PhotoShop Action tähtien poistamiseen. (Stereo act. lisätty)

Aloittaja J-P, 14.11.2008, 10:30:26

« edellinen - seuraava »

J-P

-

einari

Kokeilin tuota ja pikakokeilussa ei toiminut (CS3:lla).
Tai siis jotain herjaa tuli. Yhtenä syynä mahdollisesti epäilin olevan Noel Carbonin Astronomy Tools-actionpakettia.
En kuitenkaan enempää ruvennut asiaa tutkimaan.
___
Tapio

J.Tuukkanen

Jari Tuukkanen

Lauri Kangas

Taitaa olla workflow optimoitu tietyntyylisille kuville. Eri kalustoilla ja kyvyillä kuvista tulee aika erilaisia mm. tähtien pistemäisyyden suhteen. Mun sumukuvat muuttuivat aika rumiksi actionin ajamisen jälkeen - huomattakoon tosin että kuvat ovat jo valmiiksi paljon rumempia kuin JP:n. :) Ihan mielenkiintoinen kuitenkin, pitää testata kotimaassa vähän lisää.

WesQ

Lainaus käyttäjältä: Ture - 19.11.2008, 16:08:32
On aika luonnotonta ja keinotekoista ryhtyä kuvasta poistamaan kohteita,jotka siihen on kuvauksessa tulleet. Eikö ole enää mitään muuta asiaa kuvan käsittelyssä. En ymmärrä ollenkaan moista filosofiaa.

Olen samaa mieltä. Aivan järkyttäviä nämä kuvat, joista on tähdet raastettu pois. Tykkään J-P:n kuvista muuten tosi paljon, mutta en voi ymmärtää näitä versioita, joista tähdet on poistettu.

einari

Tässä pikakokeiluna M42 (parellel version).
Tähdet on näemmä yhdessä tasossa.
___
Tapio

Timo Kuhmonen

Itse en ole kokeillut tätä vielä, ehkä joskus tulevaisuudessa saatan kokeilla....

Mielenkiintoista huomata, että asia herättää keskustelua. Niin suuntaan jos toiseenkin. Itse en pidä tätä menetelmää luonnottomana, tulkitsen tämän kuvankäsittelijän omaksi näkemykseksi tuoda haluamansa informaatio esille, siihen parhaiten soveltuvilla keinoilla.

Riqis

J-P:n ideat tähtien poistamisesta ovat ennakkoluulottomia. Niitä kannattaa katsella kokeilun ja tutkimuksen kannalta. Lisäksi ne ovat kuvataiteellisesti kiinnostavia. J-P:n logo ja otsikko on "Astro Anarchy". Se kertoo ladunavaajasta umpihankeen. Kohteita saa kääntää (avaruudessa kelluessa suunnat ovat vapaita), tähtiä saa poistaa (läheltä nähtynä kohde olisi samalla tavalla puhdas), Hubble-palettia saa käyttää kaikkiin kohteisiin, sellaisiinkiin joihin sitä ei ole perinteisesti käytetty (luonnollisesti).  

Lopputulos on se, että J-P on se suomalainen tähtikuvaaja, jonka kuvat ovat herättäneet hyvin lyhyessä ajassa kansainvälistä huomiota - hyvin monella tasolla.



Marko Pekkola / www.avaruus.fi

jaava

Yleisesti on hyväksytty ettei taivaalta oteta vastaan kaikkia taajuuksia, siis poistamme osan kuvasta jo vastaanottovaiheessa. Toisaalta ihan kaikkia taajuuksia me ei edes voida vastaanottaa. Ja lopputuloksessa usein näytämme valon taajuuksia joita silmä ei kykene edes normaalisti näkemään.

Myös ajalisesti kuvat ovat rajattuja. Kellä sekunnin viipale, kellä 3 tuntia. Ja nekin talletettu paloissa silloin tällöin. Olemme kuitenkin poistaneet osan kuvasta, koska se ei vastaa kuvaa kaikkina aikoina.

