Puinen kolmijalka?

Aloittaja pesa, 21.11.2008, 10:29:18

« edellinen - seuraava »

pesa


Hei

Soveltuisiko puinen kolmijalka kuvauskäyttöön?
Olen ymmärtänyt, että tärähdysten vaimennus on nopeampaa?

Pena

Tikkis

Soveltuisipa hyvinkin. Esimerkiksi saarnesta, pähkinäpuusta tms. valmistettu puinen jalusta vaimentaa värähtelyt paljon  alumiinista tai teräksestä valmistettua jalustaa nopeammin.
   Valmiita laadukkaita puujalustoja myös tähtikäyttöön myy mm. saksalainen Berlebach (www.berlebach.de). Hinnat ovat melko suolaisia, mutta vastaavasti laatu ja tukevuus ovat erinomaisia.
   Jos valmiin jalustan hinta hirvittää, ei mikään estä rakentamasta itse puista jalustaa. Korkeudensäätöä kaipaava joutuu suunnittelemaan rakenteen hieman monimutkaisemmaksi, mutta puutyötaitoinen säästää tässä aimo summan.
   Ja onhan omatekemä aina oivallinen ylpeyden aihe. "Vom eigenem schlachterei! --- eli omasta teurastamosta" niinkuin saksalainen asian ilmaisisi.

Tikkis
Itse koottu 480 mm, f/9 Apokromaatti moottorijalustalla,  Sky-Watcher Black Diamond ED 120 linssikaukoputki Giro ALtAz -jalustalla.

Kaizu

Kevyelle kalustolle olen käyttänyt vaaituskoneen ja teodoliitin puujalustoja. Ovat tukevia eivätkä "soi".
Nykyisin näissäkään ei enää käytetä puujalkoja vaan komposiitti sellaisia. Ne ovat värähtelyominaisuuksiltaan vastaavia kuin puiset mutta evät muuta mittojaan lämpötilan tai ilman kosteuden mukaan.

Kaizu
Kai Forssen

jaava

Tuo värähleyominaisuus taitaa olla kaikkein tärkein, mihin tulee kiinnittää huomiota. Jos oletetaan materian vahvuuksien olevan riittäviä, ettei muodonmuutoksia tapahdu systeemin painon ja painopitseen siirtymisen takia.

Kova puu ei välttämättä ole systeemidynaamisesti parasta. Luulen ettei myöskään puu, josta viulunrakentajat haaveilevat, ei sovellu kolmijalkarakentamiseen. Ne alkavat värähdellä herkästi ja vaimenevat hitasti. Muistan kyllä koputelleeni puita, muttei mulle ole jäänyt mielikuvaa, erottaako eri puulajeissa korvakuulolta viulupput ja hyvin äänen sammuttavat puut.

Mulla on tarkoitus rakentaa tuohon omaani puujalat. Ajattelin tehdä höylätystä kakkosnelosesta. Yksi jalka muodostuu kahdesta vajaan metrin pätkästä, jotka liimataan/ruuvataan yhteen (tarvitaan siis yhteensä 6 kappaletta). Mitään pituudensäätöä en laita, koska sellainen on vaan yksi riski nitkahteluille ja ehkä värähtelyillekin.

Erityistä huomiota on kiinnitettävä liitokseen jalan ja kääntöpään välillä. Sen pitää olla tiukka.  Jalkojen alapäät sellaisiksi, että ne saa hyvän ja tiukan kontaktin maasta. Kolmijalan jalkojen väliin vempain joka sitoo ne yhteen lujasti - tähän ajattelin rakentaa vanerista komikulmaisen laatikon, johon mahtuisi akku sekä elektroniikka. Laatikon saa kiinni tukevilla pulteilla, joissa sormimutterit - tai sitten jonkinlaiset pikalukot.

JV


JV
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

Jarmo_

Tuollaista puujalkaa olen kans aikeissa tehdä, osaisko kukaan
sanoa mistä voisin ostaa metallisen "hartian", sen osan mihin
seurantamoottori yms. tulee kiinni.
Ei oikein tahdo nettikaupoista löytyä.

mistral

Tarkoitatko hartialla sitä osaa, johon jalat kiinnittyvät vai sen yläpuolella olevaa osaa?  Tuleeko siihen korkeussääätö?

