Harrastuksesi hintalappu?

Aloittaja xpro, 01.05.2007, 13:36:52

« edellinen - seuraava »

Erik Pirtala

Tähtikuvaus on niitä harrastuksia, jotka vaan vie mennessään  :azn: Eipä silloin tule pahemmin rahaa edes ajateltua, vaikka se tässä elämänvaiheessa toki olisi fiksua  :angel:

Nykyistä kuvauskalustoa:

6" f/4 BorenSimon = 500€
Astrodon kapeakaistat, Baader LRGB -filtterit ja filtteripyörä = 2400€
ASI1600MM-C = 1300€ (ollut joka pennin arvoinen tähän mennessä)
EQ6 -jalusta = 700€
Nykyiset/edellisessä kuvaussetupissa olleet tarkennusmoottori-, autoguidaus -ja lämmityssysteemit ja muut hilppeet + softat = pyöreästi 600€
Etäobservatorioon uponnut tähän mennessä 600€

=6100€, johon tulee syksyn mittaan vielä ainakin tonnin verran lisää kuvauskaluston kasaamisen ja Pilvilinnan rakennustöiden myötä :shocked:

xZot

Joo ... tää harrastus vie mennessään ja rahat siinä samalla.
Ensin katselin kaverin järkkärillä ottamia linnunratakuvia ja siitä innostunena hankin ensin Star Adventure Pro paketin (350€) ja siihen kulmaetsimen napasuuntaukseen (90€). Kameran suuntaukseen kunnon punapistetähtäimen (90€) ja lopuksi vihreän 30mW laserin (25€). Myös Ankerin 21000mA akku (65€) tarvittiin. Canonin 80D ja jalusta oli ennestään. Kuitenkin CLS suodatin (120€) tarvitaan täällä Espoon valosaasteessa ;)
Siinä meni vajaa puolisen vuotta kun kuvaamisen nälkä kasvoi ja iOptronin EQ30pro muutti meille asumaan (1200€) ja siihen SkyFi wifi-palikka jalustan ohjaamiseen (95€) sekä SkySafari pro ohjelmisto (60€).
Kamera optiikka oli Tamronin 300mm joka tuntui vähän lyhyeltä. Siispä Tamronin 150-600mm G2 piti ostaa (1100€). Sitä voi myös käyttää lintujen ja luonnon kuvaamiseen ;)
No sitten huomasin ettei hommasta mitään tule ilman seurantaa eli ASI120M + Orion 163 putki (250€) sekä Stellarmate ohjelmisto (60€). Sitten meni Raspi Pi3+ vaihtoon ja uusi Pi4+ 4gb (59€) Stellarmaten alustaksi ja toinen 21000mA Sandströmin akku (75€) lämmityspannoille (70€) . Nyt oli pahalle annettu pikkusormi. Koko paketti tuntui lopulta toimivan ... mutta ... mutta nälkä kasvaa syödessä eli syyskuussa tuli oikean tahtikameran hankinta eteen eli ASI294MCpro (1100€) briteistä.  Edellämainittujen lisäksi on hankittu erilaista kiskoa, kiristintä, piuhaa, tietokoneohjelmaa jne. epämääräisellä summalla.
Loppuhintaa en ole laskenut sillä harrastuksesta kannattaa maksaa:) Toisaalta nyt on kiva istua sisällä lämpimässä ja kuvata "etänä" pihalla olevalla kalustolla.
...Lasse...

Mikko_L

Tänä vuonna on mennyt penni.. tonni jos toinenkin kaukoputkiin.  En nyt muista kenen blogia joskus luin, ehkä Rod Mollise tai sitten joku muu, jossa sanottiin suunnilleen näin: "Silmäsi eivät parane vanhetessa. Osta heti isoin putki mihin on kykyä tai varaa, äläkä odota 'eläkepäiviä' tai muuta".  Ja sitten Henry Roycen (Rolls-Royce) suuhun on pantu lainaus "Laatu muistetaan kauan sen jälkeen kun hinta on unohtunut."

