Venus havaintokaudella 2008-2009

Aloittaja portsu73, 14.12.2008, 08:54:17

« edellinen - seuraava »

Immo

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 08.03.2009, 22:39:59
Satuitko bongaamaan kuinka Venus näkyi sirppinä kiikareissa? Omissa 8x32 kiikareissani sirpin muoto on nyt hyvin selvä ja helposti havaittavissa.

En bongannut, käsivaralta sohin ja toisaalta kiikareitteni optinen laatu ei ole kaksinen.

teluiden

Päätin vilkaista Venusta kun on pitkästä aikaa selkeää. Sepä olikin edennyt hiidenmoista haipakkaa lähemmäksi aurinkoa enkä löytänyt sitä ollenkaan ennen kuin etsin paikan josta oli parempi näkyvyys länteen.

Minulla on käytössä pieni venäläinen kaukoputki TYPNCT-3 (tai jotain sinne päin kyriilisillä) 20x50. Venus näkyi sillä nyt suurempana kuin muistan koskaan sitä nähneeni tuon putken läpi. Oli kuin sakaroistaan roikkuva kuu jossakin arabimaan lipussa. Ilmeisesti se menee aika pian niin lähelle aurinkoa että löytäminen käy vaikeaksi. Montakohan prosenttia se ehtii vielä suurentua ennen kuin katoaa auringon valoon?

Pekka

Timpe

Venus tältä illalta (19.03.2009) valoisalta taivaalta kuvattuna (Auringon ollessa lähellä horisonttia). Katselin ensin n. klo 15:30-16:00 Venusta 8x32 kiikareilla, jolloin sirppi näkyi todella selvästi näinkin pienellä suurennuksella. Planeetan etsimiseen tosin piti käyttää Stellariumia paikan määrittämiseen, sillä Venus oli jo himmentynyt selvästi edelliskerrasta. Tämän jälkeen kävin kokkaamassa päivällisen perheelleni ja ehdittyäni takaisin ulos totesin, että Venus oli nyt laskenyt "kaukoputkihorisonttini" alle eli painunut läheisen leikkimökin taakse. Kävin hakemassa pihalle 32x77mm maakaukoputken ja otin sen läpi nipun kuvia Nikon Coolpix 4500 pokkarilla. Näistä on alla 11 parhaan kuvan pino Registax 5:lla pinottuna. Vaihteeksi hiukan vaatimattomampi lopputulos verrattuna siihen, mitä ison Newtonin avulla saa aikaan...
- Timo Inkinen

JussiR

Tämän otin tänä iltana n. klo 19.30. Alkaa sirppi olla jo melko kapea.
JussiR

poksu

mikähän tässä ei nyt täsmää? Molemmat kuvat otettu suoraan järkkärin kennolle, vasemmanpuoleinen noin kuukausi sittenja oikenpuoleinen eilan.
Vaiheen eron vielä havaitsee, mutta entäs tuo koko? Eikös sen näennäisen läpimitan pitäisi olla paljon suurempi kuin kuukausi sitten?
Pakkasin kuvia näköjään liikaa (kuvat aika karkeita) mutta kuitenkin molemmat samiohin pikselimääriin, joten tuo koko-puoli mietityttää
??

t.poksu

teluiden

Katselin Wikipediasta ym. vastausta omaan kysymykseeni. Ei taida venus enää montaakaan prosenttia kasvaa eilisestä koska alakonjunktio on 27.3. ja maasta havaittu vaiheiden kierto kestää 584 vrk.  Tuohon Poksun kysymykseen en keksi selitystä. Vajaa kuukausi sitten Venuksen olisi pitänyt olla kirkkaimmillaan ja noin 25% pinnasta valaistuneena. Näennäisen koon olisi pitänyt tosiaan kasvaa kuukaudessa jonkin verran.

Pekka

einari

Tässäpä Venus 19.3. kuvattuna TaUrsan 14" Meadella ja QHY5:lla. Pinottu 50/300 kuvaa.

___
Tapio

Julius

Tänään 22.3 iltapäivällä pilvien välistä kuvattua sirppiä.

Timpe

#113
Ja samaan sarjaan kolmas Venus-sirppi 22.3.2009 iltapäivältä n. klo 16-17 ilman suotimia tms. (sininen taivas säilyi). Välineet ne tavanomaiset 300/1500 Newton + 10mm TV Radian (150x) + Nikon Coolpix 4500 (1/2000s, ISO400) + Registax 5. Valittu käsityönä 156 kuvan joukosta 11 kpl pinottavaksi ja tuon päälle Registaxin RGB-align + kevyt PhotoShoppaus (levels + crop + unsharp mask). Kuva käännelty siihen asentoon, missä se näkyisi suunnilleen kiikarillakin (5 päivää alakonjunktioon).
- Timo Inkinen

Julius

Eilispäivän sirppiä IR-pass-filtterillä männynoksien seasta. En ollut lainkaan varma
onnistumisesta, mutta kohtalaisen hyvin Registax-5 pinosi 400/3500-suhteella
videota.

teluiden

Vau!

En itse ehtinyt näkemään Venusta eilen, vaan nyt tiedän miltä se olisi näyttänyt alakonjunktiossa. Tekeeköhän minun aivoni tepposen kun olen näkevinäni pimentyneen osan hiukan valoisempana kuin avaruus ympärillä? Jollain ohjelmalla kai saisi lahjomattoman vastauksen mutta EVO.

Pekka

Julius

Noo, eipä se pimeä alue sen valoisampi ollut. Tausta on muutenkin rajattu pois. Ei valoisaan aikaan taida saada
semmoista dynamiikkaa aikaiseksi että varjopuoli näkyisi.

mrkat

17.2. kuvattuun Venuksen heittämiin varjoihin (ks. aiheesta myös Ursa Minor 2/2009) lisätietona: Kuvasin äskettäin auringon heittämiä varjoja myötä- ja vastavaloon järkkärillä. jonka infokäyristä näkyy että vastavalossa kuvattuna lumi heijastaa noin 50% enemmän ja kenno siis valottuu nopeammin.Tumma varjo about yhtä tumma joten kontrastitkin ovat suuremmat.
Hyvä tietää tämä myös jos tulee jättisuperkirkas komeetta ja haluaa bongata sen lumeen heittämät varjot jälkipolville ;)

Erik Pirtala

tässä oma 90 millisellä otettu, ilman suotimia  ja 8.3 2009:

VeikkoM

Kuu, planeetat ja komeetat -jaostoon asti päätyneitä havaintoja on päivitetty
verkkoon: http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/kpk/venus/08-09/

Havaitsiko kukaan Venusta alakonjunktion jälkeen?  Kuten joten planeetan
pitäisi näkyä aamutaivaalla ja tietenkin päivällä.
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät