IC 434 Hevosenpääsumu

Aloittaja Timo Kantola, 10.10.2006, 19:34:14

« edellinen - seuraava »

Iiro Sairanen

Lainaus käyttäjältä: OH90 - 28.11.2006, 17:11:35
Missäs muuten tuo hevosenpääsumu sijaitsee, ja näkyykö 150/1200 dobsonilla visuaalisesti?

Siinähän se Orionin Alnitak tähden eteläpuolella lymyilee. Eipä taida näkyä noin pienellä putkella ellei sitten havaintosuhteet ole täydelliset (musta taivas ja tähtiä 7 mag -->)  ja putkeassa H-beta suodin. CN-foorumissa oli vasta äsken juttua sumun näkymisestä: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/1267801/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1

Visuaalisesti todella vaikea kohde, vaatii poikkeuksetta hyvän kelin ja neliösenttejä objektiivilta. H-beta suodin helpottaa asiaa kummasti, mutta en tiedä miten se auttaa pienten putkien näkyvyyteen.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Never

Lainaus käyttäjältä: Iiro Sairanen - 28.11.2006, 17:30:37CN-foorumissa oli vasta äsken juttua sumun näkymisestä:

Hehe... CN turruttaa aivot, legendaarinen kyllä sinänsä. Harmi vaan että siellä tuskin kukaan osaa mitata rajamagnitudiaan mitenkään järkevästi ja aivan liikaa n00bia + muthan on tietysti sieltä jo bannattukin :D

Anyway, HH näkyy kyllä putkella kun putkella, mutta vaatinee lähes aina H-Beta tai UHC suotimen. Paras on muistaakseni 8x42 kiikarit jossa H-Beta suotimet.

Adlerblick 8x42 binoculars w/h-Beta filters:
"Saw HH with h-Beta filters in each eyepiece, but dark nebula very small in field. IC-434 was clearly visible, a glowing stream with "notch" at proper placement, indicating Horsehead nebula perceived."

Suomesta seon sitte kyllä ihan eri asia mataluuden takia. Sanotaan että olisin kyllä todella yllättynyt jos joku sen täältä Suomesta ~10-senttisellä putkella väittäisi nähneensä. 15-senttisellä ja UHC:lla ehkä... 20-senttiselläkin turhan vaikea.

/Jake

Iiro Sairanen

Yritin kohdetta lähinnä vitsinä TAL-1:llä helmikuussa vuonna 2005 Gran Canarialla 6.5 magin keleissä. Siellähän Orion kipuaa hiukkasen korkeammalle eikä lumestakaan ollut haittaa. Viereinen NGC 2024 näkyi helposti ja aavistamalla saattoi vähän hahmottaa IC 434:sta. Hevosenpään näkemiseen tarvitaan kuitenkin huomattavasti enemmän kuin pelkän IC 434 osittainen näkyminen, koska itse himmeästä sumusta pitää nähdä yksityiskohtia. Viime talvena havaitsin kohdetta 18" dobsonilla ja H-betalla jolloin tumma alue IC 434:ssä oli todella selvä, mutta mielestäni en nähnyt hevosen turpaa. Ehkäpä tänä talvena onnistuu paremmin. Hieman epäilyttää nuo kiikarihavainnot, mutta eihän niitä voi tyrmätä vaikka se ei itseltä onnistu.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

J.Tuukkanen

Päivitin tuota kuvaani, on muuten ensimmäinen tähtikuva minkä olen ottanut Mac tietokoneella, noinkohan on taakse jäänyttä
elämää puuceen jumittamis/kaatuilu ja yhteys ongelmat, alku ainakin vaikutti lupaavalta.
1kpl 84 sec, kiinalainen kakkapönttö,Losmandy G11 ja tähtivalon pikavuoro sxv 25c (ei darkkeja eikä flättejä ja sen kyllä huomaa)
http://www.st-suunnittelu.fi/horse/
Jari Tuukkanen

Timo-Pekka Metsälä

Lainaus käyttäjältä: J.Tuukkanen - 28.11.2006, 22:48:39
sxv 25c (ei darkkeja eikä flättejä ja sen kyllä huomaa)
Ei nuo SX-kamerat yleensä darkkeja tarvitse, koska niissä on sen verran pieni pimeävirta. Sen sijaan fläteistä on aina hyötyä kuvan laadun kannalta. Tosin jos pölypalleroita ei ole kuvassa näkyvissä, niin taustan saa tasaiseksi kuvankäsittelyssäkin.

einari

Oma versioni haastavasta Hevosenpäästä (yksittäisessä 2 minuutin valotuksessa pää tusin erottui).
Valotusta 10x2 min ED80:lla ja StarShootilla.

___
Tapio

Toni

Mitä käsittelyä kuville on tehty? Valosaasteongelman tiedostaen luulisin, että muutakin kuin pinoamista.
T. Veikkolainen, Järvenpää
Ursan havaintokeskus Tähtikallio, Syvä taivas - ja Aurinko-harrastusryhmät

"Toisinaan, milloin Venus yksinään hallitsee noin 45 astetta horisontin yläpuolella, se säteilee niin voimakkaasti, että melkein voi lukea sen valossa ja esineistä, joihin se sattuu, jää huomattava varjo."
- Afrikka-kirja (A. Gallen-Kallela, 1931)

dirty

#22
Jonkin aikaa on askarruttanut, että näkyiskö myös ETX:llä ja näkyihän se.
Ainakin teknisesti, jossei muuten.
http://www.geocities.com/harri.hytonen/IC-434.htm
Harri Hytönen

Vesa Kankare

#23
Laitetaanpa tämä meikäläisen viimeisin sähellys, vaikkei tämä välttämättä ihan julkaisukelpoista kamaa ole... Melkein kuukauden kun on kuvaamatta, ei tunnu onnistuvan mikään. Systeemiin oli vielä kaiken lisäksi hiipinyt joku heijastuskin, minkä Alnitak toi ilmeisesti sitten kunnolla vasta esiin ja jouduin croppaamaan aika rankasti tätä kuvaa. Uskon sen pudottaneen kontrastiakin aika lailla, sillä harvemmin on näillä suotimilla taustataivas noussut histogrammin laidasta vielä viidessä minuutissa.



