Kaukoputki kalustokuvia

Aloittaja tähti_ville, 26.04.2009, 01:52:13

« edellinen - seuraava »

mickut

Kaikki osaset (ainakin melkein) tälle kaudelle ovat vihdoin saapuneet ja puuttuvat mokkulat ovat rakennettu. Kaapeloinnissa päätin siirtyä sidottuihin johtonippuihin. Näin nättiä kaapelointia ei ole tuossa putkessa ollut koskaan.

RA-akseliston läpi tulee vain yksi virtajohdin ja yksi USB-kaapeli. Jalustan selässä on virranjakoboksi, USB-hubi ja Seletek Armadillo. Dec-akselin ohi kulkee yksi 5-kaapelinen nippu jossa putken puolen virrat, USB, sekä Seletekistä tulevat lämppärien ohjaussignaalit, fokusmoottorin ohjaus- ja lämpöanturijohdot.

Putken selässä on toinen USB-hubi ja virranjakoboksi, jossa on sekä suora 12V DC-barreleilla tehty jako, että ohjattu 4-lähtöinen RCA-rivi (lämppäreille jne). RC-portteja ohjataan Toshiban TLP3543 SSR:illä C-kytkennässä, eli teoriassa se jaksaa tuupata 8 ampeeria per kanava. Käytännössä yleisjohdotus ja virtalähde tulevat vastaan ensin.

USB-hubit ovat häiriösuojattuja, teollisuuskäyttöön tehtyjä 4-porttisia USB3-hubeja, jotka toimivat suoraan 12 voltilla (tai 7-24V) ja kaikki hubeista kohti konetta kulkeva on myös USB3-johdoilla, jolloin jokaiselle laitteelle pitäisi olla tarjolla täysi USB2-kaista.


Yleiskuva:
Kauden 2014-2015 johdotus

Kameralta kohti putken selässä olevia USB- ja virtahubeja:
Kohti hubeja

USB ja virranjako:
Lähikuva

Kameran suunnasta kaapelien haaroittuminen eri laitteille:
Haaroitus

Kaapelisidos pitää koko nipun nätisti muodossa ja liikkuu varsin lupaavan näköisesti rotaattorin pyöriessä.

Sidonnassa on käytössä punainen TechLace polyesteri-punos, jonka datasheet sisältää tekstin "Suitable for aerospace/NASA applications". Nippusiteisiin ei ole enää paluuta, sillä tuon voi purkaa ja sitoa uudelleen (tuli jo tehtyäkin niin).

-Antti

einari

Aika siisti viritys.
Eikö tuo muuten kaipaa etupäähän painoa (kun näyttää kovin peräpainoiselta) ?
___
Tapio

mistral

Lainaus käyttäjältä: mickut - 03.10.2014, 09:46:19
Sidonnassa on käytössä punainen TechLace polyesteri-punos, jonka datasheet sisältää tekstin "Suitable for aerospace/NASA applications". Nippusiteisiin ei ole enää paluuta, sillä tuon voi purkaa ja sitoa uudelleen (tuli jo tehtyäkin niin).

-Antti

Onko TechLace kuitumaista kuten naru vai sulatettua niin kuin nippuside? Voisi olla käyttöä muuallakin jos on avattavissa.

edit
Googletin sen ja käsitin että on metritavaraa kelalla, eli tavallaan narua :)

mickut

Lainaus käyttäjältä: einari - 03.10.2014, 09:57:46
Aika siisti viritys.
Eikö tuo muuten kaipaa etupäähän painoa (kun näyttää kovin peräpainoiselta) ?

On tuo hieman peräpainoinen, mutta kiskossa on vielä vähän tilaa siirtää eteenpäin. Nuo teollisuus-USB-hubit ovat onneksi suht painavia, joten kovin paljon ei tarvitse keulaan lisäpainoa tasapainon saamiseksi.

