Radiossa

Aloittaja einari, 11.02.2009, 18:44:52

« edellinen - seuraava »

iosainio

YLE Turku: Syyskuun 2011 Avaruuden ikkuna

Avaruuden ikkuna on Tuorlan planetaarion ja YLE Turun yhteinen tähtitaivaan tapahtumia ja ilmiöitä valottava ohjelma. Se kuullaan Turun Radiossa joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina. Syyskuun Avaruuden ikkunalla taivaan verhoa raottaa tutkija FT Pasi Nurmi.

Hiukan nuo kuukauden jutut toistavat itseään vuodesta toiseen, miksiköhän? :smiley:

http://areena.yle.fi/audio/1315213390517

iosainio

Kuunneltavaa:

Kuukauden tähtitaivas: Syyskuun tahtitaivas 2011
http://areena.yle.fi/audio/1315452195240

Aristoteleen kantapää: Tuiki tuiki.
Missä sijaitsevat Virsu tai Kakaravasu? Aristoteleen kantapää tähyää nyt syystaivaalle ja kysyy, mitä nimiä tähdille on annettu, miksi ja milloin? Entä kuka niitä on antanut? Tähtitaivaassa kiinnostavat yhä samat asiat kuin ammoisina aikoina: sen tuntemattomuus, sen mittaamattomuus ja tietenkin katastrofit. Pasi Heikuran vieraana oleva professori Tapio Markkanen selvittää sitäkin, miten eläimet ovat päätyneet tähtikartalle?
http://areena.yle.fi/audio/1316765525213

iosainio

YLE Turku: Lokakuun Avaruuden ikkuna
Avaruuden ikkuna on Tuorlan planetaarion ja YLE Turun yhteinen tähtitaivaan tapahtumia ja ilmiöitä valottava ohjelma. Se kuullaan Turun Radiossa joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina. Lokakuun avaruuden ikkunalla taivaan verhoa raottaa tutkija FT Pasi Nurmi.
http://areena.yle.fi/audio/1317991159952

Kuukauden tähtitaivas: Lokakuun tähtitaivas 2011. Haastateltavana professori Markku Poutanen.
http://areena.yle.fi/audio/1317963757430

iosainio

YLE Turku: Marraskuun Avaruuden ikkuna
Avaruuden ikkuna on Tuorlan planetaarion ja YLE Turun yhteinen tähtitaivaan tapahtumia ja ilmiöitä valottava ohjelma. Se kuullaan Turun Radiossa joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina. Avaruuden ikkunalla taivaan verhoa raottaa tutkija FT Pasi Nurmi.
http://areena.yle.fi/audio/1320403275230

Radiaattori: ESA aikoo ratkoa pimeän energian arvoitusta Euclid-hankkeessa. Marraskuun tähtitaivas ja Maata lähestyvä asteroidi.
Toimittajana Sisko Loikkanen.
http://areena.yle.fi/audio/1320161343978

Molemmat hiukan tökkivät suoraan kuunneltuna, ehkä kyseessä on tilapäinen häiriö. Tallentamalla toki kuuluu.

iosainio

Radiaattoria ja Kuukauden tähtitaivasta odotellessa:

YLE Turku: Joulukuun Avaruuden ikkuna
Avaruuden ikkuna on Tuorlan planetaarion ja YLE Turun yhteinen tähtitaivaan tapahtumia ja ilmiöitä valottava ohjelma. Se kuullaan Turun Radiossa joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina. Avaruuden ikkunalla taivaan verhoa raottaa tutkija FT Pasi Nurmi. Kesto 00:05:16

http://areena.yle.fi/audio/1322830986338

On näemmä einarin aloittama ketju ylittänyt kymppitonnin rajan. Ja Televisiossa-ketjuun saisi kirjoittaa viikottain, aika paljon tulee nykyisin televisiosta avaruuteen ja taivaan ilmiöihin liittyvää ohjelmaa.

iosainio

#80
Ja sieltä pompsahti Radiaattori.

