Pelicase-replikan merkittävästi halvemmalla - tuo boksi tuntuu melkoisen asialliselta laitteelta. Ja tilaa on vielä Quarkillekin, jos viitsin alkaa sen kanssa säätämään binojen osalta - ainakin tällä palstalla tuntuu nyt olevan kokemusta siitä  :laugh:

Noiden lisäksi on vielä TSflat käytössä, jos sitä nyt tarvitsee (ja jos muka osuisi etäisyys kohdalleen sen kanssa). Samoin Baader VIP Barlow löytyy ja senkin saapi kiinni. Tuolla 1.7x GPC:llä jää ko. putkella noin 17 mm tarkennusvaraa vielä (VIP:llä lisähöystettynä fokkarin saakin sitten pakittaa oikein kunnolla putken asteikolla noin 84 mm lukemiin). Eli 1.2x GPC:llä tuskin olisi riittänyt tarkentimessa liikematka - siinä mielessä tein oikean valinnan, kun hankala tuota on speksailla ennen kuin palaset on kotona, jos siis meinaa kerralla mitata oikein.

Hankkiminen ei ollut helppoa:
- Jalusta ja vixen-kiskonpätkä TS:stä Saksasta (toki piti tehtä 2 eri tilausta, kun unohdin tuon kiskon, kun en tarpeeksi tarkkaan katsonut kiskoa, joka oli käytössä)
- 365astronomy toimitti Maxbrightin, nokkaosan ja diagonaalin
- FLO yritti toimittaa Hyperion zoomit, mutta ei vaan saanut niitä sisään ja tilaus piti perua (hävisin toki konversiokertoimien verran, huoh). Lopulta sain okulaarit Widescreen centre (UK) -nimisestä erittäin asiallisesta putiikista, toki hintaa oli enemmän kuin FLO:lla, mutta löytyi hyllystä suoraan. Toki DHL sekoili sitten toimituksen kanssa, mutta mitäpä siitä enää.
Huomaa, että korona vaikuttaa, kun yhdestäkään kaupasta ei löytynyt kaikkea kerralla.

Noh, ensivaloa odotellen...






Timpe

Lainaus käyttäjältä: cmas - 18.09.2020, 21:42:54
...loppujen lopuksi päädyin pitämään pikku-apon itselläni, heivasin moottorin tarkentimesta ja rakensin sen ympärille grab & go -setin. Samalla ajattelin, että rahoitan ostoksen kaluston myynnillä ja sen mukaan valikoituu sitten osat. Alla siis muutamia kuvia setupista, jonka sain nippuun tänään ja ensivaloa tähtien ja planeettojen & kuun kanssa odotellaan vielä.

Kyllähän tuossa on saanut tovin miettiä, ennen kuin yhteensopivat osat ja tarvittavat härpäkkeet ovat kasassa ja käyttökunnossa. Jos olisit vain lisännyt kuvan uudesta kalustosta, niin kuinka moni olisi ajatellut tuohon tarvittavaa laitteistojumppaa nykysetupin takana? Baaderin lisäosilla sitä paitsi saa rakennettua halpis-kiinalaisputkestakin upean käyttökelpoisen linssiputken, jossa käyttömukavuus on sen tripla-kalliin merkki-APO-putken luokkaa...  :wink:
- Timo Inkinen

cmas

Tuossa osajumpassa FLO:n aspa oli suureksi avuksi. Harmi, että kun tuli tilaamisen aika, heillä oli saldot nollilla kaikesta. Ilman FLO:ta olisi kokonaisuuden hahmottaminen ollut hankalaa näin ensikertalaiselle "binoajalle". Ja Baaderin osiin päädyin myös siksi, että jos joskus vaihtaa putkea, ei noihin pitäisi tarvita koskea päivitysmielessä kovinkaan helposti. Zoomit otin kompromissin ymmärtäen: tuossa liikkuu mukana "useampi okulaari" ihan ok-laatuisena ja kokonaisuus sisältää vähemmän osia, joita tarvitsee vaihdella. Tämähän oli kantava ajatus pitääkseni kaiken mahdollisimman simppelinä. Jotenkin tätä vain arvostaa nykyään (pyöräkin on hihnavetoinen single speed, jonka huoltotarve on likimain nolla).

Testasin tänään tuota kokonaisuutta sisällä ja koska putki on niin lyhyt, saa tuon jalustan "varren" jättää pystyasentoon. Putki nimittäin kääntyy melkein pystyyn (muutamaa astetta vaille vertikaaliasentoa) ilman, että se ottaa jalustaan kiinni. Binobandit on myös asennettu ja modattu vähän isommille okuhalkaisijoille. Ehkäpä tämä siis tästä. Toki pilviähän tässä riittää nyt ennusteiden mukaan.

