Kannettava pakkasessa

Aloittaja mika, 13.10.2006, 20:11:22

« edellinen - seuraava »

mika

Moi.Tuli hommattua uusi kannettava,ja pakkasessa en ole vielä koskaan kuvaushommia kokeillut.Onko hajoamisen vaara olemassa!?.Koneen mukana tulleessa käyttöoppaassa oli maininta,ettei saisi alle 5 asteen lämpötilassa käyttää.

J-M

Ainankin vanhemmissa kannettavissa (selliasissa, oihin minä olen käsiksi päässyt) tuppaa näytöt vähän hyytymään kovassa pakkasessa. Jos valmistaja on sanonut, ettei saa käyttää alle viidessä asteessa, niin kannattanee uskoa. Ainakin takuulle voi heittää hyvästit. Aihetta liipaten: Siemensin vauvojen  itkuhälytintä (koko vehje on ihan vaipantäytettä) ei saa käyttää alle nollan lämpötiloissa :-\.

Toisaalta en kyllä ole kuullut kenestäkään, joka olisi koneensa käyttökelvottomaksi jäädyttänyt... Eikös joku täälläkin ollut viritellyt jonkun lämmitysjärjestelmän kannettavaansa? Muistelen ainakin vanhan foorumin ajoilta.
Jari-Matti Auttila
Elämä on kuin golfpallo - ensin saa paljon iskuja ja sitten päätyy kuoppaan.

Furyan

Juu. itsellä on kannettava ollut ulkona pakkasessa.  eniten siinä kovalevy ja näyttö saattaa kärsiä. itselläni on aina lampaan villat sun muut koneen ympärillä kylmällä ilmalla. mutta ihan paukkupakkasilla ei varmaan kannata käyttää konetta  ;D
The Earth Was Blue But There Was No God

GaryP

Jos koitetaan tunkea epämääräistä sumeaa logiikkaa sekaan, niin kone kannattaa käynnistää lämpöisessä olosuhteessa ennen pakkaseen vientiä. Koneen tuottama lämpö varmasti pystyy yläpitämään toiminnot kunhan pääsee vauhtiin. Olen koittanut monesti käynnistää talvella pakkasessa autossa olleen kannettavan, turhaan. Vasta kun on päästy sisätiloissa yli nollan, on kone lähtenyt käytiin. Toinen huomioitava seikka on se että kone on myös joko palautettava lämpöisenä sisään ja annettava olla käynnissä jjonkin aikaa sisään tuomisen jälkeen jotta kosteus ei pääse kondensoitumaan kylmiin osiin, tai pakattava ulkona sammuttamisen jälkeen ilmatiiviisti ennen sisään vientiä ainakin muutamaksi tunniksi.

Kosteus tappaa kamerat ja tietsikat yhtälailla näissä olosuhteiden vaihdoksissa, joten samoja ohjeita kannattaa noudatella.
Korjatkaa ihmeessä virheet, tähän aikaan illasta alkaa ajatus pätkiä.

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

J-M

Rahamiehillä on tietysti varaa näihin teollisuusmallin kannettaviin, jotka ovat vesitiiviitä ja kestävät iskujakin. hintavaade on vaan aika kova, eikä niitä ihan joka kaupasta saakaan. Vanhoja malleja voisi jostain konepajasta saada edullisestikin.

Itse joudun töissäni kiertämään konepajoja ympäri Suomen, ja aina joskus näitä näkee. Nykyään vähän harvemmin.

Pitääpä selvitellä vähän lisää...
Jari-Matti Auttila
Elämä on kuin golfpallo - ensin saa paljon iskuja ja sitten päätyy kuoppaan.

Timo-Pekka Metsälä

Itse käytän paria Lidlistä ostettua sähkökäyttöistä takapuolenlämmitintä. Pakkasilmalla pidän läppärin näytön sulana laittamalla toisen niistä kuminauhoilla näytön takapuolelle. Kovalla pakkasella laitan lisäksi toisen läppärin alle. Itse läppäri on isossa Amabilia-salkussa, jonka voi sulkea ilmatiiviisti sisään tuotaessa. Salkkuun mahtuu kaikki kaapelit, virtalähteet ym. ja lisäksi salkun kansi toimii valotusten aikana kosteussuojana.

pappa

Nykyläppärin näyttö voi halvaantua pysyvästi pakkasessa, TFT näytön vasteaika perustuu ruudun sisällä olevan kalvon sähkönjohtavuuteen ja se ei tykkää sen paremmin kovin kuumasta kuin kylmästäkään. Akkukäytössä pakkasella koneen lämpö ei riitä pitämään sitä toimintakykyisenä kuin neljäsosan normaalista ajasta.

Jos läppäri on vielä näitä "Ota liittymä saat..." vehkeitä tai alkaa A:lla ja hintalapussa on alle 1000e, niitä ei kannata huoneenlämpöä kummempaan viedä ainakaan käynnissä olevana. Pakkasen kestävyyttä ei ole läppäreihin rakennettu niinkään kuin tärinän ja pölyn ynnä muun aineen kestävyyttä jota sen pinnalle voi roiskahtaa.

Halpisläppäreitä ei voi käyttää oikein muissa olosuhteissa kuin mitä niiden mainoskuvat osoittaa, kynnet lakattuna tai kravatti kaulassa, kauniiden naisten ympäröimänä tai atleettisten metroseksuaalien haistellessa kutreja.