Radiaattori: Painovoimanmittaajat matkasivat Etelämantereelle. Joulukuun tähtitaivas.
Toimittajana Sisko Loikkanen.

http://areena.yle.fi/audio/1323790319337

Areenan väki sekoilee ja kuukauden tähtitaivas-syöte tarjoaakin nykyisin kulttuuria: Guggenheimia ja musiikkitaloa...

Edit 2: poistettu virheellistä informaatiota.

iosainio

Saisivat nämä jaksot tulla jakeluun aiemmin, heti kuukauden alussa. Mieluummin edellisen lopussa

Kuukauden tähtitaivas: Tammikuun tähtitaivas 2012.
Tiedevartti. Tammikuun tähtitaivas. Tähtitaivaan näkymistä kertoo professori Markku Poutanen. Toimittajana on Sisko Loikkanen. Ohjelma on poiminta tiistain Tiedeykkösestä.

http://areena.yle.fi/audio/1326262050934

iosainio

#82
Tulossa kuunneltavaksi:

Radio Suomessa tiistaina 31.1.2012 kello 18.03-20.00

Helmikuu ja kevättalvi ovat erinomaista aikaa piipahtaa ulos lenkille ja katsahtaa samalla yötaivaalle. Tähtitaivaalla tapahtuu aina, ja tulevienkin viikkojen tähtikirkkaina öinä voi bongata useita planeettoja, talven hienoja tähtikuvioita, revontulia ja kiikarilla voi nähdä jopa komeetan.
Tähtienkatseluillassa kuuntelijat voivat kysellä asiantuntijoilta tähtitaivaan kohteista ja niiden bongaamisesta, kaukoputkista, tähtivalokuvauksesta tai vaikkapa tähtiharrastuksen aloittamisesta. Asiantuntijoina ovat professori Markku Poutanen Geodeettisesta laitoksesta ja tähtitieteilijä Sakari Lehtinen URSAsta.
Toimittajina ovat Sisko Loikkanen ja Paula Jokimies.

http://yle.fi/radiosuomi/ohjelmat/2012/01/tahtienkatseluilta_3210560.html

EDIT: Tuli myös Areenalle:

http://areena.yle.fi/audio/1328035176627

iosainio

YLE Turku: Helmikuun Avaruuden ikkuna

Joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina Turun Radiossa tiiraillaan taivaalle. Avaruuden ikkuna on Tuorlan planetaarion ja YLE Turun yhteinen tähtitaivaan tapahtumia ja ilmiöitä valottava ohjelma. Avaruuden ikkunalla taivaan verhoa raottaa tutkija FT Pasi Nurmi.

http://areena.yle.fi/audio/1328279011068

Kuukauden tähtitaivas: Helmikuun tähtitaivas

Helmikuun tähtitaivas. Professori Markku Poutanen kertoo, mitä helmikuun aikana kannattaa bongata ilta- ja yötaivaalta ja myös, mitä päiväaikaan taivaalla saattaa näkyä. Toimittajana on Sisko Loikkanen. Ohjelma on poiminta tiistain Tiedeykkösestä.

http://areena.yle.fi/audio/1328199079361

iosainio

Forumilla on ketju jossa kerrotaan valosaasteesta http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=9286.0

Ylen Areenalla on kuultavissa Jari Lyytimäen haastattelu: http://areena.yle.fi/audio/1328008442638 Tiedeykkösen alussa n. 14 minuutin pätkä.

iosainio

Tiedeykkönen: Mistä johtuu karkauspäivä?