Veikkaan, että kyllä ne premium-apot on omassa kastissaan optisesti ja mekaanisesti ihan eri tasolla, mutta sillä mennään mitä nyt laatikosta löytyy. Onneksi kokemukset premium-apoista ja fluoriitti-dubleteista on nolla, niin ei ahdista heti  :cheesy:

cmas

Päivitetäänpä tätäkin hieman, kun unohdin aiemmin. Pidemmin tästä jo onkin CN:n foorumilla: https://www.cloudynights.com/topic/670278-post-a-picture-of-your-refractors-part-8/page-67#entry10649506

Lyhykäisyydessään siis näin:
TS:n TSAZGP-jalusta on todella hintansa mukainen. Olisin tullut toimeen sen kanssa, mutta kun tuosta löytyi liikaa klappia, jota ei saanut kiristettyä pois ja sitten vielä halkeamia aluvalussa, niin pistin sen palautuksena Saksaan. Sen jälkeen olin jo ostelemassa järeämpääkin jalustaa, mutta näin jälkikäteen ajatellen hyvä, etten päässyt kaupoille.

Ostin siis jalustaksi Leofoton kuitujalustan ilman keskiputkea (Dext, Ruotsi) ja Scopetechin Alt-az-jalustan (FLO, UK). Tuo setti on uskomattoman kevyt (tripod 1.8 kg, Mount Zero 1.4 kg), mutta silti tukevampi kuin TSAZGP. En silti pistäisi ainakaan painavampaa komboa enää tuohon jalustan päälle ihan heittämällä. Pysyy kyllä siinä, mutta tukevuus alkaa jo vähän varmaan kärsiä. Tälle minun systeemille ja kevyemmille tämä jalustakombo - olkoonkin, ettei ole halvin - on aika näppärä. Jalustan päälle saa niin halutessaan toki myös kuulapään tms, jos tarvitsee jalustaa hyödyntää normivalokuvauksessa.

Kuvassa optisessa "junassa" on vielä Baaderin VIP barlow. Eli tämä OTA toimii 1.7x GPC:llä niin, että fokkari on melkein kokonaan ruuvattu sisään ja VIP:n kanssa niin, että se on melkein ruuvattu ulos. Jos joku muu siis miettii vastaavaa komboa, niin 1.2x GPC ei tosiaan ehkä toimi tämän kyseisen OTA:n kanssa (tai en ainakaan usko), koska backfokus loppuu kesken (on niin hilkulla 1.7x GPC:n kanssakin).

Jotta ei mahdollisesti tarvitse arpoa myöhemmin, niin tähän vielä muistina koko lista (putken nokalta okulaareihin päätyen), kun jäi aiemmin tuo T2-osanumero speksaamatta.

OTA + kilkkeet:
- TS 80/480 FPL53-tripletti APO
- Tähän väliin saa kiinni TSFLAT2:n, jos joskus osoittautuu tarpeelliseksi
- Baader VIP-barlow (käytän tätä tarpeen mukaan) (Baader #2406101)
- Baader T-2 / 2" nokkaosa (Baader #2408150)
- Baader T-2 prisma-diagonaali (Baader #2456095)
- Baader 1.7x Glass patch corrector (Baader #2456316)
- Baader Maxbright II binoviewer (Baader #2456460B) (Oma kappaleeni ei ole täysin priima ja lähtee vaihtoon, kun myyjä saa täydennettyä varastonsa)
- 2 x Baader Hyperion zoom mark IV (Baader #2454826)

Jalusta:
- Leofoto Ranger LS-364C (4-osainen kuitujalusta ilman keskitolppaa, tälle luvataan 25 kg kuorman kantokyky ja jos ei todellisuudessa ole ihan tuota, niin hyvin jämäkkä tämä on)
- Scopetech Mount Zero (Japanin herrojen tekoa oleva alt-az, jolle luvataan 7 kg kuorman kantokyky)

Olen varsin tyytyväinen noihin zoom-okulaareihin, koska vaikka niiden kuva ei varmaan ole parasta mahdollista, ne ovat todella kätevät ja nopeat ja mahdollistavat todellisen grab & go -setin yhdessä paketissa ja nopean adaptoitumisen seeingiin. Ja jos haluaa ottaa kuvan muistoksi, niin pistän digiscoping-adapterin kiinni binon toiseen okulaariin ja riipaisen kännykällä kuvan talteen. Uskoisin, ja toivon, että tällä mennään nyt x vuotta.

Kuvan saa isommaksi klikkaamalla ja muitakin kuvia tuolta linkin takaa löytyy.



Ps. Möin lumilaudan, kun etelän laskupaikat ja "talvi" on osoittautuneet surkeiksi eikä pohjoiseen meinaa ehtiä. Harrastuksia ei pitäisi laskea, mutta myydyt astrokamppeet + lauta ovat rahoittaneet koko tämän setin ja taisin jäädä pari euroa "voitolle"  :wink:

karvinen

Laitetaas omasta kalustosta myös vähän kuvia. Jalusta Pitäisi vielä päivittää, mutta muuten alkaa olemaan kalusto kasassa.

