Kirjoittaja Aihe: Pimeä aine ja pimeä energia  (Luettu 54782 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa mistral

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2451
Vs: Pimeä aine ja pimeä energia
« Vastaus #30 : 28-03-2015, 14:33:57 »
Eikös tuo mene juuri niin päin että laajenemisen vaatimasta energiasta tiedetään että jossain (muodossa) sitä pitäisi olla, mutta käytetään nimitystä "pimeä energia" kun ei ole tavattomien tähtiammattilaisten puolellakaan hajuakaan että missä.

Googlasin aihetta ja oli se kiihdytysenergia. Tässä hämäsi se kun toisaalta puhutaan universumin laajenemisesta jonain mystisenä juttuna. Esim kun sanotaan ettei alkuräjähdys ollut mikään dynamiittipaukku (jossa paine toimii laajentajana) vaan laajeneminen tapahtui tuntemattoman mekanismin kautta. No kosmisen inflaation nimellä tapahtunut silmänräpäyksen kestänyt hyperlaajeneminen on tiedossa mutta sen jälkeenkin oli materiatiheys aika suuri (liian suuri välttääkseen romahtamasta takaisin mustaksi aukoksi)* ja siihen ongelmaan tarjottiin avaruuden laajenemista, ei avaruudessa laajenemista.

Eli, ilmeisesti pimeä energia toimii avaruudessa eikä luo uutta avaruutta.

* Ainakin Schwarzschildin säde oli silloin materiavyöhykkeen ulkopuolella.

Poissa Umbra

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 87
Vs: Pimeä aine ja pimeä energia
« Vastaus #31 : 27-11-2015, 17:39:38 »
Pimeä aine asettuu galaksien ympäristöön siten että tähtien rotaationopeudet ovat nousukynnyksen jälkeen samat riippumatta tähden etäisyydestä keskuksesta.
Mistähän syystä näkyvä aine on keskittynyt pimeän aineen keskiöön siten että kiertonopeusroja ei ole?  Eikö ole selittämätön ristiriita että näkyvä aine ei ole levinnyt pimeän aineen kattamalle alueelle siten että etäämmällä esiintyisi hitaammin liikuvia tahtiä?

Veikkaan tämän johtuvan siitä, että galaksin muodostuessa näkyvä aine menettää liike-energiaa kitkan vuoksi ja luhistuu siksi suhteellisen pienikokoiseksi kiekoksi. Koska pimeän aineen hiukkaset eivät vuorovaikuta keskenään (ainakaan kovin voimakkaasti), niillä ei ole vastaavaa keinoa menettää liike energiaa. Tällöin pimeästä aineesta muodostuva halo jää suurikokoisemmaksi kuin näkyvän aineen muodostama kiekko.

Poissa mistral

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2451
Vs: Pimeä aine ja pimeä energia
« Vastaus #32 : 29-11-2015, 20:55:43 »
Myös tuon prosessin pitäisi jättää jälkeensä tilastollisen sattumanvaraisuuden puitteissa pienen määrän niitä etäällä hitaasti kiertäviä tapauksia, mikäli gravitaatio on ainut merkittävä vuorovaikutusmuoto pimeän ja näkyvän aineen välillä.

Muistelen joskus lukeneeni olikohan "Universumin pimeä puoli" Leena Tähtinen, Chris Flynn'in kirjasta että pimeän aineen halo ei ole tasaisen tiheä vaan galaksin keskellä tiheimmillään. Näin sen gravitaatio vaikutus olisi kuitenkin voimakkaampi keskuksen puolella ja siksi kaukaisetkin tähdet menee niin suurella nopeudella.

edit Sattuma voi tehdä kyllä esim kolarin tai lähiohituksen takia jonkun tähden hitaaksi ja jonkun toisen ylinopeaksi.

Poissa Aadolf_Hermann

 • Meteoroidi
 • *
 • Viestejä: 1
Vs: Pimeä aine ja pimeä energia
« Vastaus #33 : 31-05-2019, 17:37:23 »
Laitan tähän nyt pähkähullun teoriani jonka tarkoituksena on herättää ajatuksia ja keskustelua.

Voisiko pimeä aine olla jossain uudessa  avaruusulottuvuudessa mitä emme ole vielä havainneet tai mikä olisi vaikeasti ymmärrettävissä? Eli meidän neliuloitteinen mailmankaikkeus olisi dualiteettinen viidennelle ulottuvuudelle tai sitä enemmälle?
Gravitaatio olisi ainut asia joka noita uloottuvuuksia yhdistäisi. Selittäisi miksi siitä itse pimeästä aineesta ole suoraa havaintoa. Jos aika-avaruus kaartuu tarpeeksi niin tulee pallo. mitä sen pallon toisella puolella on? Tarkottaisi myös sitä että siellä 5 ulottuvuudessa ei ole aikaa. Pimeä aine kuitenkin liikkuu tässä ajattomassa ulottuvuudessa ja vaikuttaa gravitaatiollaan tähän meidän ulottuvuuteen.