M 45 Seulaset

Aloittaja Juha-Matti Penttilä, 23.10.2006, 12:41:58

« edellinen - seuraava »

Julius

Hyvin tasapainoinen ja onnistunut kuva einarilta! Kohteesta on tosiaan yllättävän vaikea
saada kaikin puolin onnistunutta. Koitin aikaisempaan digijärkkärikuvaan yhdistellä
pelkkää sinistä 20 min Atikilla otettuna, mutta halot häiritsi tätäkin.

Juha-Matti Penttilä

Todella hienoja kuvia Tapiolla ja Jyrkillä!

Minäkin kuvasin samaisena yönä tätä kohdetta. Valotusta tähän tuli 8 * 10 minuuttia, ISO 1600, Canon 400D kamera, 10" Newton.

Tällä kertaa otin myös flättiruudut, taustataivas on tasaisen värinen. Käänsin myös kameraa mutta olisin silti voinut paremmin sommitella kohteen näkökenttään, oikeassa reunassa on paljon tyhjää tilaa.



Tältä näyttää Seulaset 5 cm seurantaputken läpi kuvattuna. Kuva on kuvakaappaus PHD Guiding ohjelmasta. Linssiin on tullut pieni lohkeama, siksi oikeassa reunassa tähdet ovat viiruja. Tässä valotusaika on 10 sekuntia. Tämän kuvasin noin viikkoa aikaisemmin.

EQ3 SkyScan jalusta, modattu Canon 550D, SkyLux 70/700
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro
Atik 314e mono ccd-kamera

Vesa Salminen

Oho, nyt kyllä tyhjensit pajatson tällä kuvalla! Aivan loistava kuva!

Vesa
Vesa Salminen

einari

Lainaus käyttäjältä: Timo Kuhmonen - 17.10.2009, 23:43:08
Hieno on... Millaiselta paikalta kuvattu, vaivaako siellä valosaaste vai ei ?

Kyllähän täällä valosaastetta riittää - Tampereen keskustaan ei ole montaakaan kilometria.
Oikeastaan tätä pitäisi kuvata pimeämmässä paikassa - ei tarvisi gradienttien kanssa taistella.
___
Tapio

Timpe

Tässä 3 x (5min 30s) ja (1min 30s) testikuvista rakennettu 18 minuutin yhteisvalotus Plejadien kulmasta. Tämän verran mahtuu 300/1500mm Newtonin kenttään 1.6x croppikennoisella rungolla (tiputin kuvan oikeasta reunasta "tyhjää" pois, jos ihmettelette kuvasuhdetta). Canon EOS 7D, ISO 200, autoguidaten LVI SmartGuiderilla ja SW100ED:llä.
- Timo Inkinen

Jussi Koponen

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 01.11.2009, 22:08:16
Tässä 3 x (5min 30s) ja (1min 30s) testikuvista rakennettu 18 minuutin yhteisvalotus Plejadien kulmasta. Tämän verran mahtuu 300/1500mm Newtonin kenttään 1.6x croppikennoisella rungolla (tiputin kuvan oikeasta reunasta "tyhjää" pois, jos ihmettelette kuvasuhdetta). Canon EOS 7D, ISO 200, autoguidaten LVI SmartGuiderilla ja SW100ED:llä.


Mitenkä tuollaisia kuvia saa, kun on Kuu polottamassa tuolla taivaalla?

DarkSide

Moi..

Kiitos Juha-Matti. Ottamasi kuva on TODELLA hieno! Huntua tulee näkyviin kuvastasi erikoisen paljon
kun ottaa huomioon, että kamerasi on 400D ja valoitusta "vain" 80 min!! Kyllä sitä järkkärilläkin pääsee :grin: :grin:

Ei sommittelussa mitään vikaa ole, Meropehan näkyy hyvin. Onnittelut!!

t.Jyrki  :wink:

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Jussi Koponen - 02.11.2009, 18:14:56
Mitenkä tuollaisia kuvia saa, kun on Kuu polottamassa tuolla taivaalla?

Kuvankäsittelyllä? Tässä on DeepSkyStackerin tekemä Autosave.tif, josta tuo on käsitelty yllä olevaan kuosiin tässä tapauksessa PhotoShopissa. Ihan hyvin tuolla oli käyrissä säätövaraa tallella... Ai niin, Baaderin Moon&Skyglow/Neodymium filtteri oli kameran nokilla, mutta se taisi lähinnä säilyttää noita hentoja sumun osia, sillä originaalikuvatkin olivat lähes yhtä vaaleita ennen pinoamista.
- Timo Inkinen

Marko.J

#143
Tässä minun yritykseni Plejadeista 21.11.2009:

Blogissa myös ei - niin - kovin onnistunut väriversio:

http://markonastroblogi.blogspot.com/2009/11/m-45-plejadit-21112009.html
Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi

Juha-Matti Penttilä

Kiitokset kommenteista, Vesa ja DarkSide!

