Kirjoittaja Aihe: Tasapainotuksesta (EQ6)  (Luettu 2768 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa AstroKuikka

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 90
Tasapainotuksesta (EQ6)
« : 18-01-2009, 20:12:16 »
Kuikka taas kyselee, liekö n:s kyselykausi.

Kuten varmaan on tullut selväksi, niin olen ko. härpäkkeen uusi onnellinen omistaja ja kysyisin seuraavaa tuosta tasapainotuksesta.

Löytyykö niille jotain herkkyyssäätöjä kun se tasapainoon saattaminen ei oikein onnistu, eli deklinaatio on melko jäykkä vaikka avaa lukon. RA on suhteellisen jäykkä sekin mutta ei niin kankea kuin DEC. Vai johtuuko kaikki vain Kiinan pojjaan vaseliinista vaiko uutuuden kankeudesta, niin nämä tasapainotustestit on tehty huoneen lämmössä.

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6907
  • Valoa ja varjoja
Vs: Tasapainotuksesta (EQ6)
« Vastaus #1 : 19-01-2009, 22:05:31 »
Löytyykö niille <EQ6:n akselilukituksiin> jotain herkkyyssäätöjä kun se tasapainoon saattaminen ei oikein onnistu, eli deklinaatio on melko jäykkä vaikka avaa lukon. RA on suhteellisen jäykkä sekin mutta ei niin kankea kuin DEC. Vai johtuuko kaikki vain Kiinan pojjaan vaseliinista vaiko uutuuden kankeudesta, niin nämä tasapainotustestit on tehty huoneen lämmössä.

Huomasit kai, että tuossa EQ6:ssa on sellainen rajoitin, joka sallii tuon lukituskahvan kääntymisen 90o kulmassa auki-kiinni asentoihin. Jos otat tuon kahvaosan irti siitä lukitustapista (kiinnitysruuvin löysäämällä), niin nyt tuo lukitusruuvi pystyy kääntymään enemmän kuin ym. 90 astetta. Kokeile nyt avata lukitusruuvia hiukan enemmän ja tarkista auttaako tämä jalustan jäykkyyteen. Ongelma voisi olla siinä, että jalustan lukitusruuvin "perusasento" on jäänyt tehtaalla hiukan liian kireälle ja kahvan avaaminen 90o kulmaliikkeellä ei riitä löystyttämään tätä ruuvia tarpeeksi.

Kiristys/lukitusruuvin rakenne on näet niin yksinkertainen, että ruuvin alla on erillinen pala, joka painuu ruuvia kiristettäessä DEC/RA-akselia vastaan. Tuosta ruuvin perussäädöstä on vain löydettävä sellainen kohta, jossa kahvan 90o liike riittää sekä avaamaan että lukitsemaan riittävästi jalustan akselin. Omassa yksilössäni tuo ruuvin perussäätö oli liian löysällä, eikä lukinnut akselia tarpeeksi, joten säädin sitä hiukan parempaan asentoon.
- Timo Inkinen

Poissa AstroKuikka

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 90
Vs: Tasapainotuksesta (EQ6)
« Vastaus #2 : 20-01-2009, 13:27:36 »
Kiitos, tässä se "vika" piileskelikin. Olen ihmetellytkin toisen lukituksen toimintaa eli se (DEC) ei aukea kuin noin parikymmentä astetta.

Tosin lienee syytä ehkä hieman säätää RA:n herkkyyttä myös, tuo kun ei tahtonut edes vastapainon (1 kpl) avustuksella heilahtaa ala-asentoon vaikka jalustan päällä ei ollut edes putkea.