Radiossa

Aloittaja einari, 11.02.2009, 18:44:52

« edellinen - seuraava »

vesa k

Radio Novassa nyt Esko Valtaoja
"Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere" Albert Einstein

iosainio

Aika horjuvaa on ollut Ylen toimitukset nettiin kuultavaksi. Jotain kuitenkin on taas tippunut, toivottavasti pari vuotta sitten alkanut avaruuden ilmiöistä kertominen ei ala hiipua.

Tammikuun tähtitaivas. Jos tammikuun pakkasillassa - ja yössä uskaltautuu ulos, tuttujen tähtikuvioiden lisäksi taivaalta löytää ainakin Jupiterin ja Saturnuksen. Pohjois-Suomessa näkyvät myös revontulet tähtikirkkaina öinä. Halobongarit saattavat tavoittaa taivaalta haloilmiön. Professori Markku Poutasta haastattelee Sisko Loikkanen.

http://areena.yle.fi/radio/1786267

iosainio

Tiedevartti http://areena.yle.fi/radio/1756828

Putoaako Suomi aurinkotutkimuksen kiertoradalta. Aurinkoa tutkivan SoHo-luotaimen elämä on tulossa tiensä päähän. Muutaman vuoden kuluttua eurooppalaiset laukaisevat uuden luotaimen, joka pysäköidään aikaisempaa lähemmäs aurinkoa. Siinä missä SoHossa on kaksi suomalaista instrumenttia ei uuteen Solar Orbiteriin ole tulossa rahan puutteen takia yhtään. On siis syytä kysyä, että mitä tämä merkitsee suomalaiselle tutkimukselle. Toimittaja Jari Vaara hypistelee seuraavassa pitkään avaruudessa kiertäneen mittalaitteen, ERNE:n, kopiota. Samalla leikataan siivet ainakin yhdeltä maailmanlopun ennustukselta.

iosainio

Taivaasta ja maasta sekä hieman keskustelualueen ulkopuoleltakin.

Tiedeykkönen: Jupiterin bongailua ja maanjäristyksiä (koko ohjelma). Helmikuun tähtitaivaalle opastaa prof. Markku Poutanen. Maanjäristyksiä Espoossa - taustoja valaisee seismologi Jari Kortström. Kuolema digitalisoituu ja verkossa ihmetellään parkkipaikan alta löytynyttä kuningasta.

http://areena.yle.fi/radio/1823624

iosainio

Vaikka kirkkaita kelejä on vallan lounaista Suomea myöten, pikku hiljentyminen äänen ääreen on paikallaan:
Huhtikuun tähtiä. Tähtitaivas tarjoaa taas mielenkiintoista tarkasteltavaa tähtibongareille. Sisko Loikkanen haastattelee tähtitaivaan näkymistä professori Markku Poutasta.
http://areena.yle.fi/radio/1878075

Toki voi kuunnella ja pohtia, miten olisi itse vastannut kysymyksiin:
Tähtienkatseluilta. Tähtienkatseluillassa asiantuntijat vastaavat kuuntelijoiden kysymyksiin koskien tähtiä, komeettoja, niiden bongaamista tai valokuvaamista. Studiossa ovat professori Markku Poutanen Geodeettisesta laitoksesta ja professori Tapio Markkanen Helsingin yliopistosta.Toimittajana Sisko Loikkanen.
http://areena.yle.fi/radio/1827582

Taivaan ilmiöt huomioon ottaen kevyempää sisältöä edustaa:
Luonto-Suomen optiikkailta. Luontoharrastus ei ole enää vuosiin ollut pelkästään metsissä viihtyvien miesten yksinäistä puurtamista, vaan luonto- ja lintuharrastus on kasvanut viime vuosina selvästi. Kiikarin, kaukoputken ja kameran kanssa liikkuu nykyään niin nuoret kuin vanhat. Luonto-Suomen optiikkaillassa annetaan kiikareiden, kaukoputkien ja jalustoiden valintaan liittyviä neuvoja ja vinkkejä millaisilla laitteilla pääsee alkuun. Studiossa kysymyksiin on vastaamassa optiikka-alan ammattilainen Mikko Kataja. Toimittajina ovat Paula Jokimies ja Juha Laaksonen.
http://areena.yle.fi/radio/1835887

Timpe

Kiinnostavat linkit, kiitos niiden välittämisestä foorumille :smiley:
- Timo Inkinen

iosainio

Pyynnöstä Yle Turku tarjoaa taas muilekin, kuin kuuluvuusalueen kuuntelijoille:

Avaruuden ikkuna - huhtikuu 2013. Illat pitenevät, mutta siitä huolimatta tähtitaivaalla on kaikkea mielenkiintoista. Pasi Nurmi käy läpi huhtikuun tähtitaivaan Avaruuden ikkunassa.