Uskoisin, ainakin omalta osaltani, että kun nuo kaksi viisautta muistaa niin varustelukierteestä on mahdollista päästä eroon  :cool: 

-Mikko
36/50/76/127/250mm

DarkSide

Lainaus käyttäjältä: Mikko_L - 07.08.2020, 21:24:18
Uskoisin, ainakin omalta osaltani, että kun nuo kaksi viisautta muistaa niin varustelukierteestä on mahdollista päästä eroon  :cool: 
-Mikko
Royce ja Mollise lausuvat viisaita, mutta varustelukierre taitaa olla ikuista. Ainakin tässä härpäkelajissa ja muutenkin kapitalistisessa
maalimassa. Omalla kohdalla n.10 vuotta ja olisi vaatinut harrastus taas sen kipukymppitonnin tai kaksi päivitysinvestointia.
Luovuin leikistä, mutta palasin ajassa n.40 vuotta takaisin ja kohteiden visuaalihavainnointi nousi tärkeäksi listalla. Toki lasteni lapset
ovat magneettisia oppimaan kaikkea uutta ja kaikki heidän okulaarin läpi näkemänsä tuovat harrastukseeni uutta virtaa.
Tässäkin lajissa riittää kilpailua ylittämään kipukynnyksen monella tasolla, mutta tehkää tätä omaksi iloksenne harrastusystävät. Ei missään tapauksessa vereslihalla tai hampaat irvessä. Nauttikaa  :cool:   

einari

Viisaita sanoja Jyrkiltä - mies paranee ja viisastuu vanhetessaan ;)
___
Tapio

wm-x

Onneksi tämä on sellainen harrastus että kaluston arvo säilyy ainakin paremmin kuin uudella autolla.

Itse jouduin hetkellisesti laittamaan kaikki laitteeni kiertämään ja olihan sitä rojua kertynyt aika paljon vuosien saatossa. Olisinko noin 10 tonnin sijoituksesta kahteen kalusto kokonaisuuteen ottanut takkiin noin tuhat euroa. Eli vain 10% menetin 5 vuoden aikana sijoitetuista rahoista tähän harrastukseen, kaikki ne kokemukset olivat sen arvoisia..

Nyt on uusi kuvaus kalusto rakenteilla ja tähän mennessä olen käyttänyt vasta 650e. Kohta lähtee eq6-r tilaukseen teleskope austriasta.   :azn:.

Jussi Halttunen

Jatkan tätä mielenkiintoista keskustelua Jukan jälkeen. Oma tähtiharrastukseni on alkanut vuoden 2020 alusta täysin sattumalta, kun sain lainaksi Skymax 102 putken.

Tunnistan omassa kehittymisessäni kolme erilaista kehityskäyrää, jotka vaikuttavat toisiinsa. Positiivisin asia on selkeästi tunnistettava oppimiskäyrä, joka on kehittynyt hyvin. Useita alan kursseja mm. HY, Ursa, Astro-Art sekä hillitöntä itseopiskelua ja yli 100 alan kirjaa. Mitä enemmän oppii, sitä innokkaammin tulee hankittua uusia harrastusvälineitä, mikä nostaa investointi- ja hankintakäyrää. Nyt ollaan jo selvästi 15.000 euron huonommalla puolella. Kolmantena kehityskulkuna on turhautumiskäyrä (myös v-käyräksi kutsuttu), joka johtuu huonoista havainto-olosuhteista, tunnistetusta osaamattomuudesta (mm. valokuvauskaluston konfigurointi) sekä tekniikan pettämisestä (huonot seurantajalustat).

Jos saisin nyt aloittaa uudelleen alusta puhtaalta pöydältä, pitäisi ensimmäiseksi putkeksi hankkia kunnon kokoinen ja riittävän laadukas S-C putki NextStar Goto automaattijalustalla ja unohtaa kaikenlaiset muut viritelmät. Silloin pääsisi noin 5000 € investoinnilla mukavasti liikkeelle. Tällaisen kaluston avulla pystyisi omakohtaisesti käymään läpi Messierin kohteet ja monet muut. Myönnän toki, että tällainenkaan investointi ei tarjoa suoraa oikotietä tähtiharrastajaksi. Monet asiat pitää oppia omakohtaisesti ja osa myös virheiden kautta.

Kaikesta huolimatta tämä harrastus on omalla tavallaan hyvin palkitseva. Jos harrastuksen kokee mielekkääksi, ei siihen käytettyyn rahamäärään suhtaudu yhtä suurella ahdistuksella.