Kyllä digijärkkäreilläkin saa kelvollista jälkeä, kunhan on pimeä havaintopaikka. Minun tähtitornilta on lähimpään lyhtypylvääseen matkaa noin puoli kilometriä.

Tässä on ensi valo Seulasista "uudella" filmikameralla, jonka ostin käytettynä noin kuukausi sitten. Kuvattu näillä näkymin marraskuun ainoana selkeänä iltana, 21.11.2009.

Laitteet: S-W 80ED linssikaukoputki, Canon EOS 500 filmikamera, filmin herkkyys 400, William Optics III polttovälin lyhentäjä, jalusta EQ 6 SkyScan, valotusaika 10 minuuttia.

Hämmästyin suuresti tähtien terävyyttä kuvan reuna-alueilla. Canon 400D:llä kuvatessa samaisella putkella, tähdet ovat kuvan reunoilla pieniä viiruja. Filmin etäisyys taitaakin olla juuri oikealla etäisyydellä polttovälin lyhentäjästä. Googlen kuvahaulla en löytänyt ainuttakaan vastaavanlaisilla välineillä otettuja tähtikuvia. En ole rajannut kuvaa.

Filmikameralla kuvatessa tarkennuksen täytyy osua kerralla kohdalleen, ei oikein voi ottaa testikuvia minkälainen tarkennus on. Tähän kuvaan en käyttänyt autoguideria ollenkaan, aika hyvin seuranta toimii.

EQ3 SkyScan jalusta, modattu Canon 550D, SkyLux 70/700
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro
Atik 314e mono ccd-kamera

Meade-mad

Filmin ja kuvakennon etäisyyksien pitäisi olla prikulleen samat kaikissa EOS kameroissa. Olisikohan viirutähtien syynä digin mikrolinssit valodiodien pinnalla?

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Murtsi

Ohessa oma näkemys aiheesta. kuva on kuvattu jo kuukausi sitten 30-31.10.2009. Testailin WO:n 0,8x kentän tasoittajaa ja M45 joutui koekaniiniksi. Käytin toisena iltana 15mm:n jatkoa ja toisena 7,5 mm:n jatkoa jotka kumpikin tuntuivat olevan liikaa (tästä johtue kuvan reunalla tähdet hieman venähtäneet). Seuraavaksi täytyy testata ilman jatkopaloja mutta kun ei viime aikoina ole päässyt kuvaamaan koska edelliset neljä viikkoa on ollut pilvessä. Sen verran kuvasta että valotusta on 180 minuuttia minuutin pätkissä ISO 1600, kuun vaiheen kuvaushetkellä ollessa noin 3/4 johonka nähden sumuja tarttui kuvaan yllättävänkin hyvin. Kuvausputkena S-W 80ED linssiputki ja kamerana CANON EOS 350D. Linssiputki oli 200/F5 peiliputken reppuselässä. Jalustana JS seurantajalusta. Kuvaa on rajattu jonkin verran.

Pietari

Tässä minun ensimmäinen kuva plejadeista. Kuu haittasi paljon kun oli vielä niin lähellä. Kuvattu digipokkarilla, asetukset zoom isoin minkä sain, ISO 400, valotusaika 2 sekunttia. Käsitelty Registax 5 ohjelmalla.

Urpo

16.12 oli pitkästä-aikaa selkeä sää ja tuli kokeiltua taivaanmerkkien kuvausta raikkaassa 20 pakkaskelissä.
Kuvattu modaamattomalla Canon järkkärillä.

UH
Urpo H.

Jussi Koponen

#149
Nyt alkaa pikkuhiljaa valjeta tähtikuvauksen helvetillisyys. "Miksei mulle tule noita hienoja sumuja, vaikka kyhjötän pakkasessa Eq1:n kanssa, kuunnellen hänen moottorinsa epätasaista käyntiä... Ja miettien miksen ole muitten mukana vaikka kaljaa lipittämässä" Pikoos tämä vaan on niin majesteettista touhua ja luuserit ei osaa tehdä muuta kuin kantaa mäyristä kotio. Ladies & Gentlemen...

Illan saavutukset:

-PowerTankki poltti 5 ampeerin sulakkeen, mikä on uusi ennätys!
-Eq1 sai 6 kappaletta onnistuneita 1 minuutin valotuksia putkeen (Uusi ennätys!) ennen kuin lähti Viiru-Show taas pystyyn.

12x1min+valotusta+29 sekunnin valotuksia noin 6 minuutin edestä+ 20 darkkia. Eq1+Canon400D+300mm 8.0

Edit: Kääk meinasinpa huijata noitten valotusten kanssa.