http://areena.yle.fi/radio/1888244

iosainio

Yle Turun kanssa kirjeenvaihdon jälkeen tuli taas kuultavaksi tuo "Avaruuden ikkuna". Hieman olen hämmästellyt vähäisiä kuuntelumääriä ja kokeilinkin eri koneilla eri osoitteista sitä kuunnella. Kuitenkaan ei Areenalla nähtävillä olevat kuuntelumäärät kasvaneet ja kirjeenvaihdon jälkeen sitä luvattiin selvitellä. Jaksojen kuuntelumääriä seurataan ja ellei kertoja tule tarpeeksi, ei myöskään tule kuunneltavaa. Aika huonoa on sitten se, että järjestelmän laskuri ei toimikaan ja toimittaminen Areenaan loppuu. Toivottavaa olisi, että foorumilaiset kuuntelisivat (tai ainakin taustalla toistaisivat) tuon huhtikuun Avaruuden ikkunan jotta näkisi laskurin muutoksen (nyt 4 kertaa).

Sitten uutta kuunneltavaa:

Tiedevartti. Toukokuun tähtitaivas. Sisko Loikkanen haastattelee Markku Poutasta. Toukokuussa Australiassa nähdään auringonpimennys. Suomessa kesän nähtävyyksiä ovat auringonpilkut, valaisevat yöpilvet ja päivällä nähtävät erilaiset pilvimuodostelmat, pouta- ja myrskypilvet. Myös kangastuksia voi bongata ja haloilmiöitäkin saattaa näkyä. Sisko Loikkanen haastattelee professori Markku Poutasta Geodeettisesta laitoksesta.

http://areena.yle.fi/radio/1857074

fsol77m

Lainaus käyttäjältä: iosainio - 05.05.2013, 17:26:00
***huonoa on sitten se, että järjestelmän laskuri ei toimikaan ja toimittaminen Areenaan loppuu. Toivottavaa olisi, että foorumilaiset kuuntelisivat (tai ainakin taustalla toistaisivat) tuon huhtikuun Avaruuden ikkunan jotta näkisi laskurin muutoksen (nyt 4 kertaa).
Laitan linkin suorakuunteluun vielä tähän ettei tarvitse etsiä.
http://areena.yle.fi/radio/1888244
(Edit linkki olikin jo ylempänä.. en huomannut kun katsoin vain uusimman viestin...)

Itse kuuntelin tuon neljällä koneella (3pc ja yksi mobiili) ja ei näyttänyt laskuri muuttuvan...

iosainio

Hiljaista on, jotain kuitenkin avaruusasiaakin.

Tutkimalla valon siroamista asteroidien pinta-aineesta niiden koostumuksesta saadaan lisää tietoa. Professori Karri Muinonen Helsingin yliopistosta sai sirontatutkimukseen 2,75 miljoonaa euroa Euroopan tutkimusneuvostolta. Tällä rahalla käynnistetään uusi laboratorio, jossa mittauksiin sovelletaan aivan uudenlaista tekniikkaa atomivoimamikroskoopissa. Toimittajana Sisko Loikkanen

http://areena.yle.fi/radio/1951497

iosainio

Jopas on ollut hienoja katselukelejä lounaisessa osassa maatamme. Illan pimentymistä odottaessa voi kuunnella:

http://areena.yle.fi/radio/2024315

Syyskuussa kannattaa bongata syyskuun hieno tähtitaivas ja mahdollisesti näkyvissä on myös revontulia. Satelliititkin seikkailevat taivaalla. Haastateltavana on Markku Poutanen.

vesa k

"Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere" Albert Einstein

iosainio

Lainaus käyttäjältä: vesa k - 05.10.2013, 16:13:44
Taalta on kuunneltavissa Arto Oksasen haastattelu:

Mukavaa, että kuultavaksi tulee muitakin juttuja kuin vakiojaksot.

Ylen Areenakin tarjoaa uutta: http://areena.yle.fi/radio/2050614 Tähtitaivaalla loistaa Linnunrata, Arkturus on hyvin näkyvissä ja myös muita vakiokohteita. Tiedossa on tähdenlentoparvia ja revontuliakin. Sisko Loikkanen haastattelee Markku Poutasta.

Tosin tällä kertaa kuuntelu on Yle Areenan perustouhua. Jakso pitää kuunnella sivun mp3-linkistä kun varsinaista tallennetta ei löydy.

iosainio

Tiedevartti: marraskuun tähtitaivas

Marraskuun tähtitaivaalle ilmestyy komeetta joka näkyy mitä ilmeisimmin parhaimmin aivan kuun lopulla ja joulukuun alussa. Kuun alussa Goce-satelliitti tipahtaa Maan pinnalle. Tähtitaivaalta voi bongata planeettoja ja kauniin Linnunradan. Sisko Loikkanen haastattelee professori Markku Poutasta.

http://areena.yle.fi/radio/2025399

iosainio

Historian siipien havinaa Ursan tähtitornilta:

"Tähtien avaraan maailmaan tutstumassa kaukoputken avulla Kaarle Nordenstreng, oppaana toimii tohtori Erkki Kääriäinen. Äänite vuodelta 1957."

http://areena.yle.fi/radio/2086939