SkyWatcher Esprit 120ED, Skywatcher Evostar 80ED
Celestron Edge HD 8
Skywatcher Flextube 400, Quattro 254
SW NEQ6, SW AZ-EQ5, Ioptron GEM45, Ioptron AZ Pro
ZWO ASI294MC Pro, ZWO ASI178MC Cool

jperala

Noiden kanssa puljannut lähemmäs 30 vuotta, täysin mahdoton laskea enään eikä siinä ole mitään järkeä, rahat olisi joka tapauksessa tuhlattu johonkin. Mutta huomion arvoinen seikka, kalusto keventynyt ja pienentynyt matkan varrella, harrastaminen on siinä mielessä helpompaa ja mukavempaa. Tuo pikku ED linssiputki oli vuosikymmenen paras ostos eikä tosiaan ollut valtava rahallinen sijoitus.

Nyt jos laskee kaluston hintaa niin niin varmaan jossain 1500€ sisällä koko kasa, tuossa kuitenkin 2 goto jalustaa, kaksi linssiputkea, kasa okulaareja ja muuta härpäkettä ja jalustoja.
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

Lithos

Harrastettua on tullut jostain 95 - 96 vuoden tietämistä saakka, mutta yllättävän vähän sille on hintalappua kertynyt. Arvioisin että tähän mennessä noin 3500 euroa johtuen lähinnä siitä että ostan käytännössä kaiken käytettynä, ja teen itse mitä pystyn. Kaikenlaista olen ehtinyt näkemään ja välillä myös kuvaamaan.

Nyt vanhemmiten ja talon, vaimon, ja muiden vipeltäjien hypättyä mukaan kuvioihin V käyrä virittelyn suhteen on alkanut nousemaan ja sitä kautta sitten suunniteltu rahan käyttö kasvamaan melkoisesti jotta säästyisi sitä aikaa. Jos suunnitelmat pitävät niin kahdesta kolmeen vuoden sisään koko aiemman harrastuksen hinta lappu tulee sitten melko moninkertaisesti ylitettyä.

Käytetyn tavaran ostamisesta ja välillä myymisestä en ole toki luopumassa joten siksi rahan käyttö yleensä tapahtuu useamman vuoden skaalalla, sitä tavaraa jota haluaisi kun ei aina ihan heti ja nyt myynnissä ole. Tärkeintä nyt kuitenkin on että saisi tämän rakkaan harrastuksen parissa mahdollisimman suuren osan hyvistä keleistä käyttää.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

VP

Tämä on ihan mielenkiintoinen keskustelunaihe, koska jokaisella on oma tyyli ja sen myötä kalustotarpeet harrastukselleen. Joskus ihan harrastuksen alkuaikoina pieni kaukoputki ja kiikarit olivat minulle mieleinen kombo. Putki maksoi muistaakseni 200 euroa, siinä oli jalustana teräksinen tolppa jonka päähän oli hitsattu käsikäyttöinen EQ pää, se oli niin tahmea liikkeiltään että se ei tarvinnut vastapainoa ollenkaan. Hyvä niin koska ei sellaiseen neuvostoliittolaisen panssarivaunun kyljestä tehtyyn viritykseen olisi ilman metallintyöstötaitoja saanutkaan mistään valmista osaa. Kiikarit olivat isältä saadut 50mm Zenit merkkiset ja mätsäsivät kyllä putkeen sillä nekin olivat yhtä jähmeät ja tottakai rautaisella rungolla. Silloin reilusti alle 1000€ maksava setti oli varsin riittävä, suorastaan runsauden pulalta tuntuva sillä olihan suurennuksiakin mistä valita kolmesta eri okulaarista.

Noh näistä ajoista on jo hieman vierähtänyt aikaa ja kolme itserakennettua observatoriota sekä parisenkymmentä omistettua kaukoputkea myöhemmin voisi sanoa että on alkanut hahmottumaan mitä harrastukselta haluaa. Kuvauspuolella mukavuudenhalua ja pääsemistä itse asiaan, ilman että tarvitsee turata kylmässä ja pimeässä laiteongelmien takia. Siksi etäkäyttö on ehdoton asia minulle. Visuaalihavainnoissa helppous ja nopea kaluston pystytys on valttia, ison putken kanssa virittelyyn menee liikaa havaintoaikaa joten kaikki yli 200mm apertuuriset vehkeet on tullut laitettua sillä saralla kiertoon tai sitten käytän vain seuran putkia jos kohde vaatii isompaa torvea. Uusimpana villityksenä on kesän aikana tullut auringon kuvaaminen johon on tullut investoitua jonkin verran myös, sen myötä kaikkinensa hintalappu harrastukselle taitaa olla hiukan yli 20 000€. Penniäkään ei ole mennyt hukkaan, sillä tämä on mielestäni parasta mitä voi tehdä housut jalassa.