Tähtiharrastusta aina -60 luvulta tähän päivään.
Nikon D200/D7000x/FE /FM/Nikkormat+MD-11 Nikon manuaaliroinaa.
Tamron SP AF 10-24 f3.5-4.5 Di II NEF
Sigma18-50 f 2.8 NEF Samyang 8mm f3.5 NEF
Manfrotto 055+RC128
Carl Zeiss Diascope FL 85 20-60X Manfrotto 028+HD501
Helios Quantum 4 15x70
Skywatcher Evostar Black Diamond 102/EQ3-2/DX-stat+Baader Planetarium 8-24mm Mark III + Baader Hyperion 2,25X Barlow
William 2" dielectric diagonal Baader Solar Continuum+JS

dirty

Itse olen ratkaissut ongelman siten, että pidän pakkasella läppäriä autossa ja laitan piuhat raollaan olevasta ikkunasta.
Sitten vaan webasto päälle ja autoon istumaan. Käytännössä tuo vaatii kameran USB ja Autostar piuhojen jatkamista 5-10m.
Auto kannattaa pitää sillä puolella putkea, jota ei ole kuvaamassa lämpövirtausten vuoksi.
Huonoa tuossa on se, että autolla ei pääse parhaille havaintopaikoille.
Harri Hytönen

AP

Mitäs sanotte seuraavasta :o Otan läppärin kassissa ulos ja laitan (ja nyt saa nauraa) vuolukivisen lettupannun (joka on samankokoinen kuin laptop)
ja kuumennettu uunissa 50-75C, käärittynä esimerkiksi isoon pyyhkeeseen.... läppärin alle :P Luulisi pysyvän lämpimänä, muttei liian.... Onko hurja ajatus?
Antti Paaso

xpro

On se aika hurja ajatus! läppärille vois tehdä esim...FinnFoamista esim 120 * 600 levystä sahais jonkulainen pieni loota tuolle! levyyn vois tehdä 4-5cm upotuksen! ja pohjaan vain tekee ilma uria ettei se nyt ihan tukehdu! läppärin oma lämpö pitäis ainakin kriittiset osat lämpimänä! esim kovalevy!

jaa´a eipä toi mun ajatuskaan mikään Einsteinin keksimä kyllä oikeen ole :D

TMB 80/480
Canon 40D
Powermate 2x
Powermate 4x

AP

No onko siinä ehdottamassasi tavassa jotain periaattellista vikaa??? Ja jos on niin mitä muuta kuin että ajatus tuntuu hassulta? Se ei käy perustelusta. Ehdottamasi eristäminen toimisi kanssa ihan hyvin -ehkäpä paremmin - kuin oma ajatukseni, ja jos tekisi tarpeeksi ison styroksiboxin niin sen saisi kokonaan kiinni valotusten ajaksi, läpiviennit kaapeleita varten kun olisi helppo tehdä puukolla tms ;D Miksi tämä EI voisi toimia? Eikös tuon styroksiboxinkin voisi lämmittää, ei ehkä noin kuumaksi kuin 50 C mutta vaikka sillä Lidlin takapuolen lämmittimellä (saakohan niitä muuten vaikka Biltemasta)? Boxeja löytynee Etolasta ???
Antti Paaso

xpro

#11
no eihän se ollenkaan huono idea ole, mutta en usko että styroksia tai mielummin uretaania ei tarvi lämmittää jos se tietokone antaa omaa lämpöä "boksin" sisälle! eli kyllä idea on mahdollinen!
eikä se hääppönen tarvi ollakkaan kunhan se pakkanen pysyy pois koneesta!
Esim. 30mm FinnFoam eristää yhtä hyvin kuin 50mm Kivivilla eriste (Rakentaja.fi) ja se on kovempi kuin Uretaani, ja eikä sotke niinkuin tuo styroxi!
lisää tietoa saa: www.finnfoam.fi

Onhan se hyvä pitää se kone siellä boksin sisällä jonkuaikaa kun esim. -28C pakkasesta tulee sisään niin ei sitä kondenssia pääse tapahtumaan niin helposti!

AP puhuu asiaa, jostain se ajatus ja rakentelu täytyy alkaa! Eli ideoista!

TMB 80/480
Canon 40D
Powermate 2x
Powermate 4x

AP


Totta, tuo finnfoam näyttää paremmalta kuin styroksi. Miksi muuten pitää odottaa ja pitää läppäriä tässä -vielä- hypoteettisessä eristysboksissa
sisälletulon ja (video)kuvien oton jälkeen ? Jos läppärin lämpötila on reippaasti yli nollan /yli 10C (joka on koko harjoituksen tarkoitus), niin ei silloin kondenssista/kastepisteestä käsittääkseni kauheasti tarvitse murehtia?
Antti Paaso

xpro

Ei välttämättä tarvitse! kyllä ne läppärit on sunniteltu kestämään eri lämpö vaihteluja! jos läppärin ohjeesta lukee niin sieltä löytyy sallittu kosteusprosentin joka on muistaakseni melko korkea!
Ite taas en ole tarkka tietokoneiden kanssa, kestää jos kestää... ;D

 
TMB 80/480
Canon 40D
Powermate 2x
Powermate 4x

AP

Eli Finnfoam levy 30x600x2200 (=pienin koko)=8 ,5€, Uretaaniliima/massa = 8 € , 35 minuuttia mitan ja puukon kanssa leikkelyä ja 10 min massausta, valmis! Massa tahrii a--i-v-a-n järjettömästi eli smokkia EI kannata pitää päällään, materiaalia oli tosi helppo leikata eikä se murusta niinkuin styroksi, siistit reunat on helppo saada aikaan KUNHAN on terävä puukko...USB/Parallelin läpivientiä varten tein reiän ja tulppaan sen samalla finnfoamilla sitten tositoimissa.Yllämainitusta levystä saa kaksi boxia, jossa on noin 5-10cm tilaa läppärin sivuilla ja yläpuolella T:AP
Antti Paaso