Lainaus käyttäjältä: mistral - 03.10.2014, 20:38:55
Onko TechLace kuitumaista kuten naru vai sulatettua niin kuin nippuside? Voisi olla käyttöä muuallakin jos on avattavissa.
edit
Googletin sen ja käsitin että on metritavaraa kelalla, eli tavallaan narua :)

Tosiaan ohutta (0,3mm paksua) punottua nauhaa. Jos nuo kuvat innostavat jättämään nippusiteet pois, niin nuo pinnoitetut nauhat pitävät parhaiten avattavilla solmuilla ja köytöksillä. Lisäksi kannattaa välttää nailonia, koska se kutistuu pakkasessa turhan paljon. En löytänyt Suomesta noille helposti jälleenmyyvää tahoa ja jokaisella sähköyrityksellä oli oma suomenkielinen terminsäkin tuolle tavaralle. Englanniksi "lacing tape" ja "lacing cord" tuottavat hyvän määrän osumia eri valmistajiin.

Nuo pitkät sidonnat ovat avattavissa ilman väkivaltaa, keinokumipäällyksen kitka pitää punoksen hyvin kurissa. Pistesidonnat eivät aukea ilman teräaseita, ainakaan tuo "NASA Spot tie" metodi jota käytin parissa kohtaa. Nauhan kulutus on noin 2,5 - 3 kertaa sidottavan kaapelin pituus.

-Antti

J-P

Hei,

Vastoinkäymisten jälkeen uusi laitteisto kasautuu vähitellen. 0.7 lyhentäjä vielä tuloillaan Suomeen.

Viikkotolkulla kirkkaita öitä, kun odottelin viimeistä adapteria. Tänään sain kamerapaketin kiinni. Nyt tietysti vähintään kuukauden pilvikatto edessä. Vielä pitäisi napasuunnata, kollimoida, mitata CCDn kohtisuoruus ja opettaa MicroTouch autofokuseri FocusMaxille. Ainakin yksi, miellellään hyvän seeingin, yö tarvitaan em operaatioihin.

Blogipostaus uudesta laitteistosta: http://www.astroanarchy.blogspot.fi/2014/10/a-new-imaging-setup-starts-to-build-up.html




Sain pari sponsoria tukemaan työtäni kuvaamisen parissa,vieläpä ilman mitään markkinointiin sitoutumista. Se oli minulla ehtona, koska uskottavuuteni esim. laitearvosteluissa olisi ollut mennyttä saman tien.
Astro Sweden Ruotsista toimitti jalustan ja optiikan, Starlight Xpress UK toimitti isoille kennoille sopivan aktiivisen optiikan ja Lodestar X2 guiderin.

Kamera on itse ostettu käytettynä USA:sta. Sopuhintaan koko paketti, joka sisälsi,  Apogee Alta U16 kameran +lisäjäähdytyksen (ei olisi välttämätön meidän oloissamme), filtteripyörän ja filtterisetin, Filtterit ovat Astrodon laatua ja paljon kapeammat, kuin Baaderin setti.
H-a 5nm, O-III 3nm, S-II 3nm, R, G, B ja L. Kaikki 50mm neliöitä.

Massiivinen kamerapaketti, hakaisijaltaan lähes 11" Celestron Edge HD 1100 teleskoopin kokoinen. Vastapainoja tarvitsi lisää reilusti, pakettiin kuuluvien lisäksi. Huomasin, että vakiokokoisissa painonnoston levypainoissa on sama 30mm reikä, kuin oikeissa vastapainoissa. Valurautakiekot eivät paljoa maksa ja valurauta ei myöskään ruostu.
Tuollainen 2kg paino näkyy putken keulassa 1kg latan ja putken välissä.

Optinen polku on seuraava:
Celeston Edge 11">teetetty sovitin>SXV AO LF>OAG ja Lodestar X2>teetetty sovitin>Apogee filtteripyörä>Alta U16 kamera. Valopolun optinen pituus on Edgelle optimi 146,5mm täsmälleen. Fyysinen pituus on 6mm pidempi, johtuen AO:n refraktiolevystä ja filtterilasista.



naavis

Jaaha. Mitäköhän tähänkin nyt sanoisi. :grin:

ellu

SW400P Synscan Goto Dobson
ASI120MM-S
Canon EOS 600D

Ransu

Onnittelut, hieno kokoonpano. Toivotaan kirkkaita kelejä!
Sinullahan taisi jo aiemminkin olla AO yksikkö entisessä kokoonpanossasasi, myitkö sen pois vai jäikö vielä käyttöön?
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

naavis

Lainaus käyttäjältä: Ransu - 07.10.2014, 06:11:22
Onnittelut, hieno kokoonpano. Toivotaan kirkkaita kelejä!
Sinullahan taisi jo aiemminkin olla AO yksikkö entisessä kokoonpanossasasi, myitkö sen pois vai jäikö vielä käyttöön?