Jos poistamme sitten muutaman pistemäisen kohteen, niin ollaan ongelmissa. Ainakin jos ne eivät ole kameran vioittuneita pikseleitä. Kuitenkin käsittelemme melkoisen rankasti dataa tehdessämme esteettisesti näyttäviä kuvia. Siinä ei ole enään kyse pelkästään muutaman tähden poistosta, vaan pikseleiden muokkauksesta koko kuva-alalla.

Yhtä lailla kun teemme väärävärikuvia, eri valotusajoilla otettuja kuvia, kuvankäsittelyllä korjattuja kuvia, niin miksi emme voi tehdä "väärätähtikuvia", jos se antaa jotain lisäarvoa lopputulokseen.

JV
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

Lauri Kangas

Täytyy kahta edellistä kompata. Tämä(kin) on mun mielestä ihan erilaista kohteiden poistamista kuin mielivaltaisesti käsin maalailu. Tässähän on juuri yritys tehdä koko kuva-alalle proseduuri jolla tähdet yritetään tunnistaa, sehän on algoritmin suurin vaikeus.

En näe tätä paljon ongelmallisempana kuin vaikka jonkun periodisen kohinan poistaminen webbikameran planeettakuvista, vaikka siinä käytettävä fourier-analyysi onkin ollut tiedemiesten syynin alla pidempään kuin photoshop-filtterit. Molemmissahan tehdään spatiaalista filtteröintiä.

-Jarz-

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 19.11.2008, 21:01:16
Täytyy kahta edellistä kompata. Tämä(kin) on mun mielestä ihan erilaista kohteiden poistamista kuin mielivaltaisesti käsin maalailu. Tässähän on juuri yritys tehdä koko kuva-alalle proseduuri jolla tähdet yritetään tunnistaa, sehän on algoritmin suurin vaikeus.

Siis tässähän nimenomaan käsittääkseni on kyseessä tavallaan kloonityökalun käyttämisestä automatisoidusti. Mistähän sen datan oikein saa tähtien tilalle, kun ne poistetaan, sillä sehän on jäänyt tähtien kirkkauden vuoksi saamatta? Kun tähdet poistetaan pitää vetää hihasta jotain tilalle muutenhan niiden tilalla olisi kuvan taustaväriä.
Sumujen muotojen selventämiseen ja taiteen tekemiseen tuo metodi on ihan paikallaan, mutta en puhuisi enää "tähtivalokuvasta" vaan nimenomaan tähtiaiheisesta taiteesta.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: -Jarz- - 20.11.2008, 01:03:45
Mistähän sen datan oikein saa tähtien tilalle, kun ne poistetaan, sillä sehän on jäänyt tähtien kirkkauden vuoksi saamatta? Kun tähdet poistetaan pitää vetää hihasta jotain tilalle muutenhan niiden tilalla olisi kuvan taustaväriä.

Keinoja on monia. Ympäröivien pikselien mediaani on nokkela tapa korvata huonoja pikseleitä, ja aika paljon vaivaa dust & scratches filtterikin näkee tunnistaakseen jyrkkiä kontrastieroja ja keksiäkseen tilalle arvoja, joilla tulee mahdollisimman vähän epäjatkuvuuksia kuvaan (vaikkei pellin alle pääsekään kurkistamaan). Se että JP hoitaa vielä toistaiseksi homman poropietari-photoshop-filttereillä ei tarkoita että näin olisi asiat hamaan tulevaisuuteen asti.

Pitäisikö näissäkin puhua tähtiaiheisesta taiteesta? http://www.astrosurf.com/buil/iris/tutorial8/doc23_us.htm

-Jarz-

Siis ei kai kameran puutteista johtuvien kuumienpikseleiden ja kennon likaisuudesta johtuvien sotkujen poistaminen ole verrattavissa tähtien poistamiseen. Tuleeko niistä tähdistä tietyssä vaiheessa harrastusta vain inhottavia häiritseviä "kuumiapikseleitä" joista täytyy päästä eroon. On siinä tähtiparat kärsineet aikamoisen inflaation  :grin:.
Sitähän voisi saman tien Saturnuskuvasta poistaa renkaat kun ne häiritsee muuten hienoa pallomaista planeettaa. Samoin kuusta voisi häivyttää kaikki pintaa rikkovat kraaterit, jotta se olisi "siistimpi" tai Marsista maalata napakalotti oranssiksi, kun se valkoisena on niin poikkeavan värinen.