Läppäri: Panasonic toughbook cf-31 mk4 gps+4g
Jalusta:Sw heq5 pro goto synscan
Kaukoputki: Boren-simon  8" f/2.8 PowerNewton Astrograph, ilman Asan:n x0.73 polttovälinlyhentäjää ja vanhempaa mallia, ilmeisesti Gso:n valmistama
Tarkenninmoottori: TS-optics fokusmoottori+Pierro astro usb fokuseri
Kamerat: Atik one 6.0+oag,Qhy Polemaster, Zwo asi120mm ja asi178mc
Suodinpyörä ja suotimet: Zwo efw 8x1.25"
-Baader lrgb, uhc-s/l booster
-Astrodon clear, OIII 3nm, SII 3nm, H-alpha 5nm
Virtalähde: Bosch agm 60Ah, akkukotelo 4 kpl typakansytytin-ulostulolla
Muut: Baader rcc komakorjain, Pegasus astro pocket powerbox advance
Sw eq8 pro goto
Boren-simon 8" f4 newton
Atik one 6.0 , Zwo asi120mm, asi178mc

einari

Epäilemättä jalusta olisi hyvä päivittää tukevampaan versioon.
"Kaukoputki: Boren-simon  8" f/2.8 PowerNewton Astrograph, ilman Asan:n x0.73 polttovälinlyhentäjää".
Onkos sentään joku komakorjain kuitenkin ja valovoima jotain muuta kuin f/2.8 ?
___
Tapio

karvinen

Lainaus käyttäjältä: einari - 03.04.2021, 19:30:44
Epäilemättä jalusta olisi hyvä päivittää tukevampaan versioon.
"Kaukoputki: Boren-simon  8" f/2.8 PowerNewton Astrograph, ilman Asan:n x0.73 polttovälinlyhentäjää".
Onkos sentään joku komakorjain kuitenkin ja valovoima jotain muuta kuin f/2.8 ?

Eq6 tai vaastava kunhan lompakko tämän sallii. Toistaiseksi komakorjaimena on tuo Baaderin rcc I komakorjain, aukkosuhteeseen ei vaikutusta joten se pysyy f/4:ssä.
Sw eq8 pro goto
Boren-simon 8" f4 newton
Atik one 6.0 , Zwo asi120mm, asi178mc

cmas

Quarkin kanssa on haasteellista kuvata oikeastaan muuta kuin detaileja Auringon pinnalta. Pitkään kuitenkin tuumailin asiaa ja löysin lopulta toimivan kombinaation paperilla. Osoittautui, ettei paperihommat olleet ihan turhia, vaan tämä toimii testatusti käytännössäkin (kuvasin juuri tuota osittaista auringonpimennystä tällä kokoonapanolla: https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=19233.msg178148#msg178148). Täyden kiekon vety-alfa-kuvauskalusto näyttää siis alla olevalta.

Ensimmäisenä setissä on Baader D-ERF -suodatin (90 mm halkaisija, itsetehdyn vanerikoteloinnin sisällä suojassa - tämä käy myös tuon 80 mm OTAni nokalle), sitten Sharpstar 61 EDPHII -OTA, sopivat adapterit ja t2-loitot, Quark, Daystarin lyhennin ja sopiva määrä t2-loittoja sen perässä ennen kameraa. Optinen "juna" on tällä tavalla kasattuna riittävän jäykkä eikä notku mihinkään eikä muuten kaipaa edes tilttiadapteria, koska Newtonin renkaat loistavat poissaolollaan. Paljon tästä kuuluu tuolle hyvälle ja jämäkälle fokuserille, joka on tuossa Sharpstarissa vakiona. Kuvassa näkyvällä kombolla fokuseria pitää liikuttaa vähän yli 20 mm kuvan tarkentamiseksi kennolle.


einari

Huh, pitkältä junalta näyttää ja hämmentävää jos on riittävän jäykkä ilman tukea.
___
Tapio

cmas

80/480 mm putken kanssa setti on vielä pidempi. Riittävän isoja adaptereita ja t2-loittoja, niin ei tuossa ole mitään ongelmaa (ei Newtonin renkaita eikä tarvetta flateille, jotka täyden kiekon kanssa olisikin ongelma). Samanlaisia ne setit muillakin on Quarkien kanssa. Tietty mitat hämää, jos Quark on pistetty pystyyn kulmapeilin jälkeen.

Tane

 Nyt olen kuvaillut taas näitä alempana olevia planeettoja kuuden tuuman akromaatilla. Se ei ota ihan kaikkea ilmakehän väreilyä ja näyttää jotain kohteestakin. Kuvassa näkyykin nuolella Saturnuksen nykykorkeus. Sieltä puiden välistä se on nousemassa ja jo helpompi kuvata kuin pari vuotta sitten kun näkyi kelvollisesti ehkä vartin verran...
Celestron C14, Touptek 3G 290 mono

VP

Pistetäänpäs hieman päivitystä tähänkin ketjuun. Pilvilinnasta tulee kuvailtua nyt seuraavanlaisella setillä.

SkyWatcher Esprit 100mm f/5.5, ASI1600MM-C, StarlightXpress 7x36mm -suodinpyörä, USB_Focus V3, Losmandy G11 (OnStep -ohjauksella), 50mm etsin ja guiderina ASI224MM. Suotimina TS Opticsin LRGB:t ja Baaderin kapeakaistat.