Jarmo_

Joo, se osa mihin jalat tulee kiinni ja ilman säätöjä
olis tarkoitus pärjätä.

mistral

Jos ei tuollaista mistään saa ostaa, niin sitten se on tehtävä. Onko sinulla laikkakonetta, jolla voisit leikata teräkset piirustusten mukaisiin mittoihin? Entä poraa? Näillä pääsee jo aika pitkälle, hitsaaja pitää vain löytää (ei tarvita luokkahitsaajaa).

Jarmo_

Lainaus käyttäjältä: mistral - 06.06.2009, 11:42:11
Jos ei tuollaista mistään saa ostaa, niin sitten se on tehtävä. Onko sinulla laikkakonetta, jolla voisit leikata teräkset piirustusten mukaisiin mittoihin? Entä poraa? Näillä pääsee jo aika pitkälle, hitsaaja pitää vain löytää (ei tarvita luokkahitsaajaa).
Saattaisi nuo tarvittavat vehkeet työpaikalta jostain löytyäkkin.
Toiselta foorumilta bongattu puujalka ohje-> http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1309

mistral

Tuo Cloudynightsin kolmijalka vaikuttaa hienolta. Siis tarkoitus on tehdä ns. koottava ja suht kevyt jalusta? Tuossa mallissa saranapulttien välyksettömyys on ongelma. Jos välykset saadaan pois, niin silloin tukevuus on hyvä (vääntöjäykkyys).  Tuleeko jalusta kuvaus- vai katselu-käyttöön?

Jarmo_

Lainaus käyttäjältä: mistral - 07.06.2009, 14:35:32
Tuo Cloudynightsin kolmijalka vaikuttaa hienolta. Siis tarkoitus on tehdä ns. koottava ja suht kevyt jalusta? Tuossa mallissa saranapulttien välyksettömyys on ongelma. Jos välykset saadaan pois, niin silloin tukevuus on hyvä (vääntöjäykkyys).  Tuleeko jalusta kuvaus- vai katselu-käyttöön?
Kuvaus käyttöön, equinox 66/80+kamera+astrotrac tulis jalustan päälle.

mistral

Huomasin, että saranan saa tiukaksi myös kiristämällä saranapultteja, jolloin puu prässäytyy terästä vasten. Elikkä pultinvälyksillä ei olekaan suurta merkitystä. Rakenne näyttää vahvalta ja jos haluaa, niin voi aina ylimitoittaa rakenteita, joka lisää lujuutta.

moikkis

Tämän ketjun innoittamana syntyi omaan eq3-2:seeni jalat valkotammesta. Putkena skymax 127. Säät ovat vielä estäneet "sisäänajon", mutta olohuonetestit lupaavat paljon tukevampaa kyytiä verrattuna alkuperäisiin alumiinijalkoihin.
Mika M

Kaizu

Ook sää joku huonekalupuuseppä - häh?
Tukevan ja siistin näköiset jalat. Kunhan sää vielä anataisi mahdollisuuden kokeilla ulkona.

Kaizu
Kai Forssen

moikkis

#14
hehee, en ehkä sentään, mutta onnekseni työväenopiston puupajassa pääsin käsiksi sirkkeliin, höylään/tasohöylään, vannesahaan ja jyrsimeen. Nettiä selailemalla löysin takahashin SE-L -tripodimallin, jonka puujaloista otin häikäilemättömästi mallia. Kumitassut on pultattu jalkojen pohjiin liimattuihin messinkiankkureihin ja muovisen levitinosan välykset on poistettu prikoilla. Materiaaleihin (2,5m 2x6'' sahattu tammilankku, ruuvit, pultit, mutterit,prikat, ja pintakäsittelyyn tarkoitettu puuöljy) meni n.50-55€.
7kg painaa nyt tämä kolmijalka tarjottimineen, ilman jalustaa.

Edittiä 23.2.2013:
Kumitassut olivat äärettömän pehmeitä ja jalusta teleskooppeineen huojui ja vaappui niiden päällä kuin lusikka hyytelössä. Ne vaihtuivat hyvin nopeasti paksusta L-rautapalkin pätkistä tehdyiksi "piikkijaloiksi", joilla on menty vakaasti tähänkin asti. Myöhemmin ostin kolmijalan päälle heq5-jalustapään ja jalkojakin on tullut lyhennettyä hieman.
Kirjoitushetkellä putkena ollut SW127 on vaihtunut jalustapään uusimisen jälkeen C8:aan ja kyseinen tuunattu kolmijalka palvelee edelleen hyvin. 
Mika M