Jos tähdistä haluaa eroon on mulle ihan sama miten se on tehty, eli en ole mitenkään arvostelemassa metodia miten J-P tuon tekee. En vain ihan ymmärrä mitä tuolla tähtien poistamisella halutaan saada aikaiseksi ja onko tuollainen kuva samalla viivalla muitten kuvien kanssa. Voisiko tuollaisia tähdettömiä sumukuvia laittaa pokkana esim. M42 ketjuun muiden kuvien oheen vai onko nämä ihan omassa kategoriassaan?

Mulle astrokuvat on kuin mitkä tahansa luontokuvat. Kuvataan sitä kohdetta sellaisena kuin se on omassa ympäristössään, eikä poisteta siitä tai lisätä siihen mitään siihen kuulumatonta. Voidaanhan ne eläimetkin irrottaa taustastaan ja korvata se tausta esim. valkoisella värillä. Näinhän tehdään esim. tietokirjoissa usein, mutta onko tuollainen kuva enää "aito" luontokuva?

Pitäisikö tuollaisille radikaalimmin käsitellyille kuville selkeästi olla oma ryhmänsä vai annetaanko kaikkien kuvien olla sekaisin? Tällä hetkellähän ne eivät ole vielä pahemmin sekaisin.

Samoin mitä enemmän hienoja efektejä ja mitä helpommiksi niiden käyttäminen tehdään alkaa sitä enemmän itseä epäilyttämään kuvien aitous...ei voi mitään. Parhaita kuvia on nämä tähtivalokuvauksen saloihin vasta perehtyvien ottamat kuvat, sillä niistä paistaa se aitous, kun tähdet on vähän soikeita tai fokusointi ei ole ihan kohdallaan  :angel:.

JM

Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

jaava

#13
LainaaKuvataan sitä kohdetta sellaisena kuin se on omassa ympäristössään, eikä poisteta siitä tai lisätä siihen mitään siihen kuulumatonta.

Tää ei ole kovinkaan tarkka määritelmä siitä mitä oikeesti tehdään, mitä prosessissa tapahtuu ja onko se kuinkakin oikea kuva jostain olevaisen entiteetistä.

Samoin kuin tieteessä, on hyvä tietää mitä verhojen takanakin on, mitä tutkitaan, millä ja millaisia sanoja käytetään sitä kuvaamaan. Ehkäpä jopa jonkinlainen ontologinen malli.

Minusta aiemmissa repliikeissä on tullut aika hyvin esille se, ettei tosiasiallisesti tähtien poistaminen erityisesti eroa kuvan muusta manipulaatiosta, kun tarkoituksena on saada siitä esille jotain, mikä on muuten hankalaa havaita.

Jos lähdetään keskustelussa ihan fiilistelylinjalle, niin päädytään loputtomaan suohon, kun ei ole mitään mihin tarttua.

En ota kantaa siihen missä ketjuissa milläkin lailla manipuloidut ja detektoidut kuvat tulisi esittää.

JV

EDit. Hiemen selvennystä solkotukseeni.
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

Juze-81

Mun mielestä J-P:n tähtien poistaminen ei oo millän tavalla väärää.. pikemminkin erittäin mielenkiintoista. Kuten Jaavakin
tuossa totesi, että on välillä hyvä kurkata sinne verhonkin taakse! Eihän kalamiestäkää mennä torumaan jos on keksinyt
erinlaisen keinon kalastaa samoja (mutta isompia) kaloja ellei sitten se kateuden poikanen iske päälle. :)
Jatka ihmeessä J-P.
Juhani P