Mod Canon 350D, SWED80 f6, 45min Ha 13nm, 50min OIII 13nm. Ha:OIII:OIII

Lisätietoja Blogissa
Vesku
www.vkastronomy.com

Lauri Kangas

Tällainen siitä tuli itsellä.

26 kappaletta 30s valotuksia pinottu. Yksittäisissä ruuduissa ei näy sumusta juuri mitään ja on vähän hankala kaivaa esiin.
Putkena Metsähovin 35cm Celestronin SCT ja focal reducer. Kamera Canon EOS 30D.

Seurantakoneisto ei salli kovin paljon pidempiä valotuksia, noita puoliminuuttisia tulee otettua kun saa kameran laukomaan niitä itsekseen.
Ensi kerralla voisi kokeilla lähemmäs minuutin mittaisia ja reilusti useamman kuvan pinoa, jos se sieltä näkyisi paremmin.

Joka tapauksessa kiva etappi itselle, kun kerrankin näkee omin silmin (tai siis kennoin) että on se heppa siellä ihan oikeasti. :)

Mikko Päivinen

  Hyvä Vostok! Oletkos kuvannut paljon ennenkin? Tuossa on jo hyvien raakakuvien ainesta ja jos yksittäiset otokset olisivat tuollaisia niin tuloksena olisi kerrassaan loistava kuva. No kyllä se on hyvä jo tuokin otos ja jatka samaan malliin!

Mikko
Kaukoputki: NexStar 11" GPS.
Kamera: SBIG ST-2000XM
Seuranta: SBIG AO-7
Filtterit: L=Baader IR/UVcut RGB suotimet standardit SBIG.
Filtteripyörä: SBIG CFW-8A

Lauri Kangas

Kiitoksia. :) Aiemmin oon vähän kituutellut pokkarilla ursan tornilla valosaasteen keskellä. Nämä neljä uutta kuvaa (M101, M42, liekkisumu ja tämä)
on toiselta yöltä, kun olen tuon järkkärin ja metsähovin kaukoputkien kanssa päässyt kuvaamaan.

Ensimmäinen asia mitä tässä oppii, viimeistään tuon onnistuneen galaksikuvan jälkeen on että kyllä lopputulos palkitsee jos vaan valottaa kauemmin kuin itseä huvittaisi.
Tuolla havaintopaikalla pääsee sentään viereisen tähtitornin alakertaan keittiön, internetin, sängyn yms. ääreen odottelemaan. :)

En tiedä haittaako kasvihuoneet enää, mutta hyvät havaintokelit metsähovissa on tähän asti ollut. Tuo on kieltämättä tosi nihkeä kohde taustataivaan suhteen.

tapioe

#27
Jos pitäisi valita tähtivalokuvauksen "Mona Lisa" valintani olisi ilman muuta Hevosenpääsumu. Tässä taivaan oudossa ratsussa on samaa salaperäistä viehätystä kuin Leonardo da Vincin "La Gioconda" taulun vieno hymyisessä mallissa.

Ensimmäisen kerran tämä pimeäsumu tarttui valokuvauslevylle 1900 ja kuva julkaistiin Astrophysical Journalissa 1903. Visuaalisesti Hevosenpääsumu  on melkein näkymätön isoillakin putkilla tarkasteltuna. Barnard ei nähnyt luettelonsa kohdetta numero 33 edes 40 tuuman Yerkes linssikaukoputkella (vaikkakin harjaantunut havainnoitsija sen voi kuullemma erottaa jopa 8-10 tuumaisella lyhytpolttovälisellä kaukoputkella).

Kaikki tämän ketjun kuvat ovat todella upeita  otoksia. Täältä  Helsingin valosaastemeren keskeltä Hevosenpääsumu on vaikea kohde kuvattavaksi, mutta uskallaudun kuitenkin laittamaan yritykseni näytille.



Kuvattu yöllä 16.1.2007 kalustolla SW 80 ED, DSI II Pro ja HEQ5 Pro. Valotusta 7 x 4 minuuttia.

tapioe
tapio ekholm
Celestron C6-S, SW80 ED, Scopos 66 APO
DSI II Pro, DSI Pro
HEQ5 Pro ja Porta Mount

tapioe

Lievensin pitkän pilvisen kauden tähtikuvausahdistusta shoppailemalla 19.95 dollarin Noel Carboni "Astronomy Tools Photoshop Actions Set" paketin. Se sisältää kolmisen kymmentä PhotoShop makroa (=actions), joilla voi helpottaa astrokuvien käsittelyä PhotoShopissa. Makrot toimivat PhotoShopin versiossa 6 - CS2 ja lisäksi löytyy oma versio PhotoShop Elements ohjelmalle.




Oheinen B33 on muodostettu mustavalko-kuvasta paketin "B&W -> Ha False Color Black Space" makrolla ja diffraktio-piikit lisätty "Star Diffraction Spikes Medium Stars" makrolla

tapioe
tapio ekholm
Celestron C6-S, SW80 ED, Scopos 66 APO
DSI II Pro, DSI Pro
HEQ5 Pro ja Porta Mount

einari

Hieno kuva kaima!

Mulla on kanssa nuo Noelin makrot ja varsin hyviä työkaluja siellä on joukossa.
___
Tapio