Tuossa filtteripyörän ja kaukoputken välissähän tuo AO taitaa edelleen majailla.

Jyrki


Upea kokonaisuus ...onnittelut :cool:
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

J-P

Hei,

Oli aika kamppailu saada laitteisto hankittua. Kyseessä on uusi AO-yksikkö, LXV AO LF, sen halkaisija on paljon isompi, kuin edellisen.
Se on riittävän suuri kattamaan Alta U16 suuren, 36,8x36,8mm, kennon. Vanha yksikkö on minulla edelleen, sen virtapistoke on rikkoutunut ja poimintaprismassa on pieni särö. Se ei vaikuta kuvaan tosin, koska on ihan nurkassa.

Celestronin Edge HD 1100 putki on hintaluokassaan erinomaista optiikkaa. Se ei ihan kokonaan pysty valaisemaan Alta U16:ta kennoa, nurkista jää pikkuinen pala ulkopuolelle valoympyrää. Se kyllä kattaa "full frame" kennon mutta neliön läpimitta on vähän isompi. Rajaamalla hiukan ongelma katoaa.
Tulevaisuudessa on aikeissa hankkia optiikka, joka katta koko kuvaympyrän.

Olisin saanut Edge 14" mallin mutta Edge 11" tuottaa optimaalisen resoluution Alta U16 kanssa ja on muutenkin paremmin käsiteltävissä, joten päädyin siihen.

J-P

Hippasos

Onnittelut uudesta valoämpäristä! Vielä kannattanee harkita kuinka vättämätöntä on kiinnittää lämmönlähteitä putken kylkeen temperoitumista silmälläpitäen...
.

Timpe

Onnittelut täältäkin, tuollainen on (ominaisuuksiltaan) varsin tasapainoinen kuvauspaketti ja hintava sellainen, joten kysynpä samalla löytyykö paketille vakuutusta? Omat noin. 10k€ roippeet menisivät laajan kotivakuutuksen irtaimiston piiriin vahingon sattuessa, mutta kun kyseessä on tuon hintaluokan kokonaispaketti niin kannattaa miettiä myös vakuutuksia. Hippasokselta myös hyvä kommentti putken lämpöominaisuuksista eli Celikan ohut alumiiniputki siirtää hetkessä hukkalämmöt väärälle puolelle putkea (=teettää turhaa työtä AO:lle) :wink:
- Timo Inkinen

J-P

Hei,

Kiitos erinomaisista huomioista! Vakuutusjuttu pitää selvittää heti, onko kenelläkään kokemusta asiasta?

Muuntajan paikka ei todellakaan ole hyvä. Keksin laittaa sen putkeen kiinni, koska kamerapaketti tarvitsee vastapainoa ja muuntaja on aika raskas.
Pitänee siirtää irti putkesta ja lisätä vastapainoa.

Timpe

Vakuutuksissa kannattaa tarkistaa mitä omat kotivakuutukset korvaavat. Perheeni okt-kiinteistössä on laaja turva koti-irtaimistolle ja sen sopimuksesta löytyy maksimikorvaussummaksi n. 14300 euroa "arvo-omaisuudelle ja kokoelmille" kiinteistön irtaimiston kokonaiskorvaussumman ollessa n. 71700 euroa. Riippunee vakuutusyhtiöstä mihin luokittelevat tuollaiset kaukoputkitarvikkeet, mutta arvelisin että tuo "arvoesineiden" raja saattaa tulla kyseeseen vallan nopeasti jos alat peräämään syystä tai toisesta korvausta koko kuvauskalustollesi. Yhtiöt myyvät tietysti lisähintaan ties mitä esinekohtaisia vakuutuksia, mutta lähtökohtaisesti nuo kuvausroippeet korvataan kotivakuutuksen irtaimistosta niiltä osin kuin ne päätetään korvata (miinus ikäalenemat jne.). Edellinen oli siis "mutua" aiemman elämänkokemuksen perusteella, jossa ei ole onneksi tarvinnut noiden korvausrajojen suuruutta mittailla => kannattaa siis tsekata oma tilanne omasta vakuutusyhtiöstä :azn:
- Timo Inkinen