Tiistain aiheena ovat erilaiset kalenterin ja vuosikierron ilmiöt. Lähetyksen alkuun tähtitieteiljä Heikki Oja kertoo puhelinhaastattelussa karkauspäivän taustoista. Kalevalan päivän kunniaksi tutustaan Jenni Stammeierin johdolla kansalliseepokseen maantieteeseen. Jari Mäkisen avaruusasemasta kuullaan toinen osa, jossa matkataan kohti kuuta. Juontaja Joonas Turunen.

http://areena.yle.fi/audio/1330427452936

iosainio

Minna Pyykön maailma
Tähtikuvioiden kertomaa 10.3.2012. Pohjan kruunu, käärmeenkantaja, mikroskooppi, ilves, karhu, kirahvi, delfiini, ajokoira, lohikäärme, leijona, seulaset. Mistä johtuu, että ihmiset ovat ruvenneet yhdistelemään avaruuden tähtiä karttoihin kuvioiksi, ja nimeämään niitä eläinten, jumalien, tarujen sankareiden mukaan? Ja miten erilaisia asioita tähtitaivaalla on nähty eri aikoina ja eri puolilla maailmaa? Professori Tapio Markkanen on tieteen historiaan erikoistunut tähtitieteilijä. Minna Pyykkö lähti hänen kanssaan katselemaan yöllisen taivaan tarinoita.

http://areena-beta.yle.fi/ng/areena/radio/1442263

Tiedeykkönen
Viimeisin aurinkomyrsky tutkijan käsittelyssä (koko ohjelma). Viimeisin aurinkomyrsky tutkijan käsittelyssä (koko ohjelma) Torstain ja perjantain välisenä yönä Maahan iskee voimakkain aurinkomyrsky viiteen vuoteen, NASA arvioi. Revontulien lisäksi energiapurkaus saattaa aiheuttaa haittoja esimerkiksi tietoliikenneverkoissa. Ohjelmassa tuoreet tilannetiedot aiheesta. Tiedevartissa tavataan egyptiläisen filologian emeritusprofessori Jaakko Frösén, joka on oman alansa huippuja koko maailmassa. Avaruuteen lentää myös toimittaja Jari Mäkinen. Avaruusasema -sarjan viimeisessä osassa katsellaan aurinkokunnan reuna-alueille ja tutustutaan ulkoplaneetoihin.

http://areena-beta.yle.fi/ng/areena/radio/1414458

iosainio

Ei ole aivan ajantasalla tuo Ylen toimitus, kuitenkin ennen huhtikuuta:

Kuukauden tähtitaivas: Maaliskuun tähtitaivas
Professori Markku Poutanen kertoo. Toimittajana Sisko Loikkanen.

http://areena.yle.fi/audio/1330782772270

iosainio

Pian taitaa taas kuukauden tähtitaivas vetäytyä kesätauolle.

Kuukauden tähtitaivas

Huhtikuun tähtitaivas. Tähdet näkyvät vielä muutaman viikon ajan, ainakin Etelä-Suomessa. Tähtikirkkaina öinä voi siis vielä bongata useita planeettoja- Lisäksi huhtikuussa näyttäytyy tähdenlentoparvi ja päivätaivaalla voi nähdä haloilmiön.Mitä muuta tähtitaivaalla on tarjota? Sen kertoo professori Markku Poutanen, toimittajana Sisko Loikkanen.

http://areena-beta.yle.fi/ng/areena/radio/1511573

Ilolla on todettava taivaallisten radio- ja televisio-ohjelmienkin lisääntyneen parin viime vuoden aikana.

iosainio

Tiedevartti Toukokuun tähtitaivas

Nyt tiedossa on niitä luvattuja ohjeita tähtien katseluun toukokuussa. Vanha viisaus sanoo: älä katso aurinkoon paljaalla silmällä! Se on hyvä neuvo, mutta mitä jos aurinko kuitenkin kiinnostaa. Nyt kannattaa kuunnella tarkkaan, mitä professori Markku Poutanen kertoo. Toimittaja on Sisko Loikkanen

http://areena-beta.yle.fi/ng/areena/radio/1480041